Naisleijonilta vaaditaan paitsi tehokkuutta, myös tiivistä peliä − seuraa näitä asioita MM-välierässä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomen naiset tavoittelevat MM-finaalipaikkaa lauantai-iltana kotimaista aikaa.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
Suomi tavoittelee MM-finaalipaikkaa välierässä Yhdysvaltoja vastaan. Vaikka hallitseva mestari on ottelussa suursuosikki, ei sinivalkoista haastajaa sovi laskea kamppailusta ulos. Naisleijonilla on iskukykyinen ryhmä, jolla on osaamista ottaa yksittäinen sensaatiovoitto. Kaiken on kuitenkin osuttava kohdalleen.

Suomi haastaa naisten MM-välierässä lauantaina kello 22 alkaen hallitsevan mestarin Yhdysvallat. Kaksikko kohtasi toisensa jo alkulohkossa, jolloin pohjoisamerikkalaisnippu oli parempi maalein 5−3. Tuolloin Elisa Holopaisen kaksi maalia ja muutoinkin kenttätapahtumiin nähden tehokas esitys piti sinivalkoiset vastustajan kintereillä.

Finaalipaikan tavoittelussa maalit ovat jälleen tuttuun tapaan pääosassa, mutta vastustajan osumien estämiseksi Naisleijonilta on löydyttävä myös yhtenäisyyttä ja järjestelmällistä toimintaa omassa päässä.

1. Rohkeaa viisikkopeliä

Suomi joutuu varmasti puolustuskannalle useaan otteeseen Yhdysvallat-ottelun aikana. Taitavat pohjoisamerikkalaiset iskevät paikan saadessaan, mutta tätä Naisleijonien ei pidä lähteä pelkäämään. Suomalaisilla nimittäin on itselläänkin tulivoimainen ryhmä jalkeilla, joten rohkeuden kautta pelaamalla myös hyökkäyspelin luominen helpottuu.

Elisa Holopainen on yksi Naisleijonien pelirohkeimpia hyökkääjiä.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Puolustajien on pystyttävä ja uskallettava tukea hyökkääjiä, kun Suomi saa kiekon joko suoraan hyökkäysalueella hyvistä riistoista, joita joukkue on viljellyt läpi turnauksen, tai pääsee kääntämään peliä keskialueelta. Vastaavasti hyökkääjien on jaksettava tehdä töitä myös puolustussuuntaan, jotta yhdysvaltalaiset eivät pääse ylivoimaisena parhaille maalintekosektoreille.

Jos Naisleijonat alkaa pelätä virheitä tai joutuu miettimään liikaa pelillisiä ratkaisuita kellon ollessa käynnissä, alkaa kylmä hiki nousta ohimolle. Joukkue tietää, miten se pelaa parhaiten yhdessä. Nyt on aika toteuttaa sitä suunnitelmaa.

2. Järki mukana kiekollisissa ratkaisuissa

Vaikka Naisleijonat on saanut tappioista huolimatta positiivisiakin viitteitä pelistään erityisesti pohjoisamerikkalaisia vastaan tässä turnauksessa, ei joukkueella ole pienintäkään varaa luulla itsestään liikoja. Yhdysvallat on edelleen giganttinen ennakkosuosikki.

Alkulohkon kohtaamisessa Yhdysvallat laukoi 45 kertaa kohti torjuntavuorossa ollutta Anni Keisalaa, kun taas Suomi sai 12 kiekkoa kohti Aerin Frankelia. Lukemat lienevät lauantainakin samansuuntaiset, mutta mikäli Naisleijonat voittaa välieränsä, ei voitto tule tilastorallattelulla.

Suomelta kaivataan järkevää kiekollista peliä. Kapteeni Jenni Hiirikosken esimerkki saattaa näissä asioissa korostua.

Suomen on pystyttävä tekemään 60 minuutin ajan, ja tarvittaessa pidempäänkin, monta viisasta kiekollista toimea. Oma alue on siivottava riskittömästi ja kiekolliselle pelaajalle on löydyttävä lähituki omalla kenttäpuoliskolla. Väärin ajoitetut vaihdot ja huonot alueiden täytöt on pystyttävä karsimaan, sillä Yhdysvallat rokottaa virheistä armotta. Lisäksi, jos Naisleijonilla on jokin sovittu puolustuspään pelitapa, on sitä noudatettava nyt moitteetta. Vastustaja huomaa hetkellisetkin nukahdukset.

3. Jäähyttömyys kunniaan

Suomi oli ajautua todellisiin vaikeuksiin jäähyillessään puolivälierässä Sveitsiä vastaan. Sinivalkoiset kuitenkin onnistuivat riittävissä määrin pimentämään Lara Stalderin ja Alina Müllerin, eikä alppimaalta löytynyt tarpeeksi leveyttä rummuttaa rikki suomalaisalivoimaa. Yhdysvallat tuo kentälle aivan eri kaliiberin rykmentin, joka taatusti laittaa laattaa pussiin erikoistilanteista.

Jos Suomi onnistuu edellä mainittujen asioiden lisäksi myös jättämään jäähyminuutit minimiin, on sillä saumansa yllättää ja nousta muutaman vuoden tauon jälkeen jälleen sensaatiomaisesti MM-finaaliin.

» Lähetä palautetta toimitukselle