NHL:n varaustilaisuus: USHL:n parhaana hyökkääjänä palkittu Bobby Brink erottuu hyvällä tavalla heikkouksistaan huolimatta

NHL / Artikkeli
Bobby Brink poseeraa NHL:n testileiritilaisuudessa järjestetyssä kuvaustilaisuudessa.
Kuva © Getty Images
Bobby Brink ei ole isokokoinen tai nopea luistelija. Siitä huolimatta hän oli USHL:n tehokkain varausikäinen hyökkääjä yli 15 vuoteen.

Bobby Brink oli vielä vuosi sitten melko tuntematon nimi jopa asiaan vihkiytyneiden kykyjenetsijöiden ympyröissä. Hän ei mahtunut esimerkiksi Future Considerationsin ennen kautta julkaisemalle 100 lupaavimman varausikäisen pelaajan listalle. Brink oli pelannut kaudella 2017–2018 pääasiassa Minnetonkan koulun riveissä Minnesotan osavaltion lukiosarjaa, mutta myös debytoi myös kauden lopussa USHL:ssä hänet varanneen Sioux City Musketeersin paidassa. 

Keväällä 2018 hän pelasi myös Yhdysvaltojen kehitysohjelman alle 17-vuotiaiden joukkueen mukana muutamia otteluita. Kun esimerkiksi Jack HughesAlex Turcotte ja Cole Caufield matkustivat alle 18-vuotiaiden joukkueen mukana MM-kisoihin, Brink pelasi alle 17-vuotiaiden joukkueen kanssa USHL:n pudotuspelejä, tosin melko pienessä roolissa. 

Brinkin läpimurto tapahtui kuitenkin vasta kuluneella kaudella − hänen ensimmäisellä kokonaisella Musketeersin riveissä. Hän muodosti yhdessä Martin Pospisilin, Calgary Flamesin neljännen kierroksen varauksen kesältä 2018, ja tänä kesänä Brinkin tavoin varattavissa olevan suomalaishyökkääjä Marcus Kallionkielen kanssa yhden USHL:n pelottavimmista hyökkäysketjuista. Erityisesti syksyllä kolmikko näytti paikoitellen pysäyttämättömältä. 

Joulukuussa Brink voitti kultaa Yhdysvaltojen kanssa vuosittain järjestettävässä World Junior A Challenge -turnauksessa, jossa Yhdysvaltojen joukkue koostuu aina pääasiassa USHL-pelaajista. Brink loukkasi nilkkansa välieräottelussa, mutta iski silti finaalissa Venäjää vastaan ottelun avausmaalin. Hänet palkittiin turnauksen arvokkaimpana pelaajana. 

Brinkin nilkka todettiin turnauksen jälkeen murtuneeksi, ja hän joutui olemaan sivussa tositoimista vajaa kaksi kuukautta. Tällä ei tuntunut olevan mitään vaikutusta Brinkin vireeseen, vaan hän nappasi syöttöpisteen heti helmikuisessa paluuottelussaan Muskegon Lumberjacksia vastaan ja teki seuraavana päivänä kolme pistettä Madison Capitolsia vastaan. 

Vaikka Musketeers putosi USHL:n pudotuspeleistä heti ensimmäisellä kierroksella sarjan mestariksi lopulta edenneen Sioux Falls Stampeden käsittelyssä, Brinkin kausi ei vielä päättynyt. Hänen oli tarkoitus matkustaa ainoana kehitysohjelman ulkopuolisena pelaajana alle 18-vuotiaiden MM-kisoihin.

Brink sairasti kuitenkin voimakkaan flunssan juuri kisojen alla, ja hän lensi Ruotsiin kesken turnauksen, kun muu joukkue oli matkustanut Eurooppaan jo viikkoja aikaisemmin. Tästä huolimatta pienikokoinen laituri esiintyi turnauksessa edukseen kirjauttaen viiteen otteluun tehot 3+3.

Eniten tehopisteitä ottelua kohden alle 18-vuotiaista USHL:N HISTORIASSA viimeisen 20 vuoden aikana (vähintään 30 ottelua pelanneista)
Pelaaja Kausi Ottelut Tehopisteet Tehopisteitä per ottelu
Thomas Vanek 2001–2002 53 91 1,72
Bobby Brink 2018–2019 43 68 1,58
Taylor Cammarata 2012–2013 59 93 1,58
Jaden Schwartz 2009–2010 60 83 1,38
Kyle Connor 2013–2014 56 74 1,32

Brinkin USHL-kausi oli poikkeuksellisen hyvä viimeisen 20 vuoden otannalla, sillä vähintään 30 ottelua pelanneista häntä enemmän tehopisteitä ottelua kohden 17-vuotiaana on tehnyt vain Thomas Vanek, jonka Buffalo Sabres varasi kesän 2003 varaustilaisuuden viidentenä pelaajana. Brinkin pistetahti vertautuu positiivisesti myös jo NHL:ssä menestyneisiin entisiin ensimmäisen kierroksen varauksiin kuten Jaden Schwartziin ja Kyle Connoriin

Vahvuudet ja heikkoudet

Brinkin suurin yksittäinen vahvuus on ehdottomasti hänen pelinlukutaitonsa. Hän on erittäin vaarallinen hyökkäysalueella sekä kiekollisena että kiekottomana. Musketeersissa Brink oli se yksittäinen pelaaja, jonka kautta hänen ketjunsa peli kulki niin tasaviisikoin kuin ylivoimallakin, kun taas alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa hän toimi enemmän tukipelaajana.

Brink on taitava pelintekijä ja näppärä käsistään. Hän osaa pitää kiekkoa ja odottaa oikeissa paikoissa tilanteen kehittymistä, mutta pääsääntöisesti Brinkin pelityyli on erittäin suoraviivainen. Hän on vaarallinen yksi vastaan yksi -tilanteissa ja laukoo paikan tullen tehokkaasti, mistä kertovat 35 tehtyä maalia 43 USHL-ottelussa.

Päättyneen kauden aikana Brink oli listattu 177-senttiseksi, mutta NHL:n testileirillä hänen viralliseksi pituudeksi mitattiin vain 173 senttiä. Vaikka nykyisin NHL-organisaatiot ovat pieniä pelaajia kohtaan paljon avomielisempiä kuin esimerkiksi viisi vuotta sitten, Brinkin pituus voi olla monien joukkueiden papereissa pitkä miinus.

Usein lyhyiltä pelaajilta vaaditaan poikkeuksellista nopeutta, mutta Brink ei erityisesti loista kyseisellä osa-alueella. Luistelua on pikemminkin luonnehdittu hänen suurimmaksi heikkoudekseen koon lisäksi. Brinkin ensimmäiset potkut ovat suhteellisen terävät, mutta hän antaa paljon tasoitusta luistelutekniikassa. Kykyjenetsijöiden keskuudessa on eriäviä mielipiteitä, millä tasolla Brinkin luistelu lopulta on ja kuinka paljon se tulee vaikuttamaan hänen pelaamiseen jatkossa.

Jatkoajan arvio

Brink on noussut kykyjenetsijätoimistojen listauksien ulkopuolelta ensimmäisen kierroksen tuntumaan. NHL Central Scoutingin Pohjois-Amerikassa pelanneiden kenttäpelaajien listalla Brink on sijalla 19, mutta esimerkiksi HockeyProspect.comin listauksessa Brink on kaikista pelaajista sijalla 22. Esimerkiksi Future Considerationsin ja McKeen's Hockeyn listauksissa Brink on kuitenkin ensimmäisen kierroksen ulkopuolella. 

Tehopisteiden valossa Brink on yksi lupaavimpia USHL:stä ponnistavia pelaajia vähään aikaan, mutta huolet pienestä koosta ja luistelusta ovat relevantteja. Lyhyellä aikavälillä Brinkista ei NHL-joukkueelle ole apua, mutta pidemmällä tähtäimellä hän on yksi varaustilaisuuden kiinnostavimmista nimistä.

Brinkin oli alunperin tarkoitus siirtyä Denverin yliopistoon vasta kaudeksi 2020–2021, mutta jos hän saa suoritettua tarvittavat opinnot, pelannee hän NCAA:ssa jo ensi kaudella. 

Ennustus: Bobby Brink varataan sijoilla 24-27.

» Lähetä palautetta toimitukselle