Peli-identiteettinsä löytänyt Islanders on muovautumassa aidosti menestyväksi joukkueeksi

NHL / Artikkeli
Barry Trotz on tehnyt heittopussiksi arvioidusta New York Islandersista NHL:n inhottavimman vastustajan.
Kuva © Getty Images
Moni odotti New York Islandersin vahvan pelaamisen päättyvän tähän kauteen. Nyt epäilijät ovat kuitenkin saaneet kakistella jauhoja suustaan. Islanders tulee olemaan kova luu purtavaksi myös tällä kaudella.

Materiaalin leveys

New York Islanders oli viime kauden suuria yllättäjiä. Joukkue sijoittui kohtalaisen vaatimattomalla joukkueella Metropolien divisioonan kakkoseksi ja kaatoi ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Pittsburgh Penguinsin. Lento katkesi konferenssin semifinaaleissa Carolina Hurricanesia vastaan. Spekulaatioissa odotettiin Islandersin putoavan ryminällä liigan kärkijoukkueesta heittopussiksi. Tällä hetkellä Islanders on liigan kuumimpia joukkueita, vaikka joukkue ei ole tehnyt sanottavia muutoksia. Valmentaja Barry Trotz on vain löytänyt materiaalilleen täsmällisesti sopivan pelitavan.

Trotz on esimerkillisesti kyennyt kääntämään nimellisesti ohuen hyökkäyskaluston tasalaatuiseksi nipuksi varmoja suorittajia. Islandersin ei tarvitse mennä paniikkiin kärkipelaajien huonoina päivinä. Leveä materiaali mahdollistaa riittävän määrän onnistujia kokoonpanon koko leveydeltä. Islanders on NHL:n passiivisin laukoja, ja sen maaliodottama on niin ikään sarjan heikoimpia. Mutta paikkoihin päästyään Islanders käyttää tilanteet tehokkaasti. Kymmenen edellisen ottelun otannalla joukkueen maalintekotehokkuus on liigan viidenneksi paras.

Islanders on osoittanut, ettei ennakko-odotuksilla ole paljoakaan merkitystä. Islanders näytti menettäneen terävimmän syömähampaansa John Tavaresin lähdettyä kauden 2018 päätteeksi, vaikka Mathew Barzal olikin aloittanut NHL-uransa vahvasti. Barzalin tähden uskottiin himmenevän, kun Tavares ei ollut enää tuomassa tehoja.

Joukkueen onneksi viime kaudella moni rutiinipelaaja nosti tasoaan huomattavasti, ennen kaikkea Anders Lee ja Casey Cizikas, joiden kemiat Brock Nelsonin, Barzalin ja Josh Baileyn kanssa klikkasivat erinomaisesti. Viime kauden suurimpiin onnistujiin kuulunut Cizikas on jatkanut hyviä otteitaan saatuaan vierelleen Michael Dal Collen ja Cal Clutterbuckin. Tämän kauden merkittävin läpimurtaja on ollut Clutterbuckin lisäksi Anthony Beauvillier. Kunhan Jordan Eberle toipuu, on Islanders-hyökkäys entistäkin vahvempi.

Mathew Barzalista on kasvanut nopeasti Islandersin johtava pelaaja.
Kuva © Getty Images

Yksikään tässä mainituista ei kuulu NHL:n kirkkaimpiin tähtiin. Supertähtiä saa Islanders-nipusta etsiä mikroskoopilla, eikä joukkue sellaisia kaipaakaan. Saarelaisten vahvuuksia ovatkin kentällisten tasapaino ja hyvin toimiva joukkuekemia – sekä ennen kaikkea lujasti tilkitty puolustuspää.

Tästä ei mennä

Tällä kaudella Islanders on voittanut 11 pelaamastaan 15 ottelusta. Mukaan mahtuu seuran historian toiseksi pisin voittoputki (10). Puolustus näyttäisi toimivan. Omissa on kolissut vähiten koko liigasta (34 kertaa, eli ottelukohtainen keskiarvo 2,27). Alivoimaprosentti 86 on NHL:n parhaimmistoa. 15 ottelun jälkeen joukkueen sisäisen maalipörssin kärkitilaan riittää kuusi tehtyä maalia.

Islandersin viime kauden menestys perustui ensisijaisesti väkivahvaan puolustuspelaamiseen. Tilastollisena todisteena tästä käy se tosiasia, että joukkue päästi runkosarjassa vähiten maaleja.

Islanders-puolustuksesta on vaikea osoittaa suuria heikkouksia. Johnny Boychuk ja Ryan Pulock ovat tehneet tasaisen varmaa jälkeä fyysisellä osastolla. Nick Leddy, Adam Pelech ja Devon Toews ovat huolehtineet kiekollisesta puolustuspelistä ja hyökkäyspelin tukemisesta. Erityisesti erityyppiset pelaajat Pulock ja Pelech täydentävät toisiaan erinomaisesti. Lisäksi Noah Dobson esiintyi edukseen korvattuaan loukkaantuneen Leddyn kuuden ottelun ajan.

Sidney Crosby pysyy Johnny Boychukin nuhteessa. Kokenut kanadalainen on Islanders-puolustuksen tukipilareita.
Kuva © Getty Images

Tavallaan puolustukseen pätevät samat sanat kuin hyökkääjiin: Tasaisuutta on, eikä kukaan nouse selkeästi muiden yläpuolelle. Kukaan ei pelkää ottaa vastuuta. Melko passiivista pelitapaa kuvaavat ne tilastofaktat, että Islanders on blokannut eniten vastustajan laukauksia ja on toisaalta koko liigan paras alivoimajoukkue.

Maalivahtiosastolla tapahtui kulmakarvoja nostattanut muutos, kun vahvan kauden pelannut Robin Lehner korvattiin Semjon Varlamovilla, ja peluutuksessa päätettiin Varlamovin torjuntavastuu jakaa kakkoskassari Thomas Greissin kanssa. Riskit ovat osoittautuneet kannattaviksi. Greiss on päästänyt neljänneksi vähiten maaleja per ottelu (2,00), ja on torjuntaprosenttitilastossa NHL:n toiseksi paras (93,7). 

Varlamov ei ole numeerisesti liigan eliittiä, mutta hänen suoritustasonsa on saanut varmuutta heikon viime kauden jälkeen. Hyvällä syyllä voidaan todeta, että Islandersilla on NHL:n paras tasapuolinen maalivahtiosasto Edmonton Oilersin ja Dallas Starsin ohella.

Tulospää edellä

Islandersin pelitapa on kaikkea muuta kuin näyttävää ja taidokasta, mutta tehokasta se on. Hyvän joukkueen eräs tunnuspiirre on se, että se kykenee voittamaan huonoinakin päivinä. Kaikki kymmenen voitto-ottelua eivät ole voineet olla pelillisesti säkenöiviä, mutta ratkaisevaa on ollut tasaisuus ja tilanteen hallinta myös vastoinkäymisten hetkellä.
Viime kauden onnistujat ovat säilyttäneet oman tasonsa. Trotz on luonut saatavilla olevista materiaaleista odottamattoman timanttisen kokonaisuuden järkevällä peluutuksella ja kypsällä taktisella pelillä.

Mikäli Islandersin alakerta säilyttää ehjän ja vahvan suorittamisensa ja maalivahdit varmuutensa, on varmaa, ettei viime kauden loistosuoritus jää yhden sesongin tähdenlennoksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle