Nokia-areena on muuttanut Tampereen keskustaa – "Ennen ihmiset eivät edes välttämättä tienneet, että on peli käynnissä"

LIIGA / Artikkeli
Nokia-areena on houkutellut ihmismassoja Tampereen keskustaan.
Kuva © Jarno Hietanen
Tampereen Nokia-areena on ollut iso muutos monelle eri taholle, mutta myös kaupungille itselleen. Tampereen kaupungin tapahtumajohtaja Perttu Pesä kertoo hallin merkityksestä ja avaa samalla myös Hakametsän tulevaisuutta.

Tampereella vuosi sitten käyttöönotetun Nokia-areenan valmistuminen aina sen suunnittelusta alkaen oli pitkä prosessi, jossa Tampereen kaupunki oli vahvasti mukana.

– Omalta osaltamme osallistuimme kustannuksiin hallin rakennusvaiheessa ja rakensimme myös infrastruktuuria hallin ympärille, Tampereen kaupungin tapahtumajohtaja Perttu Pesä taustoittaa.

– Tällä hetkellä meillä on osaomistus hallista, hän selventää kaupungin nykyistä roolia areenan toiminnassa.

Ilves ja Tappara ovat hallin pääasiallisia käyttäjiä. Erityisesti seurojen ansiosta Nokia-areenan merkitys näkyy Tampereen keskustan alueella.

– Aiemmin Ilveksen ja Tapparan pelatessa Hakametsässä ihmiset eivät keskustassa edes välttämättä tienneet, että on peli käynnissä, Pesä toteaa hieman huvittuneesti.

Nokia-areena on muokannut jonkin verran keskustan rakennetta ja esimerkiksi ottelupäivinä hallin viereinen tie (Vuolteenkatu) joudutaan joksikin aikaa sulkemaan. Oman lisämausteensa tuo kasvaneet ihmismassat.

– Uusi areena on muokannut keskustan rakennetta monella tavalla. Yhtäkkiä tulikin isoja asiakaslaumoja, joiden odotan ehkä kasvavan entisestään tulevaisuudessa, tapahtumajohtaja selvittää.

Tampereen Kannen areenalla on jo nähty lukuisia tapahtumia myös jääkiekon ulkopuolella. Nykyisessä maailmantilanteessa uuden monitoimiareenan merkitys on korostunut ehkä ajateltua enemmän.

– Tietysti Venäjän hyökkäyssota on näkynyt tässäkin asiassa, kun Helsingin suuri halli on ollut poissa käytöstä. Tämä taas on korostanut meidän areenamme merkitystä, Pesä pohtii.

Pesä myöntää, että ilman mainitun kaltaisia ulkoisia tekijöitäkin on Nokia-areena parantanut kaupungin mahdollisuuksia saada sellaisia tapahtumia, joita ei esimerkiksi Hakametsässä olisi nähty. Hän arveleekin Nokia-areenan olevan malli tulevien jäähallien rakennuksessa.

– Jäähallit ovat perinteisesti aikansa tuotteita, jotka on rakennettu ydintoiminnan, eli jääkiekon, ympärille. Nyt rakennetaan tapahtuma-alustoja (kuten Nokia-areena), joissa voi järjestää tapahtumia formaatista riippumatta.

Hakametsän muutossuunnitelmat

Vuodesta 1965 Hakametsässä pelanneet Ilves ja Tappara ovat siirtyneet keskustan kuhinaan. Tämä on vähentänyt Hakametsässä vierailevien ihmisten määrää huomattavasti.

Jääkiekon saralla Hakametsä on edelleen Kooveen kotiluola Mestiksessä ja lisäksi alueen jäähallit ovat ahkerasti Ilveksen ja Tapparan juniorijoukkueiden käytössä. Hakametsässä on kuitenkin pelattu myös muun muassa koripalloa ja lentopalloa.

– Hakametsä ei todellakaan ole paitsiossa, päinvastoin. Meillä on käynnissä Hakametsä Sport Campus -hanke, Pesä kertoo Hakametsän tilanteesta.

– Nyt kun meillä on iso areena keskeisellä paikalla, mietitään minkälaiseksi esimerkiksi Hakametsän kapasiteetti jätetään. Lisäksi mietimme myös, mitä muuta urheilua (kuin jääkiekkoa) tukevia toimia tarvitsee tehdä.

Tältä Hakametsä voi näyttää muutosten jälkeen. Hakametsä Sports Campuksen havainnekuva.

Hakametsän alue muuttuu hankkeen myötä jonkin verran. Se laajenee eräänlaiseksi aluekeskukseksi, joka on niin liikunnan ja urheilun kuin hyvinvoinninkin keskittymä.

– Lisäksi siihen parkkipaikalle on tarkoitus rakentaa uusi palloiluhalli, Pesä päivittelee alueen tulevia muutoksia.

Hakametsä Sport Campuksen toimijahaku käynnistyi marraskuun alussa. Alueen rakennustoimet on tarkoitus aloittaa ensi vuonna.

» Lähetä palautetta toimitukselle