Pitsiturnaus 2021: Pekka Virran luotsaama SaiPa voitti Pitsiturnauksen − katso tästä raportit jokaisesta ottelusta

LIIGA / Artikkeli
SaiPa juhli Pitsiturnauksen ykkössijaa.
Kuva © Matias Lahtinen
Tässä artikkelissa on raportit vuoden 2021 Pitsiturnauksen jokaista ottelua ja esiin oon nostettu näkyvimmät yksilöt sekä tapahtumat.

Viime vuonna Pitsiturnaus päättyi isäntäjoukkue Lukon juhliin. Raumalaiset veivät nimiinsä myös Suomen mestaruuden. Liekö legendaarisen harjoitusturnauksen voitto enne myös alkavan kauden osalta.

Katso tästä artikkelista koko turnauspäivän tapahtumat aina aamun avausottelusta illan finaaliin asti. A-lohkossa pelaavat Lukko, Ässät ja KooKoo. B-lohkossa mittelevät TPS, SaiPa ja Sport.

Klo 20.15 Finaali Lukko-SaiPa 2−4

Kovin kauan ei Pitsiturnauksen finaali ehtinyt vanheta, kun kiekko oli ensimmäistä kertaa pömpelissä. Lukko siirtyi johtoon hyvän turnauksen pelanneen Niklas Ylitalon osumalla, johon Kristián Pospíšil tarjoili esityön. Osuman jälkeen Zdenek Sedlakin polvitaklaus kuumensi tunteita ja jäällä nähtiin muutamakin eri taistelupari.

Tulleiden rangaistusten jälkeen isäntäjoukkue sai ylivoiman, muttei onnistunut hyödyntämään sitä.
Avauserän tuoksinassa SaiPan peräsimeen täksi kaudeksi Lukosta siirtynyt päävalmentaja Pekka Virta päätti herätellä ryhmäänsä aikalisän avulla.

Lappeenrantalaiset eivät kuitenkaan saaneet suoraa hyötyä oljenkorrestaan, vaan seuraava hyvä tilanne syntyi Niclas Westerholmin työpisteellä. Pavol Skalický karautti läpiajoon, muttei onnistunut lisäämään raumalaisten johtoasemaa. SaiPa joutui myös kestämään alivoimakoettelemuksenkin.

SaiPan tasoitusosuma syntyi hyvän hyökkäyksenkatkon jälkeen. Jaakko Lantta esti Lukon hyökkäykseen lähdön ja pelasi kiekon Ville Petmanille, joka tempaisi lätkän maalirautojen kautta verkkoon. Avauserä pelattiin loppuun molempien joukkueiden pyrkiessä pelaamaan kiekkoa hanakasti maalille. Toisaalta molemmat malttoivat myös rauhoittaa tekemistään, kun tilanne sitä vaati. Vielä kuitenkin ennen taukoa Scott Pooley pääsi iskemään suoran hyökkäyksen päätteeksi Lukon johtoon.

Toinen erä alkoi lappeenrantalaisten ylivoimalla, kun Pospíšil otti avauserän viimeisellä minuutilla huitomisjäähyn. SaiPa ei kuitenkaan onnistunut tulemaan tasoihin erikoistilanteestaan. Veikko Loimaranta pääsi punttien tasoituttua kokeilemaan maalintekoa Noel Pietilän harha-askelien seurauksena, mutta Samuel Jukuri selvitti tilanteen maalillaan.

Lukko koki ison takaiskun, kun puolustaja Vili Saarijärvi loukkaantui pahannäköisesti. Hänet jouduttiin taluttamaan kentältä pukusuojaan, eikä hän näyttänyt pystyvän laittamaan painoa toiselle jalalleen. Lukko ehkä hieman kipsaantui Saarijärven loukkaantumisen myötä, sillä SaiPa pääsi rynnimään hetkeä myöhemmin maalille ja iskemään numerot 2-2:een. Maalinteossa kunnostautui Dominik Lakatoš.

SaiPa sai tasoituksestaan hengen päälle ja rummutti hyökkäyksiä kohti turnausisännän maalia. Jukuri kuitenkin oli tehtäviensä tasalla ja esti lappeenrantalaisten johtomaaliyritykset. SaiPa sai myös kolmella yhtä vastaan hyökkäyksen, mutta Kalle Maalahti ei onnistunut jakamaan kiekkoa hyökkäyksessä mukana olleille joukkuetovereilleen.

Lopulta sisukas yrittäminen tuotti tuloksen, kun Jaakko Lantta räväytti rannekudin raumalaisten verkkoon. Lukolle jäi kelloon reilu kolme minuuttia takaa-ajoaikaa. Lakatoš otti vielä loppuun kahden minuutin rangaistuksen, joka avasi raumalaisille mahdollisuuden. SaiPa kuitenkin sinetöi Pitsiturnauksen voittonsa iskemällä kiekon tyhjään maaliin. Asialla oli Valtteri Ojantakanen.

1−0 Niklas Ylitalo (Kristián Pospíšil, Noel Pietilä)

1-1 Ville Petman (Jaakko Lantta)

2−1 Scott Pooley (Kristián Pospíšil)

2−2 Dominik Lakatoš (Mikko Juusola)

2−3 Jaakko Lantta (Jarno Koskiranta)

2−4 Valtteri Ojantakanen

Klo 18.45 Välierä 2 (B1−A2) TPS−Lukko 0−2

Lukko sai kiekon jo ottelun alkumetreillä TPS-maalin rautoihin. Puolustaja Thomas Grégoire näytti avauspelaamisellaan ja varmoilla otteillaan, että hänet kannatti pitää joukkueessa myös tällä kaudella. Jack Rodewahl jatkoi vahvaa maalille ajoa, eivätkä ketjun muutkaan palaset seilanneet varjojen mailla, vaan näyttivät kuuluvansa joukkueen kärkipelaajiin.

Avauserän paras maalipaikka avautui Lukon Julius Mattilalle, joka pääsi ylivoimalla puolittain nokikkain TPS-vahti Andrei Karejevin kanssa. Venäläisveskarin etevä pelastus piti numerot 0-0:ssa.

Taukovihellys ei koittanut kuitenkaan maalittomassa tilanteessa, sillä hallitseva Pitsiturnauksen mestari Lukko namutteli yhden koko päivän hienoimmista maaleista. Harri Kainulainen ja Arttu Ilomäki alustivat tilanteen, josta Sebastian Repo pisti verkon tötterölle. Turkulaisilla oli myös erän viime sekunneilla huippupaikka Lukon kiekonmenetyksen seurauksena.

Ottelun toisella puolikkaalla fyysinen peli nosti päätään ja laidat ryskyivät vaihdosta toiseen. Mitch Hults luikerteli hyvään tekopaikkaan, mutta laukaus kohti Samuel Jukurin vartioimaa maalia jäi tussariksi.

Toista erää varjostivat lukuisat pelikatkot. Sekä Jukuri että Karejev saivat pysäytellä kiekkoja tämän tästä, vaikka huipputontteja ei kummallekaan juuri avautunut. Tuoreen Lukko-kasvon Michael Hagan rynnistys maalille toi turnausisännille ylivoimamahdollisuuden.

Sen sijaan, että TPS olisi päässyt ottelun lopussa tekemään tasoituksen, onnistui Niklas Ylitalo viimeistelemään raumalaisten ottelun toisen maalin. Päävalmentaja Jussi Ahokas kutsui joukkonsa koolle vielä aikalisän merkeissä, mutta nousuun johtaneita juonia kokouksessa ei onnistuttu punomaan – Lukko voitti viime kauden Liiga-finalistien kohtaamisen ja jatkoi matkaansa Pitsiturnauksen finaaliin SaiPan vastustajaksi.

0-1 Sebastian Repo (Arttu Ilomäki, Harri Kainulainen)
0-2 Niklas Ylitalo (Samuli Piipponen, Julius Mattila)

Klo 17.30 Välierä 1 (A1−B2) KooKoo−SaiPa 2−4

Kauden ensimmäinen Kaakon derby kamppailtiin tällä kertaa jo harjoituskaudella. Ottelussa kohtasivat kaksi joukkuetta, joiden valmennus oli muuttunut sitten edeltävän kamppailun.

Ottelu alkoi aaltoilevalla pelillä, jossa SaiPan onnistui kuitenkin säilyttää kontrolli kiekosta. KooKoo pääsi kuitenkin ajoittaisiin vastahyökkäyksiin, joista se sai luotua kelvollisia maalipaikkoja.

Ottelun ensimmäinen maali nähtiin noin viiden minuutin pelaamisen jälkeen. SaiPan paluumuuttaja David McIntyre katkaisi vastustajan avaussyötön ja pelasi erinomaisen maalipaikan Dominik Lakatošille, joka ei erehtynyt paikastaan. Tilanteeseen liittyi myös kuumentuneita tunteita, kun Petteri Nikkilä koki Mikko Juusolan kohdelleen häntä turhan kovakouraisesti laitakamppailussa.

Hyvää turnausta pelannut KooKoo ei tästä kuitenkaan lannistunut, sillä tasoitusmaali tuli kahden minuutin pelin jälkeen. KooKoo pyöritti kiekkoa laadukkaasti ja hallitusti hyökkäysalueen syvyys- ja leveyssuunnassa, ja pyyteetöntä maskityötä ottelussa tehnyt Teemu Engberg ohjasi Juho Rautasen laukoman kiekon ohi Niclas Westerholmin.

SaiPan vastine tuli kuitenkin pian laadukkaan hyökkäysalueen joukkuepelaamisen tuloksen. Varmasti turnauksessa esiintynyt Liiga-tulokas Filip Pyrochta sai tällätä kiekon lopulta erinomaisen maskin takana olleen Oskari Setäsen selän taa.

Ottaen huomioon, että kumpikaan maalivahti ei ollut päästänyt maaliakaan aiemmissa Pitsiturnauksen otteluissa, ottelussa nähtiin melkoinen maali-iloittelu.

Toisessa erässä SaiPa onnistui vielä kahdesti Tino Metsävainion maalinedustalta lakaisemalla maalilla sekä vakuuttavaa turnausta pelanneen Lakatošin vanhanaikaisella maalilla. KooKoon kavennusmaali oli joukkueen ykkösketjun varsinainen taidonnäyte, jossa Teemu Rautiainen ja Ville Meskanen petasivat takatolpalle liukuneelle Kim Strömbergille avoimen maalipaikan.

Ottelussa nähtiin kaksi joukkuetta, jotka parhaimmillaan hallitsivat kiekkoa hyökkäysalueella maltilla ja laadulla. Tilanteista syntyi myös monia maalipaikkoja ja maalejakin. Onnistuneet joukkuesuoritukset ovat tässä vaiheessa kautta hyvä suoritus.

0−1 Dominik Lakatoš (David McIntyre, Mikko Juusola)

1−1Teemu Engberg (Juho Rautanen, Petteri Nikkilä)

1−2 Filip Pyrochta (Hugo Rikkilä, Ville Petman)

1−3 Tino Metsävainio (Filip Pyrochta, Ville Heikkinen)

1−4 Dominik Lakatoš (Mikko Juusola, Niklas Peltomäki)

2−4 Kim Strömberg (Ville Meskanen, Teemu Rautiainen)

Klo 16.15 Sijoitusottelu (5.-6.), Ässät−Sport 3−1

Kahden lohkoissaan kolmanneksi sijoittuneiden joukkueiden kohtaaminen alkoi porilaisten ahnaalla pelaamisella. Ässät hallitsi ottelua ja loi maalipaikkoja merkittävästi enemmän kuin vastustajansa.

Erän paras tilanne tuli Jarno Kärjelle, jonka ketju oli hyvässä vireessä. Hyökkääjä pääsi yrittämään maalintekoa takatolpalta kahdesti, mutta vaasalaisten maalilla pelannut Niko Hovinen oli erinomaisessa torjuntavireessä niin tässä tilanteessa kuin koko ottelussakin. Hovinen torjui ottelussa 13 laukausta, joihin sisältyi useampi yritys laadukkaalta paikalta.

Sport huolena oli huolimaton oman alueen pelaaminen, minkä seurauksena Ässät saivat riistettyä kiekkoja itselleen. Tämän lisäksi porilaiset pääsivät turhan usein kakkoskiekoille haastamaan Hovista.

Toisessa erässä Ässien painostus tuotti viimein tulosta hyökkäysalueen aloituksen jälkeen, kun Nikolas Matinpalon napakka laukaus painui sekä maskipelaajien että Hovisen taakse verkon perukoille. Heti seuraavassa vaihdossa samat pelaajat olivat jälleen pahanteossa. Lenni Killinen loi omalla panoksellaan joukkueelleen vastahyökkäyksen, jonka päätteeksi Matinpalo pääsi iskemään kiekon takatolpalta ohi voimattoman Hovisen.

Sport pääsi maalien jälkeen vielä ylivoimalle, jonka aikana se sai tehtyä kavennuksen Emil Johanssonin viivalauksella. Axel Holmström teki tilanteessa laadukasta maskia Konstantin Volkovin maalin edessä.

Maalijyvänsä löytänyt Ässät iski vielä kertaalleen taidokkaan kuvion voimin Valtteri Karnarannan päästyä siirtämään kiekon maaliin Kalle Myllymaan ja Eero Niemen oivien syöttöjen jälkeen. Sportin tiiviisti sijoittunut puolustus riisuttiin aseista napakalla kiekon siirtelyllä.

1−0 Nikolas Matinpalo (Lenni Killinen, Alexander Ruuttu)

2−0 Nikolas Matinpalo (Lenni Killinen)

2−1 Emil Johansson (Juho Tommila) YV

3−1 Valtteri Karnaranta (Kalle Myllymaa, Eero Niemi)

Klo 15.00 Lukko−KooKoo 0−3, VL-kilpailun voittaja Lukko

Alkulohkojen päätöskamppailu Lukon ja KooKoon välillä alkoi vauhdikkaissa merkeissä, kun joukkueet kiisivät päädystä toiseen. Lukkoon HPK:sta siirtynyt Harri Kainulainen osoitti olevansa vikkelä pelaaja ylittäessään keskialuetta ja karvatessaan kiekkoa.

Ilves-laitureilla vahvistunut KooKoo siirtyi kamppailussa johtoon, kun Joose Antonen tinttasi b-pisteeltä pikkumustan ohi raumalaisten maalia vartioineen Juuso Helomaan.

Antosen pelivire nousi esiin jälleen avauserän lopulla, kun laitahyökkääjä sai maalin taustalta Miska Siikoselta hyvän syötön maalin eteen. Helomaa oli voimaton tiukan kudin edessä – numerot 2-0:aan.

Nick Malik esiintyi edukseen kouvolalaisten veräjällä, vaikkei hän joutunut esittämäänkään mitään aivan ilmiömäistä. Vahva peruspeli riitti tässä vaiheessa kautta. Kerran maaliraudat pelastivat tšekkiläis-yhdysvaltalaisen veskarin.

Lukko hätäili hyökkäyspään tilanteissaan eikä ollut aivan aamupäivän ottelunsa tasolla. Aleksi Ainali lisäsi KooKoon johdon jo kolmeen maaliin maalinedustalta, kun raumalaisten puolustus ei saanut pidettyä tätä kurissa.

Ottelu sai ikävän päätöksen, kun KooKoon nuori Riku Tuomola taklasi kulmauksessa rumasti Lukon Niklas Ylitaloa. Raumalaiset saivat tilanteesta ylivoiman, kun Tuomola sai 2+10 minuutin rangaistuksen. Ottelun voittajaan tilanne ei enää vaikuttanut, vaan KooKoo vei kamppailun puhtaasti 3-0. Arttu Ilomäki ratkaisi voittomaalikilpailun turnausisännille.

Pitsiturnauksen välierissä kohtaavat KooKoo ja SaiPa sekä TPS ja Lukko. Sijoituksista 5-6 pelaavat Ässät ja Sport.

0−1 Joose Antonen (Peetro Seppälä, Kalle Loponen)

0−2 Joose Antonen (Miska Siikonen, Samuli Ratinen)

0−3 Aleksi Ainali (Teemu Engberg, Peetro Seppälä)

Klo 13.45 TPS–Sport 0–0 / VL-kilpailun voittaja Sport

Aamun pelejä kovemmalla käynnistyneen taiston alkuminuuttien parhaat tilanteet muodostuivat Sportille. Torjuntavastuun TPS-maalilla saanut Eetu Anttila selvitti kuitenkin lähentelyt ongelmitta. Myös Sport-vahti Niko Hovinen joutui venymään muun muassa Mitch Hultsin hyvän yrityksen selvittääkseen.

Pelitempon tasaantuessa myös kummankin joukkueen kontrolli pelistä tiivistyi eikä ensimmäisen erän loppupuoliskolla juuri nähty tilanteita. Sport selvitti erän lopulla Valtteri Hietasen kaksiminuuttisen ilman vaaranpaikkoja.

TPS pääsi yrittämään uudestaan ylivoimalla toisen erän alussa, mutta tuloksenteko ontui tälläkin kertaa. Vuodenaika näkyi kummankin joukkueen pelaamisessa juuri maalinteon vaikeutena, molempiin päätyihin nähtiin tukku mallikkaita suoria hyökkäyksiä, jotka kilpistyivät pääosin viimeistely-yritysten hampaattomuutena.

Kokonaisuutena Sport sai luotua enemmän painetta ottelun loppupuolella. Enemmän voittopisteitä kaivanneet punapaidat yrittivät lopussa voittomaalia myös ilman maalivahtia, mutta peliaika päättyi maalittomana.

TPS varmisti jatkopaikkansa tasapelilläkin. Sport vei nimiinsä voittolaukauskilpailun, kun ponnettomien yritysten seassa ainoana maalinteossa onnistui vaasalaisten Aaro Vidgren.

Klo 12.30 Ässät–KooKoo 0–2 / VL-kilpailun voittaja Ässät

KooKoon turnauksen ensimmäinen ottelu alkoi tunnustelevissa merkeissä. Ässien ensimmäinen mahdollisuus ottaa ottelu haltuunsa siunaantui heti ensiminuuteilla Saku Vesterisen kampattua Samuli Aaltosen KooKoon päädyssä. Ässät sai pakkopelissään muutaman vetopaikan ja irtokiekon, mutta varman ottelun pelannut Oskari Setänen torjui maaliyritykset kerta toisensa jälkeen.

Rangaistuksen jälkeen ottelu seisahtui näennäisen sekavaan tilaan, jossa kumpikaan joukkue ei saanut kiekollista peliään uomiinsa. Mitä pidemmälle ottelu kuitenkin eteni, sitä useammin KooKoo pääsi Ässien puolustaman puolustussiniviivan ylitse.

Kouvolalaisten parhaat tilanteet syntyivät syöttöpelaamisen ja kiekonriistojen kautta. Peetro Seppälä sai erinomaisen mahdollisuuden tehdä ottelun ensimmäisen maalin maalin edestä, mutta laukaus painui takatolpan ohitse.

Toisessa erässä ottelun vauhti ja laatu kohenivat. Tähän vaikutti erityisesti Ässien hyökkäyksiin nousujen onnistuminen aiempaa suuremmalla prosentilla. Tästä huolimatta ottelu sitkeästi maalittomassa tasatilanteessa, ja KooKoo pysyi nimellisesti kuskin paikalla.

Toisen erän loppupuoliskolla kiekko saatiin maaliin saakka näyttävän poikittaissyötön jälkeen, mutta tilannetta edelsi Teemu Rautiaisen huitomisrike, joten Ässät pääsi jälleen hiomaan pakkopeliään.

Ässien ylivoimapelaamisessa korostui viivapelaaminen sekä suoraviivaisuus. Erityisesti Santeri Lukka oli viivapelaajana isossa roolissa joukkueensa ylivoimapelaamisessa.

Ottelun ensimmäinen maali nähtiin lopulta ottelun loppuhetkillä, kun Saku Vesterinen laukoi siniviivalta kiekon Ässät-vahti Linus Söderstömin hanskapuolen nurkkaan. Syötön maalin antoi Martin Berger ja Söderströmin torjuntatyöskentelyä häiritsi maskipelaamisellaan Kim Strömberg.

Ässät otti ottelun lopussa vielä aikalisän ja Setäsen pois maalilta. Tasoitushaaveet kariutuivat kuitenkin huolimattomaan syöttelyyn, jonka väliin kerkesi Samuli Ratinen, joka ei erehtynyt siniviivasijoituksessaan.

Ässät sai kuitenkin balsamia haavoihinsa voittamalla lopun rangaistuslaukaukset. KooKoon Ratinen aloitti kisan epäonnistuneella yrityksellä, minkä jälkeen Ässien Albin Eriksson laukoi kiekon varmalla suorituksella Setäsen hanskan ulottumattomiin.

0−1 Saku Vesterinen (Martin Berger)

0−2 Samuli Ratinen

Klo 11.15 SaiPa – TPS 0−1 / VL-kilpailun voittaja TPS

Ottelu alkoi TPS-pakki Samuel Knazkon kovalla, mutta myöhästyneellä keskialueen taklauksella. Tästä aiheutui SaiPan ylivoimapeli, josta ei kuitenkaan syntynyt vaaranpaikkoja. TPS:n ulkomaalaispelaajista Mitch Hults esitti kamppailun ensimmäisessä erässä hyvää karvauspelaamista ja hän oli ketjussaan kahden muun vahvistuksen Filip Sandbergin ja Jack Rodewaldin kanssa oivalla pelipäällä.

Turkulaiset pystyivät hallitsemaan kiekkoa aloitustilanteiden hyvällä tekemisellä, mutta avauspelaaminen takkusi. Rangaistukset aiheuttivat TPS:lle takapakkia ja rikkoivat viisikkopeliä. Nuori SaiPa-hyökkääjä Zdenek Sedlak oli erikoistilanteissa aktiivisesti kiekossa.

Avauserässä niin Andrei Karejev kuin Juho Markkanen saivat olla melko rauhassa veräjillään. Filip Pyrochta osoitti lappeenrantalaisten takalinjoilla olevansa oiva lisä joukkueeseen. Hän jakeli hyviä syöttöjä eikä kiekko poltellut lavassa.

Ottelun jälkimmäisellä puolikkaalla TPS sai myös oman ylivoimamahdollisuutensa, kun Jarno Koskiranta lähti SaiPasta kuluttamaan jäähypenkkiä. Turkulaiset pyörittelivät päädyn kautta muutaman tilanteen ennen kuin Rodewaldin kaksiminuuttinen katkaisi erikoistilanteen. Toisessa erässä myös TPS-kapteeni Juhani Jasu nosti profiiliaan ja iski myös avausmaalin alivoimalla.

Keskushyökkääjän osuma jäi varsinaisen peliajan ainoaksi. Voittomaalikilpailussa pelaaja toisensa jälkeen kävi toteamassa vastustajan maalivahdin paremmakseen. Lopulta maalihanat aukesivat turkulaisten eduksi.

0-1 Jasu

Klo 10.00 Lukko – Ässät 3–0 / VL-kilpailun voittaja Ässät

Tuttuun tyyliin päivän toisessa ottelussa kohtasivat Satakunnan ylpeydet Lukko sekä Ässät. Väkeä oli tuttuun tapaan paikalla, kun ennen ottelun alkua muisteltiin Lukon mestaruuteen päättynyttä kautta.

Jäähypenkillä aiemminkin viihtynyt Kristián Pospíšil otti heti ottelun alkuun jäähyn, mutta Ässät ei tilaisuuttaan käyttänyt. Jäähyä edelsi Lukon ykköskentän vahva hyökkäys kohti Konstantin Volkovin vartioimaa maalia.

Lukko pystyi viemään peliään hyvin eteenpäin, sillä kaikissa kentissä oli myös entuudestaan toisilleen tuttuja pelaajia. Kotijoukkue pääsikin iskemään ottelun avausmaalin Linus Nymanin ohjatessa Vili Saarijärven laukoman kiekon maaliin. Hetkeä myöhemmin Ässille avautui parikin parempaa paikkaa, mutta Lukon maalilla Samuel Jukuri otti varmoja torjuntoja.

Ensimmäinen erä vietiin läpi tasaisissa merkeissä laukausten ollessa tasan 10– 10. Ensimmäisen erän loppuhetkillä Lenni Killinen sai 2+2 minuuttia osuessaan Pospíšilia kasvoihin, mutta porilaiset tylsyttivät Lukon ylivoimapelin, joten maaleja ei nähty.

Monessa mukana ollut Pospíšili pääsi läpiajoon kahden ässäpelaajan välistä, mutta laukaus osui tolppaan. Vajaat viisi minuuttia ennen toisen erän päätöstä Lukon ulkomaalaisvahvistus Scott Pooley heitti kiekkoa maalille, josta se kimposi Volkovin maskin kautta verkkoon.

Loppulukemia kaunisteli vielä Mikko Petman ylivoimalla. Petman sai iskettyä kiekon sisään neliön sisältä. Syöttöpisteen nappasivat paluumuuttaja Arttu Ilomäki sekä Vili Laitinen, jolle syöttöpiste oli jo ottelun toinen.

Lukosta voitaneen nostaa esille ykköskenttä, joka onnistui monesti pyörittämään kiekkoa hyökkäyspäädyssä viime kauden tapaan. Kentässä pelasi Pospíšilin lisäksi tämän maamies Pavol Skalický sekä Julius Mattila.

Ässille mieluinen paluumuuttaja Jarno Kärki onnistui kuitenkin ainoana voittomaalikilpailussa, vaikka muuten Ässien pelaaminen oli tasapaksua. Otteissa näkyi joukkueen suuri vaihtuvuus, kun peräti parikymmentä pelaajaa jätti seuran viime kauden jälkeen. Joukkue kaipaa pelejä ja yhteisiä jääharjoituksia alleen, mutta parempaa voidaan nähdä jo joukkueen toisessa ottelussa myöhemmin tänään.

1– 0 Linus Nyman (Vili Saarijärvi, Samuli Piipponen)
2–0 Scott Pooley (Linus Nyman, Vili Laitinen)
3–0 Mikko Petman (Arttu Ilomäki, Vili Laitinen)

Klo 8.45: Sport – SaiPa 1–2 / VL-kilpailun voittaja SaiPa

Sport ja SaiPa saivat kunnian avata vuoden 2021 Pitsiturnauksen. Samalla nähtiin myös Rauman Lukon mestaruuteen valmentaneen Pekka Virran paluu Äijänsuolle.

Joukkueet pääsivät kauden avaustapahtumassa esittelemään niin uusia hankintojaan kuin paluumuuttajiakin. Aikainen aloitusajankohta sekä vähäisten yhteisten jääharjoitusten määrä näkyi ymmärrettävästi joukkueiden otteissa.

Niclas Westerholm sai olla maalillaan tarkkana, kun Sport pyöritti kiekkoa ja ottelun alku menikin vaasalaisten hallinnassa. Maalinteon aloitti kuitenkin SaiPa nopeasta vastahyökkäyksestä. Lappeenrantalaisten uusi hankinta Dominik Lakatoš antoi oivan syötön puolustaja Nuutti Viitasalolle, joka veti kiekon Atte Tolvasen selän taakse.

Vaasalaiset onnistuivat toisessa erässä ylivoimalla lyömään tasoitusosuman upean kuvion päätteeksi. Ruotsalaishyökkääjä Axel Holmströmin pääsi iskemään maalin edustalta kiekon reppuun Jesse Paukun ja Michael Keräsen loistavista syötöistä.

Peli aaltoili päästä päähän molempien joukkueiden saadessa luotuja pidempiä hyökkäyksiä. Johto-osuman pääsi kuitenkin iskemään SaiPan slovakkihyökkääjä Oliver Okuliar, joka iski kiekon aivan etuyläkulmaan.

SaiPan joukkueesta edukseen esiintyivät Lakatoš yhdessä David McIntyren kanssa sekä nuori hyökkääjä Okuliar, joka iski myös voittomaalikilpailussa kiekon komeasti sisään ja oli positiivisessa mielessä esillä koko ottelun ajan. Westerholm otti maalillaan niin ikään muutaman etevän torjunnan.

Vaasalaisten nipusta kiitoksen saa joukkueen ykköskenttä, jossa pelasivat Paukku, Holmström sekä Keränen. Kentällinen sai aikaan monia maalipaikkoja ja yhteispeli näytti sujuvan, vaikka yhteisiä harjoituksia ei montaa olekaan takana.

0–1 Nuutti Viitasalo (Dominik Lakatoš, Valtteri Lipiäinen)

1–1 Axel Holmström (Jesse Paukku, Michael Keränen)

1–2 Oliver Okuliar (Kalle Maalahti)