Naisten Liigan alkukauden parhaat pelipaikoittain: HIFK:n vyöry näkyy, mutta muissakin joukkueissa osataan

Naisten Liiga / Artikkeli
Ilves on ollut Naisten Liigan alkukauden piristysruiske.
Kuva © Aleksi Koskinen
Naisten Liigan runkosarja on päässyt nyt toden teolla käyntiin. Voimasuhteet alkavat pikkuhiljaa hahmottua ja joukkueiden tähdet ovat alkaneet tuikkia. Tässä artikkelissa käydään läpi alkukauden parhaat suorittajat jokaiselta kolmelta pelipaikalta.

Naisten Liigassa joukkueet lähestyvät kymmenen pelatun ottelun rajaa. Kaikkinensa runkosarjassa pelataan 32 ottelua. Nyt on aika tarkastella kunkin pelipaikan onnistujien listoja alkukauden osalta. HIFK:n tehokkuus näkyy erityisesti hyökkäyspäässä, mutta puolustavampiin rooleihin tultaessa muiden joukkueiden osaajat pääsevät esiin.

Valintakriteereinä on käytetty suorien tehopisteiden ja torjuntaprosenttien lisäksi yksilön vaikutusta joukkueen menestykseen sekä tuloksellista vastuunkantokykyä peilaten esimerkiksi pelattujen otteluiden määrään suhteessa tehokkuuteen.

Maalivahdit

1. Salla Sivula, Ilves, 6 pelattua ottelua, 91,7 %

Sivula on suurin yksittäinen tekijä tamperelaisten hurjan syyskuun takana. Sivula on hävinnyt tällä kaudella vasta yhden ottelun, ja sekin tapahtui vieraskentällä tulivoimaista HIFK:ta vastaan. Ottanut alkukaudella lukuisia paraatipelastuksia ja taannut Ilvekselle monta sarjapistettä pelastuksillaan.

2. Olivia Last, TPS, 7 pelattua ottelua, 92,9 %

Nuori australialainen oli jo RoKissa pelatessaan potentiaalinen ja taitava maalivahti, mutta Turkuun tullessaan Last on puhjennut kukkaan toden teolla. Hänellä on suuri merkitys siihen, miksi turkulaiset ovat poimineet muutamia isoja voittoja alkukaudella.

Olivia Last on torjunut TPS:n maalilla upeasti.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

3. Aino Laitinen, KalPa, 4 pelattua ottelua, 92,2 %

Laitinen on hieman yllättäen noussut haastamaan Tiina Rannetta ykköstorjujan paikasta. Viime kaudella Laitinen ei juuri pelannut, mutta nyt hän on vastannut huutoon vakuuttavasti. Vaikka kuopiolaisten joukkuemenestys odottaa itseään, on Laitinen ollut maalilla luotettava. Tilastoissa on jo kaksi nollapeliä.

4. Minja Drufva, Kiekko-Espoo, 4 pelattua ottelua, 93,3 %

Drufva on jakanut torjuntavastuun Tiia Pajarisen kanssa, mutta on suoriutunut torjuntatöistään virkasiskoaan etevämmin. Vaikka Naisleijonissakin nähty Pajarinen lienee yhä pitkällä tähtäimellä espoolaisten ykkösvalinta, on Drufva osoittanut, että hänkin taitaa torjumisen jalon taidon.

5. Eline Gabriele, HPK, 6 pelattua ottelua, 90,9 %

Naisten Liigaan täksi kaudeksi tullut Alankomaiden maajoukkueen ykkösmaalivahti oli ennen kauden alkua kirjoittamaton kortti. Enää hän ei sitä ole, vaan Gabriele on osoittanut olevansa hämeenlinnalaisille luotettava ykkösmaalivahti menestysjahdissa.

Eline Gabriele on tullut hienosti sisään Naisten Liigaan.
Kuva © Aleksi Koskinen

Lähellä valintaa: Blanka Škodová (HIFK), Melisa Mörönen (Ilves), Janika Järvikari (HPK).

Puolustajat

1. Sanni Rantala, KalPa, 10 ottelua, 4+6=10

Huippupuolustaja on takonut KalPan takalinjoilla hurjia tehopisteitä. Vielä Rantalan omat tehot eivät ole siirtyneet joukkueen sarakkeeseen tai tartuttaneet onnistumisen puuskaa kovinkaan moneen muuhun KalPa-pelaajaan, mutta esimerkkiä naisleijonapuolustaja on näyttänyt tyylikkäästi.

Sanni Rantala on ollut Naisten Liigan alkukauden tehokkain puolustaja.

2. Heta Seikkula, HPK, 9 ottelua, 4+5=9

On ollut siskonsa tavoin HPK:n alkukauden tehokkuuden avain. Hämeenlinnalaisten kapteeni on pystynyt tuomaan joukkueeseen johtajuutta paitsi pukukopissa, myös kentällä. Kantaa isoa vastuuta ja on pystynyt hyödyntämään sen myös tehopisteiksi.

3. Siiri Yrjölä, HIFK, 5 ottelua 3+6=9

Alkukaudella muutaman ottelun sivussa ollut tehopakki voisi periaatteessa olla ylempänäkin tällä listalla. Fakta on kuitenkin se, että HIFK olisi pärjännyt tuloksellisesti hyvin, vaikka Yrjölä olisi suorittanut maltillisemminkin. Yhdeksän pistettä viidessä matsissa on silti puolustajalta kova suoritus.

Siiri Yrjölä on palannut tositoimiin tehokkaana.
Kuva © Juha Alamäki

4. Julia Zielinska, Kiekko-Espoo, 7 ottelua, 4+3=7

Puolalaispuolustaja on aloittanut kauden tehokkaasti. Tätä tahtia nuoren naisen piste-ennätys menee uusiksi jo ennen joulua. Kiekko-Espoon takalinjoilla on myös Minttu Tuomisen kaltaisia konkareita, joten Zielinska saa ammennettua varmasti uusia juttuja pelaamiseensa. Tehoilulle ei siis ole nähtävissä loppua.

5. Elli Suoranta, Ilves, 5 ottelua, 3+1=4

Oli Yrjölän tavoin sivussa kauden muutamasta ensimmäisestä ottelusta. Palattuaan tositoimiin Suoranta on ollut tutun tehokas. Vaikka vielä hän ei ole saavuttanut aivan parasta tasoaan, on kolme maalia viidessä ottelussa suoritus, jolla pääsee tälle listalle.

Elli Suorannan tykki on puhunut tällä kaudella jo kolmesti.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Lähellä valintaa: Nelly Andersson (HIFK), Athéna Locatelli (HIFK), Mikaela Saukkonen (HIFK).

Hyökkääjät

1. Michaela Pejzlová, HIFK, 9 ottelua, 13+22=35

Tšekin maajoukkuetähti on ollut alkukaudella aivan käsittämättömässä vedossa. HIFK:n ykkösketjua johtava Pejzlová on laittanut tehoja taululle sitä tahtia, että vähintään hänen oma Naisten Liigan yhden kauden piste-ennätyksensä 82 pistettä on tähtäimessä. Kautta aikojen -kausitilaston kakkosnimi Tiia Reima 85 pisteellään ja jopa tilastokärki, legendaarinen Riikka Sallinen 129 pisteellään, saavat katsella peruutuspeiliin loppukauden ajan, kun Pejzlová takoo pisteitä.

Löytyykö tälle kaksikolle pysäyttäjää? Julia Liikala ja Michaela Pejzlová ovat olleet hurjassa lyönnissä. Viime kaudella he voittivat HIFK:ssa Suomen mestaruuden.

2. Sanni Vanhanen, HIFK, 9 ottelua, 9+12=21

Nuori suomalaisen naisten jääkiekon tulevaisuuden supernimi on johtanut HIFK:n kakkosketjua etevästi. Taistelijaluonteinen ja taitava keskushyökkääjä pystyy pistämään vastustajan kuin vastustajan nippuun osaamisellaan Naisten Liigassa. Vasta tänä kesänä 18 vuotta täyttänyt Vanhanen häikäisee katsojia vielä pitkään.

3. Kiti Seikkula, HPK, 9 ottelua, 6+10=16

Kuten aiemmin mainittua, siskonsa Hetan kanssa Seikkula on ollut HPK:n tuloksenteon tukiranka alkukaudella. Seikkulat näyttävät omalla tekemisellään mallia joukkueen muille pelaajille ja tehokkuus onkin alkanut pikkuhiljaa tarttua myös muun muassa hämeenlinnalaisten nuorisokaartiin.

Kiti Seikkulan alkukausi on ollut väkevä.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti / https://www.instagram.com/fotokuutti

4. Julia Liikala, HIFK, 9 ottelua 10+14=24

Liikala on loistava pelaaja ja muodostaa tälläkin kaudella pitelemättömän kaksikon Pejzlován kanssa. Kuuluu ehdottomasti viiden listalle, ja olisi voinut kenties olla ylempänäkin. Pelipaikka hurjan Pejzlován vierellä tietysti auttaa Liikalaa suorituksissaan, mutta myös vie valokeilaa hieman pois hänestä itsestään, jotta listasijoitus olisi tällä kertaa korkeampi. Liikala on HIFK:lle energisyydellään ja reippaalla luonteellaan kauden mittaan varmasti tärkeä asennepelaaja.

5. Lisette Täks, Kiekko-Espoo, 7 ottelua, 9+5=14

Ulottuva keskushyökkääjä nousee espoolaisten tasaisesta rintamasta esiin maalintekotaidollaan. Terävästi laukova ja loistavasti kaukalosta tiloja löytävä Täks on parhaimmillaan aivan sarjan parhaita hyökkääjiä. Hän on päässyt haistelemaan jo naisten maajoukkueen ilmaa ja tulevaisuudessa on varmasti vakionimiä Naisleijonien johtoryhmän papereissa.

Lisette Täks on päässyt komeasti maalien makuun.

Lähellä valintaa: Emma Nuutinen (Kiekko-Espoo), Pauliina Salonen (HIFK), Anniina Kaitala (Ilves).

» Lähetä palautetta toimitukselle