Neljä osoitetta potentiaalisille loppukevään vuokrapelaajille: Duchene olisi Predatorsille unelmavahvistus

NHL / Artikkeli
Kevin Hayes on siirtotakarajan halutuimpia keskushyökkääjiä.
Kuva © Getty Images
Siirtotakarajan ollessa jo nurkan takana Jatkoaika listaa sopivan uuden joukkueen neljälle paljon huhuissa pyörineelle vuokrapelaajalle.

Tämän kevään siirtotakaraja eroaa muutamasta edellisestä erityisesti tarjonnan osalta. Columbus Blue Jackets -kaksikko Artemi Panarin ja Sergei Bobrovski on ollut huhumyllyn kohteena jo pidempään, ja sama pätee myös Ottawa Senatorsin Matt Ducheneen ja Mark Stoneen. Edellä mainittujen tähtien lisäksi seuraavien päivien aikana mahdollisesti vaihtaa seuraa myös liuta laadukkaita kärkiketjujen pelaajia. 

Jatkoajan NHL-toimittaja Lassi Alanen ottaa käsittelyyn neljä potentiaalista vuokrapelaajaa ja pohtii, mitkä joukkueet voisivat hyötyä heistä eniten.

Kevin Hayes -> Winnipeg Jets

Jets on viime kauden tapaan tilanteessa, jossa se hyötyisi selvästi keskikaistan vahvistamisesta. Mark Scheifele on yksi liigan parhaista sentteristä, ja myös Bryan Little on mainettaan parempi pelaaja ja keskitason kakkossentteri NHL:ään. Tästä huolimatta joukkue  muuttuisi huomattavasti varteenotettavammaksi mestariehdokkaaksi, jos se pystyisi peluuttamaan Littlea kolmossentterinä. 

GM Kevin Cheveldayoffilla on viime kevään siirtotakarajan tapaan hallussaan tarvittavat pelinappulat ison kaupan tekemiseen, mukaan lukien Jetsin kolmen seuraavan vuoden ykköskierroksen varausvuorot, useita nuoria lupauksia sekä CapFriendlyn mukaan noin 5,7 miljoonaa dollaria tilaa palkkakatossa. Lisäksi vaikka joukkueen ydinpelaajat ovat suurimmaksi osaksi nuoria, jo ensi kesänä palkkakatto alkaa aiheuttaa Jetsille merkittäviä ongelmia.

Joukkueen avainpelaajista Patrik Laineen, Kyle Connorin, Jacob Trouban ja Tyler Myersin sopimuksen ovat ensi kesänä katkolla. Erityisesti Laineen ja Connorin kohdalla puhutaan valtavista palkankorotuksista, sillä he molemmat vaikuttavat vielä tällä kaudella Jetsin palkkakattoon ainoastaan noin miljoonan dollarin verran. Lisäksi jo viime syksynä solmittu Blake Wheelerin jatkosopimus astuu voimaan ensi kaudella. Sopimus takaa 32-vuotiaalle hyökkääjälle noin 2,6 miljoonan dollarin palkankorotuksen. 

Kevin Hayes on pelaaja, joka sopii Jetsiin monella tapaa. 26-vuotiaan yhdysvaltalaissentterin sopimus on katkolla tänä kesänä, eikä hänen 5,175 miljoonan dollarin verran palkkakattoon vaikuttava sopimus ole joukkueelle ongelma vielä tällä kaudella.

Hayes olisi selvä parannus Littleen verrattuna monella osa-alueella. New York Rangersissa tällä kaudella 49 otteluun tehot 14+28 kirjauttanut Hayes on kaksikosta hieman pätevämpi kahden suunnan pelaaja ja erityisesti laukojana selvästi Littleä vaarallisempi. Hayes on myös huomattavasti parempi keskialueen ylittäjä kiekollisena − osa-alue, jossa Littlellä on selkeitä puutteita. Rangers-sentteri on myös tehokkaampi pelaaja ylivoimalla.

Hayes on helppo listata keskitasoa selvästi paremmaksi kakkossentteriksi ja hän tekisi monipuolisella osaamisellaan Jetsin hyökkäystä vielä nykyistä paremman. Vastineeksi Jets luultavasti joutuisi kauppaamaan vähintään ensimmäisen kierroksen varausvuoron ja hyvän nuoren lupauksen. Kristian Vesalaisesta, Sami Nikusta tai Dylan Sambergista joukkue ei kuitenkaan todennäköisesti halua luopua. 

Matt Duchene -> Nashville Predators

Predators kaipaa vahvistusta keskikaistalleen vielä edellä mainittua Jetsiäkin kipeämmin. Ryan Johansen on erittäin hyvä pelaaja, mutta hän ei ole koskaan urallaan ollut täysin selkeä ykkössentteri toisin kuin esimerkiksi Scheifele tällä hetkellä on. Predatorsin kakkossentterinä toimiva Kyle Turris oli viime kaudella erinomainen vahvistus, mutta tällä kaudella hän on ollut paikoitellen suurissakin vaikeuksissa eikä hän ole loistanut myöskään pisteiden valossa. Esimerkiksi Corsican pelaajarankingien mukaan Turris on tällä hetkellä vasta 81. paras keskushyökkääjä NHL:ssä. 

Lause "ilman vahvoja kärkisenttereitä on turha edes haaveilla mestaruudesta" on kulutettu puhki viimeisinä vuosina, mutta siinä piilee edelleen myös totuuden siemen. Predatorsilla on kyllä esimerkiksi Nick Boninon ja Calle Järnkrokin kaltaisia päteviä alempien ketjujen senttereitä, NHL:n vahvin puolustuksen kärkinelikko ja runsaasti syvyyttä laituriosastolla, mutta vahvaa ykkös-kakkossentteriduoa joukkueella ei tällä hetkellä ole. 

Ei siis ole yllätys, että Predators on raporttien mukaan osoittanut kiinnostusta Senators-sentteri Duchenea kohtaan. Tällä hetkellä näyttää erittäin todennäköiseltä, että 28-vuotias kanadalaishyökkääjä kaupataan ennen siirtotakarajaa. Duchene on pelannut heikon Senators-joukkueen kiistattomana ykkössentterinä parasta jääkiekkoa pitkään aikaan ja tehnyt 50 ottelussa erinomaiset tehot 27+31. 

Predatorsissa Duchene muodostaisi yhdessä Johansenin kanssa hyvän parivaljakon. Johansen on kunnostautunut koko NHL-uransa ajan ennen kaikkea pelintekijänä, kun taas Duchene on pelaajana monipuolisempi ja huomattavasti Johansenia parempi erityisesti keskialueen suunnanmuutospelissä. Duchenen hankinta myös mahdollistaisi Turrisin peluuttamisen kolmossentterinä, jolloin hän pääsisi pelaamaan helpompia minuutteja. 

CapFriendlyn mukaan Predatorsilla on tällä hetkellä palkkakatossa tilaa noin 6,25 miljoonan dollarin verran, ja Duchenen tämän kauden loppuun voimassa oleva sopimus vaikuttaa palkkakattoon tasan 6 miljoonan dollarin verran. Senatorsilla on realistisesti myös tilaa pidättää tarvittaessa osa Duchenen tämän kauden palkoista.

Ykköskierroksen varausvuoron lisäksi Predatorsin arvokkaimmat kokoonpanon ulkopuoliset pelimerkit ovat Eeli Tolvanen ja Dante Fabbro. Erityisesti Tolvasen nimi on liikkunut kauppahuhuissa jo pidemmän aikaa, eikä Duchenen tasoinen pelaaja pitäisi irrota ilman tuntuvaa vastinetta. 

Matt Duchene on jo helmikuussa lähes rikkonut oman yhden kauden maaliennätyksensä.
Kuva © Getty Images

Jimmy Howard -> San Jose Sharks

Sharks on ollut koko kauden ajan yksi NHL:n parhaista joukkueista useilla mittareilla. Joukkueen laukaustenhallintaa ja maaliodottamaa koskevat luvut ovat olleet erittäin hyviä koko kauden ajan niin tasaviisikoin kuin kaikki tilanteet huomioiden. Lisäksi joukkue on materiaaliltaan kiistatta yksi sarjan parhaista joukkueista.

Kaikkien pelaajien ollessa terveitä Sharks pystyy peluuttamaan kolmea todella tasaista hyökkäysketjua, ja joukkueen takalinjoilla on kenties kaksi tämän hetken maailman parasta puolustajaa − Erik Karlsson ja Brent Burns.

Sharksin akilleenkantapää on koko kauden ollut maalivahtipelaaminen. 29-vuotias Martin Jones on ollut yksi liigan heikoimmista ykkösvahdeista. Muun muassa Jonesin GSAA-lukema (Goals Saved Above Average) on Evolving-Hockeyn mukaan -12,3. Tilasto kertoo, kuinka monta maalia maalivahti on ehkäissyt liigan keskitasoon verrattuna. Yli 2000 minuuttia tällä kaudella pelanneista maalivahdeista Jonesin GSAA-lukema on toiseksi huonoin heti Keith Kinkaidin jälkeen. 

Kakkosvahti Aaron Dell ei ole onnistunut nousemaan luotettavaksi aloittajaksi, vaikka tilaisuuksia on tällä kaudella tarjottu useita. Dell on ollut muihin sarjan kakkosvahteihin verrattuna keskinkertainen, eikä häntä voida pitää tosissaan mestaruudesta taistelevan joukkueen ykkösvahtina.

Vaikka veräjänvartijoiden tulevaisuuden suoritusten ennustamiseen liittyy huomattavasti muita pelipaikkoja enemmän epävarmuutta, tällä hetkellä pätevä ykkösvahti on se, mitä Sharks tarvitsee maksimoidakseen mahdollisuudet menestykseen tänä keväänä.

Tässä vaiheessa kuvaan astuu Jimmy Howard. 34-vuotiaan Howardin 5,3 miljoonan dollarin verran palkkakattoon vaikuttava sopimus on katkolla tänä kesänä, ja Sharksilla on palkkakatossa CapFriendlyn mukaan tämän hetken arvion mukaan noin 5,5 miljoonaa dollaria. Koska Howardin sopimus on katkolla ensi kesänä, Detroit Red Wings on myös todennäköisesti tarvittaessa valmis pidättämään osan hänen palkastaan.

Howard on tällä kaudella pelannut parasta kiekkoa pitkään aikaan. Hän on onnistunut torjumaan noin kuusi maalia yli liigan keskitason ja myös laukausten laadun huomioon ottaen Howard on ollut tällä kaudella kymmenen parhaan ykkösvahdin joukossa.

Ainakin tämän kauden näyttöjen perusteella hän olisi täksi kevääksi selkeä parannus Jonesiin verrattuna. Sharks on jo kaupannut sekä kesän 2019 että 2020 ykköskierroksen varaukset, mikä tuo GM Doug Wilsonille lisähaasteita tämän tai minkä tahansa muun korkean profiilin kaupan toteuttamiseen. 

Gustav Nyquist -> Calgary Flames

Koko Läntisen konferenssin keulilla majaileva Flames on uuden valmentajansa Bill Petersin alaisuudessa pelannut erittäin tehokasta jääkiekkoa. Kaikki tilanteet huomioiden ainoastaan Carolina Hurricanes on kirjauttanut paremman luodun sekä päästetyn maaliodottaman erottamaa kuvaavan lukeman.

Flames on tasapainossa sekä hyökkäyksen että puolustuksen laadun suhteen, ja kun Mike Smith on ollut kaukana viime kauden tasostaan, on 26-vuotiaasta David Rittichista kuoriutunut joukkueelle ainakin tämän kauden näyttöjen perusteella uusi ykkösvahti. 

Joukkueen heikoin kohta lienee on oikea laita. Kesällä Hurricanesista tullut Elias Lindholm on pelannut mainion kauden, mutta hänen takaa ei löydy hirveästi tulitukea.

Tällä hetkellä sairastuvan puolella oleva James Nealilla on takana todella heikko kausi, ja hänen kesällä solmima viiden vuoden ja 5,75 miljoonan verran Flamesin palkkakattoon vaikuttava sopimus näyttää tällä hetkellä suorastaan katastrofaaliselta virheeltä.

Michael Frolik on kohtuullisen hyvä kolmosketjun laituri ja aliarvostettu kahden suunnan pelaaja, muttei paljoa enempää.

Gustav Nyquist on monella mittarilla ollut tällä kaudella koko Red Wingsin paras hyökkääjä. 29-vuotias ruotsalaislaituri on tunnettu erittäin vikkeläjalkaisena pelaajana, ja hän on loistanut kuluvalla kaudella erityisesti hyökkäyspään osaamisellaan.

Nyquist on myös vastuullinen puolustussuuntaan ja tuo tehokkuutta ylivoimalle. Kaikista siirtohuhuissa olevista laitureista hän on laadukkain vaihtoehto heti Panarinin ja Stonen jälkeen. 

Nyquistin kesällä katkolla oleva sopimus vaikuttaa palkkakattoon 4,75 miljoonan dollarin verran. Flamesilla on CapFriendlyn mukaan palkkakatossa tilaa vain noin 1,2 miljoonan dollarin verran, joten kauppojen tekeminen voi vaatia tällä hetkellä kokoonpanossa olevien pelaajien mukaan sisällyttämistä. Nyquistilla on sopimuksessaan siirron estävä pykälä, mikä tarkoittaa, että hän on täydessä kontrollissa loppukautensa suhteen. 

» Lähetä palautetta toimitukselle