Naisten välierissä ennakkosuosikki K-Espoo kohtaa yllättäjä Kuortaneen

Muut Sarjat / Artikkeli
K-Espoon kokemus on tällä kertaa liikaa nuorelle Kuortaneelle.
Naisten Liigan pudotuspeleissä on edetty välierävaiheeseen. Pienen yllätyksen tehnyt Kuortaneen joukkue on kovan paikan edessä, kun vastaan luistelee hallitseva mestari K-Espoo.

Naisten Liigan välierät alkavat tiistaina. Puolivälieristä jatkoon pääsivät suosikit K-Espoo, Kärpät ja KalPa. Kuortane puolestaan aiheutti pienen yllätyksen pudottamalla HPK:n jatkosta.

K-Espoo (1.) vs. (5.) Kuortane

K-Espoo oli suorastaan ylivoimainen syksyn alkusarjassa menettäen ainoastaan kolme pistettä 20 ottelussaan. Ylempi jatkosarja oli espoolaisille selvästi heikompi sarja. Joukkue aloitti viidellä tappiolla, mutta sai pelinsä kulkemaan viimeisten kierroksen aikana. Se pystyi lopulta pitämään runkosarjan kärkipaikan neljän pisteen erolla Kärppiin.

Puolivälierissä se sai vastaan alemmasta jatkosarjasta toiseksi sijoittuneen Vaasan Sportin, joka oli espoolaisille pelkkä suupala. Kolme voittoa irtosi helposti maalieron ollessa peräti 29−5. K-Espoo ei siis ole vielä joutunut kovan paikan eteen pudotuspelien aikana.

Kuortaneen nuori joukkue pelasi alkusarjan suhteellisen tasaisesti vailla isompia notkahduksia tai pitkiä voittoputkia. Se sijoittui lopulta neljänneksi jättäen muun muassa Kärpät taakseen yhden pisteen erolla. Ylempi jatkosarja ei Kuortaneelta mennyt aivan hyvin, sillä se joutui päästämään Kärpät ohitseen ja sijoittui lopulta viidenneksi. Suuri osa pelaajista oli vuodenvaihteen alle 18-vuotiaiden tyttöjen MM-kisajoukkueessa, mikä osaltaan selittää vaisua tekemistä tammi-helmikuussa.

Puolivälierissä joukkue kohtasi yhden ennakkosuosikeista eli HPK:n. Sarjasta oli odotettavissa tiukkaa ja tasaista, mutta kokeneemman HPK:n arveltiin vievän paikan välieriin. Toisin kuitenkin kävi. Nuori joukkue osoitti jälleen sen, mitä tiivis yhdessä tekeminen tekee joukkuehengelle.

Juuri tiukoissa paikoissa se oli Kerhoa vahvempi. Viime hetken tasoitus ja voittomaalin iskeminen neljännen ottelun loppusekunneilla oli osoitus henkisestä vahvuudesta. Myös viidennessä ottelussa Kuortaneen joukkue nousi viime hetkillä voittoon, joten se todellakin ansaitsi taistelullaan jatkopaikan.

Keskinäisissä otteluissa K-Espoo oli selvästi vahvempi. Se voitti kaikki viisi kohtaamista, viimeisimmän tosin vasta jatkoajalla. Maalierokin oli peräti 26-9 espoolaisten eduksi. Tähän sarjaan K-Espoo ennakkosuosikkina, mutta kaikki urheiluromantikot toivovat Kuortaneen venyvän jälleen voittoon.

Joukkueiden syömähampaat

K-Espoon tehokkaimmat alkusarjassa olivat Emmi Rakkolainen (10+26), puolustaja Minnamari Tuominen (18+16) sekä Annina Rajahuhta (17+17). Ylemmässä jatkosarjassa Tinja-Maria Haukijärvi oli tehokkain (6+0) ennen Rakkolaista (3+3) ja Rajahuhtaa (1+5). Pudotuspeleissä puolestaan Sportia kuritti eniten Nea Ruuskanen (4+6), ja häntä säestivät Tuominen (3+6) sekä puolustaja Nelli Laitinen (4+4). K-Espoolla on loistava sekoitus kokemusta ja nuoruuden intoa, ja ratkaisijoita löytyy melko leveästikin.

Kuortaneen tehonaisia olivat alkusarjassa Viivi Vainikka (21+18), Kiira Yrjänen (18+14) sekä Emilia Vesa (5+19). Ylemmässä jatkosarjassa Vainikka oli jälleen tehokkain (7+6), Vesa toinen (4+4) ja kolmanneksi kiilasi itsensä puolustaja Sanni Rantala (1+7). Viidessä pudotuspelissä kärjestä löytyivät jälleen tutut ratkaisijat. Vainikka oli lähes pitelemätön (9+13), ja häntä komppasivat hyvin Vesa (3+7) ja Yrjänen (2+6). Kuortaneen tehot ovat pitkälti vahvan kolmikon varassa, minkä lisäksi he ovat myös osoittaneet olevansa vaarallisimmillaan juuri tärkeillä hetkillä.

Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Maalivahtien vastakkainasettelu

Alkusarjassa K-Espoo peluutti peräti kolmea maalivahtia. Ainoastaan neljä peliä pelannut Minja Drufva (94,3%) keräsi parhaimmat tilastot, mutta kauaksi eivät jääneet Tiia Pajarinen (92,0%) ja Erica Jaskarikaan (91,2%). Jaskari loukkaantui kauden aikana, eikä enää pelannut ylemmässä jatkosarjassa. Siellä Pajarinen (89,3%) kantoi päävastuun, mutta ei ollut enää yhtä hyvässä vedossa kuin alkukaudesta. Drufva (96,9%) pelasi kahdessa pelissä melko kovin torjuntaprosentein. Helpoissa puolivälieräotteluissa eivät kumpikaan oikein joutuneet koetukselle, sillä tasoero joukkueiden välillä oli niin suuri. Pajarinen (92,3%) pelasi kahdessa ja Drufva (88,2%) yhdessä ottelussa.

Myös Kuortane aloitti sarjan kolmella maalivahdilla. Eniten vastuuta saanut Aino Laitinen (90,6%) pelasi puolet peleistä. Neea Pohjamo (88,1%) puolestaan yhdeksän ottelua, ja Tea Koljonen (88,6%) pääsi kahdesti maalin suulle. Ylemmässä jatkosarjassa Pohjamolla (92,7%) oli parhaat tilastot ja eniten peliaikaa. Laitinenkin (91,9%) paransi tilastojaan, kun taas Koljosella (88,3%) ne aavistuksen verran laskivat. Pohjamo (92,2%) pelasi kaikki viisi ottelua HPK:ta vastaan ja oli niissä todella hyvä.

Maalivahtietu kallistuu aavistuksen verran Kuortaneen puolelle.

Hyvä maalivahti on usein enemmänkin kuin puoli joukkuetta
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Arvio lopputuloksesta

Kuortane jatkaa taisteluaan, mutta tällä kertaa vastus on sille liian kova. K-Espoo marssii finaaleihin voitoin 3−1.

» Lähetä palautetta toimitukselle