Pitsiturnaus 2023: Tomi Lämsä johdattaa uudistuneen Lukon kotiyleisön eteen

LIIGA / Artikkeli
Rauman Lukko lähtee Pitsiturnaukseen uusiutuneella kokoonpanolla.
Kuva © Jenna Westerlund

Lukko sulaa aina keväisin.

Tämä todennäköisesti porilaiskannattajien kylvämä lausahdus ei viime keväänä ollut kovinkaan kaukana totuudesta.

Suurimman osan kaudesta sarjataulukon kärjessä viilettäneen Lukon kausi päättyi toistamiseen puolivälierissä. Toista vuotta putkeen myös kokoonpanoa on tuuletettu merkittävästi.

Lähtijöiden lista ei ole kaunista katsottavaa. Kapteeni Anrei Hakulinen, ykköspuolustaja Thomas Grégoire sekä maalivahti Artjom Zagidulin jättivät joukkueen taakseen. Kolmen kirkkaan tähden takana joukkueen jätti muun muassa Jere Karjalainen, Otto Somppi sekä Antti Saarela.

Kuitenkin onni onnettomuudessa, sillä joukkue on pystynyt täyttämään hylätyt saappaat – ainakin osittain.

Viime kaudella merkittävän kehitysaskeleen napannut Julius Mattila jatkaa jatkosopimuksen myötä Raumalla. Samoin myös Sebastian Repo, jolla on varmasti nälkää parantaa viime kaudesta ja sopimusta vielä kaksi vuotta jäljellä.

Lukuun ottamatta näitä kahta pelaajaa, ovat joukkueen kärkiketjut menneet uusiksi. Raumalaisille kaudella 2019–20 lämpimän vaikutuksen antaneet Pathrik ja Ponthus Westerholm tekivät paluun. Odotukset veljeksille ovat korkeat, mutta on epävarmaa, miten aika on heitä kohdellut.

Hyökkäystä saapui vahvistamaan loukkaantumisista viime kausina kärsinyt Brayden Burke. Potentiaalia pelaajalta löytyy, sillä kaudella 2019–20 hän teki 51 AHL-otteluun tehot 21+31. Parina viime kautena ottelumäärät ovat jääneet vähäisiksi, ja onkin jälleen epävarmaa, millaiseksi tämä hankinta osoittautuu.

Kiekkoa maaliin on Lukkoon tullut lyömään myös Jami Krannila sekä Tuukka Tieksola, joista varsinkin jälkimmäiseltä odotetaan läpimurtoa Liiga-kaukaloissa. Alemmissa ketjuissa leveyttä tuovat muun muassa Gabriel Fontaine, Henri Ikonen ja Linus Nyman.

Uusia vahvistuksia Lukon puolustuslinjoille ovat viime kaudella suurimman osan kaudesta loukkaantuneena ollut Josh Brook sekä Ässissä toissa kaudella tutuksi tullut Jakob Stenqvist.

Siinä missä Stenqvist, Brook kuin Tarmo Reunanen antavat vahvan tuen hyökkäyspäähän, hoitavat puolustavampaa roolia Samuli Piipponen, Niclas Almari sekä Matthew Abt. Kuusikon takaa peliaikaa hamuaa viime kaudella potentiaaliaan väläytellyt Kalle Ervasti ja Onni Korkka.

Kauttaaltaan vaihtuneessa maalivahtitandemissa ensisijaisesti päävastuun nappaa HPK:ssa viime kausina pelannut Daniel Lebedeff. Kuitenkin viime kaudella todella vakuuttavasti ICEHL:ssä pelanneella Samuel Harveyllä on mahdollisuus onnistuessaan napata karhunosa pelejä hoidettavakseen.

Suurin muutos ei kuitenkaan näy jäällä, vaan vaihtopenkin takana. Paljon kritisoitu Marko Virtanen sai kahden epätasaisen kauden jälkeen pakata laukkunsa, ja hänen paikalleen astui Suomen alle 20-vuotiaiden maajoukkueen peräsimestä Tomi Lämsä.

Pitsiturnauksessa silmällä tuleekin pitää joukkueen pelitapaa.

Tulevaa kautta katsoen kysymyksiä herättää loukkaantumisista kärsineiden pelaajien nykykunto. Samoin tulee kysyä, nouseeko Lebedeff kärkitason ykkösveskariksi? Suurin kysymys on kuitenkin valmennuksessa ja siinä, onnistuuko Lämsä osoittamaan puheet keväisistä sulamisista vääräksi.

Menestykseen kausi kaudelta enemmän tottuva ja sitä vaativa joukkue ja kulttuuri on suurten odotusten edessä. Reikiä on paikottu, mutta vuotaako laiva edelleen?

» Lähetä palautetta toimitukselle