NHL:n varaustilaisuus 2019: Yhdeksän aliarvostettua pelaajaa ensimmäisen kierroksen ulkopuolelta

NHL / Artikkeli
Tuukka Tieksola palkittiin kuluneella kaudella Nuorten SM-liigan vuoden tulokkaana.
NHL:n varaustilaisuudessa lupaavimmat pelaajat menevät lähes poikkeuksetta ensimmäisellä kierroksella, mutta potentiaalisia NHL-pelaajia on saatavilla myös myöhemmillä kierroksilla. Jatkoajan NHL-toimittaja Lassi Alanen listaa yhdeksän aliarvostettua pelaajaa, joita tuskin varataan vielä ensimmäisenä päivänä.

Tuukka Tieksola, oikea laitahyökkääjä, Kärpät A

Tieksola oli kuluneella kaudella Kärppien A-nuorten ja samalla koko Nuorten SM-liigan parhaita pelaajia. Hän kirjautti runkosarjassa 51 ottelussa tehot 15+45 ja pääsi kauden lopussa myös tekemään Liiga-debyyttinsä. Alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa Tieksola teki viidessä ottelussa neljä tehopistettä.

Tieksola on erittäin hyvä luistelija, jonka vahvuudet ovat hyökkäyspäässä. Hän on ennen kaikkea erinomainen pelintekijä, mutta hän pystyy myös viimeistelemään tarvittaessa. Tieksolan kiekonkäsittelytaidot ovat niin ikään erittäin hyvällä tasolla. Hänen suurimmat kehityskohteensa ovat puolustusalueella ja fysiikassa.

Tieksola on suhteellisen nuori tämän kesän varaustilaisuuteen ja on ottanut isoja kehitysaskelia viimeisen vuoden aikana. NHL Central Scouting on listannut Tieksolan vasta varausluokan 31. parhaaksi eurooppalaiseksi lupaukseksi, mutta hänen hyökkäyspään potentiaalinsa oikeuttaisi minun papereissani varauksen jo toisella kierroksella. 

Domenick Fensore, puolustaja, Yhdysvaltojen kehitysohjelma

Jos kesäkuun lopussa syntynyt Tieksola on suhteellisen nuori tämän vuoden varaustilaisuuteen, samaa voidaan sanoa Fensoresta, joka olisi varattavissa vasta ensi vuonna, mikäli hän oli syntynyt yhdeksän päivää myöhemmin. Fensore kirjautti kuluneella kaudella 42 tehopistettä 55 ottelussa Yhdysvaltojen kehitysohjelmajoukkueen riveissä ja pyöritti nuoresta iästään huolimatta joukkueen toista ylivoimaviisikkoa.

Fensore loistaa erityisesti luistelutaitonsa ansiosta. Hän on yksi varausluokan nopeimmista pelaajista ja pystyy nostamaan luotettavasti kiekon ylös jalalla. Fensoren kiekolliset taidot ja pelikäsitys hyökkäyspään osalta ovat myös erittäin hyvällä tasolla. 

Bostonin yliopistojoukkueessa (Boston University) ensi kaudella pelaava 171-senttinen Fensore on kuitenkin myös yksi varaustilaisuuden pienimmistä pelaajista. Hän kompensoi pientä kokoaan erinomaisella luistelulla, mutta puolustuspäässä Fensore on paikoitellen pahoissa vaikeuksissa. On mahdollista, että Fensore on varattavissa vielä ensimmäisten kolmen kierroksen jälkeen, jolloin hän olisi erittäin hyvä varaus potentiaalinsa vuoksi. 

Rhett Pitlick, vasen laitahyökkääjä, Chaska High

Pitlick pelasi suurimman osan kaudesta Minnesotan lukiosarjassa Chaska High'n joukkueessa tehden 61 tehopistettä 25 ottelussa muiden lukioiden joukkueita vastaan. Pitlick pelasi loppukaudesta myös seitsemän ottelun verran Omaha Lancersin paidassa USHL:ssä. 

175-senttinen Pitlick erottuu edukseen erityisesti luistelu- ja pelinopeutensa ansiosta. Hän aiheuttaa puolustajille päänsärkyä räjähtävällä potkullaan, ja hän vakuutti tekemällä jatkuvasti hyviä ratkaisuja nopeatempoisissa otteluissa. Pitlickin kiekonkäsittelytaidot eivät ole samalla tasolla luistelunopeuden kanssa, mutta hän pystyy silti silloin tällöin näyttäviin yksilösuorituksiin.

Pitlickin sijoitus eri kykyjenetsijätoimistojen listauksissa vaihtelee rajusti sen takia, että hän vietti suurimman osan kaudesta melko pienessä sarjassa, eikä hän pelannut yhtään kansainvälisiä otteluita. NHL Central Scouting listasi Pitlickin 98. lupaavimmaksi Pohjois-Amerikassa kuluvalla kaudella pelanneeksi kenttäpelaajaksi, joten hän voi olla varattavissa vielä neljännellä tai viidennellä kierroksella. Hän on sitoutunut pelaamaan Minnesotan yliopistossa kaudella 2020–2021.

Robert Mastrosimone, vasen laitahyökkääjä, Chicago Steel

Mastrosimonella on takana kaksi menestyksekästä kautta USHL:ssä Chicago Steelin riveissä. Kaudella 2017–2018 oli sarjan tehokkain alle 17-vuotias pelaaja lukuun ottamatta Jack Hughesia, ja kuluneella kaudella 60 tehopistettä 54 ottelussa riittivät alle 18-vuotiaiden pistepörssin kolmanteen sijaan. Mastrosimone myös edusti Yhdysvaltoja viime kesän Hlinka Gretzky Cupissa ja joulukuussa pelatussa World Junior A Challengessa. 

178-senttinen Mastrosimone on erittäin fiksu pelaaja. Hän lukee peliä hyvin hyökkäyspäässä ja on usein oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Tämän lisäksi hän on taitava kiekonkäsittelijä ja laukoo erittäin tarkasti. Mastrosimonen yksi suuri heikkous on hänen luistelunsa, joka on kaukana hänen muista taidoistaan. Hän kuitenkin paikkaa puuttuvaa nopeutta hyvällä sijoittumisella.

Mastrosimone on yksittäisten kykyjenetsijätoimistojen listauksissa sijoitettu ensimmäiselle kierrokselle, mutta hän on melko todennäköisesti varattavissa vielä varaustilaisuuden jälkimmäisenä päivänä. Hän on sitoutunut pelaamaan ensi kaudesta lähtien Bostonin yliopistossa (Boston University) yhdessä Trevor Zegrasin ja jo aiemmin listalla mainitun Domenick Fensoren kanssa.

Jamieson Rees, keskushyökkääjä, Sarnia Sting

Reesillä on takana vaikeahko kausi OHL:n Sarnia Stingin rivessä. Kanadalaissentteri oli pitkän aikaa loukkaantuneena ja kärsi myös kahdeksan ottelun pelikiellon runkosarjan lopussa. Rees teki pelaamassaan 37 runkosarjaottelussa 32 tehopistettä ja oli vakuuttava alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa kirjauttaen seitsemään otteluun tehot 2+6.

Rees on taitava kahden suunnan sentteri, joka tekee vaikutuksen erityisesti asenteellaan. Hän on keskivertoa parempi luistelija ja tekee vimmatusti töitä kentällä ollessaan. Rees ei väistele ketään eikä häntä voida syyttää yrityksen puutteesta, joskin välillä hän tekee myös tyhmiä ratkaisuja, kuten pelikieltoon johtaneessa tilanteessa. Rees on myös taitava kiekonkäsittelijä ja kohtuullisen hyvä syöttelijä.

NHL:ssä Reesiä ei nähdä vielä ainakaan muutamaan vuoteen, mutta pitkällä tähtäimellä ja terveenä pysyessään hän on mielenkiintoinen lisä minkä tahansa organisaation systeemiin. On mahdollista, että Rees varataan jo ensimmäisen kierroksen lopulla, mutta todennäköisimmin vasta jälkimmäisenä päivänä. 

Kuva © Saimi Airaksinen

Karl Henriksson, keskushyökkääjä, Frölunda HC J20

176-senttinen Henriksson iski päättyneellä kaudella 49 tehopistettä 45 ottelussa Ruotsin juniorisarjassa ja toimi ikäluokkansa maajoukkueen ykkössentterinä niin kauden avanneessa Hlinka Gretzky Cupissa kuin alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Henriksson muodosti vaarallisen kaksikon yhdessä 2002-syntyneen huippulupauksen Lucas Raymondin kanssa niin seura- kuin maajoukkueessakin.

Henriksson on ennen kaikkea pelintekijä. Hän erottuu erinomaisen syöttötaitonsa ansiosta ja hän kirjauttikin tällä kaudella eniten syöttöpisteitä Ruotsin juniorisarjassa. Henriksson on nopeusominaisuuksiltaan kohtalainen, muttei erityisen vikkelä pieneksi hyökkääjäksi. Hän tekee kuitenkin väsymättä töitä molempiin suuntiin. 

Henrikssonia on spekuloitu toisen tai kolmannen kierroksen varaukseksi. Esimerkiksi Future Considerationsin listauksessa hän on sijalla 62 ja TSN:n Bob McKenzien listauksessa sijalla 83. Pitkän tähtäimen projektina Henriksson on kiinnostava syöttötaitonsa ansiosta, mutta häntä ei tulla näkemään NHL:ssä vielä moneen vuoteen.

Jordan Spence, puolustaja, Moncton Wildcats

179-senttiselle Spencelle viime kausi oli ensimmäinen QMJHL:ssä hänen pelattuaan CJHL-sarja (Canadian Junior Hockey League) MJAHL:ssä kaudella 2017–2018. Spence suoriutui selvästi aiempaa kovatasoisemman sarjan asettamista haasteista erittäin hyvin ja kirjautti Moncton Wildcatsin paidassa 68 otteluun 49 tehopistettä. Hän pelasi myös Kanadan paidassa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa.

Spencen suurin yksittäinen vahvuus on hänen peliälynsä. Hän on rauhallinen paineen alla ja erinomainen syöttämään kiekon hallitusti ulos omalta alueelta. Spence sai päättyneellä vastuuta myös ylivoimalla, missä hän tykkää pyörittää peliä viivalta laukomisen sijasta. Hän myös puolustaa kohtuullisella tasolla ja katkoo tehokkaasti syöttölinjoja omalla alueella.

Spence on suurten kykyjenetsijätoimistojen listauksissa useimmiten sijoitettu kolmannelle kierrokselle. Spencen kehitys viimeisen vuoden aikana on ollut huomattavaa, mistä kertoo esimerkiksi se, ettei hänen tilillään ollut maajoukkueotteluita ennen kevään alle 18-vuotiaiden MM-kisoja. 

Dmitri Šešin, vasen laitahyökkääjä, Stalnye Lisy

Šešin muodosti päättyneellä kaudella Jegor Spiridonovin ja Pavel Dorofejevin kanssa yhden Venäjän juniorisarja MHL:n pelottavimmista ketjuista. Šešin kirjautti 45 ottelussa tehot 20+23 tehden eniten pisteitä ottelua kohden kaikista vähintään viisi ottelua pelanneista alle 18-vuotiaista MHL:ssä. Hän kirjautti alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa ainoastaan kaksi pistettä, mutta Venäjän valmennus valitsi hänet yhdeksi joukkueen kolmesta parhaasta pelaajasta. 

172-senttinen ja 65-kiloinen Šešin on yksi varaustilaisuuden pienimpiä pelaajia, mutta pieni koko ei estä häntä ajamasta maalille, karvaamasta vimmatusti tai pelaamasta muuten aktiivista, energistä ja tehokasta kiekkoa. Hän on luova, taitava kiekonkäsittelijä ja viimeistelee tehokkaasti.

Kuten monet muut listalla mainitut pelaajat, myöskään Šešin ei tule auttamaan hänet varaavaa NHL-joukkuetta lyhyellä aikataululla. Hän todennäköisesti tarvitsee vielä monta kautta Venäjällä noustakseen tulosrooliin KHL:ssä ennen siirtymistä Pohjois-Amerikkaan. Šešin on kuitenkin todennäköisesti varattavissa vielä myöhäisillä kierroksilla, joilla todennäköisyydet varatun yksilön kehittymisestä vakituiseksi NHL-pelaajaksi ovat joka tapauksessa todella pienet. 

Pjotr Kotšetkov, maalivahti, HK Rjazanin

1999-syntynyttä Kotšetkovia ei ole varattu kahtena edellisenä vuonna, mutta päättynyt kausi nosti venäläisen mukaan keskusteluun parhaasta varattavissa olevasta maalivahdista Spencer Knightin jälkeen. Esimerkiksi NHL Central Scouting on listannut Kotšetkovin varaustilaisuuden parhaaksi eurooppalaiseksi maalivahdiksi.

Kotšetkov pelasi suurimman osan viime kaudesta Venäjän toiseksi korkeimmalla sarjatasolla HK Rjazanin joukkueessa. Hänelle kertyi 18 pelaamassaan VHL-ottelussa torjuntaprosentiksi 93,0 ja päästettyjen maalien keskiarvoksi 2,13. Kotšetkov pääsi pelaamaan myös kaksi KHL-ottelua HK Sotšin riveissä, ja hänet valittiin talvella nuorten MM-kisojen parhaaksi maalivahdiksi. 

Ensi kaudeksi Pietarin SKA:n organisaatioon siirtyvä Kotšetkov tullaan todennäköisesti varaamaan toisella tai kolmannella kierroksella. Esimerkiksi TSN:n Bob McKenzien listauksessa venäläisvahti on listattu sijalle 66. 

» Lähetä palautetta toimitukselle