Patrik Laineen alkukausi tarkastelussa – tulokset eivät tyydytä

NHL / Artikkeli
Laineen maalit ovat vielä antaneet odottaa itseään.
Kuva © Getty Images
Patrik Laineen NHL-uran kolmas kausi ei ole alkanut odotuksien mukaisesti, sillä maaliruisku ei ole päässyt optimaaliseen kentälliseen. Maalinteko on tuottanut tuskaa, mutta huolissaan ei kannata olla.

Tilastot kertovat Patrik Laineen NHL-kaudesta 2018-19 seuraavaa: yhdeksän ottelua, joissa ovat syntyneet tehopisteet 3+2=5. Laineen kohdalla katse kiinnittyy tietysti maalisarakkeeseen, joten kolmea tehtyä maalia voi pitää selkeänä pettymyksenä. Tämän hetkisellä tahdilla 30 maalin rajan rikkominen ei ole itsestäänselvyys, mikä on viime kaudella 40 maalin rajan ylittäneelle pelaajalle raju pudotus alaspäin.

Tilastot osoittavat myös, että Laineen laukaisuprosentti on romahtanut edellisistä kausista. Tulokaskaudella kyseinen prosentti oli 17,6 ja viime kaudella 18,3. Tänä syksynä lukema on ollut 8,3. Laine on laukonut keskimäärin neljä kertaa kohti maalia ottelua kohden, kun taas aiemmilla kausilla laukaisumäärät jäivät alle kolmen. Laukaisumäärien perusteella Laineella ei siis pitäisi olla hätää, sillä nykyisellä tahdilla maaleja alkaa takuulla syntyä enemmän.

Vastuu on potentiaaliin nähden heikkoa

Verrattuna ensimmäisen kauden 2016-17 syksyyn Laine sai kymmenessä ensimmäisessä ottelussaan peliaikaa keskimäärin 20 minuuttia ottelua kohden. Kahden ensimmäisen kauden aikana Laineen keskimääräinen peliaika puolestaan oli lähes 18 minuuttia ottelua kohden.

Alkukaudella Laineen keskimääräinen peliaika on vähentynyt aiemmasta noin minuutilla. Osasyy on siinä, että Mark Scheifelen ykkösketju on syönyt leijonanosan peliajasta.

Eroa peliajassa voi pitää merkittävänä ja kummaksuttavana, sillä Laine on osoittanut olevansa jo 20-vuotiaana absoluuttisesti yksi NHL:n parhaista maalintekijöistä. Vain Aleksandr Ovetškin teki kahdella edellisellä kaudella runkosarjassa yhteensä enemmän maaleja kuin Laine.

Jets tuntuu hukkaavan ison osan maalintekopotentiaalia varsinkin kun otetaan huomioon, että Laine on laukonut peliaikaan suhteutettuna paljon hanakammin kuin koskaan ennen.

Mies ja alastomat ketjukaverit

Jetsin päävalmentaja Paul Maurice pitää tiukasti kiinni Scheifelen ykkösketjusta, jossa laitahyökkääjinä ovat Kyle Connor ja Blake Wheeler. Ainoastaan kapteeni Wheelerin tai Connorin loukkaantuminen voisi avata sauman Laineelle päästä tähän ketjuun.

Laine on siis tietyllä tapaa jumissa kakkosketjussa, johon Jetsillä ei ole asettaa hänen tasollaan olevia ketjukavereita. Keskushyökkääjä Bryan Little on kaikilla mittareilla laadukas NHL-pelaaja, mutta eliittiluokan maalintekijän ruokkijaksi hänestä ei ole. Nikolaj Ehlers ei puolestaan ole pystynyt ottamaan pelaajana seuraavaa askelta eteenpäin.

Littlen kanssa pelatessaan Laine kärsii ilmiselvästi juonikkaiden laatusyöttöjen puutteesta. Pahiten pelinsä kanssa on tuskaillut kuitenkin Ehlers, jonka maalitili on yhä avaamatta. Varjojen mailla vaeltavan tanskalaisen heikko suorittaminen näkyy myös Laineen pelissä, sillä parivaljakko ei ole löytänyt yhteistä säveltä.

Maurice päättikin korvata Ehlersin Mathieu Perreault'lla, mutta hänkään ei ole pysyvä ratkaisu kakkosketjun ongelmiin.

Jetsin keskushyökkääjäosasto on kapea, sillä Littlen lisäksi toinen mahdollinen sentteri Laineelle on vuotta vanhempi Jack Roslovic. Viime kaudella Jets hankki Paul Stastnyn, joka osoittautui toimivaksi ratkaisuksi Laineen kannalta.

GM Kevin Cheveldayoffin pitäisi siis jälleen tehdä peliliikkeitä tai muuten Jetsin fanit saavat tottua tuskastuneeseen Patrik Laineeseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle