Pitsiturnaus 2023: Ässät puolustaa turnausvoittoa uusitulla kokoonpanolla ja valmennuksella

LIIGA / Artikkeli
Porissa odotetaan, että viime kevään hurmos jatkuisi.
Kuva © Tiia Mahkonen

Viime keväänä vuosien tauon jälkeen pudostuspeleihin selviytynyt Porin Ässät on uudistunut varsin paljon, jälleen kerran. Joukkueesta lähti lähes puolet kokoonpanosta ja tilalle tuli 11 pelaajaa.

Viime kaudella penkin takana toiminut Karri Kivi ei jatka, vaan päävalmentajaksi nousee Jere Härkälä. Toinen muutos valmennuksessa on Hannes Hyvösen saapuminen kehitysvalmentajaksi.

Härkälä on Liiga-tasolla ensi kertaa päävalmentajana, mikä herättää epäilyksiä. Hänellä on kuitenkin rutkasti kokemusta Ässien organisaatiossa apuvalmentajana ja juniorien päävalmentajana toimimisesta. Lisäksi Härkälä käväisi parin kauden ajan Kokkolan Hermeksen päävalmentajana Mestiksessä.

On mielenkiintoista nähdä, tuleeko Härkälän johdolla Ässien pelaaminen merkittävästi muuttumaan aiemmasta. On oletettavaa, että vaatimustaso ei ainakaan laske, sillä Jesse Joensuu jatkaa yhä joukkueessa kapteenina.

Puolustuksen kovimmat menetykset ovat peliaikakuningas Ian McCoshen ja viime kevään MM-kisoissa esiintynyt Nikolas Matinpalo. Lisäksi puolustuksesta on lähtenyt Aleksi Laakso, Markus Phillips ja Roni Sevänen.

Hyökkäyksen merkittävin menetys on keskushyökkääjä Derek Barach. Yhdysvaltalainen oli tärkeä osa Ässien hyökkäystä kahden kauden ajan. Muita merkittäviä lähtijöitä hyökkäyksestä ovat Joachim RohdinAlexander Ruuttu ja Dominic Turgeon.

Hyökkäyksen keskeisimmät vahvistukset ovat Tapparassa viime keväänä Kanada-maljaa nostaneet ruotsalaisveljekset, Jonathan ja Marcus Davidsson. Tältä kaksikolta odotetaan vastuunkantoa ensi kauden aikana.

Muita hyökkäyksen uusia nimiä ovat Liigasta tutut Kasperi Ojantakanen ja Lassi Vanhatalo sekä Ranskan riveissä MM-kisoissa esiintynyt Dylan Fabre.

Puolustukseen Ässissä riittää uusia vaihtuvuutta. Uusia nimiä ovat Joona Riekkinen, Tuomas Salmela ja Libor Zabransky. Aleksi Matinimikko tekee paluun Ässiin vuoden Mestis-visiitin jälkeen. Lisäksi Poriin saapuu Norjasta kanadalainen Martin Lefebvre.

Porilaisten maalin edestä löytyy joukkueen tärkein pelaaja. Viime kaudella loistanut ruotsalaisvahti Niklas Rubin jatkaa tälläkin kaudella Ässien maalilla. Kakkosmaalivahtina joukkueessa toimii viime kaudella peräti neljässä seurassa pelannut Karolus Kaarlehto.

Viime kaudella Ässien peli perustui täysin loistavaan maalivahtiin ja uhrautuvaan puolustamiseen. Maalinteko oli ajoittain äärimmäisen tuskaista.

Vaikka Pitsiturnauksesta ei kannata vetää liian pitkälle tehtyjä johtopäätöksiä, kiinnostuksen kohteeksi nousee, onko Härkälä valmennustiimin kanssa löytänyt ratkaisuja tukkoiseen maalintekoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle