Pitsiturnaus 2021: TPS etsii huippukevään jälkeen eheämpää kollektiivia

LIIGA / Artikkeli
Kevään hieno, mutta tylysti päättynyt tarina jätti turkulaisille menestysnälkää.
Kuva © Jaakko Stenroos / All Over Press
Pitsiturnauksessa esittäytyy ratkaisupelaajien osalta uusiutunut TPS, jossa profiiliroolia kärkkyy entistä leveämpi rintama tuoreita kykyjä.

TPS:n nousu finaalijoukkueeksi oli taakse jääneen Liiga-kauden komeimpia tarinoita, joka jätti kuitenkin turkulaisittain pureskeltavaa hampaankoloon. Uusiutunut TPS on vahvasti tarkastelun alla Pitsiturnauksesta alkaen, sillä menestysodotuksien lunastajien tontteja on mustavalkoisissa jaossa.

Palloseura ei ole päässyt rakentamaan jatko-osaa menestysaihioilleen aivan vanhalta pohjalta, vaan joukkue kärsi lukuisia menetyksiä, jotka täydellisessä maailmassa olisi mieluusti pidetty joukkueessa. Maisemaa vaihtaneet Lauri Pajuniemi ja Josh Kestner takoivat viime kaudella runsaat 40 maalia ja Ruslan Ishakovin pelinrakentelu oli painavassa osassa keväällä.

Tämän kolmikon tilalle TPS:n on löydettävä tehoja useamman miehen voimin. Apua on jälleen etsitty budjettiystävällisesti ulkomailta: kanadalainen Jack Rodewald toi hyökkäystaitojen ohella mukanaan muutakin kuormaa, jenkki Mitch Hults ja ruotsalainen Filip Sandberg ovat myös kovien odotusten kohteena.

Kotimaan markkinoilta arvokkaita lisäyksiä miehistöön ovat kotikulmilleen palaava Elmeri Eronen ja mestari-Lukosta siirtyvä Jonne Tammela. Kilpailua pelipaikoista kiristävät TPS-junioreissa kypsynyt slovakkikaksikko Juraj Slafkovsky ja Samuel Knazko, joka nähtiin keväällä jo miesten MM-turnauksessa.

Toisaalta TPS pysyi myös tärkeiltä osin ennallaan. Nuoret tähdet Juuso Pärssinen ja Eemil Viro saivat NHL-sopimuksensa, mutta todennäköisin pelipaikka on silti suuressa roolissa Turussa. Joukkueen nuorehko, kotimainen runko palaa kehiin vuoden kypsempänä. Andrei Karejev kypsyi luottotorjujaksi debyyttikaudellaan ja venäläinen on olennainen palanen turkulaisten miehistössä. 

Kokemusta ja malttia miehistöön tuovat Juhani Jasun ja Ville Lajusen kaltaiset luottopelaajat. Kokonaan oma lukunsa on Lauri Korpikoski, jonka viime kausikin meni piloille loukkaantumisen vuoksi. Korpikoski on edelleen sivussa tositoimista ainakin syyskuun puoliväliin saakka.

TPS on uusiutunut olennaisilta osin myös tarkoituksella. Raimo Helmisen joukkue rynni pitkälle yksilövetoisesti ja tehopelaajien kantaessa suurta kuormaa selässään. Tuore päävalmentaja Jussi Ahokas tuo ryhmään selvästi kollektiivisemman lähestymistavan. Pitsiturnauksessa suuria signaaleja tuskin näkyy ensimmäisen jääharjoitteluviikon päätteeksi, mutta Ahokkaan TPS lienee alusta alkaen pelitavallisesti aiempaa tiiviimpi ja järjestelmällisempi ryhmä.

Lähestymistapa näkyy luontaisesti myös joukkueen kokoamisessa, etenkin kun tehokkaimmat tähdet vaihtoivat maisemaa. Ryhmää on pyritty rakentamaan viime vuotta tasalaatuisemmaksi, ja tehoja odotetaan laajemmalla rintamalla. Raumalla nähdäänkin nuorekas TPS, jossa on monenlaista vastuuroolia vielä jaossa.

Palloseuran ulkomaalaispelaajat ovat jo joukkueen mukana, joskin maalivahti Karejev on saapunut Turkuun vasta tällä viikolla, joten häntä ei välttämättä vielä tositoimissa nähdä.

» Lähetä palautetta toimitukselle