NHL:n varaustilaisuus: Viime kaudella vastoinkäymisistä kärsinyt Alex Turcotte on varaustilaisuuden monipuolisin hyökkääjä

NHL / Artikkeli
Alex Turcotte oli puolikuntoisenakin erinomainen kevään alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa.
Kuva © Saimi Airaksinen
Loukkaantumisista ja mononukleoosista viime kaudella kärsineellä Alex Turcottella on iso kasa vahvuuksia eikä yhtään selkeää heikkoutta.

Alex Turcotten kausi 2018–2019 alkoi ikävissä merkeissä, kun hän loukkasi lonkkansa syksyn ensimmäisissä otteluissa. Kun Turcotte palasi takaisin kokoonpanoon marraskuun lopussa, hän koki kovia heti ensimmäisen ottelun ensimmäisessä erässä ajauduttuaan laitaan taklauksen seurauksena. Turcotte pelasi ottelun loppuun, mutta se jäi hänen viimeisekseen kahteen kuukauteen. Hän oli loukannut lonkkansa uudestaan.

Turcotte oli kauteen lähdettäessä monien paperilla potentiaalinen top 3 -varaus. Hän oli tehnyt edellisellä kaudella 47 tehopistettä 39 ottelussa Yhdysvaltojen kehitysohjelman alle 17-vuotiaiden joukkueessa ennen siirtymistä pelaamaan alle 18-vuotiaiden joukkueeseen. Turcotte edusti Yhdysvaltoja myös kevään 2018 alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa tehden seitsemään otteluun viisi tehopistettä.

Pitkät loukkaantumiset eivät ole erittäin haastavia ainoastaan pelaajan itsensä kannalta, vaan ne aiheuttavat päänsärkyä myös pelaajatarkkailijoille. Kauden aikana pelaajien kehitystä seurataan tarkasti, ja pitkät loukkaantumiset vaikeuttavat tätä prosessia. Pitkät loukkaantumiset kriittisessä vaiheessa voivat vaikuttaa kenen tahansa kehitykseen. Lisäksi ihmiset muistavat viimeaikaiset tapahtumat paljon niitä paremmin, joista on jo ehtinyt vierähtää aikaa. 

Turcotten pitkä loukkaantuminen näkyi hänen sijoituksissaan eri kykyjenetsijätoimistojen listauksissa. Esimerkiksi Future Considerationsin listauksessa ennen kautta yhdysvaltalaissentteri oli heti Jack Hughesin jälkeen sijalla kaksi. Syksyn listauksessa hän oli pudonnut neljänneksi, ja talven listauksessa jo yhdeksänneksi. 

Alkukauden lonkkavammalla ei lopulta näyttänyt olevan suurta vaikutusta Turcotten kehitykseen. Hän palasi vuodenvaihteessa kaukaloon ja teki 37 otteluun tehopisteet 27+35. Ennen alle 18-vuotiaiden MM-kisoja Turcotte koki jälleen yhden takaiskun, kun hänellä diagnosoitiin mononukleoosi. Hän ehti kuitenkin toipua pelikuntoon juuri ennen kisojen alkua, ja kirjautti seitsemässä ottelussa yhteensä yhdeksän tehopistettä.

Eniten pisteitä ottelua kohti yhdellä kaudella yhdysvaltojen kehitysohjelman historiassa (vähintään 10 ottelua pelanneista)
Pelaaja Kausi Ottelut Pisteet Pisteitä ottelua kohti
Jack Hughes 2018–2019 50 112 2,24
Auston Matthews 2014–2015 60 117 1,95
Jack Hughes 2017–2018 60 116 1,93
Phil Kessel 2004–2005 41 73 1,78
Clayton Keller 2015–2016 62 107 1,73
Alex Turcotte 2018–2019 37 62 1,68
Jack Eichel 2013–2014 53 87 1,64

Yhdysvaltojen 2001-syntyneiden ikäluokka on poikkeuksellisen laadukas, ja erityisesti kauden alussa huomio keskittyi vahvasti Hughesiin, Cole Caufieldiin, Cam Yorkiin, Trevor Zegrasiin, Matthew Boldyyn ja Spencer Knightiin. Vammasta toivuttuaan Turcotte kuitenkin pelasi erinomaisesti. Hän teki kuluneella kaudella 1,68 tehopistettä ottelua kohden, joka on Yhdysvaltojen kehitysohjelman historian kuudenneksi korkein lukema vähintään kymmenen ottelua pelanneista. 

Turcottelle kertyi kauden aikana vähemmän otteluita, ja pienemmässä otoskoossa korkean pistekeskiarvon saavuttaminen on helpompaa. Toisaalta loukkaantuminen vaikutti varmasti Turcotten harjoitteluun, eikä hän missään vaiheessa kautta ollut parhaassa mahdollisessa iskussa. Hän ei esimerkiksi ollut pelikuntoinen vielä alle 18-vuotiaiden MM-kisoja edeltäneissä harjoitusottelussa, joten lähtökohdat itse kisoihin olivat kaukana optimaalisista. 

Vahvuudet ja heikkoudet

Turcotte loistaa erityisesti monipuolisuutensa vuoksi. Esimerkiksi Hughesia on kritisoitu pienen kokonsa ja heikon fyysisen pelaamisen vuoksi, kun taas Kaapo Kakon luistelunopeutta pidetään yleisesti kykyjenetsijöiden keskuudessa melko keskinkertaisena. 

Turcotte on puolestaan hyvä kaikilla osa-alueilla. Hänen ensimmäiset potkut ovat aina erittäin teräviä ja hänen luistelunopeutensa on erittäin hyvällä tasolla. Turcotte pelaa myös nyky-NHL:ään sopivaa nopeatempoista jääkiekkoa. Hänen peliälynsä on erittäin korkealla tasolla, ja hän tekee ratkaisut nopeasti. 

Turcotte ei ole kentän isokokoisin pelaaja, mutta pystyy silti suojaamaan kiekkoa tehokkaasti.
Kuva © Saimi Airaksinen

Turcotte on pääasiallisesti pelintekijä, mutta koska kehitysohjelmajoukkueella oli niin monta erinomaista syöttäjää ylivoimalla ja se toimi niin hyvin syyskaudella, Turcotten tehtävänä oli loppukaudesta toimia maalineduspelaajana. Hän suoriutui uudesta roolistaan erinomaisesti, mutta tulevaisuudessa hänet tullaan ylivoimalla näkemään b-pisteen kaarella pyörittämässä peliä. 

180-senttisenä Turcotte ei ole kentän isokokoisin pelaaja, mutta hän ei pelkää pelata tarvittaessa fyysisesti. Hän suojaa kiekkoa erinomaisesti kulmauksissa ja ajaa tarvittaessa voimalla myös maalille, mikä erottaa hänet esimerkiksi Hughesista. Turcotte on saanut paljon ylistystä kahden suunnan pelaamisestaan, jota edesauttavat luistelunopeus ja korkea intensiteetti. 

Turcotten monipuolisuus tarkoittaa myös sitä, että hänellä ei ole selkeitä heikkouksia. Hän ei ole kaikista paras maalintekijä, mutta hänen laukauksensa on kehittynyt selvästi viimeisen vuoden aikana. Turcotten pituutta voidaan myös pitää lievänä heikkoutena, mutta tosiasiassa sillä ei ole ollut mitään vaikutusta hänen pelaamiseen, sillä hän voittaa siitä huolimatta suurimman osan kaksinkamppailuistaan ja on vaikea pideltävä maalinedustalla. 

Jatkoajan arvio

Kuten aiemmin mainittiin, Turcotte aloitti kauden kykyjenetsijätoimistojen listojen kirkkaimmassa kärjessä, valui loukkaantuneena ollessaan hieman alemmas, mutta nousi jälleen korkeammalle loppukaudesta. HockeyProspect.comin ja TSN:n Bob McKenzien listauksissa Turcotte on neljäntenä, The Athleticin Corey Pronmanin ja Scott Wheelerin kolmantena. 

Pidän epätodennäköisenä sitä, että Turcotte valuisi ensimmäisen neljän varatun pelaajan ulkopuolelle. Raporttien mukaan kolmantena varaava Chicago Blackhawks on ollut kiinnostunut Illinoisin alueelta kotoisin olevasta Turcottesta. Mikäli Blackhawks valitsee toisen sentterin tai puolustaja Bowen Byramin, Turcotte sopisi erinomaisesti myös neljäntenä varaavalle Colorado Avalanchelle, joka kaipaa kipeästi vahvistusta keskikaistalle Nathan MacKinnonin avuksi. Myös Avalanche on ollut raporttien mukaan kiinnostunut Turcottesta.

Ennustus: Alex Turcotte varataan vuoroilla 3-4.

» Lähetä palautetta toimitukselle