NHL:n varaustilaisuus: Parhaat toisena päivänä varattavissa olevat pelaajat – Patrik Puistola olisi toisella kierroksella erinomainen haku

NHL / Artikkeli
Patrik Puistola oli Suomen tehokkain maalintekijä kevään alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa.
Kuva © Saimi Airaksinen
NHL:n varaustilaisuuden toisella kierroksella on edelleen saatavilla useita potentiaaliltaan ensimmäisen kierroksen arvoisia pelaajia. Jatkoajan NHL-toimittaja Lassi Alanen listasi kuusi lupaavinta toisena päivänä varattavissa olevaa pelaajaa.

Bobby Brink, oikea laitahyökkääjä, Sioux City Musketeers

Brink on yksi koko ikäluokkansa älykkäimmistä pelaajista. Pienestä koosta ja melko keskinkertaisista luisteluominaisuuksista huolimatta Brink kirjautti kuluneella kaudella 45 USHL-ottelussa 35 maalia ja yhteensä 68 tehopistettä. Yhdysvaltalaislaituri pystyy tehokkaaseen syöttöpelaamiseen, mutta osaa myös ajaa tarvittaessa maalille ja pelaa paikoitellen kuin hän olisi 15 senttiä pidempi.

Brink oli listattu lähes kaikkien suurten kykyjenetsijätoimistojen listauksissa ensimmäiselle kierrokselle. Esimerkiksi TSN:n Bob McKenzien listauksessa hän oli sijalla 26. Todennäköisesti Brink varataan toisen kierroksen alkupuolella, mutta pienikokoisuutensa vuoksi hän voi valua yllättävän alas, kuten 170-senttiselle Cole Caufieldille kävi ensimmäisellä kierroksella. Brinkistä voi lukea lisää tästä.

Arthur Kaliyev, vasen laitahyökkääjä, Hamilton Bulldogs

Kaliyevista tuli päättyneellä kaudella viides yli 50 maalia runkosarjassa tehnyt alle 18-vuotias pelaaja OHL:ssä viimeisen 20 vuoden ajalta. 188-senttinen laitahyökkääjä on yksi varaustilaisuuden parhaista laukojista ja tuntuu usein olevan hyökkäysalueella oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kaliyevin syöttötaidot ovat myös erittäin hyvät, minkä vuoksi hän on yksi ikäluokkansa pelottavimmista ylivoima-aseita.

Kaliyevilla on kuitenkin myös selkeitä heikkouksia, joiden vuoksi häntä ei varattu ensimmäisellä kierroksella. Hänellä on taipumus olla pitkiä pätkiä hyvin näkymätön, ja erityisesti puolustuspäässä hänestä ei juuri ole apua. Kaliyev ei myöskään ole erityisen hyvä luistelija, eikä hän pelaa koostaan huolimatta kovin fyysisesti. Flegmaattinen on hyvä sana kuvaamaan Kaliyevia. 

Edellä mainituista seikoista huolimatta hän olisi pelkän lahjakkuutensa vuoksi ollut ensimmäisen kierroksen varausvuoron arvoinen. McKenzien listauksessa Kaliyev oli sijalla 21, joten hänet tullaan todennäköisesti varaamaan nopeasti toisen varauspäivän käynnistymisen jälkeen. Kaliyevista voi lukea lisää tästä

Nils Höglander, vasen laitahyökkääjä, Rögle BK

Höglander pelasi päättyneellä kaudella Rögle BK:n riveissä SHL:ssä kirjauttaen 50 ottelussa kohtuulliset 14 tehopistettä. Höglanderilla on yhdet ikäluokkansa pehmeimmistä käsistä, joista hyvänä esimerkkinä on hänen ilmaveivimaalinsa päättyneellä kaudella, joka palkittiin myös SHL:n vuoden maalina. Höglander on myös luova pelintekijä eikä hän 174-senttisestä varrestaan huolimatta pelkää ajaa suoraviivaisesti maalille.

Höglanderilla on kykyjenetsijöiden keskuudessa paljon faneja, jotka pitivät häntä jopa top 20 -varauksen arvoisena. Hän on kuitenkin Brinkin tavoin pienikokoinen laituri, joka ei luistele erityisen nopeasti. Brinkin tavoin Höglanderille luistelunopeuden puute ei kuitenkaan ole millään tasolla ollut hidaste, vaan hän on ollut aina erittäin tehokas nojaten peliälyynsä ja kiekonkäsittelytaitoihinsa. McKenzien listauksessa Höglander oli sijalla 35, joten aikainen toisen kierroksen varaus on hänen kohdallaan hyvin mahdollinen.

Patrik Puistola, vasen laitahyökkääjä, Tappara

Puistola oli päättyneellä kaudella Nuorten SM-liigan dominoivimpia yksilöitä ja pääsi kokeilemaan siipiään myös Liigassa nelosketjun roolissa 16 ottelun verran. Eniten suomalaislaituri nosti kuitenkin osakkeitaan loppukaudesta, kun hän pelasi lainalla LeKin riveissä. Puistola teki 22:ssä Mestiksen runkosarjaottelussa yhteensä tehot 15+11, jotka riittävät sarjan kaikkien aikojen alle 18-vuotiaiden pistepörssissä sijalle kaksi. Edellä on kolme pistettä enemmän tehnyt Julius Nättinen, joka pelasi ennätyskaudellaan 17 ottelua Puistolaa enemmän. 

Puistola on monipuolinen hyökkäysalueen uhka. Hän on käsistään erittäin taitava, pystyy viimeistelemään erittäin tehokkaasti nopealla ja tarkalla rannelaukauksella ja tarvittaessa tekemään peliä myös ketjukavereilleen. 183-senttisen Puistolan ainoa selkeä heikkous on melko keskinkertainen suoraluistelunopeus, mutta esimerkiksi hänen teränkäyttönsä on hyvällä tasolla.

Puistola oli McKenzien listalla vasta sijalla 71, joten on erittäin mielenkiintoista nähdä, kuinka myöhäisellä numerolla hän on vielä varattavissa. Omissa papereissani hän olisi ollut ensimmäisen kierroksen varausvuoron arvoinen.

Nicholas Robertson, vasen laitahyökkääjä, Peterborough Petes

Robertson, yksi varausluokan nuorimmista pelaajista, pelasi erinomaisen alkukauden, mutta hyytyi hieman kevättä kohden. Tästä huolimatta hän teki 54 OHL-ottelussa 55 tehopistettä. Yhdysvaltalaislaituri ei pelannut alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa, mutta esiintyi edukseen viime kesän Hlinka Grezky Cupissa. 

175-senttinen Nicholas on veljeään, Dallas Stars -lupaus Jason Robertsonia selvästi pienikokoisempi laituri, mutta he molemmat taitavat maalinteon. Robertsonilla on erittäin hyvä rannelaukaus, jonka hän saa lähetettyä kohti maalia vaikeistakin asennoista. Robertson on edellä mainittujen laiturien tavoin erittäin näppärä käsistään. Hänen luistelunsa on aiheuttanut keskustelua kykyjenetsijöiden keskuudessa. Joidenkin mielestä se on selkeä vahvuus, kun taas jotkut ovat hieman skeptisempiä. 

McKenzien listalla Robertson oli sijalla 41, joten näyttää todennäköiseltä, että hänet varataan isoveljensä tavoin toisella kierroksella. Robertsonin aktiivinen pelityyli ja sukujuuret ovat varmasti myös plussia NHL-organisaatioiden papereissa. 

Pavel Dorofejev, vasen laitahyökkääjä, Stalnye Lisy

Dorofejev on yksi varaustilaisuuden mielenkiintoisimmista pelaajista. Hän oli päättyneellä kaudella täysin omaa luokkaansa Venäjän juniorisarja MHL:ssä kirjauttaen 19 runkosarjaottelussa tehot 17+14. Dorofejev esiintyi saamansa roolin huomioiden kohtuullisesti myös 23 KHL-ottelussa, vaikka hän tekikin niissä vain kaksi tehopistettä.

Dorofejev on 184-senttinen, mutta silti vielä fyysisesti raakile. Kuten aiemmat listalla mainitut nimet, hän on kuitenkin erinomainen kiekonkäsittelijä ja pystyy nöyryyttämään puolustajia henkilökohtaisella taidollaan. Dorofejevin teränkäyttö on erinomaista, vaikkei hän olekaan nopein luistelija. Hänen pelikäsityksensä on niin ikään erittäin hyvällä tasolla.

Hän on melko vanha tähän varaustilaisuuteen, mikä selittää osin myös huikeita pistemääriä MHL:ssä. McKenzien listauksessa hän oli vasta sijalla 82, ja esimerkiksi kolmannelle kierrokselle valuessaan hän olisi mille tahansa seuralle uskomattoman hyvä varaus. 

» Lähetä palautetta toimitukselle