Penguins ikuisti yhden kaikkien aikojen suurimmista hallinsa kattoon – näin Jaromir Jágrin paidanjäädytysseremonia eteni

NHL / Artikkeli
Kolme Penguins-legendaa: Jevgeni Malkin, Jaromir Jágr ja Sidney Crosby.
Kuva © Joe Sargent / NHLI via Getty Images
Pittsburgh Penguins jäädytti sunnuntain ja maanantain välisenä yönä yhden suurimman kiekkoikonin, Jaromir Jágrin numeron. Jatkoaika seurasi paidanjäädytysseremoniaa.

Pittsburgh Penguins jäädytti yhden kaikkien aikojen kiekkosuuruuksien numeron sunnuntain ja maanantain välisenä yönä ennen ottelua Los Angeles Kingsiä vastaan. Jaromir Jágrin ikoninen numero 68 nostettiin Penguinsin kotiareenan kattoon vasta kolmantena seurahistoriassa.

Jágrin numero teki seuraa seurahistorian suurimman legendan, Mario Lemieuxin, sekä traagisesti 21-vuotiaana vuonna 1971 menehtyneen Michel Brièren numeroille 66 ja 21.

Jágr varattiin Penguinsiin kesän 1990 varaustilaisuuden viidennellä valinnalla. Hän pääsi teräskaupungissa heti mestaruuden makuun Penguinsin voitettua kaksi peräkkäistä Stanley Cupia kausilla 1990–91 ja 1991–92.

Hänet palkittiin Penguinsin paidassa NHL:n arvokkaimman pelaajan Hart Trophylla vuonna 1999, minkä lisäksi hän voitti sarjan pistepörssin kaudella 1994–95 ja neljästi peräkkäin kausina 1997–2001 ennen hänen vaihtokauppaansa Washington Capitalsiin.

Jágr on merkkauttanut Penguinsin seurahistoriassa neljänneksi maaleja ja maalisyöttöjä. Kaikissa kategorioissa hänen edellään ovat vain Lemieux, Sidney Crosby ja Jevgeni Malkin. 806 ottelua pingviinipaidassa pelannut legenda iski seurassa yhteensä 1079 tehopistettä (439+640).

Paidanjäädytysseremonia

Tilaisuutta juontanut selostaja Paul Steigerwald johdatti yleisön katsomaan mediakuutiolta videoita, joissa kerrottiin muun muassa Jágrin asettumisesta Pittsburghiin ja hänen elämään jääneestä takatukasta ja farkkutakkimuodista.

Videoissa esiteltiin myös hänen Penguins-uransa tyylikkäimpiä kohokohtia monen seuralle merkittävän tekijän kertoessa muistojaan Jágrista. Lemieux kertoi yhden videon aikana, että Jágr oli paras pelaaja, kenen kanssa hän ikinä pelasi.

– Onpahan ollut viikonloppu jo tähän mennessä, Jágr aloitti oman puheenvuoronsa videoiden jälkeen.

– Harjoittelin joukkueen kanssa, ja minun täytyy sanoa, että olin aika hyvä.

– Olen kunnioitettu ja kiitollinen siitä, että Penguinsin organisaatio päätti jäädyttää numeroni 68.

Jagr jakoi kiitosta muun muassa Lemiuxille, jota hän kutsui idolikseen. Pitkien suosionosoitusten jälkeen Jágr kiitti Penguinsin seurajohtoa hänen varaamisestaan ja hänen ensimmäisistä kausistaan.

– Ne 11 vuotta, jotka vietin täällä, olivat varmaankin parhaat vuodet elämässäni. Olen ylpeä ja onnellinen, kun voin kutsua Pittsburghia toiseksi kodikseni.

Jágr jatkoi kiitosten antamista lukuisille Penguinsin johtoportaassa vaikuttaneille tekijöille, minkä jälkeen hän jatkoi pelikavereihinsa höystäen usean pelaajan kiitospuhetta vitseillä kaupungin yöelämästä ja heidän kanssaan pelaamisesta.

Jágrin äitiä kuvattiin liikuttuneena tämän kiitettyään vanhempiaan, kunnes Jágr käveli puhujanpöntöltä halaamaan häntä.

– Haluan myös kiittää isääni. Hän menehtyi toissa vuonna, mutta tiedän, että hän katsoo tuolta ylhäältä, Jágr sanoi osoittaessaan sormella kohti taivasta.

Jágr päätti puheenvuoronsa kiitosten jälkeen, jälleen suurten suosionosoitusten saattelemana.

– Hyvää iltaa kaikille, ja nauttikaa ottelusta. Rakastan teitä kaikkia, kiitos.

Puheiden jälkeen Jágr asteli kaukalon toiselle puolelle katsomaan, kuinka hänen numeronsa nostettiin areenan kattoon.

Hän osallistui ennen ottelun alkua Penguinsin alkulämmittelyihin. Lämmittelyiden jälkeen Jágr luisteli keskiympyrään tekemään hänen tavaramerkkituuletuksensa.

Itse ottelussa Penguins taipui tiukan kamppailun jälkeen Kingsille lukemin 1−2.

» Lähetä palautetta toimitukselle