Pitsiturnaus 2021: Moni pelaaja näytti kykynsä − heitä kannattaa pitää silmällä Liiga-kauden alkaessa

LIIGA / Artikkeli
Filip Pyrochta pelasi kiekollisesti varmasti.
Kuva © Matias Lahtinen
Pitsiturnauksessa nähtiin tukku uusia liigapelaajia ja uusiin joukkueisiin siirtyneitä nimiä. Osa heistä osoitti olevansa varteenotettava onnistujia alkavalla kaudella.

Tämän vuoden Pitsiturnaus päättyi SaiPan voittoon, kun Pekka Virran luotsaama joukkue kukisti finaalissa viime vuonna turnauksen ja Suomen mestaruuden voittaneen Lukon − ryhmän, jota Virta niin ikään valmensi ennen siirtymistä Lappeenrantaan.

Pitsiturnauksen joukkueissa nähtiin useita uusia pelaajia tai uuteen ympäristöön siirtyneitä kiekkomiehiä, joilta sopii otteidensa perusteella odottaa valoisaa liigakautta. Tässä heistä kymmenen.

Jack Rodewald, TPS

TPS-hyökkääjä ajoi hanakasti maalille ja käytti kokoaan hyväkseen ammattimaisesti. Hänestä tuli ajoittain mieleen viime vuosilta tuttu Zach Budish, niin hyvässä kuin pahassakin.

Rodewald oli turkulaisten ulkomaalaisvitjassa tasapainoinen lenkki, jolta voi odottaa vastuunkantoa alkavassa runkosarjassa.

Mitch Hults, TPS

Hyökkäämisestä kiinnostunut hyökkääjä karvasi ja taisteli vastustajan päädyssä liki väsymättömästi. Välillä Hultsin otteissa oli nähtävissä hieman huolimattomuutta, mutta se menköön ajankohdan piikkiin. Kausi on vasta nuori.

Oli Rodewaldin ohella näkyvimpiä TPS-hyökkääjiä ja ketjun kolmas lenkki Filip Sandberg jäi hieman pohjoisamerikkalaisten varjoon. Tämä saattoi tietysti johtua ruotsalaisen hieman puolustusvoittoisemmasta roolista.

Filip Pyrochta, SaiPa

Kiekkovarma puolustaja avasi peliä helpoilla syötöillä ja osallistui hyökkäyspeliin sujuvasti. Pääsi kunnolla tehopisteiden makuun välierässsä KooKoota vastaan.

Pyrochta kantanee lappeenrantalaisten takalinjoilla yhdessä Kalle Maalahden kanssa ison vastuun joukkueen ylivoimapelin viivatoiminnan pyörittämisestä − ja Pitsiturnauksen perusteella pystyy siihen.

Dominik Lakatoš, SaiPa

Tšekkiläinen hankittiin SaiPaan tekemään maaleja ja pisteitä. Jo muutaman lyhyen harjoituspelin perusteella on selvää, että Lakatoš on oikea mies siihen hommaan. Hän pystyy monipuolisuudellaan sekä toimittamaan kiekkoa itse maalille että jakamaan sitä joukkuekavereilleen.

Mahdollisesti David McIntryren rinnalle istutettava laitahyökkääjä saattaa hätyytellä melko komeita pistelukemia runkosarjassa.

Jaakko Lantta, SaiPa

Sai päävalmentaja Virralta ison roolin kakkosketjussa ja käytti sen onnistuneesti. Lantta oli mukana paitsi pisteiden teossa, hän myös teki muutamia erittäin tärkeitä syötönkatkoja siniviivojen päällä ja käänsi peliä ripeästi.

Mestiksessä natsansa ansainnut hyökkääjä on Liigassa hieman katsomaton kortti, mutta Pitsiturnaus osoitti, että läpimurron mahdollisuus on olemassa.

Michael Haga, Lukko

Norjan maajoukkueessa tämän vuoden MM-kisoissa seitsemässä ottelussa tehot 0+3 tehnyt hyökkääjä näytti Pitsiturnauksessa, että kiekko pysyy lavassa ja keskialue ylittyy vikkelästi.

Haga haki Pitisturnauksessa vielä hieman paikkaansa, sillä hänet laitettiin milloin Arttu Ilomäen laitahyökkääjäksi, milloin Scott Pooleyn keskushyökkääjäksi. Norjalainen pelasi ehjän Pitristurnauksen.

Scott Pooley, Lukko

Isokokoinen hyökkääjä pelasi niin kuin isokokoisen hyökkääjän pitääkin. Yhdysvaltalainen ajoi maalille aktiivisesti ja hakeutui vapaaksi hyökkäystilanteissa. Osoitti pystyvänsä päättämään hyökkäyksiä tehokkaasti.

Pooley sai paljon jääaikaa ja oli aktiivinen. Raumalaisyleisö saanee nauttia uuden hyökkääjänsä edesottamuksista hymyhuulin pitkin kautta.

Nicholas Canade, Sport

Sportin ryhmästä kovinkaan moni yksilö ei noussut Pitsiturnauksen aikana esiin, sillä joukkueen peli oli vielä selvästi monia vastustajiaan enemmän suunnitteluvaiheessa. Canade kuitenkin osoitti, että hän on oppinut suomalaisen jääkiekon salat Mestiksessä pelatessaan, vaikka tilastot sieltä eivät mairittele.

Hyvin liikkuva ja kiekollisesti lupaava 21-vuotias kanadalainen on valmis yrittämään seuraavaa askelta urallaan. Sportissa Canadella on hyvä mahdollisuus saada näyttöpaikkoja ja sitä kautta vakiinnuttaa pelipaikkansa.

Joose Antonen, KooKoo

Viime kaudet Ilveksessä kiekkoillut Antonen on pitkään odottanut lopullista läpimurtoaan liigakentille. Hänellä on hyvä laukaus, jota hän käyttää aktiivisesti, mutta liike on ainakin Tampereen-vuosina ollut haaste.

Kaksi ylivoimamaalia Lukon verkkoon Pitsiturnauksessa antoivat KooKoo-kannattajille viitteitä siitä, mihin 26-vuotias laitahyökkääjä parhaimmillaan pystyy. Oikein roolitettuna Antonen ja toinen tupsukorvista tullut hyökkääjä Ville Meskanen voivat nousta pelaajina seuraavalle tasolle.

Nick Malik, KooKoo

Pitsiturnauksen hengen mukaisesti maalivahtien peluutus oli vuorottelevaa. Rauman perjantaissa KooKoon veräjällä Oskari Setänen sai kaksi ottelua ja 19-vuotias Malik yhden.

Malik kuitenkin käytti tilaisuutensa ja torjui nollapelin hallitsevaa Suomen mestaria Lukkoa vastaan. 30 minuuttia peliaikaa toi Malikille 10 torjuntaa. Nähdyn perusteella kouvolalaiset eivät ainakaan tule kaatumaan maalivahteihinsa.

Muita nimeämisen arvoisia pelaajia: Petteri Nikkilä (KooKoo), Niklas Ylitalo (Lukko), Harri Kainulainen (Lukko), Oliver Okuliar (SaiPa), Zdeněk Sedlák (SaiPa).

» Lähetä palautetta toimitukselle