Nuorten MM-kisat ovat olleet yleisöfloppi − "Moni paikallinen, kuin ei myöskään eurooppalainen pysty hyväksymään heidän tekojaan"

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Rogers Placen käytävät ovat väljiä kuljettavia kisojen aikana.
Kuva © Tiia Honkamaa tiia.honkamaa@jatkoaika.com
Jatkoajan haastattelemat MM-kisafanit pohtivat syitä siihen, miksi Edmontonin Rogers Placeen ei ole saapunut nähtyä enempää jääkiekon ystäviä.

Mediat ovat huutaneet jo viikon ajan nuorten MM-kisojen yleisökadosta. Syiksi on veikattu niin kisojen ajankohtaa kuin Kanadan jääkiekkoliiton skandaalin käryistä kesää. Päätimme kysyä otteluissa vierailleilta katsojilta, missä heidän mielestään vika piilee.

− Mielestäni se voi hyvinkin johtua siitä, että on kesä ja tänne on aika kallista tulla. Eikä Kanadan jääkiekkoliiton tilannekaan auta asiaan. Moni paikallinen, kuin ei myöskään eurooppalainen pysty hyväksymään heidän tekojaan, 28-vuotias sveitsiläinen El kertoi.

Kanadan jääkiekkoliitto on vakavan seksuaalirikosskandaalin kourissa ja se lienee yksi syy sille, miksi kannattajat eivät ole tulleet katsomoihin.

El kertoi lähteneensä Kanadaan alun perin pidemmälle lomamatkalle, mutta ajoittaneensa sen osittain päällekkäin kisojen kanssa päästäkseen kannattamaan maataan paikan päälle.

− En olisi matkustanut tänne muutoin. Mieluummin menen kisoihin lähemmäs kotimaatani. Mielestäni meillä on myös Sveitsissä, kuten varmaan Suomessakin, erilaisempi kiekkokulttuuri kuin mitä olen nähnyt täällä ollessani.

− Rakastan Sveitsin joukkuetta, mutta odotukseni sen menestyksestä ovat hyvin matalalla.

Kaupungilla kisat eivät ole oikeastaan näkyneet. Rogers Placen läheisyydessä sijaitsee pari mainostaulua, joissa kisamainokset ovat vain yksi muiden mainosten joukossa sekä hyvin Kanadan joukkueeseen painottuneita.

Juuri Kanadan otteluissa väkeä onkin ollut eniten. Muiden maiden ottelut keräävät lähinnä satoja katsojia kun Kanadan otteluihin on onnistunut jalkautumaan parisen tuhatta. Se ei kuitenkaan Rogers Placen kokoisessa kiekkopyhätössä ole vielä mitään. Yläkatsomot ovat suljettuina, eikä suurin osa lohkoistakaan ole täytetty.

Paikalliset harmittelevat vetovoiman puutetta

Isänsä kanssa MM-lätkää seuraamassa oleva Brandon nauttii muiden Kanadan kannattajien läsnäolosta ja yhteisöllisyyden tunteesta.

− On hienoa nähdä maajoukkueemme kannattajia pitkästä aikaa ja olla heidän kanssaan tällaisissa puitteissa, nuorimies virkkoo.

Edmonton Oilersin kotiareenalla pelattava turnaus ei ole vetänyt läheskään niin paljon yleisöä kuin lehtereille mahtuisi.

− Kesällä on niin paljon kaikkea muutakin meneillään, joten jääkiekkotapahtuman myyminen on hankalaa. Korona-aika myös kuritti monien lompakoita. Ihmiset eivät ole niin halukkaita käyttämään rahaa juuri tällä hetkellä, Brandon järkeilee.

Myös vuodenaika on jääkiekkoa vastaan.

− Talvella Kanadassa tapahtuu niin paljon vähemmän verrattuna kesään.

Brandonilla on selvä näkemys siitä, millaista peliä turnauksen huipentuessa nähdään. Myös Nuoret Leijonat ovat herättäneet huomion.

− Turnauksessa on paljon maalintekoon pystyviä joukkueita ja jokaisella porukalla on omat vahvuutensa. Pohjoisamerikkalaiset joukkueet sekä Suomi ovat kenties parhaat täällä.

Kuten arvata saattaa, ensi kesän varaustilaisuuden todennäköinen ykkösnimi on kanadalaispojan huulilla lempipelaajaa kysyttäessä.

Connor Bedardia on hauska katsoa ja hänen näkemisestään on valmis maksamaan. Myös Suomen (Aatu) Räty on laadukas pelaaja.

Vaikka Rogers Placessa ei määrällisesti olekaan tolkuttomasti väkeä, mahtuu joukkoon värikkäitäkin ilmestyksiä. Veljekset Randy ja Jim aikovat olla paikalla Rogers Placessa läpi MM-turnauksen. Kaksikko on sonnustautunut päästä varpaisiin isäntämaan kuoseihin.

− Tämä maa ja jääkiekko inspiroivat meitä pukeutumaan näin! Meidän on tehtävä näin, koska elämme ja hengitämme punaista ja valkoista, Randy ilmoittaa.

Veljekset ovat viihtyneet kisatunnelmassa, vaikka ihmisten vähäinen määrä hieman harmittaakin.

− Pelit ovat olleet viihdyttäviä, mutta olisihan se hienoa nähdä vähän enemmän kannattajia paikalla, Jim tuumii.

Turnauksessa on vielä jäljellä pudotuspelivaihe. Kisojen yleisömääriä tuskin saadaan enää pelastettua, mutta parannusta tilanteeseen on toivon mukaan luvassa.

− Ajankohta on huono, sillä näihin aikoihin ihmiset ovat töissä tai poissa paikkakunnalta. Syitä on varmasti monia, mutta uskon tilanteen paranevan turnauksen edetessä, Randy sanoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle