Pelicansin pelaaja-arviot 2020−21: Edellisen kauden pettymys pyyhittiin Lahdessa pois Björnisen ja Laschin johdolla

LIIGA / Artikkeli
Kultakypärän ja joukkueen kapteenin rooli oli merkittävä lahtelaisten kasvojenpesussa.
Kuva © Ella Taponen
Kauden isompia yllätyksiä oli Pelicansin sarjasijoitus runkosarjassa, kun lahtelaiset liitivät aina sijalle kuusi yltäen suoraan puolivälieriin. Pudotuspelit kuitenkin päättyivät Lahdessa pettymykseen, mutta onnistujia oli kaudessa monia. Tulevaisuuskin näyttää jälleen paljon kirkaammalta.

Pelicansin kausi päättyi puolivälierävaiheeseen, jossa se hävisi ottelusarjan TPS:lle viidennen ja ratkaisevan ottelun jälkeen voitoin 3−2. Lahtelaisten joukkueesta moni pelaaja ylsi ehdottomasti plussan puolella, mutta muutamia heikompiakin suorituksia joukkueessa oli.

Arvosteluiden ulkopuolelle on jätetty alle kymmenen runkosarjaottelua pelanneet yksilöt muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.

Maalivahdit

9,5
Patrik Bartošák
41 ottelua, 91,29, 2,19
Takuuvarmaa työskentelyä lahtelaisten maalilla. Pelicansin pukukopissa pidetty mies kaikkiaan. Oli isossa roolissa Pelicansin hienossa kaudessa. Hipoi lähes täydellistä maalivahtipeliä. Toki aina joukkoon mahtuu heikompia pelejä ja hörppyjä, mutta Bartošák oli ehdottomasti Liigan parhaimmistoa, mitä tulee maalivahtipelaamiseen. ESS uutisoi tiistaina oven olevan vielä auki jatkosopimukselle ensi kaudeksi. Maalivahti itse ainakin kiitteli Lahtea kovasti kaudesta Instagramin puolella, mikä tulkittiin monessa paikassa siten, että maalivahti siirtyisi uusiin haasteisiin ensi kaudeksi.
7,5
Jasper Patrikainen
18 ottelua, 89,92, 2,85
Lahtelaisten oma kasvatti, josta toivotaan lähivuosille uutta ykkösvahtia. Patrikainen sai vielä maltillisesti vastuuta, kun Bartošák kantoi päävastuun Pelicansin maalilla. Patrikainen kuitenkin näytti osassa peleissä jo hyvältä, ja tulevaisuus voikin olla kirkas Lahdessa. Ensi vuodeksi varmasti vastuu voi kasvaa, mutta onko vielä silloin valmis ykköseksi? Ehkei vielä, mutta tulevaisuudessa se on hyvinkin mahdollista.

Puolustajat

7
Casimir Jürgens
49 ottelua, 4+10=14, +7
Loukkaantuminen pilasi edellisen kauden Jürgensilta, ja myös tämän kauden alku oli puolustajalle todella hapuileva. Toki pelituntumaa ei ollut paljoa, joten se näkyi varmasti pelissä. Loppukaudesta paransi selkeästi otteitaan puolustuksesta ja nousi jälleen runkopuolustajaksi Pelicansissa. Ura jatkuu kuitenkin muualla tämän kauden jälkeen. Huhut ovat viemässä Jürgensia vahvasti Tapparaan
8
Julius Bergman
57 ottelua, 5+7=12,  0
Frölundasta täksi kaudeksi Lahteen saapunut ruotsalaispuolustaja. Paransi kauden edetessä pelaamistaan. Bergmanilla on hyvä laukaus, mutta vastuuta ei ylivoimalla juurikaantullut ensimmäisellä kaudellaan Lahdessa. Perusvarma luutija, joka hoiti hommansa ilman isompia otsikoita. Jatkaa ensi kaudella Lahdessa ja on iso palanen puolustuksen palapeliä myös ensi kaudella.
9
Oskari Laaksonen
20 ottelua, 4+8=12,  -3
Yksi lahtelaisten NHL-lainoista. Erittäin taitava kiekollinen pakki, jolla oli vaikea kausi Ilveksessä takana. Kävi hakemassa vauhtia Lahdesta ja onnistuikin siinä mainiosti. Pääsi pelaamaan paljon ja täytti vahvistuksen kriteerit todella hyvin. Ura jatkuu Buffalossa, jossa nuori puolustaja metsästää NHL-paikkaa.
7,5
Joonas Jalvanti
37 ottelua 4+6=10 +4
"Oman pojan" paluu Lahteen oli kaivattu. Pelicansin tarvitsi puolustukseensa edellisen kauden jälkeen perusvarmoja pelaajia. Jalvanti täytti sen roolin hyvin. Jalvanti sai loppukaudesta myös aikaa ykkösylivoimassa, mutta ainoa ongelma siinä oli ettei puolustaja juuri laukonut ollenkaan. Aivotärähdys vei melkein kaksi kuukautta kaudesta peruspakilta. Ura jatkunee Lahdessa, mutta sopimuksessa oli ulkomaan optio.
8
Matias Rajaniemi
46 ottelua, 3+6=9   0
Omia nuoria, jotka ottivat paikan kokoonpanosta. Puolustajanuorukaisella on kaikki edellytykset todella hyväksi peruspuolustajaksi. Rajaniemellä ei varsinaisesti ole suuria vahvuuksia, mutta varsinaiset heikkoudetkin puuttuvat. Kauteen mahtui MM-pronssimitali nuorten MM-kisoista Kanadasta. Ensi vuonna jälleen vuoden kokeneempi ja parempi. Sopimus jatkuu myös ensi kaudella Pelicansissa.
5,5
Veeti Vainio
14 ottelua, 2+3=5, -5
Tuli lainalle SaiPasta loppukaudeksi. SaiPassa ei luottoa juuri tullut, joten uutta alkua haettin Lahdesta. Vainio oli omaan päätyyn erittäin epävarma, mutta kiekollinen osaaminen kyllä parhaimmilaan Liigassa hyvää tasoa. Ura jatkuu muualla ensi kaudella. Potentiaalia on, mutta pitäisi Vainion pysyä terveenä, jotta se realisoituisi.
7,5
Topias Vilén
Toinen nuori lahtelaispuolustaja, joka murtautui aikuisten peleihin. Vilén esitti parhaillaan ennakkoluulottomia otteita puolustuksessa. Vasta 17-vuotias puolustajalupaus on iso tulevaisuuden nimi Pelicansin puolustuksessa. Valittiin mukaan U18-maajoukkueen mukana MM-kisoihin. Jatkaa tulevaisuudessakin lahtelaisten takalinjoilla.
7,5
Niclas Almari
28 ottelua, 1+6=7,+6
NHL-lainoista ainoa, joka pelasi koko kauden Lahdessa, kuten alunperin pitikin. Loukkaantumiset olivat Almarin kiusana tällä kaudella, mikä selittää alhaista pelimäärää. Pelatessaan puolustaja oli aika "näkymätön, hajuton ja mauton". Toisaalta nämä ovat peruspuolustajalle tyypillisiä ominaisuuksia, jotka Almari täytti vaivatta Lahdessa. Ura jatkunee ensi kaudella Pittsburgh Penguinsin organisaatiossa, johon Almarilla on sopimusta vuosi jäljellä.
7
Aleksi Laakso
18 ottelua, 1+3=4   -5
Loppukaudesta HIFK:sta lainalle Lahteen. Helsingissä oli jumiutunut ylimääräiseksi puolustajaksi. Vahva alku Lahdessa lupaili hyvää. Mitä pidemmälle pelit eteni, niin katosi kuvasta aika täysin. Toisaalta ei suuria virheitäkään tehnyt. Uran jatkosta ei vielä tietoa.
7
Alex Lindroos
53 ottelua, 3+2=5,  0
Jyväskylästä Lahteen saapunut Lindroos oli tuttu lahtelaisille jo ennakkoon. Lindroos nimittäin pelasi Lahdessa uransa ensimmäiset liigakamppailut. Perusvarmaa duunia omaan päätyyn. Kauden erikoisuus oli, että iski kauden kolmesta maalista kaksi juuri JYPin verkkoon. Lindroosilla riittää asennetta ja hän tuo hieman karheutta lahtelaisten puolustukseen. Sopimus jatkuu Pelicansissa myös ensi kauden.
6,5
Petteri Riihinen
16 ottelua, 0+0=0, -5
Uusi nimi lahtelaisten puolustuksessa. Pääsi testaamaan Liiga-vauhtia peräti 16 ottelun verran. Mäntsälän Jää-Tiikereiden kasvatti pelasi ihan mallikkaasti nämä pelit. Vastuutakin tuli mukavasti ensimmäisiin peleihin, joten ei pelkästään jämäminuutteja. Ei vielä uutisoitu sopimusta edustuksen kanssa. 
9,5
Julius Honka
9 ottelua, 3+4=7, +8
Lahdessa päästiin yhdeksän pelin ajan nauttimaan Julius Hongan tasoisesta puolustajasta. Hyökkäyssuuntaan yksi parhaista puolustajista Liigassa. Yhdeksään peliin seitsemän tehopistettä. Plusmiinus-tilasto vielä komeasti plussan puolella. Pelimäärän vähyyden takia numero ei ole täysi kymppi, mutta aika lähellä sitä oltiin nähdyillä otteilla. Kausi jatkuu Dallas Starsin organisaatiossa lainan jälkeen. 

Hyökkääjät

10
Hannes Björninen
49 ottelua, 16+31=47, +13
Monesti tämäkin on todettu: Pelicans tärkein yksittäinen pelaaja varsinkin Ryan Laschin lähdön jälkeen. Antaa kaikkensa joukkueelle: tekee pisteitä, blokkaa, raataa ja listaa voisi jatkaa pidemmällekin. Johtaja isolla J:llä. Ennätys yhden kauden pisteissä oli paperia tällä kaudella. Olisi voinut voittaa pistepörssinkin, jos ei olisi ollut maajoukkueen karanteenissa muutamia viikkoja. Menossa vahvasti kohti ensimmäistä MM-turnaustaan, niin vahvan kauden pelasi Pelicansissa. Ura jatkuu todennäköisesti KHL:ssä ja Jokereissa ensi kaudesta lähtien.
9
Rudolf Červený
56 ottelua, 21+17=38, -7
Lahdessa on osattu bongata viime vuosina tšekkejä kovalla prosentilla. Tässä jälleen yksi sellainen. Červenýltä odoteltiin kohtuullisesti tehoja, mutta silti yli 20 maalia pääsi hieman yllättämään. Varsinkin ylivoimalla "Rudi" teki kovaa jälkeä kuvion keskeltä. Erinomainen hankinta Laukkaselta täksi kaudeksi. Piti olla kakkossentteri, mutta lopulta paikka löytyi laidalta, jossa tuntuu viihtyvän paremmin. Näytti jo ettei pakolla jatkaisi Lahdessa, mutta Laukkanen väläytteli, että neuvottelut vielä tšekin kanssa jatkuvat.
10
Ryan Lasch
26 ottelua, 10+27=37, 0
Lahtelaisten päiväuni toteutui, kun Lasch puki jälleen turkoosin pelipaidan ylleen. Kaudella 2011−12 Lasch teki lähtemättömän vaikutuksen Pelicans-faneihin. Paluu alkoi hieman rauhallisesti, mutta kun koneet käynnistyivät, niin jenkille ei löytynyt pysäyttäjää. Hurjat tehopisteet takonut Lasch tuli nimittäin Pelicansin pistepörsissä peräti kolmanneksi 37 pisteellään. Toki Kangasniemi olisi terveenä ohittanut varmasti Laschin, mutta silti hurjaa jälkeä jälleen hyökkääjä teki Lahdessa. Kausi jatkui ZSC Lionsin riveissä Sveitsissä. Lahdessa varmaan odotellaan jälleen, että Lasch palaisi joku hetki Pelicansiin. 
9
Iikka Kangasniemi
41 ottelua, 11+24=35, +7
Taikuri tuli takaisin Lahteen. Vaikea kausi HIFK:ssa päättyi, että Kangasniemi pakkasi laukkunsa ja suuntasi MoDon riveihin loppukaudeksi. Lahdessa päätettiin "kotiuttaa" taiturimainen laitahyökkääjä Pelicansiin, ja sehän onnistui vielä varsin mallikkaasti. Kangasniemen on sanottu hyytyvän keväisin, mutta tällä kertaa sitä ei ollut luvassa, vaan Kangasniemi paukutti hienosti tehoja pudotuspeleissä vielä selkeästi puolikuntoisena. Pelicansin kannalta erinomaisin uutinen oli se, että Kangasniemi jatkaa ensi kaudellakin Lahdessa.
8,5
Miika Roine
57 ottelua, 9+19=28, +1
Toinen paluumuuttaja hyökkäykseen oli Miika Roine. Tehoissa takuuvarmaa työskentelyä jälleen. Roine oli lahtelaisten alivoimassa tärkeä palanen ja kokonaisvaltaisessa pelaamisessa. Ei pidä ihmetellä, jos Roineen rinnassa on ensi kaudella "C" - kirjain. Loppukaudesta maalinteko tuotti Roineelle tuskaa, mutta työnsä mies hoiti ammattimiehen varmuudella.
7,5
Waltteri Merelä
57 ottelua, 10+17=27, +12
Iso rooli tällä kaudella lahtelaisten ykköskentästä. Tehollisesti kausi jäi jopa hieman odotuksista, mutta silti tätä saldoa ei voi pitää huonona Merelältä. Isokokoinen laitahyökkääjällä on valmiuksia jopa ilkeämpään pelaamiseen. Tästä huolimatta kausi päätyy plussan puolelle. Merelän ura jatkuu ensi kaudella muualla kuin Lahdessa. Huhut vievät ylöjärveläistä takaisin kotiseuduille ja Tapparaan.
7
Sakke Hämäläinen
58 ottelua, 9+13=22, -2
Ensimmäinen täysi kausi Liigassa takana. Pisteitäkin tuli lopulta mukavasti Hämäläiseltä, joten läpimurrosta Liigaan voidaan puhua. Kolmoskentän sentterissä on kuuluisaa potentiaalia enempäänkin. Pudotuspeleissä oli hakemista, ja lopulta Hämäläinen ponnahti ulos kokoonpanosta. Ensi vuonna kuitenkin jälleen mahdollisuus ottaa seuraava askel uralla.
7,5
Aleks Haatanen
45 ottelua, 7+12=19, -4
Haataseen pätevät vähän samat sanat kuin Hämäläiseen. Väläytteli kauden aikana hyviä otteita. Taitavalla laitahyökkääjällä voi olla hyvä tulevaisuus Pelicansin kärkiketjuissa. Ura jatkuu Lahdessa myös ensi kaudella.
8,5
Elias Vilén
25 ottelua, 7+7=14, +4
Tämä nimi kannatta painaa mieleen. Tulevaisuus vaikuttaa todella kirkkaalta tällä hetkellä. Käytti mahdollisuutensa kylmän viileästi ja nappasi paikkansa liigamiehistöstä tyylillä. 25 otteluun 14 tehopistettä eivät ole yhtään huonosti. Toki puhutaan vielä nuoresta pelaajasta, joten malttia pitää olla. Silti voidaan sanoa jo, että Vilén tulee olemaan tulevaisuudessa iso palanen Pelicans sentteriosastoa. Niemelä tunnetusti osaa valmentaa näitä nuoria pelaajia, joten Vilén on hyvissä käsissä Lahdessa.
6,5
Antti Tyrväinen
44 ottelua, 8+5=13, -5
Vaikea kausi Tyrväiselle. Kesken kauden joutui olemaan noin kymmenkunta peliä sivussa. Muutoinkin liike ei ollut parhaimmillaan tällä kaudella. Vaikutti, että taustalla voisi olla myös jotain vaivoja. Toisi täydessä kunnossa rosoisuutta Pelicansin kokoonpanoon. Sopimus kattaa ensi kauden Lahdessa. Pelicans kyllä tarvitsisi Tyrväisen kaltaista pelaajaa kokoonpanoonsa.
6
Artturi Toivola
50 ottelua, 2+9=11, -1
Varsinaista suurta läpimurtoa ei tullut Lahdessa missään vaiheessa. Loppukaudesta peliaikakin oli kortilla. Perusvarmaa työtä kuitenkin Toivolalta, mutta Lahden omat juniorit ovat ajamassa ohi molemmilta puolin, joten maiseman vaihdos tekee varmasti hyvää ensi kaudella. Ei jatka Lahdessa.
7
Juuso Jämsen
27 ottelua, 2+7=9, +2
Jämsen murtautui Elias Vilénin kanssa samalla ovenavauksella Liigaan, eli käytti optimaalisesti saamansa mahdollisuuden. Jämsenin vahvuuksiin kuuluu ehdottomasti hyvä liike. Jämsen pystyi sillä aiheuttamaan harmaita hiuksia vastustajien riveissä. 27 otteluun kaksi maalia, jotka molemmat tulivat vielä samassa ottelussa. Pudotuspeleissä näkyi vielä, että ihan täysin valmiina ei vielä siihen Jämsen ollut, mutta ensi kaudella asiat voivat olla toisin. Toisen polven liigakiekkoilija jatkaa myös Lahdessa ensi kaudella.
5,5
Jonatan Tanus
35 ottelua, 5+3=8, -5
Ensimmäinen kausi oli Tanukselta pettymys. Toinen kausi alkoi hieman paremmin, mutta loukkaantumisen jälkeen hävisi täysin kuvasta. Tanus ei missään vaiheessa Lahden visiittiä löytänyt itselleen oikeanlaista draivia, joten ensi kaudella sitä on etsittävä muualta. Kuitenkin menneinä vuosina todistanut pystyvänsä olemaan hyvä liigapelaaja.
6,5
Otto Nieminen
42 ottelua, 2+6=8, -4
Ensimmäinen kausi Lahdessa meni penkin alle, kun myös vaivoja oli riittämiin. Toisella kaudella nähtiin kentällä energinen Nieminen, mutta tehot uupuivat täysin myös tällä kaudella. Toisaalta ei rooliakaan isoksi missään vaiheessa kasvanut tälläkään kaudella. Muodosti hyvän ja toimivan ketjun nuorten E.Vilénin ja Jämsenin kanssa. Nieminen tarvitsee uuden alun muualla. Lahdessa hän ei kuitenkaan enää jatka.
7
Jesse Ylönen
21 ottelua, 5+2=7, -1
Tehopisteissä pienoinen pettymys, mutta muuten pelaaminen oli Ylösen kohdalla hyvää. Liike suurimpana vahvuutena. Hän sai vaivattomasti tuotua kiekon jalalla vastustajan puolustusalueelle. Löysi loppua kohden tehoja, mutta ura jatkuu Pohjois-Amerikassa Montreal Canadiensin organisaatiossa. 
7
Filip Chlapik
11 ottelua, 2+4=6, -4
Siirtotakarajalla Lahteen Ottawa Senatorsin riveistä. Alku oli hakemista isompaan kaukaloon, eikä pelituntumakaan ollut aivan optimaalinen. Juuri, kun oli löytämässä virettään, niin loukkaantuminen sotki kuvioita. Palasi suoraan pudotuspeleihin, missä näytti lupaavia otteita. Silti odotukset olivat hieman kovemmat, kuin se mitä lopulta saatiin. Ura jatkunee muualla.
6
Frank Gymer
30 ottelua, 1+5=6, +2
Pienessä roolissa meni tämäkin kausi Gymerin osalta. Välillä kokoonpanossa ja välillä taas sen ulkopuolella. Roolia ei tuntunut millään löytyvän. Hyvä liike Gymerillä on, mutta silti jokin mättää, eikä tulosta oikein tule. Pelit eivät ensi kaudella jatku Pelicansissa, joten uutta osoite etsinnässä.
7
Otto Somppi
9 ottelua, 1+2=3, +3
Yksi lahtelaisten NHL-lainoista. Sompin kauden alku ei ollut helppo, kun heti ensimmäisissä peleissä tuli loukkaantuminen. Hänen visiitilleen ei ehtinyt kertyä hirveän montaa ottelua, mutta mies pelasi ottelu ottelulta paremmin. AHL:ssä meno on ollut hyvää pisteidenkin valossa.
6
Miro-Pekka Saarelainen
22 ottelua, 1+2=3, -4
Loukkaantuminen päätti MPS:n kauden. Juuttui Lahdessa nelosketjun ja poppariosaston väliin. Mestiksessä kovat maalimäärät eivät siirry todellakaan aina Liigaan asti. Saarelainen kuitenkin näytti kentällä antavansa kuitenkin kaikkensa, ja pelasi uhrautuvasti joukkueen eteen. Ura jatkuu muualla kuin Pelicansissa.

Näiden lisäksi joukkueessa kävivät pelaamassa maalivahti Oskari Parviainen, jolla kausi tuotti yhden puolikkaan pelin. Lisäksi kenttäpelaajista Pelicansia kävivät edustamassa Leevi TukiainenNiklas NordgrenJerkko RämöEero Teräväinen ja Erik Autio, joiden pelimäärät jäivät liian vähäisiksi arvioitavaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle