Original Six -nostalgiaa ja Super-Mario – NHL-seurojen kaikkien aikojen kentälliset Itäisessä konferenssissa

NHL / Artikkeli
Bobby Orr ratkaisi Stanley Cupin legendaarisella jatkoaikaosumalla vuonna 1970.
Kuva © Getty Images
Ketkä kuuluvat sinun NHL-suosikkiseurasi kaikkien aikojen parhaaseen kentälliseen? Jatkoaika rakensi jokaiselle seuralle oman tähdistökoostumuksensa ja järjesti ne legendaarisuutensa perusteella paremmuusjärjestykseen. Läntisen konferenssin jälkeen vuorossa ovat Itäisen konferenssin joukkueet.

16) Columbus Blue Jackets

Rick Nash – Nick Foligno – Cam Atkinson
           Zach Werenski – Seth Jones
                    Sergei Bobrovski

Blue Jackets on idän nuorin joukkue, joten luonnollisesti sen historiasta ei löydy Hall of Fame -tason pelimiehiä jonoksi asti. Yksi sellainen saattaa kuitenkin olla Rick Nash, joka jakoi NHL:n maalikuninkuuden kaudella 2003–04. Hyökkäyksen heikosta tasosta kertoo kuitenkin se, että pääasiassa laitahyökkääjänä pelannut Nick Foligno joudutaan laittamaan keskelle. 

15) Florida Panthers

Jonathan Huberdeau – Aleksander Barkov – Pavel Bure
                 Jay Bouwmeester – Róbert Švehla
                                 Roberto Luongo

Myöskään Panthersin hyökkäyksestä ei löydy leveyttä, sillä Aleksander Barkov on vasta seitsemän kauden kokemuksellaan kissapaitojen historian paras keskushyökkääjä, muun muassa ennen Olli Jokista. Pavel Buren ura Panthersissa oli varsin lyhyt, mutta tehokas, ja sen ansiosta jo sillä irtoaa valinta. Puolustuksessa Panthersin ikimuistoista pudotuspelikevättä 1996 edustaa slovakialainen Róbert Švehla, mutta tällakin osa-alueella taso jää kehnohkoksi.

14) Carolina Hurricanes

Rod Brind'Amour – Eric Staal – Ron Francis
             Glen Wesley – Justin Faulk
                            Cam Ward

Hurricanesissa pelaa tällä hetkellä useampikin nimi, jotka todennäköisesti nappaavat paikat itselleen tästä kuusikosta lähivuosina. Tällä hetkellä listalle kuuluu kuitenkin pääasiassa 2000-luvun alussa hurrikaanipaidassa menestystä niittäneitä pelaajia, joista neljä (Brind'Amour, Staal, Ward ja Wesley) olivat voittamassa seuran ensimmäistä Stanley Cupia vuonna 2006. 

Barkovista voi jo nyt puhua Panthers-legendana.
Kuva © Mike Ehrmann

13) Ottawa Senators

Marián Hossa – Jason Spezza – Daniel Alfredsson
                 Chris Phillips – Erik Karlsson
                             Craig Anderson

Senatorsin hyökkäyksessä Spezza ja Alfredsson luonnollisesti kaipaisivat rinnalleen aikansa tehoketjun kolmatta lenkkiä Dany Heatleyä, mutta tällä kertaa vaakakupin käänsi Marián Hossan eduksi pidempi ura Kanadan pääkaupungissa. Puolustukseen olisi voinut myös kaavailla Wade Reddeniä ja Zdeno Cháraa, mutta Chris Phillipsin Senators-uran pituus ja Erik Karlssonin meriitit nousivat edelle.

12) New Jersey Devils

Patrik Eliáš – Kirk Muller – John MacLean
     Scott Stevens – Scott Niedermayer
                       Martin Brodeur

Devilsin maalivahti ja puolustajat ovat täysin selviä tapauksia. Sen sijaan jo melko perinteikkään NHL-seuran hyökkääjien tähdittömyys hieman ihmetyttää, vaikka Devils puolustavasta pelitavasta tunnetaankin. Patrik Eliášin seuraksi löytyivät nimet ajalta ennen menestysvuosia, eli Kirk Muller ja John MacLean. Muita potentiaalisia nimiä hyökkäykseen olisivat olleet muun muassa Travis Zajac sekä Robert "Bobby" Holík.

11) Tampa Bay Lightning

Martin St. Louis – Steven Stamkos – Nikita Kutšerov
                     Victor Hedman – Dan Boyle
                              Andrei Vasilevski

Lightningin tähdistökentästä löytyy verrattain varsin nuorta verta, mikä ei toki ole ihme seuran viime vuosien tason tietäen. Kevään 2004 mestarijoukkuetta edustavat Martin St. Louis ja Dan Boyle, eikä esimerkiksi Vincent Lecavalier ja Brad Richards olleet myöskään kaukana valinnasta. Puolustukseen vahvimpana vaihtoehtona olisi ollut seuran kaikkien aikojen ensimmäinen varaus ja 1990-luvulla salamapaidassa luutinut Roman Hamrlík.

10) Buffalo Sabres

Rick Martin – Gilbert Perreault – Pat LaFontaine
                 Mike Ramsey – Phil Housley
                             Dominik Hašek

Sabresin synkät viime vuodet heijastuvat tähtikentälliseen, sillä viimeksi valituista pelaajista puhvelipaidassa on nähty Dominik Hašek – 19 vuotta sitten. 1970-luvun maineikkaasta "French connection" -ketjusta Rick Martin ja Gilbert Perreault ovat selviä valintoja. Vaakakuppi puolestaan kääntyi Pat LaFontainen puoleen ennen Dave Andreychukia. Phil Housleyn puolustajaparin valinta tuotti myös haasteita, mutta lopulta valinnan sai 14 vuotta Sabresia edustanut Mike Ramsey.

Dominik Hašek torjui omintakeisella tyylillä itselleen lukuisia palkintoja.
Kuva © Getty Images

9) Washington Capitals

Aleksandr Ovetškin – Nicklas Bäckström – Mike Gartner
                      Rod Langway – John Carlson
                                       Olaf Kölzig

Capitalsin seurahistoriasta löytyy ennen kaikkea kovia maalintekijöitä, minkä johdosta esimerkiksi Peter Bondra jäi valintojen ulkopuolelle. Puolustukseenkin olisi ollut valinnanvaraa, kuten Sergei Gontšar, Scott StevensCalle Johansson ja Kevin Hatcher. Nyt valinnan saivat 11 kautta Capitalsin kapteenina toiminut Langway ja nykyinen puolustajatähti Carlson. Maalinsuulla Olaf Kölzig päihitti niukasti mestarivahti Braden Holtbyn.

8) Philadelphia Flyers

Bill Barber – Bobby Clarke – Eric Lindros
          Mark Howe – Éric Desjardins
                       Bernie Parent

Philadelphia Flyersin historian ehdoton ykköshahmo on Bobby Clarke, ja hänen paikkansa on itseoikeutetusti tähtikentän keskellä. Myös Clarken tutkapari Barber pääsee suurimpien Flyers-legendojen joukkoon. Eric Lindros pääsee keskushyökkääjän pelipaikasta huolimatta tähän kentälliseen ennen John LeClairia, Brian Proppia ja Claude Giroux'ta. Tunnetusti tuuliselta Flyersin maalivahtiosastolta esiin nousee 1970-luvun kaksinkertainen mestarivahti Bernie Parent ennen tulisieluista Ron Hextallia.

7) New York Islanders

Clark Gillies – Bryan Trottier – Mike Bossy
            Denis Potvin – Ken Morrow
                          Billy Smith

Islanders on surullinen esimerkki siitä, kuinka vähän seura on menestynyt 1980-luvun alun dynastiansa jälkeen. Neljän perättäisen mestaruuden joukkueista löytyisi monia muitakin pelaajia, jotka voisivat olla osa tätä kentällistä, kuten hyökkääjät Butch GoringJohn Tonelli ja Bob Nystrom. 2000-luvun Islanders-pelaajista lähimpänä valintaa lienee John Tavares, mutta hänenkin ansiosta Long Islandilla kalpenevat selvästi seuran suurimmille legendoille.

6) Toronto Maple Leafs

Frank Mahovlich – Darryl Sittler – George Armstrong
                       Börje Salming – Tim Horton
                                   Johnny Bower

Takana loistava tulevaisuus luonnehtii Toronto Maple Leafsiä vallan hyvin. Tämän tähtikentän yhä elossa olevien pelaajien keski-ikä on tällä hetkellä yli 77 vuotta. Viime vuosikymmenten pelaajista ehdottomasti lähimpänä valintaa on Mats Sundin. Maple Leafsin todella pitkästä historiasta löytyisi todella runsaasti hyviä vaihtoehtoja varsinkin hyökkäykseen, mutta silmiinpistävä piirre tähtipelaajien osalta on lajin suurimpien legendojen puuttuminen.

New York Rangersin historiasta löytyy useita tähtiä.
Kuva © Getty Images

5) New York Rangers

Mark Messier – Jean Ratelle – Rod Gilbert
           Harry Howell – Brian Leetch
                    Henrik Lundqvist

Rangersissa tunkua on etenkin maalille, sillä Henrik Lundqvistin vahvoja haastajia ovat Mike RichterEddie Giacomin ja Gump Worsley. Brian Leetchin valinta puolustukseen oli itsestään selvä, mutta pitkäaikaisen seuralegendan Howellin vaihtoehtoina olivat muun muassa Ron Greschner ja Brad Park. Legendaarisen manhattanilaisseuran hyökkäykseen olisi myös lukuisia eri vaihtoehtoja, kuten 50- ja 60-luvuilla tehoja takonut Andy Bathgate.

4) Pittsburgh Penguins

Sidney Crosby – Mario Lemieux – Jaromír Jágr
                  Paul Coffey – Kris Letang
                         Marc-André Fleury

Penguinsilla olisi asettaa hyökkäykseen sellaisia nimiä, joista usea joukkue on joutunut vain haaveilemaan. Esimerkiksi Jevgeni Malkin ja Ron Francis olisivat Penguins-meriiteillään selviä valintoja monessa muussa joukkueessa. Kaiken lisäksi jopa Sidney Crosbyllä on vielä jonkin verran matkaa Mario Lemieux'n syrjäyttämiseen keskushyökkääjän tontilla. Myöskään pakkipari Coffey–Letang ei varsinaisesti vähennä tulivoimaa. Maalilla Marc-André Fleury nousee 1990-luvun tähtivahdin Tom Barrasson edelle.

3) Boston Bruins

Johnny Bucyk – Phil Esposito – Patrice Bergeron
                     Ray Bourque – Bobby Orr
                                Tuukka Rask

Niin kummalliselta kuin se saattaa tuntua, nousee Tuukka Rask kaikkien aikojen Bruins-maalivahdiksi, vaikka osasyynä tähän on torjujatähtien puute Bruins-historiassa. Puolustajien osalta puutetta ei totisesti ole, sillä sekä Bobby Orr että Ray Bourque ovat kiistatta pelipaikkansa kaikkien aikojen parhaita. Hyökkäyksessä Patrice Bergeron tuo 2000-luvun verta 1970-lukujen tähtien rinnalle.

Aikansa legendoja: Gordie Howe, Red Kelly, Maurice Richard ja Terry Sawchuk.
Kuva © Getty Images

2) Montréal Canadiens

Maurice Richard – Jean Béliveau – Guy Lafleur
              Doug Harvey – Larry Robinson
                            Jacques Plante

Jääkiekon historian legendaarisin ja NHL:n selvästi vanhin seura Canadiens on jäädyttänyt peräti 18 pelaajan numerot, joten legendoja on arvatenkin enemmän kuin reilusti. Canadiensin kohdalla tähdistökentän kriteerien onkin oltava kovat, ja mukaan pääsevät vain kaikista ikonisimmat legendat. Toisaalta kuten myös Maple Leafsin kohdalla, viime vuosikymmenten tähdet loistavat Canadiensissa poissaolollaan, vaikka esimerkiksi Patrick Roy olisi ollut vaihtoehto maalille.

1) Detroit Red Wings

Ted Lindsay – Steve Yzerman – Gordie Howe
             Nicklas Lidström – Red Kelly
                        Terry Sawchuk

Vielä Canadiensia legendaarisempi tähtikentällinen löytyy Detroit Red Wingsistä, jolle tosin menestysvuodet ovat nykyisin silkka muisto. Kiistattomia valintoja ovat "Mr. Hockey" Howe, Lidström, Yzerman ja Sawchuk. Myös Lindsay ja Kelly ovat sen verran legendaarisia hahmoja punasiipien historiassa, että paikat ovat ansaitut. Hyökkäykseen vahvimpia vaihtoehtoja ovat venäläiset Sergei Fjodorov ja Pavel Datsjuk sekä peräti 24 kautta Red Wingsiä edustanut Alex Delvecchio

» Lähetä palautetta toimitukselle