Paina nimi mieleen, U20-kisojen Lohko B: TPS-hyökkääjä tahtoo tehoilla Slovakian jatkoon, ilmaveivaako Venäjän tenavatähti jälleen?

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Juraj Slafkovský on Slovakian tärkeimpiä pelaajia.
Kuva © Timo Savela

U20-kisojen B-lohkossa toisistaan mittaa ottavat Yhdysvallat, Ruotsi, Venäjä, Slovakia sekä Sveitsi. Kärkikolmikosta ei pitäisi olla epäselvyyttä, mutta ristiinpelaminen sotkee lohkoa hyvin suurella todennäköisyydellä.

Yksilöpuolella lohko tarjoaa kosolti mielenkiintoisia nimiä. Mukana on jo meritoituneitakin pelaajia, mutta myös mielenkiintoisia nimiä esimerkiksi ensi kesän varaustilaisuutta silmällä pitäen.

Jatkoaika valitsi kaikista lohkon joukkueista mielenkiintoisimman pelaajan, jonka odotetaan johtavan joukkoja kohti mahtavaa menestystä tai pahaa pettymystä.

Yhdysvallat: Matty Beniers

Matty Beniers oli viime vuoden mestarijoukkueen kakkossentteri. Turnauksen seitsemässä ottelussa syntyi kolme tehopistettä. Beniersilla riitti arvokisakiireitä, sillä hän oli mukana myös aikuisten MM-kisoissa, joissa Yhdysvallat nappasi pronssimitalit. Tuossa turnauksessa Beniers pelasi kuusi ottelua tehoin 1+1.

Tämän vuoden U20-turnauksessa Beniers on yhdysvaltalaishyökkäyksen ehdottomia kärkinimiä, ja kantaakin tondennäköisesti ykkössentterin viittaa. Beniers on kokonaisvaltainen pelin osaaja, joka on hyvä luistelija ja tulee kantamaan todennäköisesti vastuuta myös alivoimapelissä.

Yhdysvaltojen hyökkäyskalustossa ei ole samanlaista tähtiloistoa kuin viime vuoden turnauksessa, joten siitäkin syystä Beniersin nimi kannattaa painaa isolla mieleen. Hänen tehopistesaldon odotetaan ehdottomasti kasvavan viime vuodesta.

Ruotsi: William Eklund

William Eklundin poisjäänti oli valtava takaisku viime vuoden Ruotsin joukkueella. Eklund oli yksi useista nimistä, jotka jäivät turnauksesta pois koronakaranteenin vuoksi.

Eklund haki täksi vuodeksi pelipaikkaa San Jose Sharksin joukkueesta, ja siellä tilille tulikin juuri yhdeksän ottelua, jotka eivät vieneet vuotta hänen tulokassopimuksestaan. Nuori hyökkääjä pääsi myös pisteille, kun tilille kertyi neljä syöttöpistettä.

Hyökkääjä on pelannut kasvattajaseurassaan Djurgårdens IF:ssä samaiset yhdeksän peliä, joissa on syntynyt tehot 0+5. Kuten tehopisteistäkin saattaa arvata, hän on Juniorkronornalle elintärkeä pelinrakentaja, joka pelaa todennäköisesti joukkueen ykkössentterinä. Hän saattaakin muodostaa tuhoisan tutkaparin yhdessä Alexander Holtzin kanssa.

Mitškov janoaa tehopisteitä tulevassa arvoturnauksessa.
Kuva © Tiia Mahkonen

Venäjä: Matvei Mitškov

Nuoresta venäläislupauksesta on kohistu jo jonkin aikaa, eikä ylisanoja ole säästelty. Mitškov pelasi U18-ikäkausimaajoukkueen viime vuonna läpi voittaen ikäluokan MM-turnauksen pistepörssin, kun seitsemässä ottelussa syntyi 16 pistettä.

17-vuotiaalla hyökkääjällä on edessään ensimmäiset alle 20-vuotiaiden MM-kisat, mutta mikään ei kieli siitä, ettei pistetehtailun siirto tälle tasolle onnistuisi. Mitškov oli mukana Venäjän hyvin nuoressa Karjala-turnaukseen matkanneessa joukkueessa. Kolmessa ottelussa syntyi kaksi tehopistettä, joista toinen oli Ruotsia vastaan isketty ilmaveivimaali. Samalla hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin pelaaja Venäjän aikuisten maajoukkueessa.

Mitškov on myös napannut pelipaikan KHL-seura Pietarin SKA:sta, missä 13 otteluun on syntynyt viisi tehopistettä.

Tässä turnauksessa hän on ehdottomia Venäjän kärkihyökkääjiä yhdessä Marat Husnutdinovin kanssa. Mitškov on pienestä koostaan huolimatta hanakka ajamaan maalille, missä hän yllättää vastustajat näppärillä käsillään.

Slovakia: Juraj Slafkovský

17-vuotias hyökkääjä pelaa jo toisissa tämän ikäluokan MM-kisoissaan. Viime vuonna hyökkääjä jäi nollaan tehopisteeseen viidessä pelaamassaan ottelussa, kun Slovakian tie tyssäsi puolivälieriin.

Nyt Slafkovský ei ole turnauksessa enää opintomatkalla, vaan hän kuuluu Slovakian ehdottomiin avainhyökkääjiin. Tulokaskausi Liigassa on ollut lupauksia herättävä, ja pisteitä voisi olla enemmänkin kuin kirjatut 1+3. Osakkeet tulevaa NHL-varaustilaisuuttakin ajatellen ovat korkealla, sillä häntä on pidetty todennäköisenä kärkikymmenikön varauksena ensi kesän varaustilaisuudessa. Edellisen kerran sloviakalaispelaaja on huudettu avauskierroksella vuonna 2013, kun Columbus Blue Jackets huusi Marko Danon itselleen 27. varausvuorolla.

Isokokoinen pelintekijä tuo joukkueeseen kaivattua taitoelementtiä. Ulottuvana pelaajana hän on myös hyvä kiekonsuojaaja, joka kääntyy kulmissa terävästi. Tämä voi olla arvokas ase antamaan Slovakialle hengähdys- ja vaihtoaikaa, ja sitä kautta Slafkovskýn pelaaminen voi mahdollistaa maalipaikkojen rakentamisen.

Sveitsi: Simon Knak

Kolmanteen alle 20-vuotiaiden MM-turnaukseen lähtevä Simon Knak on toinen Sveitsin joukkueen kahdesta NHL-varauksesta. Se kertoo jo oman osansa hyökkääjän tärkeydestä käkikellomaalle. Knak on ollut kapteenina läpi Sveitsin maajoukkueen junioriputken, ja viime vuoden MM-turnauksessa kapteeni iski yhden maalin neljässä pelaamassaan pelissä.

Hän on jatkanut kapteenina myös tämän vuoden harjoituspeleissä. Marraskuussa Sveitsi pelasi kolme harjoitusottelua, joissa Knakin tehopisteet olivat 5+2. Tuossa turnauksessa Sveitsi hävisi lohkonsa päävastustajalle Saksalle lukemin 5–2.

Isokokoinen laituri ajaa suoraviivaisesti maalille ja saa laukauksen aikaiseksi myös pienestä tilasta. Knakin arvo saattaakin nousta todella suureksi Sveitsin luisteluvoittoisessa pelityylissä vastahyökkäysten päättäjänä. Tätä Sveitsi ainakin kaipaa, mikäli se mielii jatkoon huippukovasta lohkosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle