NHL:n varaustilaisuus: Kansainvälisellä tasolla loistaneen Philip Brobergin ympärillä on paljon kysymysmerkkejä – "Hän on kaukana turvallisesta varauksesta"

NHL / Artikkeli
Philip Broberg esiintyi viime kaudella edukseen kansainvälisissä turnauksissa.
Kuva © Saimi Airaksinen
Alle 18-vuotiaiden MM-kisojen parhaana puolustajana palkittu Philip Broberg herättää tunteita sekä puolesta että vastaan.

Elokuun alussa järjestettävä Hlinka Gretzky Cup, entiseltä nimeltään Ivan Hlinkan muistoturnaus, on varausikäisille pelaajille ja kykyjenetsijöille tärkeä tapahtuma. Kun alle 18-vuotiaiden MM-kisojen aikaan CHL:ssä pelataan vielä pudotuspelejä, Hlinka Gretzky Cupissa pelaavat Yhdysvaltojen kehitysohjelmajoukkuetta lukuunottamatta kaikki ikäluokan parhaat pelaajat.

Koska turnaus on erityisesti suurelle yleisölle ja myös osalle kykyjenetsijöistä ensimmäinen kosketus suurimpaan osaan kunkin ikäluokan pelaajista, on se erinomainen mahdollisuus pelaajille nostaa osakkeita ajatellen tulevaa kautta ja varaustilaisuutta.

Esimerkiksi vuoden 2017 syksyllä järjestetyssä turnauksessa Adam Boqvist oli loistava, kirjauttaen viiteen otteluun kahdeksan tehopistettä puolustajan tontilta. Osakkeita huomattavasti nosti myös Rasmus Kupari, joka hurmasi kykyjenetsijöitä luistelunopeudellaan ja kiekollisilla taidoillaan. Kumpikin pelaaja listattiin syksyllä julkaistuissa alustavissa listauksissa hyvin korkealle.

Vuoden 2018 Hlinka Gretzky Cupissa esiin nousi erityisesti kaksi pelaajaa. Venäjän Vasili Podkolzin voitti turnauksen maalipörssin osumalla viiteen otteluun kahdeksan kertaa. Turnaus nosti hänet monien tahojen alustavissa listoilla viiden parhaan pelaajan joukkoon, ja Podkolzin myös pysyi siellä läpi kauden huolimatta keskinkertaisista pistemääristä seurajoukkueessaan. 

Toinen osakkeitaan runsaasti turnauksessa nostanut pelaaja oli Ruotsin Philip Broberg. Broberg oli pelannut ikäluokkansa maajoukkueessa jo kahdella edellisellä kaudella, muttei ollut erityisesti erottunut joukosta. Hlinka Gretzky Cupissa hän kuitenkin osoitti ottaneensa kehityksessään valtavan loikkauksen, tehden samalla viiteen otteluun kolme maalia ja neljä tehopistettä.

Vielä vakuuttavampaa oli se, kuinka Broberg maalinsa teki. Hän meni turnauksessa useasti kiekon kanssa päädystä päätyyn, keräten matkalla huikean luisteluvauhdin, johon vastustajien puolustajat eivät kyenneet vastaamaan. Huomattavan paljon pituutta viime vuosina kasvanut Broberg nousikin turnauksen myötä joissain listauksissa jopa viiden parhaan pelaajan joukkoon Podkolzinin tavoin.

Kuluneen kauden Broberg aloitti Ruotsin juniorisarja SuperElitissä AIK:n joukkueessa, mutta hänet nostettiin nopeasti seuran Allsvenskanissa pelaavaan edustusjoukkueeseen, jonka riveissä Broberg kirjautti 41 otteluun tehot 2+9.

eniten tehopisteitä alle 18-vuotiaista puolustajista allsvenskanin historiassa
Pelaaja Kausi Ottelut Tehopisteet
Magnus Hedlund 1999–2000 44 17
OIiver Ekman-Larsson 2008–2009 39 17
Rasmus Andersson 2013–2014 43 13
Rasmus Andersson 2012–2013 38 11
Philip Broberg 2018–2019 41 9

Allsvenskan on varsin laadukas sarja, eikä todellakaan helppo paikka 17-vuotiaalle puolustajalle loistaa pisteiden valossa. Brobergin yhdeksän tehopistettä riittävät sarjan historiassa viidennelle sijalle alle 18-vuotiaista puolustajista. Hän ei kuitenkaan esittänyt missään vaiheessa seurajoukkueessa sellaisia otteita, joiden perusteella top 5 -varaus olisi perusteltavissa.

Kevään alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Broberg kuitenkin näytti jälleen parasta osaamistaan. Hän teki seitsemään otteluun tehot 2+4 ja johdatti Ruotsin mestaruuteen pelaten suuria minuutteja erityisesti sen jälkeen, kun joukkueen toinen ensimmäisen kierroksen varaukseksi spekuloitu puolustaja Victor Söderström loukkaantui kesken kisojen. Broberg valittiin ansaitusti turnauksen parhaaksi puolustajaksi. 

Vahvuudet ja heikkoudet

Kykyjenetsijätoimisto Future Considerationsin ruotsalaisena pelaajatarkkailijana toimiva Christoffer Hedlund pitää luistelua Brobergin suurimpana vahvuutena.

– Hän on fantastinen eteenpäinluistelija. Hän pystyy kuljettamaan kiekon omalta alueelta vastustajan kenttäpuoliskolle hyvin nopeasti hyödyntäen voimakasta ja pitkää liukuaan. Brobergin huippunopeus on tämän varausluokan ehdotonta kärkeä, Hedlund kuvailee.

– Brobergin toinen suuri vahvuus on hänen kokonsa. Suorissa hyökkäyksissä hän voi suojata kiekkoa vastustajan puolustajilta toisella kädellään ja puolustuspäässä hän pystyy tehokkaasti sitomaan vastustajan hyökkääjän laitaan.

Hedlund pitää Brobergin pelinlukutaitoa ja kypsyyttä hänen suurimpina heikkouksinaan. Hänen mukaansa Brobergilla on vaikeuksia oppia virheistään, ja hän usein yrittää epäonnistuneita kuvioita uudestaan. 

– Tämä ilmenee useimmiten, kun Broberg yrittää luistella kahden tai kolmen pelaajan ohi ja menettää kiekon, mistä seuraa vastahyökkäys omiin. Uskon, että Brobergin vaikeudet miehiä vastaan pelaamisessa johtuivat hänen vielä vajavaisista kyvyistä prosessoida informaatiota ja ymmärtää peliä, Hedlund kertoo.

Hedlundin mukaan Brobergilla on potentiaalia nousta jopa koko varausluokkansa parhaaksi puolustajaksi

– Broberg hyötyisi paljon myös kiekonkäsittelytaitojensa kehittämisestä. Hän tekee ajoittain pieniä virheitä kiekollisena, mitkä vaikuttavat negatiivisesti hänen kykyynsä liikuttaa kiekkoa tai alustaa tilannetta. Hänen kätensä eivät ole surkeat, mutta niiden kehittäminen entistä paremmiksi auttaisi häntä hyödyntämään vahvuuksiaan entistä enemmän.

Hedlundin mukaan Brobergilla on potentiaalia nousta jopa koko varausluokkansa parhaaksi puolustajaksi ja ykköspuolustajaksi NHL-joukkueessaan, jos kaikki menee nappiin.

– Hän on kuitenkin kaukana turvallisesta varauksesta. Hänen on kypsyttävä, opittava virheistään ja kehitettävä pelinlukutaitoaan, jotta hän voi hyödyntää vahvuuksiaan myös ammattilaisia vastaan. 

Jatkoajan arvio

Broberg jakaa mielipiteitä myös eri kykyjenetsijöiden ja kykyjenetsijätoimistojen välillä. Esimerkiksi McKeen's Hockeyn ja The Athleticin Corey Pronmanin listoilla Broberg on sijalla 9, mutta Future Considerationsin listalla hän on sijalla 17 ja HockeyProspect.comin sijalla 21.

Kaikki tunnistavat Brobergin vahvuudet, kuten koon ja erinomaisen luistelunopeuden. Erot eri listauksissa johtuvat eri tahojen painotuksista ja mielipiteistä siitä, kuinka vakavia Brobergin heikkoudet ovat. Jos tietty taho pitää tärkeinä ominaisuuksina puolustajassa luistelua ja kokoa, tämä taho pitää todennäköisesti Brobergista todella paljon. Jos tietty taho taas haluaa nähdä puolustajalta erityisesti tasavahvaa pelaamista ja riskittömiä ratkaisuja kiekollisena, tämä taho todennäköisesti pitää Brobergista vähemmän.

Ottaen huomioon NHL-organisaatioiden varaustottumukset, Brobergista paljon pitäviä joukkueita on todennäköisesti paljon. Vaikka koon merkitys on pienentynyt myös puolustajista puhuttaessa, on siitä edelleen etua. Hyvin luisteleville ja isokokoisille puolustajille, kuten 191-senttiselle ja 91-kiloiselle Brobergille, on edelleen kysyntää.

Ennustus: Philip Broberg varataan sijoilla 7-10.

» Lähetä palautetta toimitukselle