Naisten MM-kisojen B-lohko: Panosta löytyy jokaisella sijoituksella

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Tšekki lähtee B-lohkoon ennakkosuosikkina.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

B-lohkon osalta kaava on seuraava: kolme parasta pääse pudotuspeleihin, neljäs sija pitää paikkansa MM-kisoissa. Viimeinen putoaa 1. divisioonan kisoihin, jossa paras tulee ottamaan putoajan paikan seuraavissa MM-kisoissa.

Alustavasti kisojen ulkopuolelle jääneistä joukkueista parhaiten naisten maailmanrankingissa sijoittunut Ruotsi ottaa Venäjän paikan. Koska lohkojaot ovat tehty rankingsijoituksen mukaan, Ruotsi pelaa B-lohkossa ja alustavan B-lohkon parhaiten maailmanrankingissa sijoittunut Japani nousee A-lohkoon.

Tšekki

Tšekin joukkue selvitti tänä vuonna ensimmäistä kertaa koskaan tiensä olympialaisiin ja he ovat nyt viidettä kertaa peräkkäin mukana MM-kisoissa.

Tšekin hyökkääjistä tehoja on syytä odottaa ainakin Denisa Krizovalta sekä Katerina Mrazovalta. Molemmat olivat mukana johdattamassa Brynäs IF:n Ruotsin SDHL:n finaaleihin. Mrazova teki kaudella 28 otteluun tehot 20+48=68, Krizova puolestaan 31 otteluun 27+29=56.

Alkavalla kaudella Hämeenlinnaan siirtyvä Karolina Erbanova sekä Helsingin IFK:ta edustava Michaela Pejzlova ovat myös mukana Tšekin joukkueessa. Pejzlova teki viime kaudella Naisten liigassa 33 peliin tehot 25+34=59.

Joukkueen kapteenina tulee toimimaan kokenut Alena Mills. Maalivahdeista torjuntavastuun tulee kantamaan Klara Peslarova. Jo pidemmän aikaa Tšekin ykkösmaalivahtina toiminut Peslarova kuuluu eittämättä luottopelaajiin. Puolustajista mielenkiintoinen seurattava nimi tulee olemaan Aneta Tejralova.

Valmentajana Tšekillä toimii pelaajauraltaan kaksinkertainen olympiakultamitalisti, kanadalainen Carla Macleod. Edellisen kauden Calgaryn naisten yliopistojoukkuetta valmentanut Macleod on ollut kiinnostunut Tšekin naiskiekon viimeaikaisesta kasvusta ja uskoo, että voi auttaa siinä. Samalla myös ensimmäistä kertaa Tšekin naisten- sekä alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueessa on sama päävalmentaja.

Ruotsi

Ruotsi selvitti tiensä tänä vuonna olympialaisiin karsintojen kautta ja ovat nyt mukana MM-kisoissa Venäjä-boikotin vuoksi.

Ruotsilta löytyy nuoria lupaavia pelaajia. Esiin on nostettava ainakin hyökkääjä Josefin Bouveng sekä puolustaja Maja Nylen-Persson. Molemmat heistä kiekkoilivat viime kaudella Brynäs IF:n riveissä. Bouveng on mättänyt kahtena viime kautena hyvin tehoja Ruotsin pääsarjassa. Hän teki viime kaudella 28 otteluun 31+26=57. Bouveng siirtyy ensi kaudeksi Minnesotan yliopiston joukkueeseen.

Niin ikään 21-vuotias, Maja Nylen-Persson teki edellisellä kaudella puolustajan paikalta 33 otteluun huimat 19+41=60 pistettä. Sillä irtosi SDHL:n puolustajien pistepörssin voitto.

Kapteenina Ruotsilla toimii Michelle Löwenhielm, joka on kapteeni myös omassa seurajoukkueessaan, ruotsalaisessa SDE HF:ssä. Maalivahdin paikalla torjuntavastuun tulee todennäköisesti kantamaan 19-vuotias Djurgårdenissa torjuva Ida Boman. Päävalmentajana Ruotsilla toimii ennen miesten HockeyAllsvenskanissa Södertälje SK:n joukkuetta valmentanut Ulf Lumberg.

Saksa

Saksan naisten maajoukkueen taival arvokisoissa ei ole tuonut mitaleita, mutta joukkue kuuluu silti MM-kisojen kokeneimpiin kävijöihin. 2000-luvulla järjestetyissä maailmanmestaruuskisoissa Saksa on ollut mukana joka kerta.

Saksan maajoukkueryhmä koostuu hyvin pitkälti heidän kotimaan pääsarjan, naisten Frauen-bundesliigan, pelaajista. Esimerkkinä näissä kisoissa Saksan kapteenina toimiva Daria Gleissner sekä siskokset, puolustaja Tanja ja hyökkääjä Nicola Eisenschmid.

Edellä mainitut Eisenschmidin siskokset ovat tehneet kovaa jälkeä Saksan pääsarjassa ja siirtyvätkin ensi kaudella Ruotsin pääsarjaan Djurgården IF:n riveihin. Heidän veljensä Markus Eisenschmid on puolestaan tuttu nimi Saksan miesten maajoukkueesta.

Vastuuta tolppien välissä Saksalla tulee todennäköisesti ottamaan Sandra Abstreiter. Edellinen kausi oli Abstreiterille jo neljäs Yhdysvaltojen yliopistosarjassa roomalais-katolisen yliopiston Providencen joukkueessa. Valmentajana Saksan naisten joukkueessa toimii nuorten maajoukkueitakin luotsannut Thomas Schädler.

Tanska

Tanskan naisten jääkiekkomaajoukkue pelasi vuodenvaihteessa historiansa ensimmäiset olympialaiset. He selvittivät tiensä olympialaisiin karsintojen kautta. Itse arvokisoissa sijoitus oli viimeinen. Nyt Tanska toimii ensimmäistä kertaa koskaan naisten MM-kisojen järjestäjämaana. Mitaleita heille ei ole kyseisistä arvokisoista kertynyt.

Joukkueen rakenne koostuu suurimmaksi osaksi Ruotsin ja Tanskan pääsarjassa pelaavista pelaajista. Lisäksi mukana on muutama Yhdysvalloissa kiekkoileva nainen. Esiin hyökkääjistä voisi nostaa Josefine Hoegh-Perssonin sekä Josefine Jakobsenin.
Edellä mainitut naiset tulevat ottamaan ison tehovastuun Tanskan joukkueessa.

Dominoituaan Tanskan sarjaa, Hoegh-Persson siirtyi kohti Ruotsin pääsarjaa. Hän on edustanut siellä Tukholman AIK:ta sekä Luulajaa yhteensä seitsemän kauden ajan.

Jakobsen on niin ikään pelannut Ruotsin pääsarja SDHL:ää seitsemän kauden ajan. Jakobsen edustaa Djurgårdenia, johon hän tuli Yhdysvaltojen yliopistosarjasta. Jakobsen tulee toimimaan Tanskan maajoukkueen kapteenina alkavissa MM-kisoissa.

Olympialaisissa pääasiallisen torjuntavastuun ottanut Cassandra Repstock-Romme lähtee ykkösvahtina MM-kisoihin. Myös Lisa Jensen saattaa torjua joitain pelejä. Tanskan joukkuetta luotsaa Bjorn Edlund.

Unkari

Unkarin jääkiekko on ottanut harppauksia eteenpäin viime vuosina. Uusia jäähalleja on rakennettu ja harrastajamäärät ovat kasvaneet. Naisten MM-kisat ovat taas Unkarille hieno mahdollisuus kasvattaa lajin suosiota.

Alkava kausi on Unkarin jääkiekolle historiallinen. Naisten maajoukkueessa pelaava Reka Datasi tulee olemaan ensimmäinen unkarilainen jääkiekkoilija, joka pelaa Pohjois-Amerikan pääsarjatasolla.

Datasi on ollut mukana voittamassa Unkarin mestaruuden nyt neljänä vuonna peräkkäin. Ensi kaudeksi hän suuntaa NWHL:ssä pelaavaan Metropolitan Rivertersiin. Rivetersissä on tulevalla kaudella myös suomalaisia. Päävalmentajana toimii Venla Hovi. Puolustajat Minnamari Tuominen ja Anna Kilponen sekä maalivahti Eveliina Mäkinen ovat myös Rivertersin vahvuudessa.

Kapteenina Unkarilla toimii viime kauden Unkarin liigan EWHL:n pistepörssin voittaja Fanni Garat-Gasparics. Maalivahtiosastolla Aniko Nemeth tulee ottamaan torjuntavastuun. Tuekseen hän saa kaksi vuonna 2005 syntynyttä maalivahtia, Bianca Bogatin sekä Zsuzsa Reveszin. Valmentajana Unkarilla toimii kanadanunkarilainen Pat Cortina.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös