NHL:n varaustilaisuus: MM-kisoissa loistanut Moritz Seider on yksi lupaavimmista saksalaispelaajista koskaan

NHL / Artikkeli
Moritz Seider on yksi Saksan kiekkohistorian lupaavimpia puolustajia.
Kuva © Getty Images
Saksalaispuolustaja Moritz Seider seuraa Christian Ehrhoffin, Uwe Kruppin ja Dennis Seidenbergin kartoittamaa tietä.

Kuten monille muille saksalaislapsille, Moritz Seiderille jääkiekko ei ollut itsestäänselvä lajivalinta. The Athleticin artikkelin mukaan Seider kiinnostui lajista kuitenkin melko tutulla tavalla, kun hänen päiväkotinsa kutsuttiin mukaan luistelemaan paikallisen ammattilaisjoukkueen kanssa.

Erfurtin kaupungista kotoisin olevan Seiderin lahjakkuus tuli esiin jo varhaisessa vaiheessa, ja hänelle tarjottiin mahdollisuutta liittyä Adler Mannheimin joukkueen junioriohjelmaan. Seiderin vanhemmat irtisanoutuivat töistään, jotta he pystyivät muuttamaan 13-vuotiaan poikansa unelman perässä Erfurtista Mannheimiin.

Neljä vuotta muuton jälkeen voidaan todeta ratkaisun poikineen hedelmää. Seider debytoi Adler Mannheimin edustusjoukkueen mukana vasta 16-vuotiaana, ja hänestä tuli vasta yhdeksäs Saksan pääsarjassa 16-vuotiaana pelannut liigan historiassa. Seider teki lopullisen läpimurtonsa tällä kaudella, kun hän vietti koko kauden edustusjoukkueen mukana, pelaten paljon DEL:n parhaaksi puolustajaksi valitun Joonas Lehtivuoren puolustajaparina.

Seider teki ensimmäisellä kokonaisella DEL-kaudellaan 29 runkosarjaotteluun tehot 2+4 ja jatkoi mainiota otteita pudotuspeleissä, lopulta ollen mukana johdattamassa Adler Mannheimin DEL:n mestaruuteen. 

Eniten tehopisteitä alle 18-vuotiaana puolustajana saksan pääsarjan historiassa
Pelaaja Kausi Ottelut Tehopisteet Tehopisteitä per ottelu
Moritz Seider 2018–2019 29 6 0,21
Sascha Goc 1996–1997 41 4 0,10
Andreas Renz 1994–1995 33 3 0,09
Hagen Kaisler 2013–2014 25 2 0,08

Saksan viime vuosien parhaat lupaukset ovat jättäneet kotimaansa jo ennen varausta edeltävää kautta. St. Louis Bluesin viime kesän ykköskierroksen varaus Dominik Bokk siirtyi 17-vuotiaana Växjö Lakersin organisaatioon Ruotsiin, kun taas kesän 2014 varaustilaisuuden kolmantena pelaajana varattu Leon Draisaitl vietti NHL-varaustaan edeltäneet kaksi kautta WHL:ssä. Tämän vuoksi DEL:n historiassa alle 18-vuotiaiden pelaajien määrä on todella pieni.

Seider nousikin kuluneella kaudella sarjan historiassa eniten pisteitä 17-vuotiaana tehneeksi puolustajaksi kuudella tehopisteellä. Vielä vakuuttavammat olivat saksalaispuolustajan pudotuspeleissä 14 otteluun iskemät viisi syöttöpistettä, jotka riittävät sarjan pudotuspelihistorian alle 18-vuotiaiden pelaajien, hyökkääjien sekä puolustajien, pistepörssin toiselle sijalle. 

Seider esiintyi edukseen aikuisten MM-kisojen ainoana 17-vuotiaana puolustajana.
Kuva © Getty Images

Seiderin otteet DEL:n pudotuspeleissä toivat nuorukaiselle mahdollisuudet pelata Saksan maajoukkueesa aikuisten MM-kisoissa ensimmäisenä 17-vuotiaana sitten Marcel Gocin, joka oli mukana joukkueessa kevään 2001 kisoissa. Seider tarttui tilaisuuteen, ja onnistui tekemään historialliset kaksi maalia viiteen otteluun.

Ainoastaan Reijo Ruotsalainen on onnistunut alle 18-vuotiaana vastaavaan temppuun puolustajan paikalta MM-kisojen historiassa, ja kyseisestä saavutuksesta on ehtinyt vierähtää jo 41 vuotta. Ylipäätään 17-vuotiaina MM-kisoissa pelanneiden puolustajien määrä on laskettavissa kahden käden sormilla. 

Vahvuudet ja heikkoudet

HockeyProspect.comin pelaajatarkkailijana toimiva Janik Beichler kuvailee Seiderin suurimmaksi vahvuudeksi hänen kykyään puolustaa vastustajien suoria hyökkäyksiä vastaan.

– Seiderin liikkuvuus ja luisteluvauhti takaperin mahdollistavat vastustajan pelaajan seuraamisen keskialueella ja aktiivisen estämisen mailalla, kun vastustaja yrittää päästä hyökkäysalueelle. Seider hankkii tällä tavoin paljon kiekonriistoja, ja hän kykenee myös kääntämään nuo tilanteet nopeasti oman joukkueen hyökkäyksiksi, Beichler kuvailee.

Beichlerin mukaan Seider osaa myös hyödyntää 191-senttistä ja 93-kiloista kroppaansa sekä kiekollisena että kiekottomana. Seider tuli tunnetuksi Saksan juniorisarjassa loisteliaana kiekonkuljettajana, mutta kasvupyrähdys on Beichlerin mukaan vienyt osan puolustajan räjähtävyydestä.

– En usko, että hän tulee ikinä olemaan yhtä dynaaminen. Hänen kiekonkäsittelytaidot eivät ole erityisen hyvät, joten nykyään hän nojaa vahvasti peliälyynsä sekä hyökkäys- että puolustuspäässä. Hänen pitää myös kehittää kiihdytystään ja lisätä voimaa laukaukseensa, Beichler naulaa.

Future Considerationsin Euroopan alueen pääkykyjenetsijänä toimiva Dennis Schellenberg haluaisi nähdä Seiderin ottavan enemmän riskejä hyökkäyspäässä.

– Hän pystyy edistämään myös hyökkäyspelaamista ja aikuisten MM-kisoissa nähtiin, mitä Seider pystyy parhaimmillaan tekemään, kun hän pelaa korkealla itseluottamuksella.  

Jatkoajan arvio

Seider on pyörinyt eri kykyjenetsijätoimistojen listauksilla ensimmäisen kierroksen tuntumassa koko kauden, ja MM-kisojen jälkeen saksalaisen saama huomio on lisääntynyt entisestään. Beichlerin mukaan myös Saksassa pelaavat lupaukset ovat nykypäivänä selvästi tiukemmin NHL-joukkueiden kiikareissa.

Christian Ehrhoff ja Dennis Seidenberg pelasivat molemmat hyvin Saksan pääsarjassa kaudella 2000–2001, mutta heidät varattiin siitä huolimatta vasta neljännellä ja kuudennella kierroksella. Nykyään Seiderin kaltaiset lupaukset eivät jää NHL-joukkueiden kykyjenetsijöiltä huomaamatta, Beichler kertoo.

– Seider ei tule tekemään valtavia pistemääriä NHL-tasolla, mutta vahva peliäly sekä puolustusalueen osaaminen tekevät hänestä potentiaalisen top 4 -puolustajan, joka pystyy pelaamaan isoja minuutteja. Parhaassa tapauksessa hänestä saattaa jopa tulla ykkösparin puolustaja, jonka kanssa voi peluuttaa Quinn Hughesin tai Sam Girardin kaltaista hyökkäävämpää osapuolta. 

Schellenberg on Beichlerin kanssa samoilla linjoilla.

– Hänellä on potentiaalia tulla kaikkien aikojen parhaaksi saksalaispuolustajaksi.

Ennustus: Moritz Seider varataan vuoroilla 16–19.

» Lähetä palautetta toimitukselle