Petri Vehanen oli 10 vuotta Euroopan absoluuttinen kärki – Maailmanmestarin numero 35 nostettiin Äijänsuon kattoon

LIIGA / Artikkeli
Vehanen oli vuoden 2011 maailmanmestaruusjoukkueen yksi tärkeimmistä pelaajista
Kuva © Timo Savela
Petri Vehasen ura on miltei täydellinen tarina ammattijääkiekosta haaveilevalle pelaajalle. Maailmanmestaruuden sijaan kirkkain timantti on kuitenkin kenties kokonaisuus. Hän oli Euroopan huipulla yli 10 vuotta.

Rauman Lukon historia tuntee monta menestynyttä maalivahtitarinaa.

Viimeisen 30 vuoden ajalta nimilista on vakuuttava.

Ryan Zapolski oli muutama kausi sitten koko Liigan parhaimpia, ellei paras, kiekkojen pysäyttäjä. Hänen seuraajansa EJK:n kasvatti Kaapo Kähkönen lähti kolkuttelemaan Minnesota Wildin ovia muutaman onnistuneen Lukko-kauden jälkeen. 1999-syntynyt Lassi Lehtinen saattaa olla seuraava Lukosta maailmalle lähtevä maalivahti.

Yli 200 ottelun Hannu Siivonen ja Kari Kaupinsalo edustavat vanhempaa polvea raumalaisessa jääkiekkohistoriassa. Listalta on myös vaikea olla mainitsematta Petr Brizan tai Boris Roussonin nimiä. Mahtuu seurahistoriaan myös maailmanmestarimaalivahti Jarmo Myllys.

Nimilista on kaiken kaikkiaan vakuuttava, mutta suurin Lukko-maalivahti on vielä mainitsematta.

Hän pelasi pitkän uran Euroopan huipulla. Erityismainintana täytyy nostaa aikajakso 2006-2014, jolloin maalivahti oli itänaapurimme jääkiekkosarja KHL:ssä, Liigassa ja Suomen maajoukkueessa parhaimmillaan täysin pysäyttämättömässä kunnossa.

Ei ole hirveän väärin sanottu, että KHL:n tultua Venäjän superliigan tilalle kauden 2007-2008 jälkeen, tämä raumalainen maalivahti oli paras Euroopassa pelaava maalivahti. Kolme kautta Ak Bars Kazanissa 2010-luvun alussa olivat kokonaisuutena todella vakuuttavia.

Yhden Lukko-vuoden jälkeen paluu KHL-jäille Lev Prahaan kaudeksi 2013-2014 ei jätä ketään kylmäksi. Kari Jalosen päävalmentama Lev Praha eteni sensaatiomaisesti KHL:n finaaliin asti. Lopulta Metallurg Magnitogorsk vei kuitenkin pidemmän korren finaalisarjan seitsemännessä pelissä.

Lukko-kasvatti päästi maalillaan runkosarjassa keskimäärin vain 1.61 maalia 41 pelaamaansa ottelua kohden. Torjuntaprosentti oli yli 93. 40 vuoden ikää lähestyvä maalivahti oli edelleen Euroopan absoluuttista kärkeä. Kauden päätyttyä maalivahti siirtyi DEL-Liigaan Eisbären Berlinin riveihin.

Pelaajaura loppui lopulta viime kevääseen neljän Eisbären kauden jälkeen. Raumalainen torjui joukkueensa vielä yli 40 vuotiaana DEL-finaaleihin, mutta mestaruuden vei lopulta tässäkin tapauksessa seitsemännessä finaalissa Red Bull München.

Lukko nosti pelaajan numeron 35 eilen Rauman Äijänsuon jäähallin kattoon. Vierestä löytyvät Erik Hämäläisen, Jari Torkin, Matti ForssinMatti Keinosen, Jorma Vehmasen, Jouni Peltosen ja Teppo Rastion paidat.

Hän on KHL-mestari keväältä 2010 ja Suomen vuoden 2011 maailmanmestarijoukkueen kenties tärkein pelaaja. 

Raumalla Petri Vehanen tunnetaan kuitenkin ihan vain "Petenä".

Tekstiä muokattu 23.11.2019 kello 23:24: Matti Forssin nimi oli unohtunut jäädytettyjen numeroiden listauksesta, pahoitteluni!

» Lähetä palautetta toimitukselle