Pelicansin pelaaja-arviot 2021−22: Pelicans oli liikaa kärkipelaajiensa varassa, vaikka potentiaalia kokoonpanossa oli riittävästi

LIIGA / Artikkeli
Pelicansin kärki oli Liigan huippua, mutta se ei riittänyt viemään lahtelaisia pitkälle pudotuspeleissä.
Pelicansin kausi päättyi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella karvaalla tappiolla KooKoolle. Lahtelaisten odotukset kasvoivat täsmähankintojen johdosta, joten lopputulosta voidaan pitää suurena pettymyksenä.

Pelaajien arvosanat on annettu vastaamaan odotusarvoja. Alle kymmenen ottelua pelanneiden suoritusta ei ole arvioitu.

Maalivahdit

9,5
Patrik Bartosák
13. 92,63 1,70
Kesken kauden KHL:stä takaisin Lahteen. Tehtaan takuulla operoiva tsekkivahti oli Larmin paikkaajana erinomainen. Antoi joukkueelle aina mahdollisuuden taistella voitosta. Mahdollisesti myös jatkamassa Lahdessa myös ensi kaudella. Huippumaalivahti viimeisen päälle.
8
Jasper Patrikainen
19. 91,14% 2,25
Arvosana voisi olla jopa hitusen parempi, mutta Patrikainen oli koko kauden ajan selkeä kakkosmaalivahti joukkueessa. Pelatessaan nuori oma kasvatti täytti roolinsa hyvin. Toki ailahteluita otteissa välillä oli, mutta isossa kuvassa selkeästi plussalle jää tämä kausi. Sopimus kattaa myös ensi kauden. Joko silloin enemmän vastuuta?
9,5
Emil Larmi
32. 91,84% 2.22
Kesken kauden SHL:ään Växjöön riveihin. Pelasi erinomaisen kauden Pelicansin maalilla, kuten myös muut maalivahdit. Tuli kotiin hakemaan uutta nostetta uralleen, jonka täältä kieltämättä sai. Kuului sarjan parhaimmistoon, mutta huippuotteiden lisäksi välillä Larmille sattui muutama ottelu, jossa ei kiekot eivät juuri tarttuneet.

Puolustajat

9
Teemu Eronen
57. 14+20=34 +9
Hankittiin puolustuksen johtajaksi Lahteen. Alkukaudesta Eronen oli todella kova, mutta hieman loppukaudesta oli hyytymisen merkkejä esillä varsinkin tehojen suhteen. Sai paljon peliaikaa ja täytti asetetut odotukset. Optio ensi kaudesta, mutta sen käytöstä ei ole tihkunut tietoja.
7,5
Aleksi Laakso
38. 3+4=7 +3
Perusvarma puolustaja, joka ei otsikoissa juuri viihdy. Hoiti ruutunsa kolmosparissa varmasti. Toi kokemusta muutoin nuorekkaaseen puolustukseen. Ensi kauden jatko Lahdessa auki.
8
Toni Utunen
59. 4+7=11 +1
Utunen tuli Tapparasta isomman vastuun ja kehityksen perässä. Alku oli hakemista, mutta nuori puolustaja paransi kauden edetessä selkeästi. Utunen oli Pelicansilta oiva hankinta ja täytti roolinsa erinomaisesti. Ura jatkuu Lahdessa myös ensi kaudella, jolloin vastuuta jälleen luvassa puolustuksessa.
7
Topias Vilén
50. 0+6=6 +5
Oman kasvatin kausi oli aika vuoristorataa. Alku oli nihkeämpää, mutta sen edetessä otteet paranivat selkeästi. Kauden päätös ei ollut kuitenkaan nuorelta puolustajalta kovin ruusuinen. Virheitä sattui tuon tuosta, joten vielä lahtelaisen kiekkokoulun kasvatti ei ollut valmis pudotuspeleihin. Iän puolesta parhaat pelivuodot ovat vasta edessä, joten paniikkinappulaa ei tarvitse Vilénin kohdalla painaa. Sopimus myös ensi kaudesta.
9,5
Karlis Cukste
15. 1+5=6 +9
Latvialainen hankittiin KHL:stä hieman ennen siirtotakarajan loppua. Janne Laukkaselle pitää nostaa hattua puolustajan löytämisestä. Puolustaja oli täsmähankintana Pelicansille lähes täydellinen palapelin palanen. Isokokoinen, kiekkovarma ja luistin kulkee isoksi pakiksi hyvin. Pelasi erinomaiset pelit, ja nousi fanien suosioon. Sopimusta ei ole ensi kaudeksi vielä, mutta halua latvialaisen pitämiseen Lahdessa on täysin varmasti
7
Matias Rajaniemi
58. 1+6=7
Odotuksiin nähden Rajaniemen kausi oli jopa hiukan pettymys, sillä selkeän seuraavan askeleen ottaminen jäi tältä kaudelta tekemättä. Kausi päättyi loukkaantumiseen aivan runkosarjan lopussa. Sitä kuuluisaa potentiaalia löytyy nuorukaisesta, mutta tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisalta.
7,5
Mikko Kokkonen
58. 1+14=15 -7
Jukureista täksi kaudeksi Pelicansiin saapunut puolustaja aloitti kautensa erinomaisesti, mutta kadotti pelinsä Mikko Kousan saavuttua täysin. Vastuu puolustajalla tippui kokeneen puolustajan tulon jälkeen, eikä missään vaiheessa Kokkonen löytänyt sitä uudestaan. Kausi jää odotuksiin nähden pieneksi pettymykseksi, koska odotukset olivat Lahdessa nuorelle puolustajalle suuret. Teki juuri NHL-sopimuksen Toronton kanssa. Jatko kuitenkin Pelicansissa mahdollinen ensi kaudella.
5,5
Mikko Kousa
25. 0+6=6 -12
Kousan paluu kotiin ei ollut lähelläkään yhtä onnistunut kuin edellinen. Koko alkukauden ilman pelipaikkaa ollut kokenut pelimies ei löytänyt missään vaiheessa paikkaansa lahtelaisten alakerrasta. Tehot uupuivat täysin, eikä tehotilaston reilut pakkaslukemat auttaneet asiaa yhtään. Loppukaudesta ei enää kokoonpanossa. Lahdesta ei juuri tihkunut tietoa, että miksi Kousaa ei nähty enää kokoonpanossa. Valitettavasti iso pettymys kokonaisuudessaan.
8
Joonas Jalvanti
10. 2+2=4 +2
Kokeneen puolustajan kausi päättyi ennen aikojaan. Eikä pelejä kertynyt kuin 10 koko kaudella. Jalvannin kokemusta ja varmuutta Lahdessa oltaisiin kaivattu koko kauden aikana. Toivotaan kovasti, että Pelicansin kippari pääsee vielä pelikuntoon.
6
Alex Lindroos
18. 0+3=3 -4
Toinen puolustaja kenen kausi loppui ennen aikojaan. Kaikkensa kentälle jättävä Lindroosin kausi Lahdessa oli vaikea. Peliaika oli kortilla ja välillä vauhtia oli haettava Hämeenlinnasta asti. Kausi päättyi ikävästi loukkaantumiseen. Ensi kauden kuviot vielä puolustajalla auki.

Hyökkääjät

9,5
Lukáš Jašek
54. 13+38=51 +23
Harvoin Lahdessa nähdään pelaajaa, joka iskee 50 tehopistettä rikki. Tšekkihyökkääjä sen pystyi tekemään. Parhaimmillaan sarjan parhaimpia keskushyökkääjiä, mutta Jasekille sattui myös pelejä, jossa pelaaminen ei tuntunut nappaavan. Kuitenkin melkein piste per peli -tahdilla operoinut keskushyökkääjä oli loistava hankinta Pelicansilta. Kärsi tietojen mukaan tammikuusta lähtien lonkkavaivoista, jotka varmasti näkyivät peleissä. KHL-sopimusta huhuilta olleen takataskussa, mutta nyt ensi kauden kuviot tšekillä varmasti auki.
9,5
Jiři Smejkal
44. 25+20=45 +16
Tapparan pettymys pyyhkiytyi Lahdessa pois täydellisesti. Muodosti yhdessä Jašekin kanssa kenties Liigan vaarallisemman duon. Smejkal olisi todennäköisesti voittanut helpohkosti maalikuninkuuden, mutta menetti yhdeksän ottelua olympialaisiin, minkä lisäksi loukkaantumisen takia muutamia pelejä jäi välistä. Erinomaisesti kiekkoa suojaava Smejkal oli Pelicansin hyökkäyksen tärkeimpiä pelaajia. Jälleen yksi loistava tšekkihankinta Laukkaselta.
9
Iikka Kangasniemi
51. 18+24=42 +7
Oma piste-ennätys napsahti taitavalle laitahyökkääjälle. Oli Pelicansille tärkeässä roolissa läpi kauden. Tasaisuutta otteisiin löytynyt, mutta Kangasniemelle tyypillistä on välillä jäädä hieman pelin ulkopuolelle. Parhaimmillaan yksi näyttävimmistä pelaajista koko sarjassa. Tämä kausi jää Kangasniemen osalta selkeästi jälleen positiivisen puolelle. Ura mahdollisesti jatkumassa muualla.
8
Miika Roine
60. 13+12=25 -2
Sai kapteenin roolin Jalvannin poissaolon vuoksi. Kaikkensa joukkueelle kentälle jättävä hyökkääjä pelasi mallikkaan kauden jälleen. Tehoja tuli Roineelle mukavasti reilu parikymmentä, mutta hänen arvoaan mitataan myös muutoinkin kuin tehopisteiden valossa. Roine kuitenkin vastasi 13 maalista, jotka olivat joukkueelle tärkeitä. Jatkaa myös ensi kaudella Pelicansissa.
6,5
Otto Kivenmäki
59. 5+15=20 -3
Vaikka Kivenmäki oli joukkueen viidenneksi tehokkain pelaaja, niin arvosana painuu silti hieman alaspäin. Loukkaantumisen takia kesä ei ollut optimaalisin Ässistä saapuneelle hyökkääjälle. Tuntui, että Niemelä ei löytänyt oikeaa roolia Kivenmäelle koko kauden aikana. Parhaat hetket osuivat tšekkikaksikon kanssa pelatessa, mutta kokonaisuudessaan kausi oli odotuksiin nähden pettymys, kun kärkiketjuihin hankittu pelaaja löytyi lopussa nelosketjusta. Sopimus kattaa myös ensi kauden.
7,5
Antti Tyrväinen
43. 6+13=19 +3
Tyrväinen pelasi kokonaisuudessaan hyvän kauden. Toki poissaoloja oli jonkun verran läpi kauden. Tehopisteiden valossa kausi oli odotuksien mukainen. Tyrväinen käytti kentällä myös omia vahvuuksiaan ärsyttämisen muodossa, kuten häneltä on vuosien varrelta totuttu näkemään. Ensi kaudesta ei ole vielä sopimusta Pelicansin kanssa. Huhut ovat vieneet hyökkääjää myös muualle ensi kaudeksi.
7
Aleks Haatanen
57. 4+12=16 -4
Odotukset Haatasta kohtaan olivat hieman suuremmat kuin se, että mitä hänestä saatiin lopulta irti. Seuraavaa askelta hyökkääjä ei tällä kaudella pystynyt ottamaan. Haatanen kuitenkin paransi kauden edetessä otteitaan, mutta tehopisteissä se ei näkynyt kuitenkaan. Maalinteko tökki hyökkääjällä pahasti, kun ainoastaan neljästi kiekko löytyi vastustajan verkosta. Ura jatkuu Lahdessa myös ensi kaudella.
6,5
Henri Nikkanen
60. 7+5=12 -6
Jukureista Kokkosen lisäksi Lahteen saapui potentiaalinen keskushyökkääjä. Kausi kuitenkin jäi Nikkasen osalta myös pettymykseksi. Nuori lupaus ei pystynyt lunastamaan täysin odotuksia, joita hänen kaudestaan oli. Kärkiketjuihin tie meni viimeistään tukkoon Hannes Björnisen paluun jälkeen. Sopimus kattaa myös ensi kauden, joten uusi mahdollisuus lunastaa odotukset odottaa jo nurkan takana.
7,5
Leevi Tukiainen
38. 6+5=11 -2
Tukiainen väläytteli laadukasta rannelaukaustaan kauden aikana. Taitava laitahyökkääjä ei kuitenkaan pystynyt jostain syystä vakiinnuttamaan paikkaansa kauden aikana kokoonpanosta. Juuri, kun nuorukainen oli saamassa juonesta uudelleen kiinni, niin iski pieni loukkaantuminen. Jälleen yksi potentiaalinen pelimies, jonka on puhkeamista kukkaan Lahdessa odotellaan. Tällä hetkellä ei ole sopimusta ensi kaudesta Pelicansin kanssa.
6
Elias Vilén
47. 4+7=11 -6
Edellisen kauden sensaatiolle toinen kausi oli liigamiehistössä oli vaikea. Lopulta lahjakas nuorukainen ei enää mahtunut kokoonpanoon. Loppukaudesta peliaikaa tuli lähinnä U20-joukkueessa. Pudotuspeleissä oli lähinnä 13. hyökkääjänä matkassa. Viime kauden ennakkoluulottomuus oli kadoksissa tällä kaudella. Sopimus on myös ensi kaudesta Pelicansin kanssa.
6
Brad Lambert
25. 2+2=4 -6
Paluu kotiin ei ollut odotuksiin nähden kummoinen. Nuorten MM-kisat menivät Lambertin kohdalla erinomaisesti, joten odotukset nousivat Lahdessa kovasti. Luistella hyökkääjä osaa, mutta Lambert sortuu välillä kuskaamaan kiekkoa liikaa. Tehopisteitä tuli Pelicansin paidassa ainoastaan neljä kappaletta. NHL-varaustilaisuuden osakkeet ovat myös hieman lähteneet laskuun hyökkääjän osalta. Sopimus päättyi tähän kauteen.
7,5
Sakke Hämäläinen
60. 3+4=7 -5
Tehopisteiden valossa Hämäläisen kausi ei ollut hyvä, mutta puolustussuuntaan keskushyökkääjä on parantanut selkeästi peliään. Maalit välttelivät hyökkääjää viimeiseen asti tällä kaudella, vaikka paikkoja oli tehdä enemmänkin niitä. Kokonaisuudessaan kauden voidaan todeta olleen kohtalainen Hämäläisen osalta. Jatkosopimus on hyökkääjän takataskussa.
9
Hannes Björninen
10. 3+3=6 +1
Olympiavoittajan saaminen takaisin oli Pelicansille lottovoitto. Björninen aloitti suorastaan erinomaisesti Pelicansissa. Operoi aloituksissa tehtaan takuulla jälleen. Tehot jäivät hieman piippuun viimeisissä peleissä, mutta jälleen jätti kaikkensa kaukaloon. Toki Björniseltä ei vähempää voinut edes odottaa. Samalla toi johtajuutta koppiin. Suuntaamassa todennäköisesti ulkomaille ensi kaudeksi.
6,5
Aatu Jämsen
27. 1+5=6 -2
Nimi kannattaa pistää ylös, mutta nuoremman Jämsenin aika ei ollut vielä. Todella taitava hyökkääjä, jolta löytyy raameja, mutta fyysikassa häviää vielä tällä sarjatasolla liikaa. Väläytteli kuitenkin potentiaaliaan.
7
Alexander Forslund
27. 1+3=4 +1
Ensimmäiset ottelut Liigassa alla. Vastuuta ei vielä Forslundille liikaa näissä tullut. Suurin osa kaudesta meni Mestiksen puolella Peliitoissa. Espoosta edellisellä kaudella Lahteen saapunut hyökkääjä on kuitenkin potentiaalinen liigapelaaja tulevina vuosina. Sopimus on katkolla.
6,5
Niklas Nordgren
19. 2+1=3 -1
Loukkaantumista paljon kärsinyt hyökkääjä lähti hakemaan nostetta Lahdesta, mutta se jäi tämän kauden osalta haaveeksi. Pelejä kertyi lopulta ainoastaan 19. ottelun verran Pelicansissa. Muutoin kausi meni Peliittojen puolella. Sopimus kattaa myös ensi kauden, jos saisi ehjän kesän alleen, niin voisi mahdollisesti napata paikan vakiokokoonpanosta.
6,5
Juuso Jämsen
26. 1+2=3 -9
Hyvin luisteleva laitahyökkääjä ei kuitenkaan ole pystynyt nappaamaan paikkaansa Liigan puolelta. Mestiksessä tekee hyvää jälkeä, mutta vielä sitä Jämsen ei ole onnistunut siirtämään Liigakaukaloihin.
6,5
Konsta Hirvonen
23. 1+1=2
Ensimmäinen kausi Pelicansissa jäi vastuun osalta todella pieneksi, ja lopulta Hirvonen ei enää mahtunut lahtelaisten kokoonpanoon. Suurin osa kaudesta menikin yhteistyöseura Peliittojen riveissä. Sopimus jatkuu myös ensi kaudella.

Kenttäpelaajista alle kymmenen ottelua pelasivat Jesse Saarinen, Kim Nieminen, Petteri Riihinen ja Patrik Satosaari.

» Lähetä palautetta toimitukselle