Paikalliskilpailijoilla edessä mahdollisesti viimeinen derby − "Samanlaista asetelmaa kuin Jokerien ja HIFK:n välillä"

MESTIS / Artikkeli
Naapurikaupunkien joukkueiden kohtaamisissa nähdään ajoittain kuumia tunteita.
Perjantaina pelataan Mestiksessä pääkaupunkiseudun paikallisottelu Kiekko-Espoon ja Kiekko-Vantaan välillä. Espoolaisten saatua ehdollisen liigalisenssin ensi kaudeksi on ottelu jäämässä toistaiseksi viimeiseksi runkosarjakohtaamiseksi joukkueiden välillä.

Kiekko-Espoo nousi Mestikseen kaudeksi 2020−21. Edellinen kausi oli päättynyt ennenaikaisesti koronaviruspandemian takia. Suomi-sarjassa sarjanousua tavoitelleista joukkueista Kiekko-Espoo ja FPS nostettiin ylemmälle tasolle, siinä missä yksikään Mestiksessä pelannut ei joutunut luopumaan sarjapaikastaan.

Ensimmäinen kausi pelattiin aluelohkoissa, ja näin Kiekko-Espoon sekä Kiekko-Vantaan välille kertyi ohjelmassa peräti seitsemän keskinäistä kohtaamista. Kun sarjaohjelma rukattiin vielä kesken kauden uuteen uskoon loppukauden osalta, kävi niin, että  kohtaamisista viisi pelattiin Espoossa ja vain kaksi Vantaalla. Voitot menivät tuolloin Kiekko-Espoolle 4−3 runkosarjan päätösottelun päätyttyä lohipaitojen vierasvoittoon. Kaikissa muissa peleissä juhli kotijoukkue.

Seuraavina kausina sarjasysteemi on ollut tasapuolinen, ja kaikki joukkueet ovat kohdanneet kaikki muut kaksi kertaa kotona ja vieraissa, kuten myös Kiekko-Espoon ja Kiekko-Vantaan kohdalla on käynyt. Kaudella 2021−22 molemmat voittivat kahdesti, kaudella 2022−23 Kiekko-Espoo voitti kaikki kauden kohtaamiset.

Erno Hopponen ja Perttu Iso-Kuortti ovat entisiä joukkuetovereita.

Tällä ja kahdella edelliskaudella joukkueiden ohjelmassa on ollut tuplapelit joulun ja uudenvuoden välissä. Kaksi vuotta sitten Kiekko-Vantaa vei molemmat pelit, viime kaudella Kiekko-Espoo juhli kahdesti ja tällä kaudella voitot jaettiin.

− Pieni lisälataus näissä peleissä on, varsinkin välipäivien kohtaamisissa, kun sama joukkue kohdataan uudestaan. Tänä vuonna oli varsinkin hyvin yleisöä molemmissa peleissä, Kiekko-Espoon Roope Elimäki totesi.

Tällä kaudella on pelattu kolme kohtaamista, jotka kaikki ovat päättyneet vierailijan juhliin. Kiekko-Espoo vei molemmat kohtaamiset Vantaalla ja Kiekko-Vantaa juhli viimeksi joukkueiden pelatessa Espoossa.

− Samanlaista asetelmaa tässä on kuin Jokerien ja HIFK:n välillä. Niitä matseja pelasin junioreissa, Kiekko-Vantaan Oliver Tuhkanen kommentoi kilpailuasetelmaa.

Pudotuspeleissä joukkueet eivät ole osuneet vastakkain. Mikäli viime kaudella villi kortti -kierroksella kotietujoukkueet olisivat hoitaneet sarjansa, keskinäinen pudotuspelisarja olisi nähty, mutta lopulta jatkoon menivätkin vieraissa sarjansa aloittaneet TUTO ja KOOVEE.

− Olisi kiva pelata lähivastustajaa vastaan, ja siinä tulisi kovat väännöt, viime kaudella espoolaisjoukkuetta edustanut Kiekko-Vantaan Perttu Iso-Kuortti toteaa.

Ajoittaisesta kiihkeydestä huolimatta joukkueiden keskinäisissä otteluissa ei ole nähty yhtään sellaista tappelua, josta molemmat osapuolet olisi ohjattu suihkun puolelle. Molemmin puolin on kuitenkin tuomittu suihkukomennuksia sääntöjen vastaisista taklauksista. Joulukuussa 2021 pelirangaistuksen sai myös Kiekko-Espoon huoltaja protestoidessaan viimeisen sekunnin hylättyä maalia.

Joukkueiden välillä on myös varsin paljon pelaajaliikennettä. Kiekko-Vantaassa on tällä kaudella esiintynyt viisi pelaajaa, joilla on kokemusta myös Kiekko-Espoon miesten joukkueesta. Näistä tosin Matias Lentämäki ja Nikke Kettukangas edustivat espoolaisseuraa vain Suomi-sarjassa. Espoolaisten riveissä on niin ikään viisi pelaajaa, jotka ovat edustaneen Kiekko-Vantaata Mestiksessä. Erno Hopposen ja Eetu Pylkkäsen esiintymiset tapahtuivat ennen Kiekko-Espoon Mestis-vuosia.

Kun Kiekko-Espoolle on myönnetty ehdollinen liigalisenssi ensi kaudelle, perjantain ottelu on jäämässä viimeiseksi runkosarjakohtaamiseksi joukkueiden välillä, ainakin toistaiseksi. Tuhkanen haluaa tuoda esiin sen, mitä pelaajayhdistys on voimakkaasti ajanut.

− Ei sitä tiedä koskaan, milloin pelaa viimeisen pelin ketäkin vastaan. Mutta olen iloinen siitä, että sarjat ovat viimeinkin auki.

− Liigassa on sitten eri vastustajat, ja jokainen tässä kamppailee paikasta, jotta pääsisi näyttämään osaamistaan erilaisiin paikallispeleihin, Hopponen viittaa siihen, että Kiekko-Espoon tiukimmat derbyt nähtäisiin Liigassa aluksi HIFK:ta vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle