Naisten Liigan yhteenveto 2020-2021: Kausi tarjosi yllätyksiä ja pettymyksiä

Naisten Liiga / Artikkeli
Espoolaiset pääsivät juhlimaan Suomen mestaruutta kaudella 2020-2021.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Maaliskuun lopulla Naisten Liigan voittajaksi kruunattiin Kiekko-Espoo. Kausi tarjosi yllätyksiä, eikä pudotuspelien pelaaminen ollut itsestään selvää. Artikkelissa on tiivistettynä kauden eri käänteet.

Naisten Liigan kausi 2020–2021 päättyi maaliskuun lopussa ja kausi saatiin päättää sillä ainoalla oikealla tavalla, nimittäin pelaamalla. Edellisenä vuonna korona keskeytti kauden yhtäkkiä ja mitalit jäivät jakamatta, nyt kolme palkintokaappia on saanut lisätäytettä.

Kiekko-Espoo ja KalPa pääsivät ottamaan viimeinkin mittaa toisistaan finaalisarjassa espoolaisten viedessä kirkkaimmat mitalit otteluvoitoin 3–1. Kuopiossa tehtiin kuitenkin seurahistoriaa, sillä hopea on joukkueen korkein sijoitus. Pronssimitaleita puolestaan juhlittiin Helsingissä HIFK:n voittaessa Ilveksen 2–1.

Kauden aikana korona vaikutti joukkueiden toimintaan monella tavalla. Joulukuussa Naisten Liiga keskeytettiin ja alkusarjan viimeisiä otteluita ei pelattu ollenkaan.  Osa joukkueista oli useampaankin otteeseen karanteenissa altistumisten tai positiivisten tulosten vuoksi. Poikkeusolosuhteet eivät kuitenkaan näyttäneet vaikuttavat peliotteisiin, sillä karanteenissa olleista joukkueista kolme pokkasi mitalin kauden päätteeksi.

Joukkueiden sijoitukset yllättivät

Alkusarjan päättyessä sarjataulukko ei näyttänyt siltä, miltä sen odotti näyttävän kauden alussa. Edellisenä vuonna pronssiotteluun tiensä selvittäneet Kärpät ja Kuortane jäivät alempaan jatkosarjaan. HIFK puolestaan nousi ylempään jatkosarjaan ja kamppaili hetkellisesti jopa sarjataulukon toisesta paikasta.

Kestomenestyjä Ilves koki nuorennusleikkauksen ja oletuksena oli, että joukkue ei tule selviämään ylempään jatkosarjaan. Toisin kuitenkin kävi ja tupsukorvat raivasivat tiensä pronssiotteluun, jonka sitten hävisivät HIFK:lle. TPS nousi sarjataulukossa roimasti ylöspäin verrattuna edelliseen kauteen, nyt sijoitus oli alkusarjan jälkeen neljäs, kun aiemmin heidät löysi sijalta kahdeksan. 

Kuortane ja RoKi taistelivat viimeisestä pudotuspelipaikasta viimeiseen asti, lopulta Kuortane selvisi voittajana ja RoKin kausi jatkui karsintasarjassa.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Jatkosarjoissa enemmän panosta oli alemmassa, josta kaksi parasta nousi mukaan pudotuspeleihin. Kärpät ja Kuortane nostivat tasoaan sen verran, että varmistivat paikkansa pudotuspelikevääseen liiganousija RoKin nenän edestä.

Karsintasarjasta jatkoi kaksi joukkuetta ensi kaudelle Naisten Liigaan. Rovaniemellä ja Vaasassa päästiin juhlimaan liigapaikkaa, kun taas Raumalla ja Jyväskylässä joudutaan aloittamaan syksy Mestis-karsinnoista. Lukko onkin ollut jo useampana vuonna putkeen karsinnoissa ja nyt Raumalla joudutaan kehittämään naiskiekkotoimintaa, jotta paikka Naisten Liigasta saadaan takaisin.

Mukaan liittyi maajoukkuepelaajia, kauden lopulla osa pelaajista nosti hokkarit naulaan

Kaudella nähtiin paluumuuttajia, ainakin hetkellisesti. Maajoukkueessakin useaan otteeseen pelannut Emma Nuutinen palasi Espooseen kesken kauden muutaman kuukauden ajaksi. Otteluita ennätti kertyä vain kuusi, mutta näissä hän iski tehot 7+5.

Myös Oulussa saatiin maajoukkueverta joukkueeseen Isa Rahusen palatessa pelikentille. Rahunen oli ennen kautta ilmoittanut lopettavansa pelaajauran, mutta veri veti takaisin pelikentille ja hän liittyi Kärppien mukaan tammikuun lopussa. Tehoja ennätti kertyä seitsemässä ottelussa 2+7.

Naisleijonienkin maalilla torjunut Meeri Räisänen vaihtoi ulkomaan kaukalot takaisin kotimaahan ja aloitti syksyllä HPK:n maalilla. Uran kolmas Suomen mestaruus jäi ainakin toistaiseksi saamatta hämeenlinnalaisten hävitessä puolivälieräsarjan Ilvekselle otteluvoitoin 0–2.

Isa Rahunen kumosi päätöksensä pelaajauran lopettamisesta ja liittyi Kärppien mukaan tammikuussa loppukauden ajaksi.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Pelaajauutisia nähtiin kauden viimeisissä otteluissa myös toiseen suuntaan. RoKin Oona Parviainen ja HIFK:n Fanny Jalonen ilmoittivat lopettavansa pelaajauransa tähän kauteen.

Vaikka kausi päättyi vasta, on uuden kauden suunnittelu jo käynnissä monella paikkakunnalla. Pelaajahaut ovat alkaneet, valmentajasopimuksia julkaistaan ja ensi kautta valmistellaan jo kovalla tohinalla. Jää nähtäväksi, millainen kausi päästään syksyllä aloittamaan. 

» Lähetä palautetta toimitukselle