Ovatko ulkomaalaispelaajat katoava luonnonvara Mestiksessä? − "En näe, että ulkomaalaispelaajille on tarvetta Mestiksessä"

MESTIS / Artikkeli
Ranskan maajoukkuepuolustaja Hugo Gallet on ollut IPK:n kantavia voimia alkukaudella.
Kuva © Jarno Hietanen
Ulkomaalaispelaajat ovat katoava luonnonvara Mestiksessä. Edelleen heitä nähdään, mutta vähenevissä määrin. Myös taso ei ole yhtä korkea kuin se on joskus ollut.

Mestiksen ulkomaalaispelaajien määrä ja taso ovat laskeneet kuin kissanhäntä. Suurin syy tähän on rahanpuute ja isojen seurojen siirtyminen Mestiksestä Liigaan. 

2010-luvullakin olemme nähneet jääkiekkoliiton korkeimmalla sarjatasolla huikeita ulkomaalaisia pelimiehiä, kuten Teddy Da Costa, Anthony Guttig, Kory Baker ja Robert Jekimovs. Nykyään ulkomaalaiset pelaajat Mestiksessä eivät ole joukkueiden ykkösheppoja yleensä, mutta hyvää runkokalustoa. 

Tällä kaudella seitsemällä ulkomaalaispelaajalla on sopimus Mestis-joukkueen kanssa. Heistä vain viisi kuuluvat joukkueidensa ykköskokoonpanoon. Kyseiset pelaajat ovat, Hugo Gallet, Samuel Baros, Gabin Ville, Even Myreng Kjellesvik ja Riley Stadel. Kaikki muut paitsi Stadel on esiintynyt maansa maajoukkueessa. 

Rovaniemen Kiekon toimitusjohtaja Pekka Kankaanranta uskoo ulkomaalaispelaajien vähyyden selittyvän seurojen taloudellisilla tilanteilla. Hän kertoo, että ulkomaalaispelaaja on lähes aina kalliimpi sijoitus kuin kotimainen. Ulkomaalaispelaajien palkka, siirtomaksut ja asunto tuottavat seuralle aina lisäkuluja.

− Todella vähän tulee Mestikseen kokeneempia ulkomaalaispelaajia enää, jotka ovat todistaneet oman tasonsa.

− (Ulkomaalais)pelaajia tarjotaan meille kyllä paljon. Ympäri vuoden ja viikottain. Jotkut agentit tarjoavat sellaisia pelaajia, joilla ei oikeasti ole rahkeita pelata Mestistä.

− Kyllä me joissain määrin seurataan ulkomaansarjoja ja kiinnitetään huomiota siellä pelaaviin pelaajiin. Halutaan etenkin sellaisia pelaajia, joilla on tavoite päästä täällä Suomessa eteenpäin urallaan. 

Kankaanrannan mukaan ulkomaisen pelaajan hankkiminen on aina isomman työn takana.

− Kotimaiset pelaajat me yleensä tiedetään hyvin, mutta ulkomaalaispelaajan taustojen selvittäminen on keskimäärin haastavampaa. Pitää hankkia pelejä katsottavaksi ja hakea tietoa pelaajasta, ja tieto ei ole välttämättä yhtä helposti saatavilla kuin suomalaisesta pelaajasta. 

− Haluamme kuitenkin mahdollisimman hyvin tietää millainen pelaaja hän on, millainen tyyppi ja miten se sopeutuisi tänne. On kuitenkin eriasia pelata Rovaniemellä Mestistä, kuin Etelä-Suomessa, viittaa Kankaanranta pitkiin pelimatkoihin ja pitkään talveen.

− Lätkäpiirit ovat hyvin pienet. Monesti löytyy joku pelaaja tai valmentaja, joka on toiminut samassa joukkueessa pelaajan kanssa tai muuten tietää hänet, muistuttaa Kankaanranta.

Kaikki seurat eivät halua ulkomaalaispelaajia

RoKin toimitusjohtaja Kankaanrannalle ulkomaalaispelaaja on samalla viivalla kotimaisen kanssa, jos tietyt ehdot täyttyvät. Jos RoKi hakee tiettyyn ruutuun pelaajaa, eikä Lapista tai kotimaasta löydy, niin sitten katsotaan ulkomaalaispelaajia. 

− Jos on olemassa jokin selkeästi potentiaalinen ulkomaalainen, niin sellaisesta ollaan kiinnostuneita. Ei poissuljeta ulkomaalaisia, mutta ei me myöskään mitenkään erityisemmin ulkomaalaisia etsitä, kertoo Kankaanranta.

KeuPa HT:n pelaajakoordinaattori Tomas Westerlund kertoo, että KeuPalle ulkomaalaispelaajat eivät ole tällä hetkellä vaihtoehto. 

− En näe, että ulkomaalaispelaajille on tarvetta Mestiksessä. Mieluummin antaa nuorille suomalaispelaajille hyvän mahdollisuuden kehittyä.

Miksi Westerlund sanoo ei ulkomaalaisille?

− Jos ulkomaalaispelaajan hankkisi, sen täytyisi olla selkeä vahvistus.

− Kuitenkin Mestis on suljettu sarja, joten ei ole sellaista kilpailua, Westerlund pohtii. 

» Lähetä palautetta toimitukselle