Pelaajayhdistyksen olisi pitänyt tukea Reunasta, Ilveksen faneja saa hävetä ja muut viikon kuumat väitteet

LIIGA / Artikkeli
Saiko Reunanen tarpeeksi tukea?
Kuva © Jenna Westerlund
Kohuja, kriisejä, potku-uhka ja yleisötappeluita – Liiga-viikon aikana keskusteltiin jälleen tulikuumista aiheista.

Liiga-kaukaloissa ja niiden ulkopuolella sattui ja tapahtui päättyneellä viikolla. Jatkoajan veteraanit Matti Koski ja Antti Wennström niputtivat kuumat keskustelunaiheet.

Pelaajayhdistyksen olisi pitänyt tukea näkyvästi Reunasta tuomarien ja Lukon viestinnän antaessa väärää tietoa hänen pelirangaistukseen johtaneesta teostaan.

Koski: Reunasen tapaus on herättänyt syystäkin runsain mitoin parranpärinää. Tilannetta ei helpottanut Lukon sinänsä aktiivinen, mutta kiusallisesti virheellistä mielikuvaa välittänyt viestintä. Tilannetta on kommentoinut tähän mennessä jota kuinkin jokainen jääkiekkoa seuraava taho, mutta yksi on hiljaa: pelaajayhdistys.

Reunanen ei ole tiettävästi pelaajayhdistyksen jäsen, mikä sinäänsä selittää hiljaisuuden – varsinkin, kun aihe on tulikuuma ja haastava. Tästä huolimatta hiljaisuus on korviahuumaavaa, onhan valtaosa yhdistyksen jäsenistä varmastikin kohdannut vastaavia tilanteita.

Kärjistynyt ja erittäin poleeminen tapaus vaatii niin sarjalta kuin pelaajayhdistykseltä selkeää johtamista, mutta ennen kaikkea kirkasta viestintää. Pelaajayhdistyksellä on tällä hetkellä tuhannen taalan sauma osallistua keskusteluun ei välttämättä juuri Reunasen, mutta kaikkien jäseniensä edun nimissä.

Wennström: Tukea missä? Väite sisältää oletuksen, että Reunanen on jollakin tavalla kokenut merkittävää vääryyttä. Hänen rangaistuksensa oli kuitenkin oikeutettu, vain viestinnässä tapahtui rikkinäistä puhelinta ja joka tapauksessa samaa sääntöä rikkovan teon osalta väärän tiedon leviämistä. Asiat korjattiin.

Tottahan algoritmit pitävät huolen siitä, että journalistista mediaa myöten ensimmäinen, myöhemmin korjattu tieto leviää kaikkein voimakkaimmin, laajemmin kuin täydentävät uutiset. Tuomarien virheellisen rangaistusnimityksen lisäksi Lukossa on sisäistettävää siinä, minkälaisilla tiedoilla kriisiviestintää tällaisessa tapauksessa lähdetään painelemaan julki.

Korjausliikkeet olivat kuitenkin oikein järjestettyjä, ja kysymysmerkiksi jää, miksi Pelaajayhdistyksen pitäisi juuri tässä lähteä barrikadeille? Itse sanoisin, että asiallinen dialogi yleisesti pelaajien oikeusturvasta seurojen kanssa voisi olla paikallaan. Reunasta enemmän tulee miettiä niitä pelaajia, jotka nyt miettivät, menikö tämä nyt oikein.

Reunasen osalta eniten osumaa otti hänestä ulkopuolinen öyhökulttuuri, joka näki tilaisuuden mellastaa rikoksista pahimmalla: vähintään jonkin verran väärällä väitteellä rasistisesta teosta. Tätä herkkyyttä ei miesten vuoro tai oman lapsen kikatus ylitä. Pois alta, kaikki asiallisesti asian korjanneet tahot, nyt loukattiin ja lopullisesti!

Viis näistä: kurinpitoelin otti päätöksessään huomioon negatiivisen julkisuuden ja tiedotti tämän. Media täydensi uutisia lukuisilla jatkojutuilla − journalistin ohjeiden mukaisesti.  Liigapomo Pulkkinen tiedotti asiasta selkeästi. Tuomaripäällikkö tiedotti samalla sekä rangaistukseen johtaneet tapahtumat että tuomarien ja Reunasen käymät keskustelut. Tuomarit kävivät asian läpi Reunasen kanssa. Lukko korjasi viestintäänsä ja Reunanen pahoitteli tekemisiään.

Ja sittenkin on vielä Reunasen oikeusturva, jossa kunnianloukkausta voitaisiin ulottaa myös väärään rasistiksi syyttelyyn. Ennakkotapaukset ovat hyvin toisenlaisia somehuuteluja ja pysäköinninvalvojan kimppuunkäymisiä, mutta yhtä kaikki tuo mahdollisuus on olemassa, jos Reunanen sopivan henkilön löytää.

Miten tästä eteenpäin? Lukon X-tiedotteen alta voi lukea, minkälaisella vimmalla alkuperäiseen väärää tietoa sisältäneeseen viestiin on tarrauduttu. Reunanen on nyt mielikuvissa "leimattu ikuisesti", vaikka aikuisen ihmisen pitäisi ymmärtää lukemastaan myös täydentävät jatkojutut. Todennäköisesti moni huutelijoista ymmärtääkin, muttei hyväksy.

Voitto Oulusta oli hieno osoitus siitä, että Rauman Lukko ja Tomi Lämsä ovat matkalla kohti nousujohteista kautta ja kevään menestystä.

Wennström: Ei kärpännahkalla kuuhun. Olkoonkin, että tuppaan kehumaan pelaajia jos Lukko voittaa, ja moittimaan valmentajaa, jos se häviää, niin muistutan Lukon kovasta pelaajamateriaalista. Tästä heikosta alusta nousujohteinen kausi on materiaalin perusteella selviä. Kevään menestys vaatii sitten enemmän; pelikirjan pitää kehittyä, kokonaisvaltaisen pelin mennä toimivampaan suuntaan, ja vasta sitten voidaan miettiä sitä mitalinkiiltoa.

Maalivahtipeli tällä hetkellä mietityttää. Uskon täysin Daniel Lebedeffin tasonnousuun Liigan parhaaseen kolmannekseen, mutta onkohan Samuel Harveystä todella hänelle tasapainoiseksi kirittäjäksi?

Top 6.-8. Lukolle oli ennakkoarvioni, en näe nyt syytä muuttaa sitä.

Koski: Sitkeät huhut eivät pidä kutiaan: Rauman Lukko on edelleen elossa ja nousun kynnyksellä. Vierasvoitto Kärpistä on verevä muistutus siitä.

Tomi Lämsän alaisuuteen siirtynyt Lukko on joka kausi yksi potentiaalinen menestyjä. Senpä myötä mollivoittoinen alkukausi on herättänyt paljon keskustelua Lukon mahdollisuuksista haastaa sarjan kärkiseurat.

Tappioista huolimatta Lukko on kamppailut voitosta ilta toisensa jälkeen, vaikkakin Kuopiossa olikin vaikeaa. Nimivahva ja taitava joukkue on kilpaillut oivasti maaliodottamien osalta, minkä lisäksi torjunta- ja laukaisutehokkuuksien summa, PDO, on raumalaisten osalta vielä alle viitearvon.

Tilastot ja peliotteet antavat suuntaa sille, että Lukko saa tulevaisuudessa voittoja myös Raksilan ulkopuolelta.

Tampereelta kajahtaa, välillä vähän vääriäkin asioita.
Tampereelta kajahtaa, välillä vähän vääriäkin asioita.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Ilveksen fanit olivat Turussa öykkäröimässä kommandopipot päässä. Aina saa hävetä!

Koski: Ai nyt hyvän tähden, aikuiset ihmiset! Turun lauantai-illassa koettiin vauhtia ja vaarallisia tilanteita siinä määrin, että heikompaa hirvitti. Harmi vain, että TPS:n loistavasti alkanut kausi sekä erittäin mielenkiintoinen Ilves jäivät otsikoissa vähemmälle huomiolle rähisijöiden takia.

Ilves-kannattajat ovat kiistatta tuoneet Liigaan merkittävissä määrin maustetta. Turussa nähty äärikäyttäytyminen sen sijaan vie kaiken voitetun ilon ja riemun ja kääntää huomion tyystin vääriin asioihin.

Kommandopipoa kannattaa käyttää, jos on Eevil Stöö. Rähinät kannattaa jättää rähisemättä oli kuka tahansa. Menkää, te vihaiset nuoret miesoletetut, vaikka metsään potkimaan käpyjä. Se helpottaa maailmantuskaan enemmän kuin sivullisten vieressä järjestetyt nyrkkihipat.

Wennström: Ilveksellä on kiistämättä Suomen hienointa fanikulttuuria ja mahtavia faneja, ja sitten on...näitä seuraa suuremmalla egolla varustettuja yksilöitä, jotka eivät yksinkertaisesti malta olla linjaamatta koko Suomen halleja, lasten ja liikuntarajoitteisten näkyvyyttä, järjestyssääntöjä, mediaa ja kannattajien kännykkäkieltoja. Aina saa hävetä! Minulla on teille asiaa: keskittykää omaan toimintaanne ja kommandopipojen pitämiseen pois hallista ja porukasta.

Olennaista ei ole kuitenkaan se, miltä minusta tuntuu, vaan se, millaisia turvallisuusriskejä vastuuttomaan käytökseen sisältyy. Haluaako tämä olla faniryhmä, jonka toiminnasta lähdetään hälytysajoneuvon kyydistä kiireellliseen hoitoon?

Olen kuullut, että siellä jo haetaan mediavastaavaa, jotta joku olisi virallisesti linjaamassa väärinkäsityksiä. Paas plikka antaen pullo vissyä. Ehkä ensin oiottava asioita ryhmään päin; muistettava, että suurin osa ihmisistä osaa käyttäytyä jäähallissa ilman väärinkäsityksiä ja konflikteja. Ollaan ihmisiksi. Hallille mennään jääkiekon ja ystävien takia. Oma ego ei saa koskaan paisua tätä suuremmaksi.

SaiPa, KooKoo ja HPK pistettiin saunan lauteille. Löylyn noustessa ulos käveli ensimmäisenä...

Wennström: KooKoo. Olli Salo on liukumassa hieman ennalta-arvaamatta Liigan "kuuman tuolin" valmentajaksi, eli tässä saatetaan alkaa puhua jopa potkuista, mikäli tahti ei parane.

Kausi on vielä nuori ja pistetili on kyllä auki. Keväällä seurajohdon antamat lausunnot, melkoiset pelaajapanostukset ja viime vuoden surkea kotisaldo voivat kuitenkin yllättävällä tavalla yhdistyä kombinaatioksi, jossa Salon palli alkaa yhtäkkiä tutista. Pelin pitää olla tiivimpää ja kurinalaisempaa.

En minä todellakaan juhlisi HPK:n tekemisillä, mutta tämän seuran vaikeudet olivat sentään odotettavissa. Hyökkäyspeli on ollut olematonta. Jonkun on nyt näytettävä, että asioille voidaan tehdä jotain. Ihan ensimmäisenä katson mitä sentteritilanteelle tapahtuu, ja sitten tuijotan penkin taakse. Maso Lehtosen valmennusryhmänkin pitäisi onnistua tarjoamaan lisälääkkeitä siihen, että kohtalaisesti toimiva ansapelaaminen sekä oman pään pelaaminen kääntyvät laadukkaiksi hyökkäyksiksi ja pelin rakentamiseksi myös punaviivan jälkeen.

Koski: HPK. Kaikki kunnia rajallisella pelaajabudjetilla sinnittelevälle seuralle, mutta lämpö käy ennen pitkää liian kovaksi Lehtosen käärmekeitoista huolimatta.

KooKoon alkukausi on ollut kauniisti ilmaistuna haastava. Suurin panostuksin ja odotuksiin kauteen lähtenyt joukkue on jäänyt jo kahdesti maaleitta. Joukkueessa on vielä runsaasti potentiaalia, mutta aikaa ei ole hukattavaksi. Vihdan iskut tuntuvat jo selässä, mutta vielä ei ole aika lähteä jäähdyttelemään.

KooKoon seuraksi lauteille jäi SaiPa, jonka alkukauteen on mahtunut ainoastaan yksi voitto – aivan kuten HPK:lla. Tästä huolimatta SaiPa nauttii edelleen saunan lämmöistä pitkälti kiitos virkistyneen peli-ilmeensä.

Vaikka voittaminen vaikuttaakin olevan edelleen kiusallisen vaikeaa, SaiPa on esiintynyt pirteästi. Joukkueella on edelleen selvät haasteensa oman maalin varjelussa, mutta ainakin joukkue itse vaikuttaa uskovansa mahdollisuuksiinsa – siinäkin on karrikoiden ilmaistuna jo enemmän kuin edeltävillä kausilla.

Lauri Marjamäelle pitäisi antaa potkut.

Koski: Ei vielä. Viime kauden kärppäkatastrofi nosti panokset huippuuna, ja Lauri Marjamäen joukkueen on menestyttävä käytännössä heti ja tehtävä se vielä vakuuttavalla tavalla. Uusi kausi ei ole tuonut kuin lisää päänvaivaa, mutta potkut neljän ottelun jälkeen olisi seurajohdolta epäammattimaista hötkyilyä ja hätäilyä ilman sen suurempaa suuntaa.

Marjamäki ja Kärpät ovat ansainneet kaiken saamansa raipan, mutta kausi ei ole menetetty vielä. Alkavalla viikolla Oulun mahtiseura kamppailee kunniasta ja sarjapisteistä sarjan alakastiin lukeutuvien Sportin ja SaiPan kanssa. Seuran suunnan on muututtava välittömästi, eikä epäonnistumisiin ole enää varaa.

Kellot soivat sinulle, Lauri. Vieläkö pelikirjasta löytyy uusi sivu menestykseen?

Wennström: Luuleeko joku tosiaan, että juuri nimetty Mikko Myllykoski tai Kärppien johto antavat tuosta vain Marjamäelle potkut? Otteet paranevat kyllä lähiviikkoina, jos jatkoaikaa ja kärsivällisyyttä riittää kyllä. Eivätkä ne pelilliset otteetkaan ihan näin huonoja ole olleet, vaikken Kärppien tämänhetkisessä pelissä mitään nerokasta näe.

Kärppien pitkäaikaisen kehityksen ja uuden nousun kanssa otteiden parantumisella ei välttämättä ole tekemistä, vaan ensisijaisesti varakkuuden ja kovan materiaalin. Kokonaisuutena seuran pöhöttyneisyys näyttää jatkuvan. Tämä miljoonamiehistö pystyy parempaan, ja niin myös tekee. Vasta keväällä odotellaan taas kunnollista mahalaskua ja kaivataan kunnianhimoisen dynastian aikaan. Vai viittaako jokin nyt todella asioiden muuttuvan?

» Lähetä palautetta toimitukselle