Peliittojen pääomistajasta Kai Koskisesta tuli omasta aloitteestaan TPS:n puheenjohtaja – TPS uudistuu uudella strategialla

LIIGA, MESTIS / Artikkeli
Kai Koskinen lähtee ensimmäisen kerran mukaan Liiga-seuran toimintaan.
Kuva © HC TPS

HC TPS Turku Oy nimesi vuotuisessa yhtiökokouksessaan uudeksi puheenjohtajakseen Kai Koskisen, 51. Hän ei ole jääkiekossa ulkopuolinen, vaan hänet tunnetaan Peliittojen pääomistajana ja hän on ollut muutenkin mukana päijäthämäläisessä jääkiekossa.

– Olen kotoisin Heinolasta ja tukenut Peliittoja kotiseuturakkaudesta. Sitä kautta on vuosien saatossa tullut pääomistajuus. En ole muiden työ- ja urheilukiireiden takia ollut, enkä ole, seurassa missään virallisessa roolissa. Olen lähinnä auttanut kaupunki- ja Pelicans-yhteistyön rakentamisessa. Vierumäen urheiluopiston kanssa oli kesken yhteistyökeskustelut, mutta ne keskeytyivät, kun siellä tuli omia haasteita, Koskinen kertoo.

– Mutta se taustatukijankin rooli katkeaa nyt tähän. Olen jo aiemmin kertonut, että en ole jatkossa käytettävissä edes tässä roolissa. Ideaali olisi, että joku ottaisi ne osakkeet haltuunsa, jotta Peliitoilla olisi haluttu omistuspohja. Tämä ei ole kuitenkaan ongelma, sillä omistaminen ei sinällään edellytä minulta aktiivista roolia, hän jatkaa.

Mestis-seura Peliittojen taloudellinen tilanne on tukala. Liikevaihto on noussut viime vuosina, mutta se pyörii silti vain noin 350 000 eurossa, ja kolme edellistä kirjattua tilikautta olivat yhteensä 64 000 euroa tappiollisia.

Koskinen on poikkeuksellinen seurapuheenjohtaja Liigassa, sillä hän aikoo toimia roolissaan päätoimisesti. Puheenjohtajuus on tavanomaisesti luottamustoimi, jota hoidetaan varsinaisten palkkatöiden ohessa. Koskinen kuitenkin sanoo jäävänsä sivuun nykyisestä työstään viimeistään marraskuussa ja keskittyvänsä sitten täysillä TPS:ään. Palkkaa hän ei kuitenkaan puheenjohtajuudesta saa, vaan palkkiota, kuten luottamustoimesta tavanomaisestikin.

Koskinen on tehnyt työuransa helsinkiläisen liikkeenjohdon konsulttitoimiston Augustin toisena perustajana. Sieltä hän pian jää sivuun.

Poikkeuksellista on myös se, että Koskinen oli rekrytoinnissaan itse aloitteellinen.

– Olin miettinyt, että haluaisin tehdä päätoimisesti urheilua. TPS kiinnosti minua, koska näen seurassa paljon mahdollisuuksia ja halusin itse uuden haasteen. Minulla, Ilkka Paanasella sekä Mikko Kodisojalla on yhteinen tuttava. Pyysin, että hän toimisi tässä kenkälusikkana ja järjestäisimme tapaamisen. Se onnistui ja ajatuksemme osuivat yksiin.

Kolmikon yhdistänyt tuttava on Juha Lindfors, joka ei ole tuttu urheilujulkisuudesta. Koskinen sanoo olevansa käsityksessä, että TPS:n pääomistajat Paananen ja Kodisoja eivät aktiivisesti etsineet uutta puheenjohtajaa.

– Uskoakseni he eivät olleet suunnitelleet tällaista. Mutta ovathan he halunneet organisaatioon jatkuvasti uudenlaista osaamista.

Edellinen puheenjohtaja Veli-Pekka Marin, joka on veljensä Jussi Marinin kanssa TPS:n ulkoisen brändin visioija, jää uuteen hallitukseen varapuheenjohtajaksi. Seuran tiedotteen mukaan hän keskittyy eritoten brändin, markkinoinnin ja ottelutapahtumien kehittämiseen. Hän istuu myös Liigan hallituksessa. TPS:n hallitukseen astuivat uusina rivijäseninä turkulainen jääkiekkolegenda Saku Koivu sekä sikäläisen tapahtuma-areenan Logomon toimitusjohtaja Päivi Rytsä. Koskisen, Marinin, Koivun ja Rytsän lisäksi hallituksessa istuvat valmentajalegenda Erkka Westerlund sekä Paananen ja Kodisoja.

Kun Liiga-yritys on tehnyt edellisten kuuden tilikautensa aikana tappiota noin kymmenen miljoonaa euroa, järjestänyt nykyisen toimitusjohtajansa alaisuudessa puolessatoista vuodessa kahdet yt-neuvottelut ja uusinut reilussa parissa vuodessa liki koko toimistohenkilökuntansa, kuulostaa puheenjohtajan syrjäyttävä uusi päätoiminen puheenjohtaja herkästi operatiiviselta johtajalta. Sen Koskisen kiistää.

– Minun ei ole tarkoitus tehdä operatiivisen johdon töitä. Tässä tulee paljon sellaista työtä, joka ei ole luonnostaan operatiivisen henkilöstön pöydällä. Ensimmäisenä uuden strategian rakentaminen. Me siis tiedämme jo nyt, että työtä on enemmän kuin toimitusjohtaja tai tavanomainen luottamustoimipuheenjohtaja olisi ehtinyt.

TPS:lle tehdään siis Koskisen johdolla uusi toimintastrategia. Se lähtee "aikalailla puhtaalta pöydältä". Koivun, Westerlundin ja urheilujohtaja Rauli Uraman muodostama urheilun johtoryhmä on jo aloittanut uuden urheilustrategian laatimisen. Toimintastrategia määrittää kokonaistoimintaa, jonka osa urheilustrategia on.

TPS:llä on pääomistajat, hallitus, urheilun johtoryhmä ja operatiivinen johto. Pääomistajat Paananen ja Kodisoja istuvat hallituksessa rivijäseninä. Hallituksen rivijäsenet Koivu ja Westerlund istuvat urheilun johtoryhmässä. Westerlund on sen puheenjohtaja, ja kolmas jäsen on urheilujohtaja Urama, jonka esimies on toimitusjohtaja Santtu Jokinen. Liiketoimintajohtaja on Heidi Aho ja talousjohtaja Niklas Sundström.

– On todella tärkeää miettiä minun ja toimitusjohtajan roolit kirkkaiksi. Iso kuva on mielestäni selkeä, oikeastaan klassinen. Jokinen johtaa päivittäistä operatiivista toimintaa, minä vastaan strategiasta ja katson pidemmälle. Näen meidät tässä mielessä työparina. Paljon on kiinni strategiasta, joka määrittää aikanaan kokonaistoiminnan ja roolit siinä, Koskinen näkee.

HC TPS Turku Oy:n rinnalla kulkee tällä hetkellä koko ajan megalomaaninen Turku Ratapiha -hanke. Turun ratapiha- ja asema-alueelle suunnitellun elämys- ja tapahtumakeskittymän alustava kustannusarvio on 530 miljoonaa euroa. Osa sitä on uusi monitoimiareena, josta tulisi TPS:n kotihalli. Hanketta ajava Turun Ratapihan Kehitys Oy on arvioinut, että areena kustantaisi 60–70 miljoonaa euroa.

Turku Ratapiha -hanke on voimakkaasti mustavalkoinen, sillä taustalla ovat Paananen, Kodisoja, ja Koivu. Lisäksi mukana on HIFK:n puheenjohtaja Timo Everi. Koskisen fokus on Ratapihan sijaan TPS:ssä, mutta on selvää, että seuran pääomistajat haluavat satojen miljoonien eurojen rakennushankkeen olevan kiinteä osa TPS:n tulevaisuutta – ja toisinpäin.

– En ole menossa mukaan Ratapihan kokonaishankkeeseen. HC TPS Turku Oy:n puheenjohtajan tehtävä on kehittää yhtiön toimintaa ja osallistua Ratapiha-hankkeeseen niiltä osin, joissa se liittyy yhtiön tai tytäryhtiö Turku Live Oy:n toimintaan. Nähtäväksi jää, kuinka paljon tämä vie aikaani, Koskinen kommentoi.

TPS:n liiketoimintaa merkittävästi hidastava seikka on kaukana laitakaupungilla sijaitseva kotihalli. Gatorade Center on Liiga-skaalalla erinomainen pyhättö, mutta silkan sijainnin takia uusi areena keskustassa olisi iso helpotus. Tapahtuma-areena Logomon toimitusjohtajan Rytsän saapumisen seuran hallitukseen voi nähdä yhteistyön tiivistymisenä Ratapiha-hanketta silmäillen.

– Rytsän mukaantulo hallitukseen ei sinällään liity Ratapiha-hankkeeseen, vaan lähti seuran lähitulevaisuuden tarpeista. Halusimme lisää elämys- ja konseptiosaamista kuluttaja- ja yrityspuolelle, Koskinen toteaa.

TPS on ollut viime vuosina useasti jääkiekonseuraajien taivastelun aihe. Kohuja, epäonnistumisia, tyhjiä penkkirivejä ja huonoja tilikausia on piisannut. Toisaalta edelleen turkulaisilla on kaikki mahdollisuudet kääntää suuntansa nopeastikin. Sen takaavat avokätiset pääomistajat, tällä vuosituhannella eniten tienanneet suomalaiset Paananen ja Kodisoja.

Uusi aktiivinen puheenjohtaja sanoo, että on tietoinen viime vuosien vastoinkäymisistä ja mittavasta kielteisestä julkisuudesta.

– Toivon, että saamme nyt mahdollisuuden raikkaaseen starttiin. Haluan meidän olevan avoimia viestinnässämme ja aion itse pyrkiä olemaan niin avoin kuin mahdollista. Sen mitä olen tutustunut, TPS on kiistatta ollut median hampaissa. Menestyksen hetkellä kehutaan liikaa, vaikeuksissa haukkuminen menee pitkäksi. Oletan, että nytkin on käynyt niin. Palaan tässäkin strategiseen ajatteluun. Nyt ryhdytään luomaan suunnitelmaa, jota noudattamalla nousemme sinne, minne TPS kuuluu.

Lopuksi vielä ilmeisin kysymys: tuleeko Peliitoista TPS:n farmijoukkue?

– Ei, ei tule. Peliitoista ei tule TPS:n farmi. Pelicans on heille luonteva yhteistyöseura.

Koskisella on pitkä kokemus myös jalkapallosta. Hän on istunut vuodesta 2009 Veikkausliiga-seura HJK:n hallituksessa ja vuodesta 2014 HJK:n ry-puolen puheenjohtajana.

» Lähetä palautetta toimitukselle