Pitsiturnauksen päiväraportti: Ässät juhli lopussa voittajana, TPS ei onnistunut ohittamaan Rasmus Korhosta finaalissa

LIIGA / Artikkeli
Ässät voitti Pitsiturnauksen 2022.
Kuva © Tiia Mahkonen

Pitsiturnaus on saatu päätökseen vuoden 2022 osalta. Finaalissa kohtasivat TPS ja Ässät. Legendaarisen turnauksen voittoon riitti tällä kertaa yksi maali.

TPS-Ässät 0−1: Tiukka turnauspäivä huipentui porilaisjuhliin

Liigakauden perinteikkäässä avauksessa Pitsiturnauksessa nähtiin tiukka ja tarkka loppuhuipennus. TPS:n ja Ässien finaaliottelu päättyi porilaisten 1-0-voittoon, kun Niklas Appelgren onnistui läpiajosta maalinteossa.

TPS aloitti finaalin terävästi ja Rasmus Korhonen Ässien maalilla joutuikin venymään jo kamppailun alkuhetkillä muutamaan torjuntaan. Pitkä turnauspäivä alkoi hieman näkyä joukkueiden otteissa, sillä pitkät avaussyötöt eivät tahtoneet löytää perille keskialueella odottaville pelaajille. Jalka ei liikkunut kummallakaan ryhmällä enää tuoreena.

Turkulaisten puolustuksessa tuore hankinta Antti Tuomisto oli pirteällä pelipäällä ja viime kaudella pitkään sivussa ollut Aleksi Anttalainen esiintyi jäällä miehekkäästi. Patapaitojen riveissä Will Graber pääsi avauserässä hyvään tekopaikkaan, mutta Lassi Lehtinen TPS-veräjällä selvitti tilanteen.

Yleisö jäi vaatimaan äänekkäästi rangaistusta, kun Ässien viime kauden maaliruisku Derek Barach kaadettiin hyökkäysalueella. Tuomaristo antoi kuitenkin pelin jatkua.
Toisessa erässä TPS:n Scott Kosmachuk oli muutamaan otteeseen päästä pystysyötön jälkeen maalipaikkaan, mutta turkulaisjoukkueen suunnitelmat menivät mönkään kullakin yrittämällä.

Ässien Lenni Hämeenaho sai Kosmachukin yritysten jälkeen mahdollisuutensa Lehtisen maalin edustalla, mutta kiekko ei löytänyt ruuhkasta tietään verkkoon.

Tyler Steenbergen tarjosi kaksiminuuttisellaan Ässille oivan tilaisuuden mennä johtoon, mutta tuore ulkomaalaisvahvistus Graber tasoitti puntit omalla kampituksellaan. Tovin ajan kentällä vallitsi odottava tunnelma. Tilanne kuitenkin muuttui salamannopeasti, kun porilaisten Appelgren säntäsi läpiajoon ja ujutti kiekon ohi Lehtisen.

Vaikka TPS vielä sinnikkäästi lopussa ilman maalivahtia yrittikin, ei se onnistunut ohittamaan Korhosta ässämaalilla. Näin ollen Pitsiturnauksen voitto 2022 matkaa Poriin.

SaiPa–Ässät 1–2: Kuumat tunteet ja nujakat värittivät välieräottelua – Ässät nujersi SaiPan terävällä esityksellä

SaiPa ja Ässät pelasivat Pitsiturnauksen toisessa välierässä paikasta finaaleissa. Viihdyttävässä ottelussa nähtiin maaleja, nujakoita, taklauksia sekä rangaistuslaukaus.

Ottelu alkoi vauhdikkaasti pelin aaltoillessa päädystä päähän. Alun tunnustelun jälkeen pelin painopiste alkoi siirtyä SaiPan puolustusalueelle, ja Ässät sai muutaman maukkaan maalipaikan päätypeleistä. Erityisesti Derek Barachin yksilösuoritukset aiheuttivat sydämentykytyksiä SaiPan puolustuksessa.

Ottelun käännepiste nähtiin, kun turnauksessa lupaavia otteita esittäneet pohjoisamerikkalaiset SaiPa-puolustajat Aaron Irving ja Greg Moro passitettiin vuoron perään jäähyaitioon. Ässien kahden pelaajan ylivoima pyöri ja hääräsi aikansa, kunnes Ässien Lenni Hämeenaho lakaisi maalinedustalla pomppineen kiekon Niclas Westerholmin taakse.

Maalin jälkeen ottelu kuumeni selvästi. SaiPan suoran hyökkäyksen jälkeen nähtiin poikkeuksellinen kymmenen pelaajan nahina, joka ei kuitenkaan äitynyt varsinaisiksi nyrkkihipoiksi. Välienselvittelyn jälkeen tuomittiin tukku kahden minuutin rangaistuksia, eikä yhtäkään pelaajaa passitettu suihkuun.

Pelin virrattua entisestään myös SaiPa sai omat mahdollisuutensa maalintekoon. Porilaisten onneksi Niklas Rubinin otteet maalilla olivat kiitettävän varmoja. Ruotsalainen torjui muun muassa eleettömästi Valtteri Ojantakasen rangaistuslaukauksen. Ojantakanen kilisytti tolppaa myöhemmin ottelussa, mutta maalijuhlat jäivät tällä kertaa välistä.

Rubin joutui nöyrtymään lopulta Valtteri Lipiäisen sysättyä kiekon lähietäisyydeltä verkon perukoille. Maalia edelsi Moron röyhkeä ja suoraviivainen ajo maalille.

Loppuottelu eteni katkonaisesti ja ilman lisämaaleja. Tämän myötä voittaja ratkaistiin rangaistuslaukauskilpailussa. SaiPan pelaajat eivät onnistuneet yrityksissään, joten Will Graberin ja Eemil Erholtzin maalit siivittivät Ässät finaaliin TPS:n vastustajaksi.

Lukko–TPS 2–3: Kosmachukin napautus viime minuutilla vei turkulaiset finaaliin

Ottelun alku oli hyvin tunnusteleva, ja molemmat joukkueet puolustivat ottelun alussa hyvin tarkasti. Ottelun panos näkyi: kumpikaan halunnut tehdä helppoja virheitä.

Kokoonpanoissa oli tuttuja nimiä puolin ja toisin. Lukon paidassa luistelivat TPS:n kannattajille tutut Tarmo Reunanen ja Josh Kestner. TPS:n riveissä entisiä lukkopaitoja olivat Arttu Ilomäki, Jonne Tammela ja Pavol Skalicky.

TPS teki ensimmäisessä erässä kaksi maalia. Ensimmäinen maali oli hienon suorahyökkäyksen lopputulema, jossa koko Ilomäen kenttä teki yhteistyötä. Kiekon laittoi maaliin lopulta Ilomäki itse. Toisessa maalissa Mikael Pyyhtiä näytti osaamistaan ja petasi maalin eteen ensin paikan Jimi Suomelle. Sen Lukko onnistui vielä torjumaan, mutta Aarne Intonen löi irtokiekon maaliin.

Ensimmäisessä erässä Lukollakin oli omat paikkansa. Lukko nimittäin ampui ainakin kolme kertaa kiekon tolppaan.

Toisessa erässä TPS jäähyili. Palloseura onnistui pääasiassa pelaamaan hyvää alivoimaa, mutta Lukon tasoitusmaali tuli lopulta Viljami Marjalan jäähyn aikana. Maalin teki Josh Kestner, joka käytti hyväkseen vaarallisinta asettaan eli laukaustaan. Kavennusmaali sen sijaan syntyi pitkän hallintajakson päätteeksi, kun Samuli Piipponen laukoi kiekon Eetu Anttilan selän taakse.

Ottelun voittomaali syntyi hiukan yllättäen, vain kaksikymmentä sekuntia ennen ottelun loppua. Lukko hukkasi kiekon keskialueella ja Scott Kosmachuk pääsi napauttamaan kiekon maaliin.

Sijoitusottelu

TUTO–Sport 0–3: Vaasalaiset tyrmäsivät TUTOn ensimmäisessä erässä

Pitsiturnauksen sijoitusottelu päättyi vaasalaisten selkeään voittoon. Sport tuli otteluun tuoreilla jaloilla ja oli tehokas. Ensimmäisen erän kolmen maalin jälkeen TUTO ei enää löytänyt keinoja kamppailla voitosta.

Ottelu sai ratkaisunsa jo varhain, kun Lassi Vanhatalo sekä Aatu Aarnio iskivät viidessä minuutissa Sportin kahden maalin johtoasemaan. TUTO ei enää jaksanut pelata omaa peliään. vaan vaasalaiset veivät ottelua miten mielivät. Turkulaisten maalivahti Emil Vuorio nöyrtyi vielä kerran, kun Juho Tommila iski joukkueensa kolmannen maalin erän loppuun. Turkulaiset oli lyöty.

Toinen erä oli pelkkää pelailua. TUTOsta ei ollut tuomaan enää mitään jäälle, ja sen seurauksena Sportkin laski jalan kaasulta.

Ottelu tuli turkulaisille aivan liian pian toisen ottelunsa jälkeen ja vaasalaisten onnistumiset veivät turkulaisten uskon voittoon. TUTOn erinomaisesti alkanut turnaus päättyi täydelliseen nöyryytykseen, sillä jos Sport ei olisi ottanut jalkojansa kaasulta. numerot olisivat voineet vieläkin rumemmat.

Alkusarja

TUTO–Lukko 1–2: Lukko voitti lohkonsa vietyään kupittaalaiset karuselliin

Lukko sai erinomaisen alun, kun Harri Kainulainen ohjasi Kalle Ervastin toimituksen maaliin. Lukko hallitsi kiekkoa, mutta TUTO taisteli. Molemmat istuivat yhden kakkosen, mutta kumpikaan ei saanut ylivoimalla maalia aikaan.

Avauserän lopulla TUTO sai maalintekopaikan, eikä Jesse Leppikoski epäonnistunut. Raumalaistaustainen hyökkääjä iski Toverien ainokaisen Robin Colombanin syötöstä.

Toisen erän kuva oli yksipuolinen ja näytti, mikä ero Liiga-joukkueella ja Mestis-joukkueella on. Lukko hallitsi kiekkoa ja hyökkäsi, TUTO puolusti ja pelasi tyylilleen uskollisesti kovaa.

Lukko sai ylivoiman ja pelasi todella hyvää erikoistilannepeliä, vaikka tolppaa lähemmäksi ei päässytkään. Heti tämän jälkeen lävähti, kun Samuli Piipponen laukoi loppuluvuiksi 2−1.

Näin Lukko voitti lohkon ja etenee välieriin TPS:aa vastaan. TUTO pelaa jo turnauksen seuraavassa ottelussa; jumbofinaalissa Vaasan Sportia vastaan.

TPS–SaiPa 0–0: TPS voitti rangaistuslaukauskisan, mutta SaiPa B-lohkon

Turnauksen ensimmäiset ottelunsa voittaneet SaiPa ja TPS kisasivat rinta rinnan B-lohkon kärkisijasta. Tasainen ottelu päättyi sopuisaan 0–0-tulokseen varsinaisella peliajalla.
Ensimmäinen erä oli paikoin yllättävänkin fyysinen, mutta kumpikaan joukkue ei päässyt niskan päälle kiekollisessa pelissä. Ottelua leimasivat puolustuspelaaminen ja maalipaikkojen estäminen.

TPS:n osalta esille nousi erityisesti kolmosvitja Vili MunkkiAaron HakalaKasper Koskinen. Nuoret hyökkääjät pörräsivät ympäri kaukaloa energisesti niin kiekolla kuin ilmankin. Munkki oli lähellä myös maalintekoa ensimmäisessä erässä, mutta viimeistely puolityhjään rysään epäonnistui karkeasti.

SaiPan osalta kiekolliset uroteot olivat vähissä. Myös päivän ensimmäisessä ottelussa räiskynyt Kristián Pospíšil jäi pelillisesti paitsioon. Veikko Loimarannan sekä Jarno Koskirannan johtamat ketjut loivat yksittäisiä maalipaikkoja, mutta eivät onnistuneet maalinteossa.

TPS:n hieman terävämpi hyökkäys jäi sekin aseettomaksi, kiitos SaiPan tiiviin keskuspuolustuksen. Kiekkoja pompotelleen debytanttimaalivahti Jere Huhtamaan urakka oli siten verrattain inhimillinen. Kirein tilanne SaiPan maalilla nähtiin ensimmäisessä erässä, kun Topias Haapanen ajoi röyhkeästi maalia kohti ja kolasi samalla Huhtamaan jään pintaan.

Ottelun näyttävin yksilösuoritus nähtiin ottelun toisessa erässä, kun Aleksi Anttalainen jysäytti tymäkän taklauksen Gustav Olhaveriin. Yhdeksi ottelun hahmoista noussut Anttalainen kilautti kiekon kertaalleen SaiPan maalikehikon poikkiputkeen. Ainoa maalinteossa onnistunut yksilö oli lopulta TPS:n rangaistuslaukauskisassa osunut Scott Kosmachuk.

Tuloksen myötä SaiPa voitti B-lohkon maalieron turvin. TPS etenee toisena joukkueena lohkosta välieriin.

Ässät–TUTO 1–1: TUTO taisteli loppuun asti ja sai siitä palkinnon

TUTO tuli innokkaasti ja hyvällä jalalla otteluun. Ässät pääsi kuitenkin hienosti syötöillä turkulaisten alueelle. Tällaisesta tilanteesta syntyi myös porilaisten ensimmäinen maali: Nikolas Matinpalon jakoi hienon syötön ja Joachim Rohdin pääsi karkuun päättäen suorituksen tylyyn viimeistelyyn.

TUTO pääsi ylivoimalle Rami Määtän kampituksen seurauksena, mutta Ässät jatkoi hyvää alivoimaa, jota joukkue esitti jo Lukkoa vastaan. Porilaiset saivat vielä erän loppuun ylivoiman, mutta sekään ei tuottanut tulosta.

Sarjatason verran tasoitusta antava sitkeä TUTO venyi Ässiä vastaan tasapeliin.

Ässien toinen ylivoima oli jo mallikkaampaa, vaikka he olisivat voineet laukoa vielä enemmänkin. Kun Matias Mutikainen ja Niklas Konttila ottivat vielä kaksiminuuttiset mieheen, oli Ässillä mahdollisuus lyödä toinen maali ja piste ottelulle.

Maalivahti Emil Vuorio kuitenkin nollasi Niklas Appelgrenin paraatipelastuksella ja piti TUTOn vielä mukana pelissä. Oskari Lahtisen tykki puhui ja numerot olivat 1–1.

Voittolaukauskilpailu venyi neljänteen pariin, kun TUTOn Robin Colomban viimeisteli ja maalivahti Vuorio torjui neljännenkin porilaisyrityksen. Kun huomioidaan vielä Vuorion 19 torjuntaa ottelun aikana, ei sankarista ollut epäselvyyttä.

Sport−TPS 0−1: TPS kaatoi Sportin fyysisen kamppailun jälkeen

Pitsiturnauksen B-lohkon toisessa ottelussa pelasivat Sport ja TPS. Sport pelasi jo päivän toisen ottelunsa. Vaasalaiset kohtasivat turnauksen ensimmäisessä ottelussa SaiPan.

Ottelu oli todella vauhdikas ja fyysinen alusta loppuun saakka. Heti ottelun alussa Sportin Janne Keränen pääsi yrittämään maalia rangaistuslaukauksella, mutta TPS:n maalilla Eetu Anttila torjui yrityksen helposti.

Anttila otti muutenkin monta hyvää torjuntaa ottelussa. Sport sai monta laadukasta paikkaa hyvien kiekonriistojen ansiosta, mutta Anttila hoiti ne tyylikkäästi.

Ottelussa nähtiin paljon fyysistä kamppailua ja hyviä taklauksia. Varsinkin TPS:n Antti Tuomisto ja Sportin Valtteri Viljanen väläyttivät hyvillä taklauksillaan.

Sport ja Valtteri Hietanen olivat tässä tilanteessa niskan päällä. Tulostaululla vain luu jäi käteen.

Ottelussa nähtiin myös useampi läpiajo, mutta niistä ei tullut maaleja. Molempiin päihin nähtiin ylivoimahyökkäyksiä, mutta joukkueet eivät pystyneet hyödyntämään mahdollisuuksiaan.

TPS pystyi hallitsemaan kiekkoa Sportin puolustusalueella läpi ottelun, mutta peli painui pääasiassa kulmiin. Mikael Pyyhtiä pystyi järjestämään monta maalipaikkaa ketjukavereilleen.

Vahvasta yksilösuorituksesta syntyi myös ottelun ainoa pelitilannemaali, kun Lauri Korpikoski purjehti vahvalla luistelulla maalin kulmalle ja syötti kiekon maalin edessä odottaneelle Topias Haapaselle, joka laittoi kiekon maaliin.

Voittomaalikilpailussa ratkaisua haettiin pitkään, kunnes TPS:n Mikael Pyyhtiä kymmenentenä laukojana teki maalin.

Pyyhtiä oli muutenkin ottelun hahmo, sillä hän pääsi yrittämään maalia läpiajosta ja järjesti ketjukavereilleen monta hyvää paikkaa. Maali voittomaalikilpailussa kruunasi hänen hyvän ottelunsa.

Lukko−Ässät 1−1: Satakunnan paikalliskamppailu ratkesi vasta Ässien Will Graberin harhautukseen

Turnauksen toinen ottelu alkoi huomattavasti ensimmäistä vauhdikkaammin, ja yleisöäkin oli saapunut paikalle kiitettävästi. Lukon koko joukkue vaikutti olevan pelipäällä, kun patapaidat taas vaikuttivat hieman unisilta.

Lukko sai ottelun alkuun ensimmäiset vaaralliset maalipaikat sekä painostuksen Ässien päätyyn, mistä seurasikin patapaitojen rangaistus. Lukon ylivoima ei kuitenkaan saanut juuri mitään aikaiseksi, sillä Ässien alivoima hoiti tilanteen moitteitta.

Tarmo Reunanen ehti taiston tuoksinassa myös ulkoiluttamaan kieltään.

Lukon pitkä painostus tuotti lopulta tulosta Henri Ikosen iskettyä erikoisen pompun jälkeen kiekon maalivahti Niklas Rubinin patjojen alta maaliin. Avauserä jatkui Lukon hallinnassa. Lukon näkyvin pelaaja oli viime kaudella 21 maalia iskenyt Sebastian Repo, jolla laukauksia maalia kohden kertyi useampia.

Ässät joutui aloittamaan toisen erän alivoimalla, mutta kokenut Roope Talaja näytti joukkueelleen, kuinka taistellaan, ja iski jokaiseen tilanteeseen täysillä. Toisen erän loppupuolella patapaidat pääsivät viimein paremmin hyökkäysalueelle. Roni Sevänen päätti hyödyntää tämän tilaisuuden entistä joukkuettaan vastaan ja laukoi kiekon upeasti siniviivan tuntumasta maaliin.

Lukko hankki itselleen vielä vaikeuksia ottamalla rangaistuksen noin minuutti ennen ottelun loppua. Ässät ei kuitenkaan saanut Eemil Erholtzin laukausta lukuun ottamatta vaarallisia maalipaikkoja erän lopussa.

Rangaistuslaukauskilpailu päättyi lopulta Ässien voittoon. Lukon ensimmäinen yrittäjä oli Josh Kestner, mutta hän laukoi kiekon suoraan Rubinin räpylään. Ässien täksi kaudeksi hankkima Will Graber ujutti komean harhautuksen päätteeksi kiekon maaliin ja varmisti Ässille rangaistuslaukauskilpailun voiton.

SaiPa−Sport 3−2: Pospíšil loisti Äijänsuon aamussa

Pitsiturnauksen alku oli juuri niin tunnusteleva kuin odottaa saattoikin. Fyysisen vääntövoiman suhteen hereillä oltiin kuitenkin jo ensi luistimenpiirroista lukien, etunenässä vaasalaisten kokenut Erik Riska. Herhiläismäinen kolmossentteri teki itsensä jopa epätyypillisen näkyväksi karvaustöissään.

Isossa kuvassa SaiPa keskittyi Äijänsuon perjantaiaamussa rakentamaan ja Sport rikkomaan. Avausosuma syntyi Ville Meskasen harmittoman näköisestä kiekonriistosta. Tuore SaiPa-hankinta löysi toisen: Kristián Pospíšil purjehti parhaaseen sektoriin ja iski navakalla ranteellaan ensimmäisensä.

Pospíšil oli liekeissä vanhassa kotihallissaan.

Slovakian–vuotensa jälkeen Suomeen palannut Janne Keränen pääsi erän lopulla osoittamaan, ettei juonikkuus ole hävinnyt iän myötä minnekään. Kokenut kettu iski Sportin tasoihin kahden miehen ylivoimalla seisovin jaloin lusikkapuolelta – SaiPan nuoren Henri Hietalan ihmeemmin estelemättä.

Kamppailun hahmoja ei tarvitse kaukaa etsiä. Tuttuun halliin ja vielä tutumpaan valmennukseen palannut Pospíšil pommitti jälkimmäisessä erässä ensin siniviivalta tulisella muulinpotkulla toisensa ja viimeisteli vielä hatullisen täyteen. Valmennuksen vanha tuttu pääsi alivoimalla Jarno Koskirannan rinnalla nokikkain Rasmus Reijolan kanssa, ja Pospíšilin tarjouksesta huolimatta Koskiranta päästi slovakkilaiturin viimeistelemään kypärätemppunsa.

Keräsen mestaroima kavennusosuma ylivoimalla merkittiin viimein Valtteri Hietaselle, mutta osuma jäi lopulta kosmetiikaksi. Joka pelin jälkeen käytävä rangaistuslaukauskilpailu ratkesi eteläkarjalaisille jo avausparissa: Pospíšil jallitti Reijolan jo neljännen kerran, SaiPan kesällä Vaasaan päästämä Mikko Juusola sitä vastoin epäonnistui.