Dominik Hrachovina palaa Tapparaan kahden välivuoden jälkeen.
Kuva © Arno Hämäläinen

Paluumuuttajat Tšekistä, täsmähaut Ruotsista − Mistä Liigaan tänä keväänä siirryttiin?

Artikkeli
Liiga-joukkueet ovat jo julkistaneet tulevan kauden kokoonpanoaan ja pelaajahankintojaan. On aika katsastaa, mistä joukkueet etsivät uusia tähtiä poistuneiden tilalle. Kevään perusteella liikenne lännestä on hidastumassa ja vastaavasti Tšekistä kiihtymässä.

Liiga-joukkueet ovat julkaisseet kevään aikana jo yli 70 pelaajasiirtoa. Lähes puolissa siirroista pelaaja siirtyy Liigaan jostakin ulkomaisesta sarjasta, vaikkakin toistaiseksi siirtyneistä pelaajista vain 15 on ulkomaalaisia. 

Tšekin pääsarja extraligasta liigaan siirtyneet
Viime kauden seura Tulevan kauden seura
Ville Koistinen HC Sparta Praha HPK
Šimon Stránský KH Kometa Brno Jukurit
Pavol Skalický BK Mlada Boleslav Lukko
Rudolf Červený HC Kometa Brno Pelicans
Dominik Hrachovina HC Bílí Tygři Liberec Tappara
Michal Moravčík HC Bílí Tygři Liberec Tappara
Jiří Smejkal HC Sparta Praha Tappara

Jo tähän mennessä Tšekin pääsarjasta Extraligasta Suomen kentille on julkaistu seitsemän pelaajasiirtoa. Luku on suurin vuosiin. Esimerkiksi viime kaudella ainoat Extraligasta Liigaan siirtyneet pelaajat olivat Jukurien Jakub Galvas sekä Lukon David Němeček.

Liiga-joukkueista Tappara on ollut erityisen aktiivinen Tšekin suuntaan, sillä joukkueeseen liittyy peräti kolme pelaajaa Extraligasta. Maalivahti Dominik Hrachovina on organisaation vanha tuttu, mutta lisäksi kirvesrintojen riveihin siirtyvät Michal Moravčík sekä Jiří Smejkal. 

Viime kauden Hrachovinan kanssa samassa joukkueessa pelannut puolustaja Moravčik on pelannut aikuisten tasolla kahden MM-kilpailut. Hyökkääjä Smejkalilla on puolestaan tilillään sekä alle 18- että alle 20-vuotiaiden arvokisat. 

Extraligasta siirtyvistä pelaajista yksilötasolla parhaat meriitit keräsi Lukkoon siirtynyt slovakkihyökkääjä Pavol Skalický, joka sijoittui pistepörssissä kärkikymmenikköön ja voitti koko sarjan tehotilaston. 

Ruotsista liigaan siirtyneet
Viime kauden seura Tulevan kauden seura
SHL
Aleksi Mustonen Färjestad BK Kärpät
Julius Bergman Frölunda HC Pelicans
Joonas Jalvanti Luleå HF Pelicans
HockeyAllsvenskan
Victor Brättström Timrå IK KooKoo
Patrik Bartošák MODO Hockey Pelicans
Iikka Kangasniemi MODO Hockey Pelicans
Patrik Karlkvist MODO Hockey Sport

Jos Tappara etsi vahvistuksia aktiivisesti Tšekeistä, Pelicansin katseet suuntautuivat länsinaapuriin. Kaikkiaan lahtelaiset ovat julkaisseet kahdeksan pelaajahankintaa, joista puolet pelasi viime kaudella Ruotsissa. Julius Bergman ja Lahdessa kiekko-oppinsa saanut Joonas Jalvanti tulevat pääsarja SHL:stä. Jalvannin tapaan vanha tuttu Iikka Kangasniemi ja maalivahti Patrik Bartošák siirtyvät Lahteen puolestaan toiseksi korkeimmalta sarjatasolta HockeyAllsvenskanista. 

Tässä vaiheessa muuttoliikenne lännestä vaikuttaisi olevan viime kesää rauhallisempaa, sillä viime kevään ja kesän aikana Ruotsista siirtyi 24 pelaajaa Liiga-joukkueisiin. Toisaalta viime vuonna ruotsalaispelaajien sopimuksia julkaistiin useampia loppukesästä, joten ero viime vuoden vastaavaan ajankohtaan ei ole niin suuri. 

KHL:stä liigaan siirtyneet
Viime kauden seura Tulevan kauden seura
Eemeli Räsänen Jokerit HPK
Ahti Oksanen Jokerit KooKoo
Jukka Peltola Sibir Novosibirsk Tappara
Andrei Karejev Salavat Julajev Ufa TPS

Liikenne KHL:stä kotimaiseen Liigaan on ollut kevään aikana hiljaista, mutta ymmärrettävistä syistä. KHL:ssä pelanneet ovat edellisvuosinakin tehneet siirtonsa vasta kiihkeimmän pelaajaruletin jälkeen. Monet odottavat normaaliolosuhteissakin joukkueiden rakentumista ja viimeisiä paikkoja Euroopan rahakkaammissa kaukaloissa ennen päätöstä siirtymisestä tai palaamisesta Suomeen ja Liigaan. 

Toistaiseksi KHL:stä on julkaistu vasta neljä siirtoa, joista yksi on vain osan kaudesta KHL:ssä pelanneen Eemeli Räsäsen siirto. Räsänen pelasi kauden aikaan Mestiksessä, Tanskassa sekä Nuorten Liigan pudotuspeleissä, mutta suurimman ottelumäärän Räsänen keräsi Jokereista, joten helsinkiläisten sopimuspelaaja lasketaan tässä KHL:stä siirtyneeksi.

Pohjois-amerikan juniorisarjoista liigaan siirtyneet
Viime kauden seura Tulevan kauden seura
NCAA:sta siirtyneet
Teemu Pulkkinen Univ. of Nebraska-Omaha Jukurit
Jesper Mattila Boston College KalPa
Aapeli Räsänen Boston College KalPa
Julius Mattila Boston College Lukko
Muista sarjoista siirtyneet
Ville Ottavainen Kitchener Rangers (OHL) Kärpät
Kasper Puutio Everett Silvertips (WHL) Kärpät
Ruben Rafkin Windsor Spitfires (OHL) TPS

Vuosittain joukko lupaavia nuoria siirtyy Pohjois-Amerikan juniori- tai yliopistosarjoihin pelaamaan. Vuosittain on myös omista ohjelmistaan valmistuneiden aika palata kotimaan kentille. Ja vuosittain nuoriin pelaajiin kohdistuu entistä suurempi mielenkiinto, sillä Lassi Thomson, Matias Maccelli, Aleksi Heponiemi, Teemu Kivihalme ja kumppanit ovat nostaneet paluumuuttajien statusta. 

Tänä keväänä ahnaimpina apajilla olivat Kärpät ja KalPa. Kärppien oman juniorimyllyn läpikäyneet Ville Ottavainen ja Kasper Puutio kävivät vuoden kokeilemassa siipiään Pohjois-Amerikassa ja nyt palasivat takaisin Ouluun.

KalPa puolestaan hankki kaksi jo valmiimpaa pelaajaa kokoonpanoonsa. 21-vuotias Aapeli Räsänen ja 22-vuotias Jesper Mattila ovat kumpikin Tampereelta kotoisin, mutta valitsivat seurakseen KalPan. Kaksikko pelasi yhdessä myös edellisvuodet Boston Collegen riveissä yliopistosarjaa. Boston Collegen kolmantena suomalaispelurina hääri Jesper Mattilan kaksoisveli Julius Mattila, joka valitsi uudeksi osoitteekseen Rauman Lukon. 

Muista ulkomaisista sarjoista siirtyneet
Viime kauden seura Sarja Tulevan kauden seura
Jesse Mankinen HC Davos NLA (Sveitsi) HPK
Atte Mäkinen Rouen Ligue Magnus (Ranska) Jukurit
Luka Nyman RB Hockey Juniors AlpsHL Lukko
Vili Saarijärvi Grand Rapids Griffins AHL Lukko
Matěj Tomek HK Dukla Trenčín Tipsport Liga (Slovakia)  SaiPa
Niclas Lucenius Düsseldorfer EG DEL (Saksa) Sport
Jonne Virtanen Herning Blue Fox Superligaen (Tanska) Sport

Toistaiseksi Suomeen ei ole tullut vielä vyöryä muista sarjoista, mutta yksittäisiä pelaajia on siirtynyt Liigaan. Sport hankki kaksi kulttipelaajan maineeseen noussutta hyökkääjää, kun loppukauden Saksassa pelannut Niclas Lucenius ja TPS:stä Tanskaan lähtenyt Jonne Virtanen pukevat päällensä kotkapaidan. 

AHL:ssä pelasi kuluneella kaudella 50 suomalaista, joista toistaiseksi Lukkoon siirtynyt Vili Saarijärvi on ainoa kauden päättymisen jälkeen Suomeen palannut. Luku on ymmärrettävästi pieni, sillä pääosalla AHL:ssä pelaavista suomalaisista on taskussaan NHL-sopimus eikä NHL-kauden jatkosta ole tullut vielä virallista päätöstä. 

Luceniuksen ja Virtasen lisäksi Sveitsin NLA:sta siirtynyt Jesse Mankinen aloitti viime kauden Liigassa, joten pitkän linjan kiertuelaisista ei voi heidän tapauksessaan puhua. 

Mestiksestä liigaan siirtyneet
  Viime kauden seura Tulevan kauden seura
Miro Väänänen Joensuun Kiekko-Pojat HIFK
Harri Kainulainen Kiekko-Vantaa HPK
Santeri Airola Imatran Ketterä Ilves
Otto Mäkinen KOOVEE Jukurit
Mikael Saha Kiekko-Vantaa Jukurit
Kristian Afanasyev Iisalmen Peli-Karhut Jukurit
Joel Olkkonen Imatran Ketterä SaiPa
Jaakko Lantta Imatran Ketterä SaiPa
Elias Laitamäki KOOVEE (Ilves) TPS
Tommi Laakso SaPKo, Savonlinna Ässät

Mestiksestä siirtyy vuosittain joukko pelaajia hakemaan paikkaansa auringossa. Tänä keväänä Liiga-sopimuksen on tehnyt useampikin pelaaja, jolle pyrkimys pelipaikan vakiinnuttamiseen korkeimmalla sarjatasolla ei ole ensimmäinen.

Esimerkiksi Mikael Saha on pelannut Ässien paidassa jo lähes 200 Liiga-ottelua, mutta Saha haki vauhtia Kiekko-Vantaan riveistä viime kaudelta. Myös viime kaudella Mestiksen pistepörssissä toiseksi sijoittunut Harri Kainulainen on omat maistiaisensa Liigassa saanut jo siinä määrin, että on päässyt maistelemaan mestaruutta HPK:n kanssa, vaikkei kokoonpanoon enää kauden loppupuoliskolla mahtunut. 

Ennen Kainulaista Mestiksen pistepörssin viime kaudella voittanut Jaakko Lantta puolestaan pääsee 24-vuotiaana ensimmäistä kertaa taistelemaan paikasta liigaringissä. SaiPa kaipaa lisää kiekollista osaamista joukkueeseen ja Lantta on yksi vaihtoehdoista sitä tarjoamaan.

Listan nimien lisäksi siirroissa on myös useita viime kaudella Mestiksessä pelanneita, jotka lasketaan Liigan sisällä siirtyneiksi. Esimerkiksi Pelicansista JYPiin vaihtanut Severi Lahtinen oli viime kaudella Pelicansin sopimuspelaaja ja pelasi osan kaudesta myös lahtelaisten riveissä, joten Lahtista ei lasketa Peliitoista ja Mestiksestä Liigaan siirtyneisiin pelaajiin. 

a-nuorista liigaan siirtyneet
  Viime kauden seura Tulevan kauden seura
Daniel Mäkiaho Kiekko-Espoo HPK
Brad Lambert HIFK JYP
Samuel Helenius Jokerit JYP
Joni Jurmo Jokerit JYP
Juuso Mäenpää Jokerit KalPa
Noel Pietilä HIFK Lukko
Alexander Forslund Kiekko-Espoo Pelicans
Olli Vanttaja Kärpät Sport

JYP oli aktiivisin joukkue Suomen sisällä nähdyissä siirroissa. Viime vuosina ikääntyneeksi arvioitu joukkue nuorensi joukkuetta hankinnoilla sekä Liigasta että Nuorten Liigasta. Brad Lambertilta, Patrik Puistolalta ja Severi Lahtiselta voi odottaa roolin ottamista jo tulevalla kaudella. Jokereista siirtyneet Joni Jurmo ja Samuel Helenius ovat panostus tulevaisuuteen.

Suurimmat häviäjät ovat ymmärrettävästi Jokerit ja Kiekko-Espoo. Kummankaan edustusjoukkue ei pelaa kotimaista Liigaa, joten eri syistä nuorten pelaajien on lähdettävä hakemaan haasteita muualta. Kiekko-Espoossa nuoret mahtuisivat pelaamaan, mutta nykyinen Mestis ei tarjoa lahjakkaimmille pelaajille riittävästi ärsykkeitä kehittymiseen ja Jokereissa edustusjoukkueeseen pääseminen on liian epätodennäköistä, jotta nuoret pelaajat haluaisivat laittaa uransa panokseksi. 

Kiekko-Espoo menetti toissa kaudella B-nuorissa tuhoja tehneen kaksikon. Tuolloin Alexander Forslund voitti sarjan pistepörssin ja Daniel Mäkiaho valittiin sarjan parhaaksi pelaajaksi. Forslundin tie kulkee Lahteen ja Pelicansin riveihin. Toisen polven kiekkoilija Mäkiaho kulkee isänsä Tonin jalanjäljillä ja siirtyy HPK:n nuttuun. 

Liigan sisällä siirtyneet
Viime kauden seura Tulevan kauden seura
Miro Karjalainen HPK HIFK
Taavi Vartiainen Pelicans  Ilves
Joni Ikonen KalPa Ilves
Anssi Löfman SaiPa Jukurit
Patrik Puistola KooKoo JYP
Aleksi Salonen TPS JYP
Severi Lahtinen Pelicans JYP
Mikko Salmio Ässät JYP
Miska Humaloja Kärpät KalPa
Aleksi Ainali Sport KooKoo
Teemu Engberg HIFK KooKoo
Samuli Ratinen JYP KooKoo
Cody Kunyk HPK Kärpät
Anrei Hakulinen KooKoo Lukko
Alex Lindroos JYP Pelicans
Miika Roine Jukurit Pelicans
Filip Krivošík HPK SaiPa
Ville Petman Lukko SaiPa
Aleksi Mäkelä Kärpät Sport
Santtu Kinnunen Pelicans  Tappara
Juhani Jasu Tappara TPS
Topias Haapanen Ässät (Ilves) TPS

» Lähetä palautetta toimitukselle