Parhaat työsulkuvahvistukset 1994–95: Fleury katkaisi Tapparan historian pisimmän tappioputken ja säästi Tapparan lopulta liigakarsinnoilta

LIIGA / Artikkeli
Theo Fleuryn NHL:stä tuttu kanuuna teki tuhoja myös Tapparan paidassa.
Kuva © Getty Images
Jatkoaika arvioi kolmen NHL:n työsulkukauden vuoksi Liigaan siirtyneitä vahvistuksia. Liiga-toimittajat Joni Yli-Mäenpää ja Juha Oinonen nostavat erilaisia näkökulmia kaikilta kausilta erikseen.

Kuka oli kauden paras työsulkuvahvistus ja miksi?

Yli-Mäenpää: Hyökkääjä Theoren Fleury vahvisti omaa joukkuettaan eniten. Hän teki sarjajumboksi jumiutuneelle Tapparalle kymmenessä ottelussa 17 pistettä. 168-senttinen Fleury katkaisi Tapparan historian pisimmän tappioputken, kun hän iski joulukuun 1994 alussa jatkoajalla voittomaalin Ilvestä vastaan. Perään hän esitti koko kentän pituisen voitontanssin.

Väitän, että tuo hetki oli ratkaisevassa asemassa, miksi Tappara piristyi ja lopulta säästyi Liigan raastavilta putoamiskarsinnoilta.

Oinonen: Fleury on todennäköisesti nimekkäin Liigassa koskaan pelannut ulkomaalainen, mutta itselleni ensimmäinen työsulkukausi henkilöityy JyP HT:n Michael Nylanderiin, joka oli paitsi liigahistorian ensimmäinen ruotsalaispelaaja myös aivan häikäisevä vahvistus. 30 pistettä 16 pelissä oli 90-luvun Liigassa käsittämättömän kova suoritus.

Pari vuotta aiemmin NHL-uransa aloittanut ruotsalainen ei ollut tässä vaiheessa vielä huippupelaaja, mutta Liigassa hän oli supertähti ja kehittyi huipuksi myöhemmin myös NHL:ssä.

Kuinka hyvin NHL-vahvistukset erottuivat liigapelaajista?

Oinonen: Kirkkaimmat tähdet pelasivat aivan omalla tasollaan, mutta osa hieman yllättäenkin hukkui massaan. Esimerkiksi Christian Ruuttu pelasi muutama vuosi myöhemmin HIFK:n mestaruuskaudella merkittävästi tehokkaammin.

Teemu Selänne puolestaan rikkoi pari kautta aiemmin NHL:n tulokkaiden maali- ja piste-ennätykset ja oli huippuvireessä Liigassakin ennen NHL:ään lähtöään. Tähän nähden seitsemän maalia 20 pelissä ei NHL-vahvistuksen suorituksena vakuuta. Lisäksi työsulkuhankintojen joukkoon mahtuu muutama aivan tyylipuhdas floppi.

ensimmäinen työsulkukausi henkilöityy JyP HT:n Michael Nylanderiin, joka oli paitsi liigahistorian ensimmäinen ruotsalaispelaaja myös aivan häikäisevä vahvistus. 30 pistettä 16 pelissä oli 90-luvun Liigassa käsittämättömän kova suoritus.

Yli-Mäenpää: Tällä ensimmäisellä työsulkukaudella Liigassa pelasi vain 16 NHL-pelaajaa, joista leijonanosa oli selkeitä vahvistuksia joukkueilleen. NHL-pelaajien liigaotteluiden pistekeskiarvot olivat nimittäin huimat. Paras pistekeskiarvo oli JyP HT-hyökkääjä Nylanderilla, joka tehoili 16 otteluun 30 pistettä – 1,88 pistettä per ottelu!

NHL-pelaajat toivat Suomen jääkiekolle ennen kaikkea rutkasti lisää mediahuomiota. Siten myös Liigan yleisömäärät kasvoivat. Jokerien Selännettä ja Jari Kurria tultiin paikan päälle katsomaan sankoin joukoin, mutta HIFK teki Helsingin Sanomien mukaan Esa Tikkasen ja Ruutun pelaajasopimuksista tappiota, koska IFK:n kotiotteluiden yleisömäärät eivät kasvaneet tarpeeksi.

Kuka jäi mieleen selkeänä onnistujana kirkkaimpien tähtien takaa?

Yli-Mäenpää: IFK:n Tikkanen jäi mieleen ylivertaisena hengenluojana ja suunsoittajana − ennen kaikkea lyhyen dokumenttipätkän myötä. Viidesti Stanley Cupin voittanut Tikkanen haukkui jäällä Jokerien tšekkitähteä Otakar Janeckýä pelkuriksi, mutta legendaarista päätuomaria Seppo Mäkelää heltyi Tikkanenkin kehumaan. Tiki teki liigajäillä mukiinmenevät pisteetkin, 19 ottelussa 2+11=13.

Oinonen: Kiekko-Espoon Mariusz Czerkawski oli sen tason taikuri, että hänen peliään olisi jaksanut katsella pidempäänkin kuin seitsemän peliä. Puolalaishyökkääjän NHL-ura oli tässä kohtaa vasta alussa, mutta Liigassa mailataituri tehoili seitsemässä ottelussa yhdeksän maalia ja yhteensä 12 pistettä.

Tapparasta NHL:ään siirtynyt Teppo Numminen oli yltänyt Winnipeg Jetsissä varakapteeniksi asti, mutta työsulkukaudella Tappara-kasvatti siirtyikin TUTOon.
Kuva © Getty Images

Jäikö joku mieleen pettymyksenä tai epäonnistuneena hankintana?

Oinonen: Epäonnistuneesta hankinnasta ei voi puhua, sillä Teppo Numminen takoi TUTOssa 12 pelissä tehot 3+8, mutta pettymyksenä tai jopa vääryytenä voi pitää sitä, että Numminen ei tullut auttamaan kasvattajaseuraansa Tapparaa.

Puhtaasti pelillistä tasoa arvioitaessa Kiekko-Espoon toinen työsulkupelaaja Shawn McEachern ei vakuuttanut tehoillaan 1+3 kahdeksassa pelissä − kaksi kautta aiemmin yhdysvaltalaishyökkääjä oli tulokaskaudellaan summannut 61 pistettä.

Yli-Mäenpää: Niin, Numminenhan ei päässyt Tapparan johdon kanssa sopimuksesta yhteisymmärrykseen, joten siksi hänen tiensä veikin Turkuun. "Kyllähän se häiritsee, ei voi kuin ihmetellä", kritisoi Numminen Urheiluruudussa marraskuussa 1994.

Kaikkiaan NHL-vahvistusten taso oli kautta linjan kova, mutta Lukon Glenn Anderson oli turistivierailulla. Hän tahkosi Lukossa neljä peliä tehoin 1+1 ja jätti Suomen. Kuuden Stanley Cup -sormuksen kanadalainen kritisoi Raumaa tylsäksi ja haukkui kaupungin elokuvateatterin, Iso-Hannunkin.

"Söimme Äijänsuon hallilla pelipäivän aamujään jälkeen joukkueen kanssa makaronilaatikkoa. Glenn Anderson tuli vilkaisemaan pöydän päähän ruokatarjontaa. Hän pudisteli päätään ruUan nähtyään ja tokaisi: 'taidan syödä hotellilla'. Glenn oli rauhallinen kaveri, maailmanmatkaaja."

- puolustaja Mika Yli-Mäenpää, Lukossa 1993-1996

Kauden 1994–95 NHL-vahvistusten pistepörssin top 5:

Pelaaja Seura Ottelut Maalit Syötöt Pisteet Keskiarvo
Michael Nylander JyPHT 16 11 19 30 1,88 p/o
Jari Kurri Jokerit 20 10 9 19 0,95 p/o
Teemu Selänne Jokerit 20 7 12 19 0,95 p/o
Theoren Fleury Tappara 10 8 9 17 1,70 p/o
Jarkko Varvio HPK 19 7 8 15 0,79 p/o

NHL-vahvistusten koko pistepörssi

» Lähetä palautetta toimitukselle