Naisten Liigan runkosarja kääntyy kohti ratkaisuaan − kaikissa joukkueissa riittää seuraamisen arvoisia pelaajia

Naisten Liiga / Artikkeli
HIFK:n Siiri Yrjölä on nuori ja äärimmäisen lahjakas puolustaja.
Naisten Liiga jatkuu keskiviikkona maajoukkuetauon jälkeen. Sekä Naisleijonat että Tyttöleijonat pääsivät avaamaan kautensa, ja iso osa heistä jatkaa kauttaan kotimaassa. Jokaisesta joukkueesta löytyy seuraamisen arvoisia yksilöitä, olivat he maajoukkueyksilöitä tai eivät.

Naisten Liigan runkosarja jatkuu puolivälissä olleen maajoukkuetauon jälkeen keskiviikkona. Naisleijonilla on takanaan voitokas EHT-turnaus Suomessa ja Tyttöleijonien peräpeileissä siintää onnistunut kolmen maan turnausurakka Tšekin Teplicessä.

Runkosarja päättyy helmikuussa, joten jäljellä on vielä riittävästi, muttei liikaa aikaa säkenöidä ennen kuin pudotuspelit alkavat ja mestarin selvittäminen toden teolla käynnistyy. Tässä artikkelissa nimetään kaksi ehdottomasti seuraamisen arvoista pelaajaa kustakin Naisten Liigan joukkueesta.

HIFK

Emilia Vesa on maajoukkueen vakiokasvoja, joten hänen seuraamisensa on lähellä itsestäänselvyyttä. HIFK:ssa on kuitenkin paljon vaihtoehtoja, joten tässä vaiheessa nimetyksi tuleminen kielii siitä, että pelaaja on matkalla nähtyä parempiin suorituksiin.

Emilia Vesa tulee olemaan Naisten Liigassa kova tekijä kevätkaudella.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Alkukaudesta Vesa jäi hieman Sanni VanhasenMichaela Pejzlován ja kumppanien varjoon, mutta sittemmin hän on nostanut profiiliaan roimasti. Yhdessä maajoukkueen ketjukaverinsa Julia Liikalan kanssa kaksikko saattaa olla tuhoisa Naisten Liigan loppukaudella.

Siiri Yrjölä nousi Naisleijoniin marraskuun maajoukkuetapahtumassa. Hän paitsi esiintyi edukseen läpi otteluiden, pääsi myös tuuraamaan Tšekki-ottelussa sivussa ollutta Jenni Hiirikoskea Naisleijonien ykkösylivoimassa. 18-vuotias pakki on lähellä kansainvälistä läpilyöntiään.

Alkukaudella kaikista puolustajista eniten (8+16=24) pisteitä tehnyt Yrjölä on moderni ja taitava pelaaja, jolla on HIFK:ssa erinomaiset edellytykset nousta jo tällä kaudella vähintään kansallisen tason ehdottomaan eliittiin.

KalPa

Adalmiina Makkonen on yksi Tyttöleijonista täksi kaudeksi naisten maajoukkueeseen kasvaneista 2004 syntyneistä pelaajista. Sanni Rantalan peliä katsellessa ja siitä oppia imiessä itsekin kiekollisesti lahjakas puolustaja kehittyy Kuopiossa varmasti loppukauden aikana vielä rutkasti.

Adalmiina Makkonen lukeutuu suomalaisen naiskiekon suuriin lupauksiin.

Jenna Kaila murtautui marraskuussa Naisleijoniin hieman yllättäen. Häntä ei nimetty alkuperäiseen joukkueeseen, mutta muutosten myötä hän pääsi joukkueeseen. Avausottelussa ei vielä peliaikaa tullut, mutta viikon toisessa pelissä syntyikin jo aikuisten maajoukkuedebyytti. Kolmannessa matsissa löytyi jo maaliverkkokin.

KalPassa monikäyttöinen hyökkääjä on nähty niin ykkösketjussa kuin kolmosvitjassakin. Työteliäs Kaila pystyy muodostamaan toimivan kokonaisuuden niin supertähtien kuin tavallisempien kiekkoilijoiden kanssa. On mielenkiintoista nähdä, miten leijonakokemus vaikuttaa Kailan peliin Naisten Liigassa.

Kiekko-Espoo

Anni Montonen sai niin ikään kasteensa Naisleijonissa marraskuussa. Vaikka hän ei EHT:llä aivan säkenöinytkään, ei hän syyttä päässyt maajoukkueeseen. Naisten Liigassa joukkueensa tehokkain pelaaja ei ole ryhmänsä säkenöivin pelaaja tai pulppuavin persoonakaan, mutta tulosta syntyy. Se lienee jääkiekossa tärkeintä ja seuraamisen arvoistakin.

Anni Montonen on ollut Kiekko-Espoon parhaimmistoa. Se poiki myös maajoukkuekutsun.

Tyttöleijonien hyökkääjä Julia Schalin saa viime kauden mestarijoukkueessa kohtalaista vastuuta. Espoolainen jääkiekkoympäristö on varmasti oivallinen 17-vuotiaan kehittymisen kannalta. Pallopelien monitaituri on kiintoisa seurattava loppukauden osalta.

Kuortane

Sinna Varjonen suoriutui Tyttöleijonien kolmen maan turnauksesta erinomaisesti ja nosti profiiliaan myös jatkuvaa Naisten Liigan kautta silmällä pitäen. Nuori joukkue tarvitsee pitkän kauden aikana luottopelaajia ja Varjonen on yksi sellainen.

Kuortaneen riveissä on monia muitakin vastuunkantajia, mutta Varjosen kaltaisten takuuvarmojen pelaajien olemassaolo on hyvin tärkeää. 20 ottelussa tehot 3+11=14 tehnyt Varjonen on ylivoimaisesti Kuortaneen tehokkain puolustaja.

Sinna Varjonen (numero 5) on Kuortaneen johtava puolustaja.
Kuva © Timo Savela

Heidi Kokora on 183-senttisenä pelaajana vaikeasti ohitettava ilmestys. Hyvin kiekkoa suojaava työmyyrä tekee jäällä paljon oikeita asioita ja ulottuvuudestaan huolimatta ei ole juurikaan kankea.

Vaikka Kokora ei ole joukkueensa pisteidentekijöiden kärkikaartia, on hän luotettava pelaaja ja hänet voi laittaa kentälle otteluiden tärkeillä hetkillä. Kuortane on suorittanut joukkueena alkukaudella kiitettävällä tasolla ja nuoren joukkueen menestys perustuukin tiiviiseen joukkuepeliin ja yhteistyöhön. Kokora on hyvä esimerkki tällaisen toteuttajasta.

TPS

Anni Timonen sai turkulaisten takalinjoilla kovan vaihteen silmään juuri ennen maajoukkuetaukoa. Paljon vastuuta saava Timonen on parantanut tekemistään läpi kauden, joten vastaavan jatkuessa hän on TPS:lle erittäin arvokas palanen runkosarjan jälkimmäisellä puolikkaalla.

TPS:n maalinteko on ollut alkukauden osalta varsin hyvissä kantimissa, joten puolustuspään kestävyys korostuu. Siinä Timonen auttaa.

Pauliina Salonen on yksi tulevien N18-ikäluokan MM-kisojen tähdistä. Keskushyökkääjä on alkukaudella ollut TPS:n tehokkain pelaaja ja hän on pystynyt johdattamaan joukkueensa moneen voittoon omalla panoksellaan.

Salonen on joukkueensa ainut yli piste per peli -tahdilla tehoillut pelaaja, eikä olisi suuri yllätys, mikäli sama tahti jatkuisi tästä eteenpäinkin.

Anni Timonen on löytänyt tehonsa.
Kuva © Timo Savela

Ilves

Elli Suoranta on kaikessa hiljaisuudessa noussut Naisten Liigan puolustajien top 5:een. Kovaa oikealta laukova Suoranta kantaa tupsukorvien takalinjoilla isoa vastuuta yhdessä Johanna Siiran kanssa. Nuoren puolustuksen kantavan voiman onnistuminen on vahvasti yhteydessä joukkueen tulosten kanssa.

Ilveksen ylivoimapelissä Suoranta on ollut tehokas yhdessä tässä alla mainittavan taitoniekan kanssa.

Tästä perspektiivistä Suoranta usein tuulettelee tehopisteitään.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Emilia Varpula on koko Naisten Liigan parhaita ylivoimapelaajia. Hyökkäysalueen oikealta puolelta peliä pyörittävä Varpula laittaa monet vastustajat nippuun harhautuksillaan ja löytää pelikaverinsa hämmästyttävän helponnäköisesti. Usein se pelikaveri on juuri Suoranta.

HPK

Entinen pikaluistelija Karolína Erbanová on sattuneesta syystä tuulennopea ja vikkelä hyökkääjä. Yhdessä muiden HPK:n ulkomaalaispelaajien kanssa Erbanová muodostaa mielenkiintoisen kokonaisuuden.

Erbanován luistin liikkuu kaukalossa vauhdikkaasti.

Vanessa Viitala johtaa marraskuun maajoukkuetauolta lähdettäessä Naisten Liigan tulokkaiden pistepörssiä tehoillaan 2+2=4. Vaikka Viitala ei lukeudu joukkueensa tehokkaimpiin pelaajiin, edustaa hän sitä osastoa, josta varmasti kuullaan jatkossakin. Kannattaa siis aloittaa hänen seuraaminen jo nyt.

Kärpät

Oona Havana on oululaisten nuoren joukkueen nuori johtaja. Ykkösketjun keskushyökkääjä pystyy yksilötaidollaankin tekemään tärkeitä maaleja Kärpille. Havana murtautui Naisleijoniin marraskuun tapahtumassa ja hän suoriutui roolissaan hyvin.

Oona Havana johtaa Kärppien hyökkäystä.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Tässä yhteydessä tulee mainita myös Havanan ketjukaveri niin Kärpistä kuin Naisleijonista, Anna-Kaisa Antti-Roiko, sekä kaksikkoa vuotta nuorempi Tilli Keränen, joka on Tyttöleijonien tämän vuoden tähtipelaajia. Ketjun peli on hienoa katsottavaa jokaisessa Kärppien pelissä.

Kärppien puolustuksesta löytyy hyvin liikkuva Monica Sarkkinen Mata, joka on 147-senttisellä varrellaan mielenkiintoinen väkkärä kaukalossa. Sarkkinen Mata operoi kentällä laajalla säteellä ja hyvänä luistelijana hän tukee hyökkäyksiä ja erikoistilanteita näyttävästi.

Lukko

Aliisa Toivonen on ollut melko selvästi raumalaisten tehokkain yksilö alkukauden osalta. Lahjakas 21-vuotias hyökkääjä pystyy oikeastaan mitä tahansa vastustajaa väläyttelemään osaamistaan hyökkäyspäässä, vaikka joukkueen tulostaso ei siitä kovinkaan kohoaisi.

Tärkeillä hetkillä Toivonen on sellainen pelaaja, jonka voi laittaa kentälle milloin tahansa, mutta syy seurata häntä juontaa juurensa juuri periksiantamattomaan hyökkäysasenteeseen ja taitoon.

Aliisa Toivonen maalinteossa. Sen homman hän osaa.
Kuva © Timo Savela

Joukkueen kokenutta osastoa edustava Ada Ukkola, 24, tuli täksi kaudeksi Oulusta Raumalle. Kapeammalla kapasiteetilla varustetussa joukkueessa Ukkolan merkitys on suuri ja tästä syystä hän saakin vastuuta yllin kyllin.

Ukkola pystyy pelaamaan kiekollisena paineenkin alla, vaikka useimmiten rakentelu kuivuu kasaan ylivertaisten vastustajien vyöryessä joukkueen kimppuun.

RoKi

Olivia Last on yksi koko sarjan parhaista maalivahdeista. Jo erittäin nuorena Rovaniemelle tullut australialainen on niin hyvä, ettei RoKin kaltainen ympäristö todennäköisesti riitä hänelle kovin pitkäksi aikaa. Lastin tulevaisuus on naiskiekon huippuorganisaatioissa ja -sarjoissa.

Olivia Last on usein täystyöllistetty RoKin maalilla.
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/

Vaikka Last ei likikään aina pysty johdattamaan torjunnoillaan joukkojaan voittoon, antaa hän ohuehkolla taitopankilla operoivalle RoKille usein mahdollisuuden kohtalaisiin tuloksiin.

Myös toinen RoKin seurattavista pelaajista tulee ulkomailta. Anna Kalová on tšekkiläinen lahjakkuus, joka tuo rovaniemeläisnippuun sen kaipaaman tuulahduksen jotain erilaista. Raikas hyökkääjä on ollut joukkueensa tehokkaimpia pisteillään 1+8=9.

Kalová on niin sanotusti tyypillinen keskushyökkääjä, jolla vaikuttaisi olevan hyvä pelikäsitys ja joka löytää ketjukaverit kentältä hyvin. Kenties hän tuo loppukaudella RoKille joukkueen kaipaamia pisteitä oivalluksillaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle