Päävalmentajilla oli kaksijakoiset tunnelmat Naisten Liigan avaustapahtuman jälkeen − "Emme pystyneet pelaamaan kahta hyvää peliä"

Naisten Liiga / Artikkeli
Saara Niemi luotsaa hallitsevaa mestaria HIFK:ta.

Kahdeksan yhdeksästä naisten liigajoukkueesta aloitti runkosarjansa Espoon Matinkylän avaustapahtumassa 9.−10. syyskuuta. Jatkoaika haastatteli paikalla olleiden joukkueiden päävalmentajia. Kuortaneen joukkue ei osallistunut avaustapahtumaan, joten heidän päävalmentajaansa Juuso Niemistä ei haastateltu artikkelia varten.

Kysyimme päävalmentajilta seuraavat kysymykset:

1. Mitä avausviikonloppu näytti teidän joukkueestanne?

2. Mitä avausviikonloppu kertoi teistä suhteessa vastustajiin?

3. Millaista naisten liigakautta yleisesti odotat?

HIFK, Saara Niemi

1. Lauantain peli oli hyvä suoritus joukkueelta ja pystyimme pelaamaan keväältä tutuilla vahvuuksiltamme. Menee tietysti henkiselle puolelle, että emme pystyneet pelaamaan kahta hyvää peliä peräkkäin. Kiekko-Espoo-pelissä oli paljon latausta ja Kärpät-peli oli vähän pannukakku, jonka hoidimme rutiinilla.

2. Varmaan aika samanlaiset asetelmat on kärjen osalta kuin viime kaudella. HPK oli varsinkin sunnuntiana pirteä ja varmasti KalPakin vielä nousee. Me pystymme parhaimmalla osaamisellamme pelaamaan hyvin kiekolla ja meillä on luisteluvoimaa. Pystyimme jatkamaan suht samalla kokoonpanolla ja teemoilla. Tarkoitus on tietysti pystyä parantamaan. Olennaisinta on, kuka pystyy eniten kehittymään.

3. Odotan tasaisia ja kovia pelejä. Ne varmasti kehittäisi kaikkia eniten. Uskon, että sarja on tällä kaudella vähän tasaisempi. On tullut muutamia ulkomaalaisia lisää ja nuoret ovat kehtityneet. Tietyt ennakkosuosikit varmasti on, mutta muut pystyvät varmasti haastamaan kärkeä.

HPK, Jari Risku

1. Kaksi hyvin erilaista peliä. Hyvällä asenteella pelaajat pelasivat. Ensimmäinen ottelu oli vähän epärytmistä epäpeliä ja pakottamista. Sunnuntaina saimme näkyviin meidän parasta pelaamistamme. Kypsä esitys, jossa oli helppoa olla valmentajana vaihtoaitiossa.

2. En ole nähnyt livenä muiden pelejä. Iso kunnioitus kaikkia joukkueita kohtaan ja jokaisessa joukkueessa tehdään hyvää työtä arjessa. NIin kuin nämä pelit osoittivat, jokaiseen peliin täytyy lähteä sata lasissa.

Jari Risku näki HPK:n otteissa hyviä ja huonoja hetkiä.

3. Odotan, että saamme oman suoritusprofiilimme pysymään tasaisen korkealla. eikä heittelyitä tulisi. Iso toive on myös, että joukkueessa pysyy hyvä henki ja pelaajat pysyvät terveenä.

Ilves, Marjo Voutilainen

1. Sen, että olemme tehneet oikeita asioita. Olemme keskittyneet oikeisiin asioihin. Jouduimme kummassakin ottelussa puolustamaan paljon, mutta teimme sen hyvin. Salla Sivula oli viimeisenä lukkona maalissa antaen meille luottamusta, että pystyimme hyökkäämään hyvin.

2. En ole hirveästi katsonut muiden otteluita. Meillä on sellainen periaate alkukauteen, että keskitymme saamaan oman pelimme kuntoon. Alamme keskittyä muiden tekemisiin vasta sitten, kun omat asiamme ovat kunnossa.

3. Kyllähän tuo on todella tasainen ja tiukka (sarja). Ottelut voivat kääntyä. Riippuu ihan siitä, millainen päivä kenelläkin on. Mielestäni se on todella hyvä, koska se haastaa pelaajia enemmän. Meillä ei ole yhtään helppoa ottelua vaan jokainen ottelu on meille sellainen, että joudumme antamaan itsestämme kaikkemme, jos haluamme voittaa.

KalPa, Mika Väärälä

1. Meillä on hyökkäyspelissä aika paljon tekemistä. Parhaimmillaan pääsemme hyökkäysalueelle ihan hyvin, mutta niin vaarallista meidän hyökkäyspelaamisemme ei siellä ole, että maaleja olisi kauheasti odotettavissa. Kun siellä ei oikein tapahdu mitään, niin se alkaa aina jossakin välissä ottelua heijastumaan muuhunkin tekemiseen. Siinä menee älyttömästi energiaa hukkaan, että saisimme maalin tehtyä.

Kun pyörä lähtee pyörimään väärään suuntaan, niin puolustaminenkin menee sellaiseksi höseltämiseksi: juostaan ja peli sekoaa.

Eivät ne jutut niin kaukana ole, etteikö niitä saisi äkkiä kuntoon. Mutta kyllä meidän pitää aika paljon töitä tehdä tulevina viikkoina, jotta saamme homman oikeille raiteille. Tilanne ei ole katastrofi, mutta hommia on.

2. En ehtinyt katsoa muita joukkueita kuin Ilvestä ja HPK:ta ja niitäkin vain videolta ennen otteluita, joten on vaikea vertailla. Tiedän potentiaalimme. Jos vain saamme homman kuntoon, niin pystymme pelaamaan ketä tahansa vastaan. Voimasuhteista en uskalla vielä sanoa, mutta kunhan saamme vain paketin kuntoon, niin kyllä se siitä lähtee.

3. Tietenkin nyt on helppo sanoa, että nousujohteista. Toisaalta voimme olla sillä tavalla ihan levollisin mielin, että viime vuonna voitimme yli 20 ottelua putkeen heti kauden alusta ja sillähän ei vielä mestaruutta ratkaistu. Runkosarja on pitkä ja kaikenlaista ehtii tapahtua. Pääasia on, että olemme keväällä kunnossa. Se toki vaatii, että runkosarjan aikana pitää tulla jonkinlaista tulosta.

Mika Väärälän valmentaman KalPan avausviikonloppu oli tuloksellisesti laiha.

Kiekko-Espoo, Sami Haapanen

1. Hyviä ja huonoja hetkiä. Hyvien ja huonojen hetkien välinen ero on ihan liian iso, eikä peli kanna vielä 60 minuuttia. Ehkä jonakin päivänä. Ei tässä kuitenkaan hätää ole.

2. Ei isoja yllätyksiä. HIFK oli odotetun vahva. Samoin HPK ja Ilves ovat siinä kärkipäässä. Vaikka KalPa jäi ilman pisteitä tänä viikonloppuna, niin uskon, että siellä on paljon enemmän reservissä.

3. Vähän meidän peli on keskeneräinen, mutta hyviä hetkiä on paljon heikkojen hetkien ympärillä. Yritämme tehdä matkaa rauhassa ja pitää mielen kirkkaana. VIimeistään jouluna haluamme olla siinä tikissä, että voimme sanoa pelin kulkevan.

Kärpät, Sanna Lankosaari

1. Meillä on sinnikkyyttä ja voitontahtoa sekä halu tehdä yhdessä asioita. Meillä on erittäin hyviä persoonia joukkue täynnä ja joukkuepelihän tämä on. Niiden arvojen mukaan toimimme.

Sanna Lankosaaren luotsaama Kärpät osoitti sisukkuutensa.

2. En ehtinyt hirveästi muiden pelejä seuraamaan. Ajattelin ennalta TPS-pelin olevan tasainen ja sitä se oli. Sunnuntain HIFK-esityksestä olen positiivisesti yllättynyt. Näkisin, että tästä on hyvä jatkaa. Olemme saaneet vähän kiinni, vaikka töitä onkin tehtävänä.

3. Toivottavasti mahdollisimman tasaista. Muun muassa RoKikin näyttää olevan hyvällä jalalla liikkeellä. Nämä asiat palvelevat kaikkia meitä naisten jääkiekon edustajia.

RoKi, Teemu Koivula

1. Olemme pikkuisen pidemmällä ja paremmin prosessissa kuin ajattelin. Odotin, että varsinkin lauantaina olisi ollut vaikeampi peli. Tämä oli loistava merkki siitä, mihin tämä joukkue pystyy. Ehkä todistimme aika monta ihmistä vääräksi.

2. Kovia pelejä tulee varmasti. Kärkijoukkueet ovat kovia ja HPK:takin vastaan pitää pystyä tekemään kovaa hommia. Jos kaikki matsit TPS:ää vastaan ovat tällaisia, niin hyvä homma. Pystymme taistelemaan muista kuin yhdeksännestä sijasta.

3. Liigassa on hyvä pöhinä ja aloitustapahtuma oli hyvä. Odotan, että sarja ottaa kansallisella tasolla näkyvyyden kannalta seuraavan askeleen. Tykkään siitä, mihin tämä sarja on menossa ja olen innoissani isokin osa sitä.

TPS, Terhi Mertanen

1. Viikonloppu oli todella vaikea ja harmillinen sillä tavalla, että jouduimme viemään sen pienen flunssa-aallon kourissa läpi. Meiltä puuttui tärkeitä pelaajia kokoonpanosta ja porukkaa oli puolikuntoisena jalkeilla. Harmillinen ensimmäinen viikonloppu, että se alkoi tällä tavalla, koska meillä oli hyvä valmistava jakso.

Emme saaneet harjoitusotteluissakaan voittoja, mutta viimeisenä oli kuitenkin voitto Kiekko-Espoosta ja harjoittelukausi oli nousujohteinen. Tuntuu, ettemme saaneet sitä palkintoa, jota itse olisin toivonut joukkueelle ja pelaajille.

Terhi Mertanen harmitteli laihaa kauden aloitusta.
Kuva © Timo Savela

Ilon aiheita oli myöskin paljon. Meillä on uudistunut joukkue ja kestää varmasti jonkun aikaa, että joukkue hitsautuu ja opimme tuntemaan toisiamme, mikä auttaa jatkossa. Katson ilolla meidän nuoria pelaajia, jotka ovat ottaneet todella isoa roolia. Lisäksi miten kokeneet pelaajat ovat ottaneet uudet ja nuoret pelaajat vastaan joukkueeseen. Joukkue on lyhyessä ajassa hitsautunut yhteen.

Mutta totta kai kaksi tappiota mittaa heti, kuinka vahva joukkuehenki meillä on. Lähdemme parantamaan tästä.

2. Pelasimme Ilvestä, HPK:ta ja Kiekko-Espoota vastaan harjoitusotteluissa. Olemme päässeet kohtaamaan jo aika monta joukkuetta. Muiden meno oli aika odotettua, (peilaten) kuinka pelaajat liikkuivat viime kauden jälkeen. Ei voi puhua enää viime kaudesta, koska tuli aika paljonkin mullistuksia ja pelaajat siirtyivät eri joukkueisiin.

Voimasuhteet ovat hieman muuttuneet. Suurseurat HIFK ja HPK ovat ennakkosuosikkeja ainakin minun silmissäni. Heillä on laajat rosterit täynnä maajoukkuetason pelaajia. Sysään ennakkosuosikin viitan heille. Kovia jengejä ovat myös KalPa ja Ilves, eikä Kiekko-Espoota pidä ikinä väheksyä.

3. Haluamme parantaa sijoitustamme viime kaudesta. Ensimmäinen viikonloppu antoi sen signaalin, että meidän pitää kaivaa parhaamme jokaiseen otteluun, jotta voimme voittaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle