Naisten Liigassa kamppailut jatkuvat yhdeksän ottelun voimin – jyvät erottuvat akanoista

Naisten Liiga / Artikkeli
Naisten Liiga jatkuu tauon jälkeen yhdeksällä ottelulla.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Naisten Liiga jatkuu täydellä tohinalla maajoukkuetauon jälkeen. Tauon aikana pelattiin ainoastaan muutama rästiin jäänyt peli. Kuluvalla viikolla pelataan kaikkiaan yhdeksän ottelua. Kamppailua käydään kovimmin pääsystä ylempään jatkosarjaan, mutta myös sarjan ykköspaikasta käydään kovaa taistelua K-Espoon ja KalPan välillä.

Kärkipaikasta taistelevat viime vuoden finalistit

Kärkijoukkue K-Espoo palaa tositoimiin kahden viikon tauon jälkeen lauantaina, kun joukkue käy Kuortaneella vierailulla. Espoolaiset lähtevät otteluun viiden ottelun voittoputkessa sekä ainoastaan yhden tappion kärsineenä koko kauden aikana. Sunnuntaina espoolaiset saavat puolestaan TPS:n vieraaksi Tapiolaan.

Joukkueen tehokkain pelaaja on ollut puolustaja Nelli Laitinen, joka on 12 ottelussa kerännyt pisteitä yhteensä 24 (11+13). Laitinen joutuu kuitenkin jäämään viikonloppuna kokoonpanon ulkopuolelle altistuttuaan maajoukkueleirillä, jossa todettiin koronatartunta yhdellä pelaajalla. Tolppien välissä vastuun ovat jakaneet lähinnä Minja Drufva sekä Tiia Pajarinen.

K-Espoo sai tauolla riveihinsä todella kovan luokan vahvistuksen, kun puolustaja Emma Nuutinen vahvistaa joukkuetta ainakin tammikuun loppuun asti. Maajoukkueen luottopuolustaja on pelannut neljä edellistä kautta Yhdysvalloissa NCAA-sarjassa.

Espoolaisten kovin haastaja on kuopiolainen KalPa, jonka kanssa heidän oli määrä taistella viime keväänä finaaleissa. Tuota taistelua ei nähty koskaan koronan takia, mutta uusinta on mahdollinen ensi keväänä. KalPa pelasi edeltävänä viikonloppuna kahdesti, voittaen vieraissa selvästi sekä Sportin että Kuortaneen. Kuluvalla viikolla joukkue pelaa ainoastaan kerran, kun lauantaina Rauman Lukko saapuu Kuopioon.

KalPa on neljän ottelun voittoputkessa ja hakee sille luonnollisesti jatkoa Lukon kustannuksella. Liigassa eniten maaleja tehnyt joukkue on viime aikoina saanut ratkaisijoita leveältä rintamalta, eikä sitä voi enää tituleerata yhden ketjun joukkueeksi. Toki liigan pistepörssiä ylivoimaisesti johtava Elisa Holopainen (24+18) on ollut näkyvässä roolissa joka ottelussa. Vasta 18-vuotias hyökkääjä on ikäluokkansa eliittiä ja hänellä on edessään loistava tulevaisuus. Kuopiolaisetkin ovat peluuttaneet kahta maalivahtia melko tasaisesti, Tiina Ranne on pelannut kaksi ottelua enemmän kuin Susanna Airaksinen.

Puolustaja Nelli Laitinen on ollut K-Espoon tehokkain pelaaja.
Puolustaja Nelli Laitinen on ollut K-Espoon tehokkain pelaaja.

Keskikastissa käydään kovimmat taistelut

Liigassa kolmantena on hiukan yllättäen HIFK, joka on noussut naiskiekkoilun huipulle raketin lailla. Stadin Gimmat pelaavat tällä viikolla kahdesti. Perjantaina Malmille saapuu Ilves ja lauantaina Vaasan Sport. Edellisestä kolmen pisteen voitosta stadilaisilla on aikaa lähes kuukausi, sillä 17.10. RoKi-voiton jälkeen on tullut tappiot K-Espoolle sekä TPS:lle, sekä jatkoaikavoitto HPK:sta.

HIFK:n pistepörssin kärki on kahden ranskalaisvahvistuksen valtaama. Toista kauttaan joukkueessa pelaava Emmanuelle Passard on kerännyt tehot 10+13 ja hänen maannaisensa Clara Rozier seuraa häntä hyvänä kakkosena pistein 19 ( 7+12). Iina Kuusela on saanut maalivahdeista vastuuta eniten.

Helsinkiläisten niskaan hengittää HPK, joka sai viikonloppuna maalihanat kunnolla auki ja kellisti Lukon kotonaan 8−4. Kerho pelaa tällä viikolla ainoastaan yhden ottelun. Vierasotteluun Turkuun hämeenlinnalaiset lähtevät kahden pelin voittoputkessa. Joukkueen edellisen kohtaamisen HPK voitti kotonaan 3−2. Tuossa ottelussa merkille pantavaa on se, että molemmat joukkueet pääsivät kertaalleen kokeilemaan maalintekoa rangaistuslaukauksesta, kuitenkaan siinä onnistumatta. 

HPK:n tehokkain pelaaja on ollut ikinuori Riikka Noronen, joka esittää illasta toiseen loistavia otteita. Huikean pelikäsityksen omaava Noronen on kerännyt toistaiseksi tehopisteitä 8+14. Hämeenlinnalaiset ovat maalivahtipelissä käyttäneet kolmen torjujan taktiikkaa. Meeri Räisäsellä on pelattuja otteluita eniten, mutta myös Salla Sivula sekä Tea Koljonen ovat saaneet paljon vastuuta.

Sarjataulukon viidentenä on toinen yllättäjäjoukkue, sillä TPS on nostanut profiiliaan viime vuosista rutkasti. Turkulaiset pelaavat viikolla kahdesti, keskiviikkona kotona HPK:ta vastaan ja sunnuntaina joukkue matkaa sarjakärki K-Espoon vieraaksi. Palloseura lähtee näihin otteluihin kolmen ottelun voittoputkessa. Täydet pisteet ovat irronneet RoKilta, Ilvekseltä sekä HIFK:lta.

Myös turkulaisten pistepörssin kärkisijat ovat ranskalaispelaajien hallussa. Tyylikäs Estelle Duvin on iskenyt tehot 11+14 ja Lara Escudero säestää häntä tehoilla 9+8. TPS:n maalin suulla päävastuun on kantanut Isabella Laiho.

Kuudentena, sekä juuri viivan yläpuolella, majailee Tampereen Ilves. Ilveskin pelasi viime viikolla yhden rästiottelun hakemalla Sportista vierasvoiton lopputuloksella 2−8. Tällä viikolla tamperelaiset ovat tulessa kahdesti. Ensin perjantaina HIFK:n vieraana ja sunnuntaina Tesomalle saadaan vieraita Vaasasta.

Ilves on kahden ottelun voittoputkessa, mutta viidestä viimeisimmästä ottelustaan he ovat napanneet vähintään pisteen. Tupsukorvien tehokkain on ollut Jenna Suokko, joka on saalistanut tehot 10+7. Ilveksellä on selkeä ykköstorjuja, sillä maajoukkueen mukaan uudelleen nostettu Anni Keisala on torjunut yhtä vaille kaikki tamperelaisten ottelut. Nyt joku toinen saa maalilla vastuuta, sillä myös Keisala on asetettu karanteeniin altistumisen vuoksi. 

Anni Keisala on pelannut Naisten Liigan maalivahdeista tällä eniten tällä kaudella.
Anni Keisala on pelannut Naisten Liigan maalivahdeista tällä eniten tällä kaudella.
Kuva © Samuli Huikuri

Viivan alapuolella RoKi on vaanimassa Ilveksen nahkaa ja paikkaa ylempään jatkosarjaan. Nousijajoukkue aloitti kauden loistavasti, mutta on hiljalleen pudonnut sarjataulukossa alaspäin. Joukkue on saanut ladata akkuja nyt kaksi viikkoa ja matkustaa viikon ainoassa ottelussaan sunnuntaina Raksilaan kohtaamaan vahvaan vireeseen päässeen Kärpät. 

Rovaniemeläisten tehokkain on vasta neljättä kauttaan kilpasarjoissa pelaava Jenna Pirttijärvi tehoin 8+6. Ulkojäiltä maajoukkuerinkiin noussut lahjakas pelaaja on tuonut pirteän lisän suomalaiseen naiskiekkoiluun. Maalin suulla vastuu on jakaantunut tasan Janika Järvikarin sekä vasta 15-vuotiaan australialaisen Olivia Lastin kesken.

Kestomenestyjä Kärpät löytyy tässä vaiheessa kautta vasta sijalta kahdeksan. Viikonloppuna joukkue aloitti loppukirin tavoitteenaan päästä ylempään jatkosarjaan. Jalkoihin jäivät sekä Kuortane että Sport vieraskentillä. Tällä viikolla kalenterista löytyy ainoastaan yksi ottelu, kun joukkue kohtaa pohjoisen derbyssä sunnuntaina RoKin Raksilassa.

Oululaisten tehokkain on ollut HPK:sta siirtynyt maajoukkuehyökkääjä Ida Karjalainen, joka tehoilla 8+8 pitää valtikkaa käsissään. Maalissa Johanna Oksman on pelannut aavistuksen Kati Asikaista useammin.

Kärppien taakse putosi myös viime vuosina menestynyt Team Kuortane, joka tällä kaudella saattaa joutua hakemaan vauhtia alemman loppusarjan kautta. Nuori Kuortaneen joukkue on kärsinyt syksyn ajan koronatilanteesta ja viikonlopun rästiotteluistakin siltä puuttui karanteenin vuoksi liuta tärkeitä pelaajia. Kotitappiot Kärpille ja KalPalle pudotti joukkueen turhan kauaksi viivan alapuolelle.

Joukkueen eniten tehoja kerännyt pelaaja on Ulvilasta kotoisin oleva Sofianna Sundelin, jonka pisteet 15 (9+6) oikeuttavat kärkipaikkaan. Maalilla vastuun ovat  jakaneet melko tasaisesti Aino Laitinen sekä Emilia Kyrkkö.

Australialainen Olivia Last on tilkkinyt RoKin maalia tällä kaudella.
Australialainen Olivia Last on tilkkinyt RoKin maalia tällä kaudella.

Peräpään kaksikko saa valmistautua alempaan jatkosarjaan

Toiseksi viimeisenä majailee Rauman Lukko, jolla on taskussaan ainoastaan yksi voitto koko kaudelta. Sunnuntaina raumalaiset vierailivat Hämeenlinnassa HPK:n luona ja tuloksena oli tappio 8−4 lukemin. Lukon toistaiseksi ainoa voitto tuli liigan avauskierroksella Vaasan Sportia vastaan.

Lukon tehokkain on ollut kapteeni Maija Koski, jonka tehot 5+2 riittävät tämän joukkueen sisäisen pistepörssin kärkeen. Maalin suulla ovat tasatahtiin pelanneet Katriina Saarenmaa sekä Johanna Niemi.

Jumbona on ilman pisteitä oleva Vaasan Sport. 11 ottelua ja yhtä monta tappiota sekä yhtä monta tehtyä maalia. Myös vaasalaiset ovat joutuneet koronan takia olemaan tauolla niin peleistä kuin osittain jopa harjoituksista. Viime viikolla joukkue pelasi kolmesti kotona, muttei saanut pistettäkään Ilvekseltä, KalPalta tai Kärpiltä. Tulevana viikonloppuna heillä on edessään haastavat vierasottelut sekä HIFK:ta että Ilvestä vastaan.

Sportin tehokkain on ollut Susanna Viitala, joka on pistein 3+3 ollut mukana yli puolessa joukkueensa maaleista. Myös Vaasassa on maalivahdeille vastuu jakaantunut lähes tasan, sillä Oona Mäki on pelannut kuusi ja Melisa Mörönen viisi ottelua.

Sport on juhlinut maalia tällä kaudella keskimäärin kerran pelissä.
Sport on juhlinut maalia tällä kaudella keskimäärin kerran pelissä.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

» Lähetä palautetta toimitukselle