Naisleijonilla käynnissä nuorennusleikkaus – Ruotsissa lakkoillaan

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Karkaako Suomi Ruotsilta yhä enemmän?
Kuva © Sirpa Pöyhönen sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Kotikisojen huuma on ohi ja naisleijonille etsitään uusia vastuunkantajia. Pystytäänkö kevään tuomaa nostetta hyödyntämään riittävästi? Ruotsin naiskiekkoilu puolestaan ui nyt syvällä. Putoaminen B-sarjaan ja pelaajatkin istumalakossa. Ruotsin naisten liiga SDHL puolestaan porskuttaa vahvasti eteenpäin.

Keväällä Espoossa pelatuissa naisten MM-kisoissa Suomi ehti jo hetken juhlia jopa maailmanmestaruutta, joka lopulta kuitenkin vaihtui katkeraan hopeaan. Mediassa naiskiekkoilu oli vahvasti esillä ja jääkiekkoväki innostui oikein toden teolla kannustamaan naisleijonia.

Naiskiekkoilua globaalisti jo useamman vuoden seurannut Jarno Tuokkola on luonnollisesti tarkastellut syksyn ensimmäisten maajoukkueleirien tapahtumia ja analysoi hiukan vallitsevaa tilannetta naisleijonien osalta.

− Siellä varmaan haetaan vähän erilaisia vaihtoehtoja ykkössentterin osalta.

Naisten Euro Hockey Tour -sarjan Suomen turnaus pelataan nyt elokuussa, pääosin Vierumäellä. Onko Jääkiekkoliitto osannut tarpeeksi hyödyntää kevään huumaa markkinoidakseen tätä turnausta? Olisiko pelipaikaksi pitänyt valita joku muu, kuin hiukan syrjässä oleva Vierumäki?

− Yksi peli Mikkelissä ja toinen Keravalla, muutoin mennään hiukan tutkan alla Vierumäellä.

Ruotsin naismaajoukkue on kriisissä, mutta liiga puolestaan pyörii vahvasti

Yksi kevään kisojen isoimmista yllätyksistä oli rakkaan länsinaapurimme paha konttaus kisoissa, jonka seurauksena he jopa putosivat B-sarjaan. Pitkään heidän maajoukkuetoimintansa ympärillä velloneet erimielisyydet korostuivat nyt elokuussa, kun maajoukkuepelaajat kieltäytyivät pelaamasta maaotteluita. EHT-turnauksen otteluohjelmakin jouduttiin nopeasti muokkaamaan uuteen uskoon, sillä Ruotsin joukkueen piti luonnollisesti olla mukana Vierumäen turnauksessa.

− Jos valmistautumisaika MM-kisoihin on muutama päivä, niin ei sitä suurena ihmeenä voi pitää, jos sekasortoisessa tilassa oleva maajoukkue löytää itsensä yhtä sarjaporrasta alempaa.

Ruotsin naisten liiga SDHL puolestaan jatkaa voimakasta kasvuaan. Ruotsissa seurojen nais- ja miesjoukkueet koetaan kuuluvan tiiviisti yhteen ja näkyvyys sekä yleisön kiinnostus on selvästi edellä suomalaista käytäntöä. Ruotsalaiset joukkueet ovat saaneet kovia vahvistuksia varsinkin Pohjois-Amerikasta (jossa myös on vähintäänkin epäselvä tilanne naiskiekkoilun tulevaisuuden suhteen), aina suomalaisia yliopisto-opiskelunsa päättäneitä pelureita myöten. Toisaalta, tämä syö peliaikaa juurikin ruotsalaisilta nuorilta pelaajilta, jotka kaipaavat kokemuksia tärkeiden minuuttien pelaamisesta.

− Asialla on kaksi puolta. Toisaalta vahvistukset nostavat sarjan tasoa, mutta vahvistukset pelaavat ratkaisuhetket ja vievät peliajan maajoukkuepelaajilta.

Kuuntele Tuokkolan haastattelu alta olevalta videolta:

» Lähetä palautetta toimitukselle