Pitsiturnauksen tähdistökentällinen: Perinteikkäässä turnauksessa monta erilaista sankaria

LIIGA / Artikkeli
Jonne Virtanen ehti myös nyrkkihippasille Pitsiturnauksessa.

Pitsiturnaus tarjosi tuttuun tapaan katsojalleen elämyksiä ja ruokaa jääkiekkonälkään pitkän tauon jälkeen. Isäntäjoukkue Lukko vei turnauksen nimiinsä historiassa kymmenettä kertaa. Finaalivastus Sport oli lähellä ensimmäistä voittoaan, jopa päästämättä maaliakaan.

Jatkoajan Pitsiturnausta raportoineet toimittajat Lassi Seppä ja Juha Oinonen valitsivat turnauksen tähdistökentällisen. Valinnoissa käytettiin kriteereinä turnauksen hengen mukaisesti viihdyttävyyttä ja yllätyksellisyyttä, mutta myös ansiot kentällä huomioitiin.

Myös muutama tähdistökentällisen ulkopuolelle jäänyt pelaaja ansaitsi raadin mielestä kunniamaininnan. Ne löytyvät perusteluineen jutun lopusta.

Maalivahti

Andrei Karejev, TPS: Nuori venäläismaalivahti torjui joukkueen kahdessa ensimmäisessä ottelussa, jossa turkulaiset nollasivat sekä Tapparan että HIFK:n. Turnauspäivän aikana Karejev pysäytti 26 kohti tullutta laukausta.

Kun Karejevin tilalle TPS:n välieräottelussa Lukkoa vastaan asettui Eetu Anttila, oli muutos silmiinpistävä. Koko joukkueen pelaaminen muuttui maalivahtivaihdoksen myötä, mikä aiheutti turkulaisten tippumisen pois finaalista.

Puolustajat

Miro Karjalainen, HIFK: Isokokoinen puolustaja debytoi helsinkiläisten riveissä jämäkästi. Erityisesti avausottelussa Tapparaa vastaan Karjalainen esiintyi edukseen iskemällä ottelun voittomaalin. Hän oli avainasemassa myös HIFK:n turnauksen avausmaalissa samassa ottelussa.

Kahdessa seuraavassa ottelussa helsinkiläiset jäivät nollille, mutta tuolloin Karjalainen näytti osaamistaan pelin siitä osa-alueesta, mistä hänet paremmin tunnetaan eli vankasta puolustuspelaamisesta.

Valtteri Viljanen, Sport: Kenties Pitsiturnauksen näkyvin kiekollinen puolustaja. Vaikka Viljanen merkkautti itselleen turnauksessa vain yhden syöttöpisteen pelitilanneosumien yhteydessä, nähtiin häneltä taidokkaita yrityksiä voittomaalikilpailuissa.

Hän oli finaalin voittomaalikilpailun ensimmäinen laukoja ja onnistui yrityksessään. Vasta Lukon kolmannen parin laukoja onnistui maalinteossa ja piti raumalaiset mukana voittotaistossa.

Viljanen osoitti kiekollista pätevyyttä.
Kuva © Jarno Hietanen

Hyökkääjät

Jonne Virtanen, Sport: Kolossihyökkääjä oli vaasalaisten otteluissa monessa mukana. Hän syötti joukkueensa ainoan osuman finaalissa, tappeli Ässien Juuso Wallin kanssa sekä pyöritti kotkapaitojen ylivoimaa artistin herkkyydellä.

Virtanen näytti Pitsiturnauksen perusteella sopivan päävalmentaja Risto Dufvan suunnitelmiin hyvin ja onkin mielenkiintoista nähdä, mitä kausi tuo tullessaan.

Markus Nurmi, TPS: Laituri iski turnauksen aikana tehot 2+1 ollen yksi tehokkaimmista pelaajista. Hän iski muun muassa voittomaalin kamppailussa HIFK:ta vastaan. Nurmi antoi viitteitä siitä, että hän on kesän aikana saanut pelaamiseensa lisää ruutia.

Pitkänhuiskea turkulainen kuuluu alkavalla kaudella niihin TPS-pelaajiin, joilta päävalmentaja Raimo Helmisen, seurajohdon ja kannattajien on syytä odottaa onnistumisia.

Nurmi pelasi vahvan Pitsiturnauksen.
Kuva © Timo Savela

Daniel Audette, Lukko: Kanadalainen oli Pitsiturnauksen kurko. Vaikka hän jäi tulostaululle "vain" finaalin ratkaisijana ensin tasoitettuaan pelin hurjalla rannekudillaan ja sitten ratkaistua voittomaalikilpailun, näytti Audette jokaisessa ottelussa yleisölle olevansa taitava ja ennen kaikkea nopea hyökkääjä.

Audette loi tilanteita itse ja pystyi myös päättämään niitä hyvillä ratkaisuilla. Miehen tekeminen muistutti kiistatta Justin Danforthia, mikä ei raumalaissilmin ole varmastikaan negatiivinen huomio.

Kunniamaininnat

Severi Soukka, Ässät: 19-vuotias maalivahti pelasi hyvän ottelun alkusarjassa Sportia vastaan. Hän kannatteli porilaisia hetkinä, jolloin joukkue oli köysissä vaasalaisten paineen alla.

Vili Saarijärvi, Lukko: Viljasen ohella yksi turnauksen vahvimmista kiekollisista puolustajista. Mieleen jäi erityisesti hieno maali välierässä Toni Koiviston syötöstä. Saarijärvi osoitti pelillisiä vaistojaan nousussaan maalintekoon.

Saarijärvi oli mukana voittamassa alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta 2016.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Tomas Hamara, Tappara: Vasta 16-vuotias tšekkiläinen oli joukkueen tahmean turnauspäivän valopilkku. Hän sai vastuuta vankasti puolustavan tamperelaisryhmän takalinjoilla. Kauden edetessä Hamaran vastuu jää todennäköisesti liki olemattomiin, joten oli ilahduttavaa nähdä hänen otteitaan Pitsiturnauksessa.

Sebastian Repo: Lukko: Tippui juuri ja juuri ulos varsinaisesta tähdistökentällisestä. Repo pelasi vahvas hyökkäyspeliä ja iski maalin välierässä TPS:ää vastaan. Oikealta laukova hyökkääjä on varmasti raumalaisille tärkeä pelaaja alkavalla kaudella.

» Lähetä palautetta toimitukselle