Nuoret Leijonat pelaaja pelaajalta: Elokuun hopeaa lähtee kirkastamaan hyökkäysorientoitunut joukkue

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Oliver Kapanen on isossa roolissa Nuorten Leijonien hyökkäyksessä.
Kuva © Tiia Mahkonen

Nuorten MM-turnaus starttaa perinteisesti tapaninpäivänä, jolloin Nuoret Leijonat kohtaa Suomen aikaa kello 18 Sveitsin. Nuoret Leijonat pelaa alkusarjansa B-lohkossa, jonka pelipaikkana toimii Moncton. Alkulohkon vastustajat ovat Sveitsin lisäksi Slovakia, Latvia ja Yhdysvallat.

Puolustuksessa on mielenkiintoisia nimiä Topias Vilénin, Aron Kiviharjun, Aleksi Heimosalmen sekä Otto Salinin myötä. Heistä etenkin Vilén ja Salin ovat esiintyneet vahvasti Liiga-joukkueissaan tällä kaudella. Liiga-kokemus auttaa Suomen melko pienikokoisia puolustajia kamppailujen suhteen, mutta tilannenopeus tulee vaatimaan totuttelua.

Hyökkääjistöllä on potentiaalia tuottaa tehoja hurjat määrät. Jani Nyman, Niko Huuhtanen, Ville KoivunenJoakim Kemell, Brad Lambert ja Oliver Kapanen kantavat tulosvastuuta. Seuraavassa käydään joukkue läpi pelaaja pelaajalta.

Maalivahdit

Niklas Kokko

Vuonna 2004 syntynyt Kokko on maalivahtikolmikon nuorin. Hän on torjunut tällä kaudella lainalla Hermeksen riveissä yli 90 prosentin varmuudella. Todennäköisesti kolmikon lahjakkain maalivahti, mistä kertoo viime kesän NHL-varaus toisella kierroksella.

Aku Koskenvuo

Älykäs ja pitkänhuiskea Koskenvuo siirtyi tälle kaudelle pelaamaan Yhdysvaltoihin yliopistosarjaa maineikkaaseen Harvardiin. Ennen siirtymistään Atlantin toiselle puolen Koskenvuo torjui kiekkoja Kiekko-Espoon sekä HIFK:n junioreissa. Tällä kaudella Harvardissa on kertynyt vain kaksi ottelua.

Jani Lampinen

Kiekko-Espoon maalivahti oli mukana kolmosvahtina elokuun MM-turnauksessa. Vastuuta ei tuolloin tullut, mutta Lampinen on osoittanut oman tasonsa Mestiksessä sekä Nuorten Leijonien harjoitusotteluissa. Paikka napata ykköstorjujan viitta.

Puolustajat

Kalle Ervasti

Ervasti on tämän kauden aikana vakiinnuttanut hienosti paikkansa Liigan kärkisijoille sijoittuneen Lukon pakistossa. Kokonaisvaltaisen puolustajan tehot ovat jääneet Liigassa vielä vähäiseksi, mutta juniorivuosien näyttöjen perusteella niitä on kuitenkin lupa odottaa. 

Aleksi Heimosalmi

Ässissä kiekkoileva Carolina Hurricanesin sopimuspelaaja on avainroolissa Suomen puolustuksessa. Oikealta laukova puolustaja on tehnyt vaikutuksen kiekollisella osaamisellaan, ja häneltä tullaan näkemään kisoissa ainakin ylivoimavastuuta ja vahvaa hyökkäyspään pelaamista.

Aron Kiviharju

Kiviharjusta tulee kaikkiaan seitsemäs 16-vuotias pelaaja, joka on edustanut Nuoria Leijonia MM-turnauksessa. Hän aloitti kuluvan kauden ennakkoluulottomasti TPS:n liigamiehistön mukana, mutta on pelannut siitä huolimatta suurimman osan kaudestaan U20-joukkueen vahvuudessa. Kiviharju pystyy luomaan kentällä tilaa itselleen sekä muille, vaikka ei ole se kaikkein nopein pelaaja.

Aron Kiviharju on MM-kisojen nuorin pelaaja.
Kuva © Tiia Mahkonen

Aleksi Malinen

JYPin puolustaja kuuluu turnauksen ensikertalaisiin. Tällä kaudella Malinen on väläytellyt ajoittain Liigassa sulavalla luistelullaan ja tätä kautta raivannut tiensä liigajoukkueeseen. 

Ville Ruotsalainen

Hyvä yleispuolustaja siirtyi täksi kaudeksi KalPaan Oulusta. Pääosin kausi on kulunut U20-joukkueen puolella, mutta Ruotsalainen on pelannut myös muutaman ottelun Liigassa sekä Mestiksessä. Todennäköisesti varamiehen roolissa.

Otto Salin

Los Angeles Kingsin varaama 18-vuotias Salin on saanut kauden mittaan paljon vastuuta HIFK:n liigamiehistössä. Vaikka joukkueen alkukausi on ollut pettymys, Salin on pystynyt nostamaan tasoaan niin puolustuksellisesti kuin hyökkäyksellisesti. Saa isoa roolia tässä turnauksessa.

Jimi Suomi

Taitava TPS-puolustaja ei ole saanut NHL-varausta, mutta potentiaalia löytyy runsaasti. Suomi pystyy haastamaan hyvin siniviivalta ja tuo sillä tavoin lisäuhkaa Suomen hyökkäyspeliin. Kamppailukovuus iso kysymysmerkki.

Topias Vilén

Lähtökohtaisesti Nuorten Leijonien tärkein puolustaja. Alla erinomainen alkukausi Pelicansissa, jossa tulosta on tullut erinomaiseen tahtiin. Erityisesti puolustuspelissä vastuu korostuu. Pelaa vasta nyt ensimmäiset nuorten MM-kisansa, ja 2003-syntyneenä luonnollisesti myös viimeisensä.

Hyökkääjät

Niko Huuhtanen

Jukurien laiturilta odotetaan tehoja, mutta hänet on syytä noteerata myös voimahyökkääjän roolissa. Pohjois-Amerikassa vietetyn WHL-kauden jälkeen mies on nostanut osakkeitaan Mikkelissä. 

Lenni Hämeenaho

Kajaanin Hokin kasvatti on kulkenut perheensä kanssa Ylivieskan kautta Poriin, jossa hän on kiinnittänyt monen kiekkoa seuraavan huomion. Oikealta laukovan hyökkääjän vahvuuksiin lukeutuu muun muassa maalinteko. Hämeenahoa on arvioitu jopa ensimmäisen kierroksen varaukseksi ensi kesän varaustilaisuudessa.

Konsta Kapanen

Isänsä Samin ja veljensä Kasperin tavoin 19-vuotias KalPa-hyökkääjä on vahva luistelija. Kapanen on pelannut tällä kaudella pääosin U20-joukkueen matkassa, mutta otteluita on tullut myös Liigassa sekä Mestiksessä. Vastuu jäänee pieneksi.

Oliver Kapanen

Konstan samanikäinen serkku on puolestaan tärkeässä roolissa. Hän on pelannut koko kauden KalPan liigajoukkueen mukana ja tehoillutkin varsin mallikkaasti. Kapanen oli mukana elokuun hopeajoukkueessa, josta jäi parantamisen varaa.

Aleksanteri Kaskimäki

St. Louis Bluesin kolmannen kierroksen varaus viime kesältä taitaa vahvan luistelun lisäksi painavan laukauksen. Vahvarakenteiselle keskushyökkääjälle on kertynyt kuluvan kauden aikana myös hyvin liigakokemusta HIFK:ssa.

Joakim Kemell

Huippuluokan laukoja Kemell tarjoaa jatkuvaa maalintekouhkaa hyökkäyspäässä. Rannelaukaus lähtee nopeasti pienessäkin tilassa ja lyöntilaukaus on kova. Oli viime kisoissa Suomen joukkueen paras pistemies ja koko pistepörssin toinen, mutta tämä syksy JYPissä on ollut nihkeä. 

Joakim Kemell johtaa Suomen tuloksentekoa.
Kuva © Andy Devlin

Ville Koivunen

Toista liigakauttaan tahkoava Kärppien kasvatti on saanut hyvin vastuuta oululaisten nimivahvassa hyökkäyksessä tehden kelvollista tulosta. Taitava Koivunen janoaa kiekkoa ja luo jatkuvasti tilanteita erinomaisella peliälyllään. Kiekkotaiturin odotetaan olevan yksi joukkueen johtavista pelaajista.

Brad Lambert

Pohjois-Amerikkaan täksi kaudeksi siirtynyt Lambert on pelannut alkukauden AHL-joukkue Manitoba Moosessa. Jetsin viime kesän ykköskierroksen varaus säväytti harjoitusleirillä hyvillä ja ennakkoluulottomilla otteillaan. Lahtelaislähtöinen peluri on erinomainen luistelija ja rakastaa pitää kiekkoa. Elokuun kisat olivat epäonnistuminen, ja nyt pitää pystyä parempaan.

Jere Lassila

Tulokaskauttaan Liigassa pelaava JYP-hyökkääjä raivasi tiensä haastajajoukkueesta kisakoneeseen. Lassila toimi Pikkuleijonien kapteenina viime kevään alle 18-vuotiaiden kisoissa ja oli turnauksessa joukkueensa toiseksi paras pistemies. Lassila pelaa hyvin molempiin suuntiin ja on todella vahva vääntäjä pienestä koostaan huolimatta.

Verner Miettinen

Espoon kiekkokoulun kasvatti Miettinen siirtyi täksi kaudeksi Yhdysvaltojen juniorisarjaan USHL:ään. Molempiin suuntiin tunnollinen keskushyökkääjä on kelvollinen pisteiden tekijä sekä viimeistelijä, mutta Nuorissa Leijonissa on vaikeaa päästä kärkiketjuihin.

Jani Nyman

Isokokoinen Nyman on esiintynyt vahvasti tämän kauden harjoitusturnauksissa ollen Nuorten Leijonien tehokkain pelaaja toistaiseksi. Ilves-laituri haistaa maalipaikat hyvin ja tekee tuhoa painavalla laukauksellaan. Viime kesänä kakkoskierroksen varaus osaa käyttää kokoaan hyväkseen ja tarjoilla tekopaikkoja myös pelikavereilleen.

Sami Päivärinta

Lukko-sentteri Päivärinta oli mukana vuosi sitten koronan keskeyttämissä MM-kisoissa Kanadassa, mutta ei tullut enää uudelleen valituksi elokuussa pelattuun turnaukseen. Pienikokoinen keskushyökkääjä on kelpo kahden suunnan pelaaja ja pelintekijä. Rooli löytynee nelosketjusta.

Topi Rönni

Tapparaa edustavasta Rönnistä kaavaillaan kärkiketjujen sentteriä. Calgary Flamesin toisella kierroksella varaama keskushyökkääjä tekee itsensä jatkuvasti pelattavaksi ja liikuttaa kiekkoa nopeasti. Vastuuta mahdollisesti luvassa ylivoimalla.

Kalle Väisänen

Toista kauttaan TPS:n liigajoukkueessa pelaava Väisänen on saanut tällä kaudella tasaisesti peliminuutteja. Raamikas laituri tuo fyysisyyttä ja pelintekotaitoa joukkueen alaketjuihin. Fyysisesti tärkeässä roolissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös