Naisten Liigan ennakko, sijat 7−9: Kokemattomille joukkueille tarjolla haastajan asema

Naisten Liiga / Artikkeli
Oona Havana on Kärppien pelillinen johtaja.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Naisten Liigan runkosarja kauden 2023−24 osalta pyörähtää käyntiin 9.−10. syyskuuta Espoon Matinkylässä pelattavassa avaustapahtumassa. Sarjaan osallistuu alkavalla kaudella yhdeksän joukkuetta.

Jatkoaika ennakoi Naisten Liigan joukkueiden voimasuhteita kolmella artikkelilla, joista yhdessä syvennytään ennalta kolmeen vahvimpaan ryhmään, yhdessä povatun keskikastin kolmikkoon ja yhdessä jutussa paneudutaan ennalta pahnanpohjimmaisten tilanteeseen.

Tässä artikkelissa käsitellään kolmea hännille sijoitettua joukkuetta, jotka ovat TPS, Kärpät ja RoKi.

TPS

Vahvuudet

TPS koki paljon muutoksia sitten viime kauden. Yksi osa-alue, minkä voidaan laskea vähintään säilyttäneen tasonsa tai jopa parantuneen, on maalivahdit. Tolppien väliin turkulaisilla on heittää jo pitkään Naisten Liigaa pelannut Tea Koljonen sekä nuori Tyttöleijonissa edellisissä MM-kisoissa torjuntavastuuta saanut Suvi Saarinen.

RoKista TPS sai lahjakkaan australialaiskassarin Olivia Lastin, joka on osoittanut jo olevansa yksi sarjan potentiaalisimpia torjujia. Tietysti hänen tilastoissaan on näkynyt se, ettei hän ole päässyt pelaamaan huippujoukkueen takana.

Australialaismaalivahti Olivia Last on mielenkiintoinen nimi TPS:n maalinsuulle.
Kuva © Timo Savela

Parhaimmillaan TPS:n maalivahtikolmikosta jokainen pystyy torjumaan voittoja Naisten Liigassa, mutta toisaalta veskaripelin on myös pakko onnistua, mikäli turkulaiset mielivät menestyä alkavalla kaudella.

Heikkoudet

Olisi kohtuutonta sanoa, että nuorentunut ja kokemusta menettänyt joukkue olisi varmuudella heikko tai heikentynyt. On kuitenkin nähtävissä, että TPS:llä on edessään paljon opeteltavaa ja yhteisiä kokemuksia kerättävänä ennen kuin joukkue menestyy nykyrungollaan.

Joukkueessa on totta kai yksilöosaamista ja kokemustakin. Puolustuksessa esimerkiksi Nella Berg on maajoukkuetason pelaaja ja hyökkäyksessä on Maija Kosken kaltainen konkari.

Lahjakas Nella Berg on TPS-puolustuksen kulmakiviä alkavalla kaudella.
Kuva © Timo Savela

Vaikka TPS pystyisikin joinain päivinä haastamaan parempiaan sarjapisteistä, todennäköisempää on kuitenkin se, että turkulaiset majailevat valtaosan kaudesta sarjataulukon häntäpäässä.

Knoppitieto

TPS sai täksi kaudeksi viisi Lukon naisten joukkueessa pelannutta pelaajaa riveihinsä. Aiemmin mainittu Koski sekä hyökkääjät Amanda Julkunen ja Carolina Grönroos sekä puolustajat Mette Karru ja Hanna Brofelt tulivat Turkuun, kun Lukko lakkautti naisten liigajoukkueen toiminnan.

Kärpät

Vahvuudet

Oululaisilla on riveissään kaksi koko sarjan eliittiin laskettavissa olevaa hyökkääjää. 2004 syntyneet Oona Havana ja Anna-Kaisa Antti-Roiko muodostavat niin taitavan ja sitkeän tutkaparin, että heissä on jokaisella naisten liigajoukkueen puolustuksella pitelemistä. Havana ja Antti-Roiko ovat päässeet näyttämään osaamistaan jo Naisleijonissakin.

Kärppäryhmän hyökkäyksestä löytyy myös hyviä kakkoskorin pelaajia. Heistä mainittakoon ainakin Emma Ekoluoma sekä Puusaaren siskokset Essi ja Emmi. Kokeneet Jasmin Hulanmäki ja Sari Wäänänen tuovat arvokasta tietotaitoa joukkueeseen.

Sari Wäänäseltä sopii odottaa vastuunkantoa terävimmän tuloskärjen takana.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Luetellessa Kärppien joukkueen vahvuuksia on myös nostettava esiin maalivahti Kati Asikainen, joka urakoi isolla pelimäärällä ja torjuu pääsääntöisesti mainiolla tasolla.

Heikkoudet

Tilli Keräsen lähtö KalPaan heikentää tietysti Kärppien hyökkäysosastoa, mutta ei tee siitä toimintakyvytöntä. Kysymysmerkiksi nousee oululaisten puolustuskalusto. Kärpät päästi viime kauden runkosarjassa 150 maalia. Ainoastaan viime kauden hännänhuiput RoKi ja Lukko olivat tässä tilastossa oululaisten alapuolella.

Kokeneen Aino Kaijankosken johdolla kärppäpuolustuksella on iso tehtävä pitää vastustajat poissa ylenpalttiselta määrältä maalipaikkoja. Kenties RoKista tullut puolustaja Iida Heikonen auttaa osaltaan tässä haasteessa.

Knoppitieto

Kärpillä oli viime kaudella naisten liigajoukkueista suurin yhteenlaskettu yleisömäärä. Kärpät, KalPa ja RoKi ovat Naisten Liigassa ainoat joukkueet, jotka pelaavat oman seuransa miesten edustusjoukkueen kanssa samassa hallissa.

Kärppien kotipyhättö on Raksilan jäähalli, KalPan kotikenttänä toimii Kuopion Niiralassa sijaitseva jäähalli ja RoKi mittelee kotiyleisönsä edessä Rovaniemen Lappi Areenalla.

RoKi

Vahvuudet

RoKi ja Lukko olivat viime kaudella selvästi kaksi Naisten Liigan heikointa joukkuetta, mutta on rovaniemeläisilläkin jotain, mistä he voivat ammentaa voimaa ja uskoa omiin mahdollisuuksiinsa.

Lappilaisen tyttökiekkoilun suurlahjakkuudet Iida ja Emma Lappalainen ovat RoKin hyökkäyspelin sielu ja heiltä on lupa odottaa tulosta runkosarjaotteluissa. Siskosten takaakin voi tulla tehoja esimerkiksi Tšekin maajoukkueessakin pelanneelta Anna Kaloválta ja TPS:stä napapiirille palanneelta Moona Keskisarjalta.

RoKin pärjääminen edellyttää muun muassa Anna Kaloválta tehopisteitä.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

RoKin päävalmentaja vaihtui viime kaudesta. Tuomas Liitola lähti Ruotsiin ja tilalle tuli nuori Teemu Koivula. Vaikka vanhan sanonnan mukaan "vaihtamalla paranee", ei sitä sovi ottaa aivan suorana totuutena. Uuden pääkäskijän astuminen puikkoihin on kuitenkin aina mahdollisuus kehitykseen.

Heikkoudet

RoKin naisten liigajoukkue on kilpailijoihinsa nähden kokematon ja nuori. Naisten Liigassa usein kokemus on valtti ja nuorten joukkueiden selkäranka tuppaa katkeamaan silloin tällöin helpommin kuin rutinoituneempien nippujen.

Uusi luotsi Koivula pääsee paitsi hedelmälliseen, myös vaativaan tehtävään. Hänen on lajivalmennnuksen ohessa pystyttävä pitämään nuoret naiset keskittyneenä läpi kauden jokaisessa ottelussa erä ja vaihto kerrallaan.

Knoppitieto

RoKi on alkavalla naisten liigakaudella kaikista yhdeksästä osallistujajoukkueesta keskiarvollisesti pisin (171,33cm).  Ulottuvuus voikin olla yksi ryhmän vahvuuksista tällä kaudella esimerkiksi erikoistilanteissa. Nuorinta joukkuetta rovaniemeläisillä ei kuitenkaan ole, sillä Kuortaneen keski-ikä on 16,83 vuotta. RoKi on kuitenkin toiseksi nuorin joukkue 18,19 vuoden ikäkeskiarvollaan.

Muokattu: 8.9.2023, kello 11.50: RoKin knoppitietoa muutettu. Tarkennettu, että pelaajien fyysiset ominaisuudet voivat hyödyttää heitä pelillisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle