Parhaat työsulkuvahvistukset 2004–05: Štefan muodosti Ilveksessä sellaisen ketjun, että oksat pois!

LIIGA / Artikkeli
NHL-ura ei Štefanilta luonnistunut, mutta Liigassa hän jätti lähtemättömän vaikutuksen.
Kuva © Getty Images
Jatkoaika arvioi kolmen NHL:n työsulkukauden vuoksi Liigaan siirtyneitä vahvistuksia. Liiga-toimittajat Joni Yli-Mäenpää ja Juha Oinonen nostavat erilaisia näkökulmia kaikilta kausilta erikseen.

Kuka oli kauden paras työsulkuvahvistus ja miksi?

Yli-Mäenpää: Ilveksen Patrik Štefan oli melkoinen epeli. NHL:n vuoden 1999 varaustilaisuudessa ensimmäisenä pelaajana varattu hyökkääjä ei koskaan vakuuttanut NHL:ssä, mutta Ilveksessä hän muodosti Steve Kariyan ja Hannes Hyvösen kanssa sellaisen ketjun, että oksat pois!

Herrat iskivät kolmeen pekkaan yhteensä 145 tehopistettä runkosarjassa, vaikka vain Kariya pelasi lähes täydet ottelumäärät. Štefanin pistekerkiarvo oli messevät 1,11 pistettä per ottelu. Yksinkertaistettuna homman nimi oli se, että Štefan tarjoili, Kariya polki ja Hyvönen löi lötää pussiin.

Oinonen: Pieni syrjähdys Štefaniin liittyen eli vuoden 1999 ensimmäisellä kierroksella varatuista lisäksi neljäntenä valittu tšekki Pavel Brendl pelasi työsulkukaudella Mestistä Jokipojissa ja myöhemmin 16 peliä Liigaa KalPassa − uransa viimeiset pelit hän itse asiassa pelasi II-divisioonassa Karjalan Koplassa. Numerolla 14 varattu Jeff Jillson puolestaan pelasi vajaan kauden Lukossa ja ensimmäisen kierroksen viimeisenä poimittu Kristián Kudroč pelasi Liigaa viidellä kaudella SaiPassa, Ilveksessä ja Ässissä.

Mutta asiaan, jos Štefan oli dominoiva työsulkuvahvistus kentällä, Tim Thomas oli vastaava maalinsuulla. Yhdysvaltalaista ei helposti miellä työsulkuvahvistukseksi, koska hän oli pelannut Liigassa aiemmin jo kolmella kaudella ja teki Jokereiden kanssa sopimuksen jo keväällä 2004, vaikka oli Boston Bruinsin sopimuspelaaja.

HIFK:n mestaruuskaudella 1997−98 Thomas voitti parhaan maalivahdin palkinnon, mutta työsulkukaudella hänet valittiin runkosarjan parhaaksi pelaajaksi. Pudotuspeleissä Thomasin edustama Jokerit joutui kuitenkin toteamaan Kärpät vahvemmaksi.

Tim Thomas oli Jokereiden maalilla käytännössä ohittamaton.
Kuva © Janne Petäjäjärvi

Kuinka hyvin NHL-vahvistukset erottuivat liigapelaajista?

Oinonen: Jatketaan maalivahtiteemalla eli maalivahtitilastoissa − päästettyjen maalien keskiarvo ja torjuntaprosentti − kuuden kärjessä oli neljä työsulkuvahvistusta: Thomas, Tomáš Vokoun, Dwayne Roloson ja Mika Noronen.

Pistekeskiarvolla mitattuna puolestaan Olli Jokinen, Štefan, Krys Kolanos, Ville Nieminen, Jason Williams ja Mike Ribeiro mahtuivat kärkikymmenikköön. Lisäksi puolustajista Marek Židlický ja Brian Campbell olivat niin ikään pistepörssin kärkikymmenikössä. Työsulkupelaajien taso oli kauttaaltaan kova, ja lähes kaikki joukkueet saivat vahvistusta kokoonpanoonsa.

Yli-Mäenpää: Olen samaa mieltä, että NHL-pelaajat vahvistivat Liigaa huomattavasti siitäkin huolimatta, että NHL-pelaajia esiintyi edelliskertaa (1994–95) selkeästi enemmän. On myös painotettava, että tällä kertaa NHL-vahvistukset pelasivat kauden loppuun asti, joten he ehtivät antaa arviointikelpoisen ottelumäärän näyttöjä. 

Kuriositeettina mainittakoon, että myös jäähypörssissä NHL-miehet erottuivat. HIFK:n Jarkko Ruutu, Lukon Hal Gill, JYPin Duvie Westcott ja TPS:n Tyler Bouck rikkoivat 100 jäähyminuutin rajan. Ruutu kulutti jäähypenkkiä peräti 215 minuutin edestä!

maalivahtitilastoissa kuuden kärjessä oli neljä työsulkuvahvistusta: Tim Thomas, Tomáš Vokoun, Dwayne Roloson ja Mika Noronen.

Kuka jäi mieleen selkeänä onnistujana kirkkaimpien tähtien takaa?

Yli-Mäenpää: Harvasta NHL-vahvistuksesta oli maalitykiksi. Toisaalta Lukon Esa Pirnes tarjoili peräti 29 maaliin johtanutta syöttöä ja keräsi kaikkiaan 38 tehopistettä. Myöskään Ville Niemisen roolia Tapparalle ei voi vähätellä: hän teki 26 ottelussa 27 tehopistettä ja tekohengitti Tapparan puolivälieriin asti.

Oinonen: Ässien Williams oli maalipörssin neljäs ja pistepörssissä sijalla 11, joten häntä voisi oikeutetusti pitää yhtenä kauden kirkkaimmista tähdistä, mutta kanadalaishyökkääjä oli sangen tuntematon − aiemmalla NHL-uralla 95 pelin saldo oli 17+15.

Jani Rita oli työsulkukaudella vaikeasti pysäytettävä vastus myös luotettavuuden perikuvalle Pasi Peltoselle.
Kuva © Matti Liljaniemi

Myös Jani Ridan 21 maalia ja maalipörssin 11. sija HPK-paidassa jäi saavutuksena kenties hieman pimentoon, kun moni NHL-vahvistus pelasi vähintään piste per peli -tahdilla.

Jäikö joku mieleen pettymyksenä tai epäonnistuneena hankintana?

Oinonen: Pelicansin hankkima Sean Avery onnistui kahdessa pelissä viimeistelemään kolmesti, mutta lahtelaisten harmiksi ärsyttäjänä tunnettu kanadalaishyökkääjä ei pelannut Liigassa pidempään, vaan livahti salaa kotimaahansa.

Maalivahti Andrew Raycroft oli Tapparalta erikoinen hankinta, koska vahvistuksia olisi tarvittu ennemmin puolustukseen ja hyökkäykseenkin − eikä tämä Tuukka Raskiin myöhemmin vaihdettu torjuja Liigassa kovin hyvin onnistunutkaan.

Tappara-maalilla Andrew Raycroft enemmän haparoi kuin pelasti.
Kuva © Ilkka Virjo

Yli-Mäenpää: Mikäs ukko HIFK:n John Madden oli? Mies pelasi joulukuun alussa kolme peliä ja hänkin poistui yllättäen Suomesta. IFK taisi tosin olla loikkauksesta vain tyytyväinen, sillä nollatehoilla surffaillut Madden oli ylittänyt yhdellä pelaajalla helsinkiläisten ulkomaalaiskiintiön.

Kauden 2004–05 NHL-vahvistusten pistepörssin top 5:

Pelaaja Seura Ottelut Maalit Syötöt Pisteet Keskiarvo
Jason Williams Ässät 43 26 17 43 1,00 p/o
Patrik Štefan Ilves 37 13 28 41 1,11 p/o
Jani Rita HPK 56 21 18 39 0,70 p/o
Esa Pirnes Lukko 47 9 29 38 0,81 p/o
Lasse Pirjetä HIFK 45 16 20 36 0,80 p/o

NHL-vahvistusten koko pistepörssi

Juttua muokattu 28.7. klo 12.26: Täsmennetty Tim Thomasin sopimustilannetta.

» Lähetä palautetta toimitukselle