NHL:n varaustilaisuus 2022: Odotettu ykkösvaraus kahden kauppa – Joakim Kemell kantaa suomalaisodotuksia

NHL / Artikkeli
Joakim Kemellin nimi huudetaan varaustilaisuuden kärkipäässä.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/
NHL:n varaustilaisuus järjestetään torstaina ja perjantaina Montréalissa. Tilaisuudessa varattava ikäluokka on kärjen osalta todella tasainen. Se saattaa nostaa suomalaistenkin osakkeita.

NHL:n varaustilaisuus järjestetään ensimmäistä kertaa kolmeen vuoteen normaaliin tapaan NHL-joukkueen hallissa. Tapahtumaa isännöi kahden päivän ajan Montréal, jossa varaustilaisuus piti järjestää jo kesällä 2020.

Erityisen tästä tilaisuudesta tekee se, että tilaisuuden järjestävä Montréal Canadiens varaa ensimmäisellä vuorolla. Edellisen kerran isäntäseura on varannut ykkösenä vuonna 1985. Toisen vuoron omistaa viime vuosina monta kertaa kärkisijoilta varannut New Jersey Devils.

Ykkösvaraus on hyvin todennäköisesti joko Shane Wright tai Juraj Slafkovský. Suomalaisten odotukset ovat Joakim Kemellissä, jolla on hyvät mahdollisuudet tulla valituksi kymmenen parhaan joukossa.

Varaustilaisuuden ensimmäinen kierros alkaa Suomen aikaa perjantain vastaisena yönä kello 2. Kierrokset 2–7 huudetaan Suomen aikaa perjantai-iltana alkaen kello 18.

Jatkoaika esittelee varaustilaisuuden ennakoidun viiden kärjen sekä suomalaispelaajien kärkinimet.

Shane Wright

Aivan viime metreille saakka Wrightia pidettiin melko selvänä ykkösvarauksena. Kanadalainen oli useimpien listauksien kärjessä vielä pitkälle kevääseen, mutta viimeisissä listoissa häntä on sijoitettu myös toiselle sijalle.

Wright pelasi kuluneen kauden OHL:ssä erinomaisin tehoin ja oli ikäluokkansa ylivoimaisesti tehokkain pelaaja. Wright on johtava pelaaja niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin, ja hänestä on povattu pelaajaa, jolla on tulevaisuudessa aineksia olla kapteeni hänet varaavassa joukkueessa.

Peliä tekevä ja puolustussuuntaan luotettava keskushyökkääjä on kiistellysti varausikäluokan paras pelaaja ja profiililtaan juuri ensimmäisenä varaavan Canadiensin kaipaaman kaltainen. On siis melko todennäköistä, että Wrightin nimi huudetaan varaustilaisuudessa ensimmäisenä.

Juraj Slafkovský

Suomalaiselle kiekkoyleisölle TPS:stä tuttu isokokoinen laitahyökkääjä on sijoitettu asiantuntijoiden listoilla tasaisesti varaustilaisuuden kärkikolmikkoon. Slafkovskýn tilastot Liigasta eivät ole huippuluokkaa, vaikka hän näytti aika ajoin pystyvänsä vastaamaan fyysiseen vaateeseen ja jopa dominoimaan sarjaa kiekollisesti. Välillä nuori taituri kuitenkin katosi kuvasta ja vauhtia piti hakea junioreista.

Juraj Slafkovský nousi loppumetreillä haastamaan vahvasti Shane Wrightia ykkösvarauksesta.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi

Slovakian maajoukkueissa Slafkovský on sen sijaan loistanut. Hän voitti olympialaisten maali- ja pistepörssin ja oli myös MM-kisoissa joukkueensa tehokkain pelaaja. Erinomaiset otteet maajoukkueessa ovat nostaneet hänen sijoitustaan merkittävästi listoilla.

Vielä talvella häntä sijoitettiin kymmenennen sijan tuntumaan, mutta varaustilaisuuden lähestyessä slovakialaista on povattu jopa ykkösvaraukseksi. Slafkovskýn valinta ensimmäisellä vuorolla lienee kuitenkin epätodennäköistä, sillä Canadiens todennäköisesti valitsee keskushyökkääjän.

Logan Cooley

Yhdysvaltalainen keskushyökkääjä Logan Cooley on vakuuttanut kykyjenetsijöitä Yhdysvaltain maajoukkueen kehitysohjelmassa, josta ovat ponnistaneet käytännössä kaikki yhdysvaltalaiset huippulupaukset. Kentän molemmissa päissä vahvasti esiintyvää Cooleya on ennakoitu kolmen ensimmäisen varauksen joukkoon.

Cooleyn lopullinen sijoitus määräytyy sen mukaan, mitä pelipaikkaa joukkueet haluavat täydentää. Kolmantena varausvuorossa oleva Arizona Coyotes on todennäköisesti Cooleyn perässä, mikäli edellä varaava Devils ei häntä poimi.

Varausikäluokan tasaiseen kärkijoukkoon kuuluu tänä vuonna ehdokkaita kaikilta kenttäpelaajien pelipaikoilta, mikä voi vaikuttaa etenkin Cooleyn varaukseen. Keskushyökkääjien osalta Cooley on Wrightin jälkeen selvä kakkonen.

David Jiříček

Varaustilaisuuden kärkilupauksiin lukeutuu kaksi puolustajaa ylitse muiden, joista toinen on David Jiříček. Hyvin luisteleva isokokoinen tšekkilupaus pelasi kuluneen kauden Tšekin pääsarjassa HC Plzeňissä. Jiříček valittiin myös Tšekin maajoukkueeseen kevään MM-kisoihin.

Kiekollisesti lahjakas ja kovaa laukova puolustaja olisi hyvä palanen mihin vain joukkueeseen. Hänet varataan todennäköisesti viiden ensimmäisen pelaajan joukossa.

Šimon Nemec

Varaustilaisuuden toinen pienellä numerolla varattava puolustaja tulee myös Keski-Euroopasta. Šimon Nemec täydentää slovakialaisten unelmavarausvuotta, sillä potentiaalisen ykkösvarauksen lisäksi slovakit saattavat saada myös toisen valinnan kärkiviisikossa.

Nemec kamppailee ensimmäisenä valittavan puolustajan kunniasta melko tasapäisesti Jiříčekin kanssa. Nemec pelasi päättyneen kauden Slovakian pääsarjassa HK Nitrassa erinomaisin tehoin.

Nemec kuului Slafkovskýn tavoin Slovakian olympia- ja MM-joukkueisiin. MM-kisoissa hän oli joukkueensa tehokkain puolustaja. Nemec on toiminut myös Slovakian nuorten maajoukkueen kapteenina, mitä osataan arvostaa Pohjois-Amerikassa.

Šimon Nemec johtaa Slafkovskýn kanssa Slovakian parasta ikäluokkaa vuosikymmeniin.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi

Suomalaiset kärjen takana

Suomalaisia tuskin nähdään varaustilaisuuden kärkiviisikossa, vaikka parhaimmillaan haaveiltiin kahdesta paikasta ja jopa ykkösvarauksesta. Tilaisuus on kuitenkin jälleen suomalaisittain mielenkiintoinen.

Kovan luokan maalintekijä Kemell avasi kautensa JYPissä loistavasti ja johti alkukaudesta Liigan maalipörssiä. Pitkä loukkaantuminen ja JYPin laskusuhdanne hankaloittivat Kemellin loppukautta, eikä tykkialku saanut jatkoa. Kemellin nimi on viimeisissä ennakkoarvioissa useimmin seitsemännellä sijalla, mutta hänet voidaan nähdä jopa kärkiviisikossa.

Erinomainen luistelija ja taitava kiekonkäsittelijä Brad Lambert oli kuluneella kaudella vaikeuksissa JYPissä. Kausi oli hankala, eikä se saanut tuulta alleen edes Pelicansiin palaamisen jälkeen. Pari vuotta sitten jopa ykkösvaraukseksi ennakoitu Lambert on valahtanut listoilla ensimmäisen kierroksen loppupuolelle ja joissakin arvioissa jopa toiselle kierrokselle.

Muita varaustilaisuuden alkupuolella valittavia suomalaishyökkääjiä ovat todennäköisesti Ilveksen Jani Nyman, Tapparan Topi Rönni ja HIFK:n Aleksanteri Kaskimäki.

Suomalaisista puolustajista ennakkoon pienimmällä varausnumerolla uskotaan varattavan Tapparaan siirtynyt Kasper Kulonummi tai HIFK:n Otto Salin, joiden listasijoitukset vaihtelevat kolmannen ja neljännen kierroksen paikkeilla.

Raamikkaan JYP-lupauksen Topias Leinosen uskotaan olevan ensimmäisenä varattava eurooppalainen maalivahti ja yksi ensimmäisistä varattavista torjujista koko tilaisuudessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle