Olli Jokinen on riski, joka Jukureiden kannattaa ottaa

LIIGA / Artikkeli
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Jukurien liigajoukkueen penkin taakse ensi kaudesta eteenpäin nousee Olli Jokinen. Valtaisan kokemuksen pelaajaurallaan keränneen Jokisen ja mikkeliläisseuran yhteistyön yllä leijuu ennakkoon uhkiakin, mutta yhtä lailla paljon mahdollisuuksia.

Mikkelin Jukurit vahvisti tiedottaessaan jo aiemmin liikkeellä olleet huhut: joukkueen tuleva päävalmentaja on NHL-legenda Olli Jokinen.

Nimitys herätti monissa suurta kummastusta, sillä keväällä 2015 pelaajauransa päättäneen Jokisen tähänastinen kokemus valmentajan roolista rajoittuu oman junioriakatemian joukkueen valmentamiseen. Liigajoukkueen päävalmentajan rooliin hyppää siis mies poikkeuksellisen vähäisellä valmentajakokemuksella.

Pelaajakonkari vaikuttaa myös ymmärtävän hyvin realiteetit eikä maalaile epärealistisia kuvia.

Intoa uuteen pestiin Jokisella kuitenkin on ja medialle annetuissa lausunnoissa huokuu halu kehittyä ja menestyä uudessakin roolissa. Pelaajakonkari ei kommenttiensa perusteella lähde nöyristelemään kokemattomuutensa vuoksi, mutta vaikuttaa myös ymmärtävän hyvin realiteetit eikä maalaile epärealistisia kuvia.

Valmentajataustan puutetta Jokinen voi hieman paikata mittavalla pelaajakokemuksellaan: vyöllä on muun muassa yli 1 200 NHL-ottelua, 11 MM-kilpailut ja neljät olympialaiset. Hän on nähnyt urallaan monia eri valmentajia ja tapoja pelata, mistä on pystynyt keräämään sisältöä tietopankkiinsa tulevaa varten.

Neljä kautta Florida Panthersin kapteenina toiminut kuopiolainen tuo mukanaan penkin taakse ennen kaikkea runsaasti karismaa ja kokemuksia maailman kovimmista kiekkosarjasta.

On kuitenkin selvää, että tukea Jokinen tarvitsee uuden uransa ensiaskeleita ottaessaan, joten muun valmennusryhmän merkitys korostuu melkoisesti. Jokinen on kommenttiensa perusteella selvästi tehnyt taustatyötä tulevaa pestiään varten, mutta silti pelitapakeskeisessä kotimaan pääsarjassa osaavat apumiehet eivät ole lainkaan pahitteeksi tulokasvalmentajan tukena.

Yksi asia on varma. Jokinen tuo mikkeliläisseuraan paljon kaivattua pr-arvoa. Värittömänä ja tasapaksuna pidetty joukkue sai peräsimeensä nimen, jonka persoonan ja saavutukset kaikki tuntevat. 

Pelkän media-arvon varaan ei kuitenkaan voi rakentaa, vaan urheilullisia tuloksia on tultava. Molemmilla on paljon pelissä. Joukkueen menestys on ollut liigataipaleella vaatimatonta, eikä noviisivalmentajan palkkaaminen tuo lähtökohtaisesti uskottavuutta samalla tavoin kuin meritoituneempi nimi olisi tehnyt. Jokiselle taas kompastuminen alkumetreillä voisi olla uuden uran kannalta iso takaisku.

Hävittävää molemmilla on loppupeleissä paljon vähemmän kuin näytettävää.

Jukurien seurajohdolta vaaditaan nyt myös pitkäjänteisyyttä, joka on viime vuosina loistanut poissaolollaan. Jokinen on neljäs valmentaja seurassa kolmen vuoden sisällä ja tänä aikana myös seuran toimistolla ovet ovat käyneet molempiin suuntiin.

Turbulenssin sijaan seuran toimintaan tarvitaan nyt työrauhaa, jotta tulevaisuutta pystytään rakentamaan. Jokisen kanssa tehty 2+1-vuotinen sopimus on askel oikeaan suuntaan.

Joukkueen rakentamisen suhteen viime kausina on myös tehty oikeansuuntaisia liikkeitä. Ryhmään on saatu Axel Rindellin ja Henri Nikkasen kaltaisia lupauksia, joita myös Jokinen pystyy koulimaan vielä eteenpäin. Pienin resurssein operoivan seuran on kyettävä löytämään uusia rindellejä joukkueeseen. Sillä tavoin pystytään luomaan myös pelaajapuolelle jatkumoa.

Jukurien ja Jokisen liitto on hyvin mielenkiintoinen. Ennen kaikkea siksi, että hävittävää molemmilla on loppupeleissä paljon vähemmän kuin näytettävää. Jukurit saa seuraan todellisen väriläiskän ja Jokinen taas mahdollisuuden osoittaa kykynsä epäilijöille.

Riskejä riittää ja ne ovat varmasti kaikkien tiedossa. Tässä tilanteessa ne kuitenkin vaikuttavat sellaisilta, jotka kannattaa ottaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle