Pelicans aloitti CHL-seikkailunsa kotivoitolla Tšekin mestarista − Tomi Karhuselle vakuuttava nollapeli

CHL / Artikkeli
Hannes Björninen oli taas siellä, missä tapahtui. Björninen iski ottelun ainoan maalin.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
Pelicans avasi kautensa kohtaamalla tšekkiläisen Oceláři Třinec kotikentällään. Ottelussa riitti ajankohtaan nähden mainiosti vauhtia ja taklauksia, mutta maalimäärä jäi minimiin Tomi Karhusen nollapelin myötä. Pelicans nappasi lopulta kolme pistettä Hannes Björnisen tekemällä ylivoimamaalilla loppulukemin 1−0.

Pelicans

Lähtökohdat
Pelicans aloitti kilpailullisen kautensa ensimmäisellä ottelullaan Mestareiden liigassa. Joukkueen harjoituskausi on ollut pääosin voitollinen, ja päävalmentaja Ville Niemisen mukaan Pelicans on odottanut kilpailullisten haasteiden alkua vesi kielellä.

Maalivahtipelaaminen

Pelicansin maalilla pelasi Tomi Karhunen, joka piti joukkuettaan pelissä mukana varsinkin ensimmäisessä erässä, jossa hänen torjuttavakseen siunaantui peräti 22 laukausta. Vaikka varsinaisia tuhannen taalan paikkoja vierailla ei ollut liikaa, Karhunen torjui useamman maaliyrityksen niin läheltä kuin kaukaa ammattimiehen varmuudella.

Karhusen torjuntatyöskentely oli kauttaaltaan varmaa ja luotettavaa. Kiekot jäivät joko räpylään tai kimposivat hallitusti kaukalon kulmiin. Tämän ottelun perusteella Pelicansilla ei tule olemaan ongelmia oman maalin suulla tällä kaudella.

Puolustuspelaaminen

Varsinkin ensimmäisessä erässä Pelicansin puolustus oli helisemässä vieraiden käännettyä peliä kiekonriistojen ja pitkien avaussyöttöjen avulla. Kiekko löysi tiensä erän loppupuolella hälyyttävän usein puolustajien keskellä kärkkyneelle hyökkääjällä. Taiturimaiset hyökkääjät saivat napattua kiekon monesti ensimmäisellä kosketuksella haltuun, minkä takia Pelicansin puolustajat eivät aina kerenneet kunnolla mukaan salamahyökkäyksiin.

Ensimmäisen erän jälkeen joukkueen puolustuspelaaminen terävöityi vaikka nopeita vastahyökkäyksiä nähtiin ensimmäisen erän jälkeenkin. Vieraiden kookkaat hyökkääjät aiheuttivat lahtelaisten puolustukselle toisinaan päänvaivaa väkevällä maalineduspelillä Päätössummerin parahdettua vastustajan maalimäärä näytti pyöreää nollaa, joten puolustus ansaitsee silti kunniansa tiukasta pelistä.

Hyökkäyspelaaminen

Pelicans aloitti tavalleen uskollisena ottelun kovalla vauhdilla saaden kiekon ja paineen vastustajiensa puolustusalueelle. Ottelun edetessä peli tasaantui, eikä kotijoukkue saanut enää hyökkäyspeliään rullaamaan yhtä luontevasti. Pitkät hyökkäyspään pyöritykset loistivat poissaolollaan, ja kiekollista peliä leimasi pahimmillaan epätarkat syötöt ja kiekonmenetykset ennen maalipaikoille pääsyä. Joukkueen yleisilme oli kuitenkin aktiivinen ja uuttera, mikä lupaa hyvää tuleviin koitoksiin.

Hyökkääjistä näkyvimmin esillä olivat Severi Lahtinen ja Jesse Ylönen. Runsaan ylivoima-ajan myötä myös Juhamatti Aaltosen rooli oli hyvinkin näkyvä niin laukojana kuin pelintekijänäkin. He pääsivät muutaman kerran nokikkain vastustajan maalivahdin kanssa, mutta viimeistely ei ollut aivan parhaimmassa erässä Lahden kesäisessä illassa.

Kunniamaininnan ansaitsevat aloitusympyrän valtiaat Hannes Björninen ja Roope Elimäki, joiden aloitusprosentit olivat 56 % ja 55,6 %.

Erikoistilanteet

Pelicans sai pelata ottelussa runsaasti ylivoimaa. Joukkueen ylivoima oli rakennettu siten, että vasemmalle puolelle luotiin laukaisu-uhkaa Aaltosen ja Jesse avulla. Vaikka ylivoimakoostumukset vaikuttivatkin perustelluilta, niin niiden ei kuitenkaan onnistunut luomaan tehokkaasti maalipaikkoja. Joukkue jätti käyttämättä myös pitkän kahden miehen ylivoiman. Vieraat pääsivät kolmannessa erässä myös läpiajoon alivoimalla, josta tuomittiin lopulta rangaistuslaukaus.

Kolmannessa erässä joukkue reipastui kuitenkin tällä saralla. Aaltonen katkaisi siniviivalla vieraiden purkukiekon ja sai syötettyä pelivälineen b-pisteiden välissä odottaneelle Hannes Björniselle, joka laukoi kiekon alakulmaan. Maali vapautti kotijoukkueen peliä ja käänsi selkeästi ottelun suuntaa.

Alivoimalla joukkueen voidaan sanoa onnistuneen vaikka vieraat saivatkin toisinaan luotua lupaavia vetopaikkoja siniviivaan. Suurempaa paniikkia kotijoukkueella ei kuitenkaan ollut.

Oceláři Třinec

Lähtökohdat
Tšekkien Extraliigan hallitseva mestari Oceláři Třinec lähtee uuteen CHL-kauteen revanssihengellä. Viime kausi meni Ocelářin osalta penkin alle kansainvälisten pelien loputtua jo alkusarjaan. Ennakolta tasainen alkulohko tarjoaa mahdollisuuden kasvojen pesuun ja jatkopaikkaan, mutta turhiin tappioihin sillä ei ole varaa.

Maalivahtipelaaminen
Vieraiden maalilla pelasi Patrik Bartošák, joka on viime kausina esiintynyt myös maaotteluissa. Bartošák pelasi läpi ottelun tarjoten joukkueelleen mahdollisuuden voittoon. Maalivahti ei kuitenkaan voi kantaa vastuuta joukkueensa maalinteosta, joten tällä kertaa onnistunut iltapuhde ei taannut joukkueelle pisteitä kotiinviemisiksi.

Puolustuspelaaminen

Tšekkiläiset vieraat pelasivat pääsääntöisesti kypsää peliä ja estivät kotijoukkueen nälkäisimmät suorat hyökkäykset sekä kulmapyöritykset. Puolustus mahdollisti vieraiden teoreettisen ryöstöretken, joka estyi tällä kertaa kurittomaan ja tehottomaan joukkuepeliin. 

Hyökkäyspelaaminen

Ocelářin hyökkäyspelaaminen oli valettu taitavien ja kookkaiden hyökkääjien osaamisen ja nopeiden suunnanmuutosten hyödyntämiseen. Hyökkääjistä varsinkin Vladimír  Dravecký tuntui olevan koko ajan oikeassa paikassa katkoen avauksia ja rakentaen maalipaikkoja.

Pelipäällä olivat myöskin näkyvässä roolissa olleet Aron Chmielewski ja Michal Kovařčík. Myös Matěj Stránský ansaitsee kehunsa vaikkakin hän epäonnistui kolmannessa erässä rangaistuslaukauksessaan.

Erikoistilanteet

Yksi ottelun ratkaisevista piirteistä oli vierasjoukkueen kuriton pelaaminen. Joukkueelle tuomittiin tasaisin väliajoin yhteensä seitsemän pientä rangaistusta, minkä seurauksena se ei pystynyt vyöryttämään hyökkäyksiä lahtelaisten maalia kohti. Myöskin Pelicansin tahmeahko hyökkäyspelaaminen sai kaipaamansa onnistumisen kolmannessa erässä juurikin ylivoimalla.

Ocelářin ylivoimapeli puolestaan oli hapuilevaa osittain toki vastustajan tunnollisen alivoimapelin. Vieraat yrittivät lopussa tasoitusta ilman maalivahtia, mutta tässäkin tilanteessa Karhusen eleetön peli ei jättänyt varaa arvuuttelulle.

Erikoista

Karhunen torjui ottelun ensimmäisessä erässä peräti 22 laukausta päästämättä maaliakaan.

Ottelun ratkaisu

Ottelu ratkesi vieraiden jäähyilyyn, tehottomuuteen ja Karhusen kiitettävään torjuntavireeseen. Runsas ylivoimamäärä antoi Pelicansille mahdollisuuden voittoon lahtelaisten haettua kauan oikeaa tuntumaa hyökkäyspeliinsä. Voittomaali avasi kotijoukkueen peliä ja vaimensi vieraiden hyökkäyspeliä.

Ottelun tähdet

*** Tomi Karhunen
** Hannes Björninen
* Vladimír Dravecký

» Lähetä palautetta toimitukselle