Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen korostaa roolien merkitystä olympiajoukkueessa – "Unelmatilanteessa saisimme Noora Rädyn mukaan, jos Anni Keisala loukkaantuu"

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Pasi Mustonen toimii olympialaisissa viimeistä kertaa Naisleijonien päävalmentajana.
Kuva © Jarno Hietanen

Naisleijonien joukkue Pekingin olympialaisiin on julkaistu. Kenttäpelaajien osalta suuria yllätyksiä ei nähty, sillä esimerkiksi kolmikolle Michelle Karvinen, Jenni Hiirikoski ja Minttu Tuominen, olympialaiset ovat peräti kolmannet. Olympiakokemusta löytyy 12 pelaajalta ja matkaan lähtee myös 11 ensikertalaista. 

Vaikka neljän vuoden takainen joukkue oli päävalmentajan mukaan kokeneempi, on tämän vuoden joukkueessa enemmän luisteluvoimaa. Joukkueesta löytyy niin nuorta tulivoimaa kuin kokeneitakin pelaajia, jotka tasapainottavat pakkaa.

– Mitalipotentiaali on varmasti olemassa, pelillisesti ratkaisevaksi tekijäksi noussee taktinen maltillisuus: into ei saisi selättää pelifiksuutta, Mustonen luonnehtii.

Mustosen mukaan kaikkien pelipaikkojen osalta kilpailu oli kovaa ja mahdollisia ehdokkaita olympiakoneeseen oli aiempaa enemmän. Kaikki valinnat tehtiin yksimielisesti joukkueen valmentajien toimesta, joten luotto pelaajiin on vahva.

– Joukkue on roolitettu parhaimman kykymme mukaan. Mukana on pari puolustavampaa puolustajaa, kaksi all around -pakkia ja kolme maailman eliittiin hyökkäävän puolustajan roolissa kuuluvaa puolustajaa, Mustonen kertaa.

Kaikkien ketjujen odotetaan pystyvän pelaamaan tuloksellisesti tasaisesti kaikkia vastustajia vastaan, sillä maalintekopotentiaalia löytyy jokaisesta ketjusta. Nykytilanteen mukaisesti jokaiselle pelipaikalle löytyy varapelaajia, jotka käyvät testausprotokollan läpi ja ovat valmiina lähtemään mukaan, jos pelaajia sairastuu.

Joukkueen GM Tuula Puputti kertoo, kuinka mahdollisia sairastuneita pelaajia voitaisiin korvata koko turnauksen ajan. Tästä syystä rosterissa olevat varapelaajat osallistuvat esimerkiksi kehon lämpötilan seurantaan kisa-applikaation kautta.

Maalivahtivalinnat herättivät keskustelua

Jo ennen torstain julkistustilaisuutta julkisuuteen levisi tieto siitä, että Noora Rätyä ei valittu mukaan joukkueeseen. Uutinen herätti runsaasti keskustelua. Lopulta kolme kokoonpanoihin nimettyä maalivahtia ovat Anni Keisala, Meeri Räisänen sekä Eveliina Mäkinen.

– Maalivahdit on roolitettu täysin omiin rooleihinsa jo ennen kisoihin lähtöä. Ykkösveskarimme näissä kisoissa on Anni Keisala, joka elokuussa valittiin MM-turnauksen parhaaksi maalivahdiksi, Mustonen luonnehtii maalivahtivalintojen taustoja.

Päävalmentaja Mustosen mukaan Räty ei ole paras vaihtoehto kakkosmaalivahdin paikalle, mutta joulukuussa Räty osoitti pystyvänsä pelaamaan korkealla tasolla maajoukkueessa, joten hän oli kaikkien valmentajien valinta Keisalan backup-vahdiksi.

– Mikäli Anni sairastuu tai loukkaantuu, unelmatilanteessa saisimme paineet sietävän huippumaalivahdin Noora Rädyn ykkösmaalivahdiksi. Räisänen on joukkueessa kakkosmaalivahtina, mutta jos hän loukkaantuu, nousee Suonpää kakkosmaalivahdiksi, Mustonen selittää maalivahtien rooleja.

Mustonen on käynyt keskustelua niin maalivahtivalmentajan kuin itse Rädynkin kanssa useampaan otteeseen. Räty ei ole kuitenkaan vastannut kyselyihin siitä, onko kokenut maalivahti valmis tähän valmennuksen tarjoamaan rooliin.

» Lähetä palautetta toimitukselle