Nokia-areenan avausvuosi oli ikimuistoinen – "Olemme saaneet paljon uusia katsojia"

LIIGA / Artikkeli
Nokia-areena vihittiin käyttöön vuosi sitten kahden paikallispelin saattelemana.
Kuva © Juuso Koro / @juusokuvaa
Tampereen keskustaan noussut Nokia-areena on ollut käytössä vuoden verran. Hallin korkeat kustannukset ja monikäyttöisyys ovat toisinaan haittoja, mutta Ilveksen Risto Jalo ja Tapparan Mika Aro katsovat positiivisten vaikutusten ajavan näiden ohi.

Tampereen kannen areena, sponsorinimeltään Nokia-areena, oli suuren mittaluokan hanke. Reilu vuosi sitten oli ajoittain epävarmaa, saataisiinko halli ajoissa valmiiksi, jotta Tapparan ja Ilveksen väliset avajaiskohtaamiset voitaisiin järjestää suunnitellusti.

Halli valmistui ajoissa, ja 3. joulukuuta oli ensimmäisen ottelutapahtuman vuoro. Kuluneen vuoden aikana monitoimiareenalla on nähty lukuisten runkosarjaotteluiden lisäksi Liigan finaalit, Suomen kultajuhliin päättyneet MM-kisat, NHL:ää, konsertteja ja jopa monsteriautoja.

Odotukset ovat luonnollisesti täyttyneet Ilveksen ja Tapparan johtoportaissa.

– Nokia-areena on enemmän kuin vastannut odotuksiimme. Meitä jopa yllätti, kuinka hyvin yleisö löysi paikalle, ja itse kotiutuminen meidän osaltamme kävi varsin nopeasti, Ilveksen toimitusjohtaja Risto Jalo kommentoi.

– Nyt on nähty, että esimerkiksi paikallispelit ja finaali ovat myyneet myös Nokia-areenan täyteen – yli 12 600 katsojaa. Uudelle areenalle on ollut selvä tarve ja tilaus, Tapparan toimitusjohtaja Mika Aro tiivistää.

Uusi halli on tuonut seuroille paljon lisämahdollisuuksia oman ottelutapahtuman kehittämiseen, mikä puolestaan näkyy erinomaisissa yleisömäärissä. 

– Olemme saaneet paljon uusia katsojia, etenkin sellaisia, joille jääkiekko ei ehkä ole ykkösprioriteetti. Moni haluaa kokea upean ottelutapahtuman, johon halli antaa kyllä hyvät edellytykset, Jalo tuumii.

Myös Aro on samoilla linjoilla.

– Keskiarvona seuran kulut ovat nousseet, mutta jos pelituote ja ottelutapahtuma ovat kunnossa, on mahdollisuus aiempaa parempaan tulokseen. Toisaalta ottelukohtaiset kulut ovat huomattavasti aiempaa korkeammat, eli jos on vähän katsojia, ottelu voi olla tappiollinenkin, Aro muistuttaa.

Nokia-areena on jo nyt jäänyt isoin kirjaimin suomalaiseen kiekkohistoriaan.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi

Satunnaisten tappiollisten otteluiden vaikutus ei kuitenkaan koidu ylivoimaiseksi haasteeksi. Aron mukaan erityisesti suuren kysynnän ottelut tasapainottavat taloutta mukavasti.

– Suurempi katsojakapasiteetti ja yli 2 000 hengen VIP-tilat ovat mahdollistaneet sen, että isoista peleistä ei lopu kapasiteetti heti kesken, ja niistä saadaan esimerkiksi Hakametsän hallia parempi tuotto.

Monitoimiareenan haasteet ja hienoudet

Isoin haaste seuroille on melko tyypillinen monitoimiareenan ongelma, jota ei Hakametsässä pelatessa ollut laisinkaan. Areenalla on monta käyttäjää, ja niin Ilves kuin Tappara joutuvat joustamaan tietyistä asioista.

Kumpikin joukkue pelasi todella pitkän vieraspelikiertueen loka- ja marraskuun vaihteessa. Tuona aikana esimerkiksi Ilves siirtyi evakkoon ja harjoitteli Hakametsässä NHL-joukkueiden vallatessa areenan. Seurat vaikuttavat kuitenkin sopeutuneen tilanteeseen hyvin.

– Joukkueen arjessa muutos on tietysti suuri, kun monitoimiareena jaetaan monen toimijan kesken. Olemme kuitenkin onnistuneet muodostamaan hyvän arjen, Aro sanoo.

Täysin ilman jäätä eivät joukkueet muista tapahtumista huolimatta jää, sillä areenan kupeesta löytyy harjoitushalli. Muutoinkin fasiliteetit vaikuttaisivat olevan otolliset jääkiekossa menestystä tavoittelevalle organisaatiolle.

"Joukkuetilathan meillä ovat nyt varmaan maailmankin mittapuulla aivan kärkeä"

– Hallihan toimii moniin mahdollisuuksiin myös jääkiekon ulkopuolella, mutta pelkästään lätkää ajatellen puitteet ovat viimeisen päälle, Jalo kertoo ja jatkaa:

– Joukkuetilathan meillä ovat nyt varmaan maailmankin mittapuulla aivan kärkeä. Harjoitushallikin on kuitenkin tässä samassa rakennuksessa, ja sinne teräsuojilla kulkeminen on pieni ongelma, jos sitäkään.

Jalo pyörittelee mielessään hieman ajatusleikkiä siitä, millainen jääkiekon tilanne olisikaan Tampereella, jos areenaa ei olisi laisinkaan.

– Hakametsässä varmasti olisi hieman heikompi tilanne. Meillä on nyt todella hyvä buumi menossa, mutta Hakametsässä emme olisi esimerkiksi yleisökeskiarvoa saaneet nostettua kovinkaan paljoa. Kuusikin tuhatta voisi tehdä tiukkaa.

Risto Jalolla riittää positiivista sanottavaa Nokia-areenasta.
Kuva © Jarno Hietanen

"Olemme erittäin tyytyväisiä"

Nokia-areenassa on paljon tilaa myös kaukalon ulkopuoliselle toiminnalle. Hallin keskeisen sijainnin lisäksi se on myös hyvien liikenneyhteyksien varrella. 

– Hakametsässä meillä ei ollut fanikauppaa tai toimistoa samassa paikassa. Erityisesti fanikaupan sijainti on todella hyvä, ja varmasti saamme paljon uusiakin asiakkaita, Jalo myhäilee.

– Olemme erittäin tyytyväisiä Nokia-areenaan, Tapparan Aro kiteyttää.

Vieraspelikiertueiden kaltaiset logistiset haasteet jäävät lopulta areenan tarjoamien hyötyjen varjoon. Muun muassa jääkiekon MM-kisojen aikaan seurat pystyivät tekemään lisätuloja myymällä aitioitaan pelattuihin otteluihin. 

Jalo muistuttaa myös, että toiminnan normaalihaasteet ovat yhä arkipäivää hallista riippumatta, ja yleisö pitää silti houkutella paikan päälle. 

» Lähetä palautetta toimitukselle