NHL:n varaustilaisuus: Alex Newhook on seuraava huippulupaus BCHL:stä

NHL / Artikkeli
Kuva © Saimi Airaksinen
Alex Newhook seuraa Tyson Jostin ja Kyle Turrisin jalanjälkiä seuraavana BCHL:stä ensimmäisen kierroksen alkupuoliskolla varattavana hyökkääjänä.

Alex Newhook on ollut ikäluokkansa lupaavimpia pelaajia Kanadassa jo usean vuoden ajan, mutta hänen valitsema urapolku eroaa merkittävästi muista maan 2001-syntyneistä huippulupauksista. Newhook ilmoitti kaudella 2016–2017 sitoutuneensa pelaamaan ja opiskelemaan Bostonin yliopistossa (Boston College) syksystä 2019 alkaen. 

Kanadalaispelaajien määrä yliopistosarja NCAA:ssa on ollut viime vuosina kasvussa, mutta selkeä enemmistö maan kärkilupauksista pelaa edelleen joko Ontarion alueen OHL:ssä, Quebecin alueen QMJHL:ssä ja läntisen Kanadan WHL:ssä. Newhook oli yksi QMJHL:n kesän 2017 varaustilaisuuden parhaista varattavissa olevista pelaajista, mutta hän valui yliopistoon sitoutumisen myötä aina kolmannelle kierrokselle saakka.

NCAA on erittäin tiukka kaikissa urheilulajeissa siitä, etteivät sarjassa kilpailevat urheilijat ole ammattilaisia. CHL-joukkueissa pelaa useita NHL-sopimuksen jo solmineita pelaajia, ja seurat kustantavat usein ainakin osan pelaajan elämiseen menevistä kuluista. Tämän vuoksi Kanadan juniorisarjoissa yhdenkin ottelun uransa aikana pelannut pelaaja ei ole kelpoinen pelaamaan NCAA:ssa, vaikka kyseinen pelaaja ei olisi itse koskaan edes solminut varsinaista ammattilaissopimusta. 

QMJHL:n varaustilaisuudessa Newhookin kolmannella kierroksella varasi Halifax Mooseheads, joka tunnetaan sarjan malliorganisaationa. Vahvan kokoonpanon ja sarjan mittapuulla erinomaisten puitteiden vuoksi Mooseheads on joukkue, joka onnistuu houkuttelemaan riveihinsä keskivertoa useampia varaamiaan kanadalaisia sekä eurooppalaisia pelaajia. 

Newhook piti Mooseheadsin varauksesta huolimatta kiinni alkuperäisestä suunnitelmastaan, ja ilmoitti kesällä 2017 siirtyvänsä toiselle puolelle Kanadaa BCHL:ssa (British Columbia Hockey League) pelaavan Victoria Grizzliesin paitaan.

BCHL on kattoyhdistys CJHL:n (Canadian Junior Hockey League) alainen sarja, kun taas CHL-sarjoista (Canadian Hockey League) käytetään nimitystä "major junior league". BCHL on kovatasoinen verrattuna muihin CJHL-sarjoihin, mutta selkeästi CHL-sarjoja kuten QMJHL:ää heikompi. 

BCHL:ssä tai muussa CJHL-sarjassa pelaamisen taustalla on lähes aina potentiaalisten NHL-lupausten tapauksissa suunnitelma jatkaa uraa NCAA:ssa. Esimerkiksi viime kesän varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella varattu Jakob Bernard-Docker pelasi varausta edeltävällä kaudella AJHL:n (Alberta Junior Hockey League) Okotoks Oilersissa ja jatkoi kuluneella kaudella uraansa North Dakotan yliopistossa. 

Newhook kuului sarjan parhaisiin pelaajiin jo 16-vuotiaana kaudella 2017–2018, kun hän sijoittui BCHL:n pistepörsissä kahdeksanneksi tehden 45 otteluun tehot 22+44. Päättyneellä kaudella hän voitti sarjan pistepörssin peräti 18 pisteen erolla. Newhook palkittiin myös BCHL:n arvokkaimmalle pelaajalle jaettavalla Vern Dye Memorial Trophylla.

Eniten pisteitä BCHL:ssä alle 18-vuotiaana edellisten 20 vuoden aikana
Pelaaja Kausi Ottelut Maalit Tehopisteet
Kyle Turris 2006–2007 53 66 121
Jeff Tambellini 2001–2002 34 46 117
Tyson Jost 2015–2016 48 42 104
Alex Newhook 2018–2019 53 38 102
Gabe Gauthier 2001–2002 50 37 99

Newhook on ensimmäinen todellinen BCHL:stä varaustilaisuuteen ponnistava huippulupaus sitten Tyson Jostin, joka edusti Penticton Veesia vuosina 2014–2016 ja jonka Colorado Avalanche varasi kesän 2016 varaustilaisuuden kymmenentenä pelaajana. Kovimmat tehopisteet viimeisen 20 vuoden aikana BCHL:ssä 17-vuotiaana on tehnyt Kyle Turris, jonka silloinen Phoenix Coyotes varasi kesän 2007 varaustilaisuuden kolmantena pelaajana.

Newhook ei aivan yltänyt Jostin pistemäärään, mutta hänen 102 tehopistettä riittävät viimeisen 20 vuoden ajalta alle 18-vuotiaiden pistepörssin neljänneksi. Newhook kuitenkin teki kuluneella kaudella pisteistään vain 28,4 prosenttia ylivoimalla, kun Jostin ja Turrisin vastaavat lukemat olivat 42,3 prosenttia ja 47,7 prosenttia. Tämä kuvastaa ennen kaikkea sitä, kuinka hyvä Newhook oli tasaviisikoin.

Alex Newhook oli Kanadan parhaita pistemiehiä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa.
Kuva © Saimi Airaksinen

Vahvuudet ja heikkoudet

Newhook kuuluu ikäluokkansa parhaisiin luistelijoihin. Hänen ensimmäiset potkunsa ovat todella terävät, ja hänen huippunopeutensa on erittäin korkea. Newhook dominoi luistelunsa avulla erityisesti BCHL:ssä, mutta hänen nopeutensa loisti myös kansainvälisellä tasolla.

Pääsääntöisesti keskushyökkääjänä pelaava Newhook on taitava mailankäsittelijä ja pystyy kontrolloimaan kiekkoa myös täydessä vauhdissa. Luistelunsa ja kiekollisten taitojensa turvin Newhook on tasaviisikoin todella vaarallinen suorissa hyökkäyksissä, ja hän oli Grizzliesin joukkueessa usein jäällä ollessaan se, joka kuljetti kiekon onnistuneesti yli keskialueen.

Newhook on enemmän pelintekijä kun laukoja, mistä kertoo myös maalien ja syöttöpisteiden suhde kahden edelliskauden ajalta. Hänellä on arsenaalissaan useita eri syöttövariaatioita, ja hän pystyy tekemään luovia syöttöjä myös täydestä vauhdista. Newhook toimi Grizzliesin ykkösylivoiman kapellimestarina läpi kuluneen kauden.

Newhook on peliälynsä ja luistelunopeutensa ansiosta kohtuullinen myös puolustussuuntaan ja hän tekee jäällä ollessaan kovasti töitä molempiin suuntiin. 179-senttisenä ja 86-kiloisena Newhook ei ole kentän isokokoisin pelaaja, mutta hänen pituutensa ei ole myöskään millään tasolla ollut hidaste.

Painavin argumentti Newhookia vastaan ei varsinaisesti liity häneen pelaajana, vaan pikemmin hänen pelaamaan sarjaan. BCHL:ssä kilpailun taso on selvästi heikompaa kuin CHL:ssä todellisista ammattilaissarjoista puhumattakaan. Newhook esiintyi kuitenkin edukseen alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa ikäluokkansa huippuja vastaan, kun hän viimeisteli seitsemään otteluun viisi maalia ja kymmenen tehopistettä ollen Kanadan tehokkain hyökkääjä yhdessä Peyton Krebsin kanssa. 

Jatkoajan arvio

Newhook on pyörinyt kykyjenetsintätoimistojen arvioissa sijoilla 10–15 suurimman osan kaudesta. Esimerkiksi Future Considerationsin ja ISS Hockeyn listauksissa kanadalaissentteri on sijalla 13. The Athleticin Corey Pronmanin ja Scott Wheelerin listoilla Newhook on puolestaan listattu 11. lupaavimmaksi pelaajaksi.

Newhook olisi voinut esimerkiksi viime vuoden varaustilaisuudessa pelipaikkansa vuoksi mennä ennakkoarvioita aikaisemmin, kuten kävi viidentenä Arizona Coyotesin varaamalle Barrett Haytonille. Tämän vuoden varaustilaisuudessa tasoltaan Newhookia lähellä olevia senttereitä on kuitenkin useita, mikä vähentää yllätysvalinnan mahdollisuutta. Kanadalaissentterin monipuolinen hyökkäysosaaminen pitää kuitenkin huolta siitä, ettei hänen tarvitse odotella kauaa nimeään varauspäivänä.

Ennustus: Alex Newhook varataan sijoilla 11-14.

» Lähetä palautetta toimitukselle