Parhaat työsulkuvahvistukset 2012–13: Jokerit osui kultasuoneen, kun se sai Erik Karlssonin vahvuuteensa

LIIGA / Artikkeli
Jokeripuolustaja Erik Karlsson teki työsulkukaudella tuhojaan hyökkäyspäädyssä.
Kuva © Miro Pesonen - http://karhuvaari.kuvat.fi
Jatkoaika arvioi kolmen NHL:n työsulkukauden vuoksi Liigaan siirtyneitä vahvistuksia. Liiga-toimittajat Joni Yli-Mäenpää ja Juha Oinonen nostavat erilaisia näkökulmia kaikilta kausilta erikseen.

Kuka oli kauden paras työsulkuvahvistus ja miksi?

Yli-Mäenpää: Jokerit osui kultasuoneen, kun se sai Erik Karlssonin vahvuuteensa. Ruotsalaispuolustaja taituroi 30 otteluun 34 tehopistettä ja johti Liigan puolustajien pistepörssiä palatessaan Pohjois-Amerikkaan.

Maailman parhaan Karlssonin kiekollinen taito ja velmumainen luonne ihastuttivat Suomen kiekkokansaa. Onpa tämä pakki tehnyt NHL-urallaan 736 otteluun jo käsittämättömät 603 pistettä.

Oinonen: Karlssonin dominanssin kanssa on vaikea kilpailla, mutta Lukon tanskalaishyökkääjä Mikkel Bødker kyllä yritti parhaansa. 21 osumaa 29 pelissä on maalitahtina sellainen, että tasaisen vauhdin taulukolla täyden kauden saldoksi olisi tullut 43 maalia! Puolikkaan kauden tehoillakin Bødker ylsi maalipörssin kymmenenneksi ja oman joukkueensa parhaaksi maalintekijäksi.

Mikkel Bødker kantoi Lukossa kultakypärää.
Kuva © Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Kuinka hyvin NHL-vahvistukset erottuivat liigapelaajista?

Oinonen: Monessa joukkueessa työsulkupelaajat olivat sisäisen pörssin kärkipäässä, vaikka pelejä kertyi merkittävästi vähemmän. Esimerkiksi Lukko hyötyi valtavasti tanskalaiskolmikostaan Bødker, Frans Nielsen ja Philipp Larsen. JYPillä oli kaksi huippuhyökkääjää: Rich Peverley ja Lars Eller.

TPS:llä oli puolestaan hyökkäyksessään Mikko Koivun ja Lauri Korpikosken tuomaa paikallista voimaa sekä puolustuksessaan Stanley Cup -voittaja Alec Martinez ja tämän yhteensä reilusti yli 500 peliä NHL-kokemusta.

Yli-Mäenpää: Työsulkuvahvistukset pelasivat Liigassa korkeintaan runkosarjan ensimmäisen puoliskon. Kaikkiaan NHL-pelaajien suhteellinen taso laski edellisestä työsulkukaudesta (2004–05), mutta toisaalta edellisellä kerralla vahvistusten taso oli jäätävän kova kautta linjan.

Kuka jäi mieleen selkeänä onnistujana kirkkaimpien tähtien takaa?

Yli-Mäenpää: Ilveksen ruotsalaisvahti Anders Lindbäck päästi joulukuun 2012 alussa neljässä pelissä vain yhden pelitilannemaalin, mutta sarjajumbo Ilves onnistui häviämään näistä otteluista kaksi (voittomaalikilpailuissa). Lindbäck oli maalillaan uskomaton kumiukko, mutta maaleja hän ei enää kyennyt tekemään kenttäpelaajien puolesta...

Ensi kaudella Jokereissa pelaavan Lindbäckin torjuntaprosentiksi jäi 13 pelatun ottelun myötä messevä 93,00.

Anders Lindbäckin kelpasi ottaa hörppyä, kun peli sujui Ilveksessä.
Kuva © Jarno Hietanen

Oinonen: Pallottelin kahden puolustajan välillä ja kun en pystynyt päättämään, päätin mainita molemmat. Karlsson varasti tehokkaasti valokeilan omilla häikäisevillä otteillaan, mutta Kärppien Jason Demersin 21 pistettä 30 pelissä oli kova suoritus − varsinkin kun kanadalaispuolustaja oli aiemmalla NHL-urallaan vain kertaalleen tehnyt enemmän pisteitä kaudessa.

TPS:llä oli työsulkuvahvistuksena laadukas kiekollinen puolustaja Kevin Shattenkirk, joka sai 12 pelissä kasaan kuusi tehopistettä. Sen sijaan peruspuolustajana tunnettu Kris Russell summasi 15 ottelussa tehot 2+12.

Jäikö joku mieleen pettymyksenä tai epäonnistuneena hankintana?

Oinonen: KalPassa pelannut Derek Stepan oli aiemmilla NHL-kausillaan koonnut 45 ja 51 tehopistettä − NHL-kauden käynnistyttyä työsulun jälkeen yhdysvaltalaissentteri pelasi lähes piste per peli -tahdilla ja oli koko sarjan pistepörssissä sijalla 21. Näihin meriitteihin suhteutettuna tehot 2+2 12 pelissä olivat pettymys.

Derek Stepan ei KalPassa vaikuttanut NHL-vahvistukselta.
Kuva © Timo Savela

Yli-Mäenpää: Suoranaisia floppeja ei jäänyt mieleen, mutta kärppähyökkääjä Kyle Turris pääsi otsikoihin, kun hän haukkui ABC-aseman ruuan. Turris ei siis ollut ihan samoilla linjoilla hiljattain mediassa esiintyneen ABC-Jussin kanssa, joka on ruokaillut Suomen jokaisella ABC-asemalla.

Pelillisesti ei Turriskaan ollut suinkaan pettymys, sillä hän takoi 21 ottelussa kaikkiaan 19 pistettä.

Kauden 2012–13 NHL-vahvistusten pistepörssin top 5:

Pelaaja Seura Ottelut Maalit Syötöt Pisteet Keskiarvo
Erik Karlsson Jokerit 30 9 25 34 1,13 p/o
Mikkel Bødker Lukko 29 21 12 33 1,14 p/o
Jesse Joensuu Ässät 24 11 14 25 1,04 p/o
Frans Nielsen Lukko 27 4 20 24 0,89 p/o
Rich Peverley JYP 29 9 14 23 0,79 p/o

NHL-vahvistusten koko pistepörssi

» Lähetä palautetta toimitukselle