NHL:n varaustilaisuuden suurimmat onnistujat: Hurricanes osui kultasuoneen varaamalla kolme suomalaista

NHL / Artikkeli
Carolina Hurricanes varasi Patrik Puistolan kolmannella kierroksella.
Kuva © Getty Images
Onnistuneen varaustilaisuuden vaikutukset näkyvät joukkueen menestyksessä lähes aina vasta vuosien päästä, mutta päätöksiä on hyvä arvioida aina sen hetkisen informaation avulla. Jatkoajan NHL-toimittaja Lassi Alanen käy läpi varaustilaisuuden selkeät onnistujat.

Los Angeles Kings

Kings nappasi ensimmäisen kierroksen viidennellä vuorolla yhdysvaltalaissentteri Alex Turcotten, jota pidin varausluokan kolmanneksi parhaana pelaajana. Turcotte nousee välittömästi organisaation parhaaksi lupaukseksi. Hän on loistava kahden suunnan pelaaja, pelaa nopealla temmolla ja on ratkaisuissaan suoraviivaisesti. Hän on koko varausluokan monipuolisin pelaaja, ja hänellä on kaikki eväät nousta muutaman vuoden päästä joukkueen ykkössentteriksi. 

Ensimmäisen kierroksen toisella vuorolla Kings nappasi ruotsalaispuolustaja Tobias Björnfotin, joka vakuutti erityisesti kevään alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Björnfot on kahden suunnan puolustaja joka lukee peliä erinomaisesti, mutta olen hieman skeptinen hänen hyökkäyspään potentiaalin suhteen.

Kings teki kaksi loistavaa varausta toisella kierroksella nappaamalla Arthur Kaliyevin vuorolla 33 ja Samuel Fagemon vuorolla 50. Kaliyev on selkeistä puutteistaan huolimatta yksi ikäluokan parhaista maalintekijöistä, kun taas yhden vuoden yli-ikäisenä varaustilaisuuteen tullut Fagemo kirjautti 18-vuotiaana 25 tehopistettä Ruotsin pääsarjassa.

Myöhemmillä kierroksilla Kings varasi muun muassa puolustaja Jordan Spencen, jonka olin maininnut aliarvostetuimpien pelaajien listalla. Kings varasi myös suomalaispuolustaja Kim Nousiaisen, joka oli viime kaudella yksi Nuorten SM-Liigan parhaista puolutajista ja erittäin hyvä luistelija.

Carolina Hurricanes

Ottaen huomioon varausten ajankohdat, Hurricanesin suoritusta voidaan pitää jopa koko varaustilaisuuden parhaana. Seura nappasi ensimmäisen kierroksen lopussa Ryan Suzukin, joka oli 28. vuorolla erittäin hyvä valinta. Suzukin pelikäsitys ja syöttötaidot ovat molemmat huippuluokkaa, ja hän on myös pienikokoisemmaksi pelaajaksi suhteellisen hyvä luistelija.

Toisella kierroksella Hurricanes varasi Pjotr Kotšetkovissa ja Jamieson Reesissa kaksi pelaajaa, jotka olivat mukana edellä mainitulla aliarvostetuimpien pelaajien listalla. 1999-syntynyt Kotšetkov oli NHL Central Scoutingin listalla paras eurooppalainen maalivahti, kun taas Rees on taitava, pelaa nopeatempoista kiekkoa eikä kaihda kamppailutilanteita. 

Kolmannella kierroksella Hurricanes teki kolme loistavaa varausta Patrik Puistolan, Anttoni Hongan ja Domenick Fensoren muodossa. Puistola oli omissa papereissani ensimmäisen kierroksen lahjakkuus, Hongan hyökkäyspään potentiaali on kiistaton heikkouksista huolimatta ja edellä mainitussa aliarvostettujen pelaajien listauksessa mainittu Fensore on yksi ikäluokkansa parhaista luistelijoista. 

Hurricanes varasi lopulta peräti neljä edellä mainitussa aliarvostettujen pelaajien artikkelissa nimettyä pelaajaa, kun se poimi Kärppien A-nuorissa tehoilleen Tuukka Tieksolan neljännellä kierroksella. Tieksola on loistava pelintekijä, erittäin taitava käsistään ja hyvä luistelija. Omissa papereissani hän olisi ollut toisen kierroksen varaus. 

Carolinalaisjoukkue teki muutaman nappivalinnan myös myöhemmillä kierroksilla, kun se poimi alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa vakuuttaneen 1999-syntyneen Kirill Slepetsin viidennellä kierroksella, isokokoisen sentteri Blake Murrayn kuudennella kierroksella ja taitavan Massimo Rizzon seitsemännellä kierroksella. Hurricanes panosti selvästi korkealla potentiaalilla, mutta myös hieman isommalla riskillä varustettuihin pelaajiin, mikä on mielestäni oikea tapa toimia varaustilaisuudessa.

Montreal Canadiens

Canadiens teki yhden ensimmäisen kierroksen parhaista ryöstöistä varaamalla huippulahjakkaan maalintekijä Cole Caufieldin vasta 15. vuorolla. Caufield kirjautti päättyneellä kaudella yhteensä huikeat 72 maalia ja rikkoi kaikki Yhdysvaltojen kehitysohjelman maaliennätykset. Hän myös teki alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa seitsemään otteluun huikeat 14 maalia. 170-senttinen Caufield ei tule todennäköisesti pelaamaan NHL:ssä vielä muutamaan vuoteen, mutta hän on pidemmällä tähtäimellä potentiaalinen 40 maalin mies.

Canadiensin toisen päivän varauksia voidaan pitää kaksijakoisina. Yhdysvaltojen lukiosarjassa pelannut Jayden Struble on sulava luistelija ja liikuttaa kiekkoa hyvin, mutta toisen kierroksen alkupuoliskolla hän on melko riskialtis valinta. Lisäksi joukkue varasi viidennellä kierroksella tanskalaisvahti Frederik Dichowin, josta tuskin kovin moni oli kuullut ennen eilistä. 

Montrealilaisjoukkue varasi aliarvostettuna pelaajana mainitun Rhett Pitlickin viidennellä kierroksella. 175-senttinen Pitlick on taitava laituri, joka osaa heiluttaa verkkoa ja on pitkällä tähtäimellä mielenkiintoinen projekti. Ruotsalaispuolustaja Mattias Norlinder on niin ikään kiinnostava varaus kolmannella kierroksella. Vuoden yli-ikäinen Norlinder otti viime kaudella isoja harppauksia ja esiintyi edukseen Allsvenskanissa pelaamissaan otteluissa. 

Cole Caufieldissa Canadiens varasi ikäluokkansa lahjakkaimman maalintekijän.
Kuva © Getty Images

Colorado Avalanche

Avalanche nappasi koko varaustilaisuuden neljännellä vuorolla Bowen Byramin, jota pidettiin yleisesti koko ikäluokan parhaana puolustajana. Byram on erinomainen luistelija, erittäin varma ja rauhallinen kiekollisena, tekee vähän virheitä ja pystyy pyörittämään ylivoimaa tehokkaasti. Byramista tuli päättyneellä kaudella ensimmäinen WHL:n pudotuspelien pistepörssin voittanut puolustaja. Nuoresta iästään huolimatta hänellä on mahdollisuus pelata Avalanchen riveissä jo ensi kaudella.

Toisen ensimmäisen kierroksen vuoronsa Avalanche käytti sentteri Alex Newhookiin, joka on mielestäni 16. vuorolla loistava valinta. Newhook valittiin päättyneellä kaudella BCHL:n arvokkaimmaksi pelaajaksi ja hän voitti sarjan pistepörssin näytöstyyliin. Newhookin nopeus, kiekolliset taidot ja pelisilmä ovat kaikki huippuluokkaa. Hän on yhden tai kahden vuoden päässä NHL:stä.

Avalanchen varaustilaisuutta voidaan pitää selvänä onnistumisena jo pelkästään Byramin ja Newhookin myötä. Toisella kierroksella joukkue varasi Yhdysvaltojen kehitysohjelmajoukkueen takalinjoilla luutineen Drew Hellesonin, jolla on kohtuulliset mahdollisuudet kehittyä NHL-tason puolustajaksi. Kanadalaislaituri Alex Beaucage kolmannella kierroksella oli myös hyvä valinta.

New York Rangers

Rangersin varaustilaisuutta voi pitää onnistuneena jo pelkän Kaapo Kakon vuoksi. Kakossa Rangers saa NHL-valmiin pelaajan, jolla on potentiaalia nousta yhdeksi sarjan parhaista laitureista. Kakko on erittäin monipuolinen hyökkäyspään uhka ja fyysisesti omalla tasollaan verrattuna muihin varausluokan pelaajiin. 

Toisella kierroksella Rangers nappasi kaksi potentiaalista NHL-pelaajaa Matthew Robertsonissa ja Karl Henrikssonissa, joista jälkimmäinen oli edellä mainitussa aliarvostetuimpien pelaajien listauksessa. Robertson on isokokoinen puolustaja, joka pystyy kirjauttamaan paljon jääaikaa ja olemaan samalla suhteellisen hyvä molempiin suuntiin. Henriksson on puolestaan pienikokoinen sentteri, joka loistaa erityisesti syöttötaitonsa ansiosta. 

Zachary Jones kolmannella kierroksella ja Leevi Aaltonen viidennellä kierroksella ovat niin ikään hyviä varauksia Rangersilta. Massachusettsin yliopistojoukkueessa ensi kaudella pelaava 178-senttinen Jones oli päättyneellä kaudella yksi USHL:n parhaita hyökkääviä puolustajia, kun taas 175-senttinen Aaltonen on ikäluokkansa parhaita luistelijoita ja laukoo sekä syöttää tehokkaasti. 

Rangers ei myöskään unohtanut isokokoisia pelaajia, sillä kuudennella kierroksella joukkueen haaviin tarttui 198-senttinen ja 94-kiloinen ruotsalaissentteri Adam Edström, joka pelasi viime kaudella otteluita SHL:ssä sekä Ruotsin juniorisarja SuperElitissä. 

Anaheim Ducks

Ducks nappasi yhdysvaltalaissentteri Trevor Zegrasin koko varaustilaisuuden yhdeksännellä vuorolla. Omalla listallani Zegras oli sijalla viisi, ja hänellä on kaikki eväät kehittyä NHL-tason ykkössentteriksi ajan kanssa. Zegras on Jack Hughesin ohella varausluokkansa paras puhdas pelintekijä, ja hänen luovuutensa kiekon kanssa on huipputasolla. Zegras on luultavasti vielä useamman vuoden päässä NHL:stä, mutta hänellä on valtavasti raakaa potentiaalia. 

Ensimmäisen kierroksen kolmanneksi viimeisellä vuorolla Ducks varasi laituri Brayden Traceyn, jonka osake nousi runsaasti kauden edetessä. Hän kirjautti 66 WHL-runkosarjaottelussa 81 tehopistettä ja oli Kanadan parhammistoa alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Suurimmalla osalla listoista Tracey oli toisen kierroksen alkupuoliskolla, mutta ero ensimmäisen kierroksen lopun ja toisen kierroksen alun välillä ei ole kovin suuri, joten Ducksin valinta on täysin oikeutettavissa. 

Ducks lisäsi reserviinsä muutaman kiinnostavan pelaajan myös toisena päivänä. Henry Thrun on erinomainen valinta neljännellä kierroksella. Yhdysvaltalaispuolustaja jäi kehitysohjelmassa esimerkiksi Cam Yorkin varjoon, mutta hän luistelee hyvin 188-senttiseksi ja puolustaa todella fiksusti. Thrun ei juuri saanut mahdollisuutta väläytellä esimerkiksi ylivoimalla, joten hänen hyökkäyspään potentiaalinsa on vielä pieni kysymysmerkki. 

Valtavat pistemäärät Yhdysvaltojen lukiosarjassa puolustajan tontilta päättyneellä kaudella kirjauttanut Jackson LaCombe on niin ikään mielenkiintoinen nimi. Hän on taitava ja liikuttaa kiekkoa hyvin, minkä vuoksi on helppo ymmärtää miksi useat NHL-joukkueet olivat huhujen mukaan hyvin kiinnostuneita hänestä. 

Ducks sai Trevor Zegrasissa potentiaalisen tulevaisuuden ykkössentterinsä.
Kuva © Getty Images

Philadelphia Flyers

Flyers teki varaustilaisuuden alkupäässä kaksi nappivalintaa varaamalla puolustaja Cam Yorkin 14. vuorolla ja laituri Bobby Brinkin 34. vuorolla. York oli Yhdysvaltojen kehitysohjelmajoukkueen ykköspuolustaja niin tasaviisikoin kuin ylivoimalla, ja rikkoi ohjelman puolustajien yhden kauden piste-ennätyksen tekemällä 63 otteluun 65 tehopistettä. Hän on taitava kiekon kanssa, luistelee sulavasti ja pyörittää ylivoimaa nojaten syöttötaitoonsa. Michiganin yliopistojoukkueessa ensi kaudella pelaava York on muutaman vuoden päässä NHL:stä. 

USHL:n parhaaksi hyökkääjäksi päättyneellä kaudella valittu Brink on suoranainen ryöstö 34. vuorolla. Kuten toiselle kierrokselle valumisessa nähtiin, useat NHL-joukkueet ovat skeptisiä Brinkin pienestä koosta yhdistettynä hyvin keskinkertaiseen luisteluun ja teknisesti huonoon potkuun. Tästä huolimatta yhdysvaltalaislaituri kirjautti 43 USHL-runkosarjaotteluun 68 tehopistettä. Hänen pelikäsityksensä on todella korkealla tasolla, ja hän voittaa valtaosan kaksinkamppailuista 173-senttisestä varrestaan huolimatta.

Flyers nappasi myös 1999-syntyneen puolustaja Ronnie Attardin, joka otti kehityksessään valtavan harppauksen viime kaudella, mistä seurasi 64 tehopistettä 48 runkosarjaottelussa ja USHL:n parhaan pelaajan palkinto. 190-senttinen Attard on pitkä projekti, mutta hänessä on myös optimismia herättäviä ominaisuuksia.

Kuudenella kierroksella Flyersin haaviin tarttui Jegor Serdyuk, joka herättää mielenkiintoa erityisesti laukauksensa vuoksi. Serdyuk kirjautti 63 QMJHL-ottelussa 65 tehopistettä, ja on kuudennen kierroksen varauksen arvoinen haku.

Vancouver Canucks

Canucks varasi 10. vuorolla yhden varaustilaisuuden kiinnostavimmista pelaajista Vasili Podkolzinissa. Venäläislaituri loisti kauden mittaan erityisesti kansainvälisissä turnauksissa. Hän pelaa erittäin fyysisesti, on käsistään taitava ja osaa viimeistellä sekä maalinedustalta että vähän kauempaa. Podkolzin erottuu kilpailullisuutensa ansiosta, ja hän antaa joka tilanteessa kaikkensa. Hänellä on jäljellä kaksi vuotta sopimusta SKA Pietarin kanssa, minkä jälkeen hänen odotetaan siirtyvän Pohjois-Amerikkaan.

Vancouverilaisjoukkue nappasi toisen kierroksella ruotsalaislaituri Nils Höglanderin, joka oli omalla listallani sijalla 20. Höglander on varausluokkansa taitavimpia kiekonkäsittelijöitä ja pystyy tekemään katsojien leuat lattiaan pudottavia harhautuksia. Höglander on melko pienikokoinen eikä kaikista nopein luistelija, mutta hänen dynaamiset taito-ominaisuudet tekevät hänestä potentiaalisen top 6 -laiturin NHL-tasolla. 

Canucks varasi myös mielenkiintoisen kanadalaislaiturin neljännellä kierroksella. Ethan Keppen teki päättyneellä kaudella 68 OHL-runkosarjaottelussa 30 maalia ja yhteensä 59 tehopistettä pelatessaan huonossa Flint Firebirdsissa. Keppen on isokokoinen, ajaa armotta maalille ja osaa viimeistellä tehokkaasti ollen usein ensimmäisenä irtokiekoilla.

Vegas Golden Knights

Golden Knights varasi yhden varaustilaisuuden parhaista kahden suunnan senttereistä Peyton Krebsissa ensimmäisen kierroksen 17. vuorolla. Akillesjänneleikkauksen vuoksi lavalle linkuttanut Krebs oli ylivoimainen kärkihyökkääjä WHL:n huonoimmassa joukkueessa päättyneellä kaudella. Hän on taitava pelintekijä, nopea luistelija ja yksi varaustilaisuuden työteliäimmistä pelaajista kumpaankin suuntaan. Krebs on muutaman vuoden päässä NHL:stä.

Toisella kierroksella Golden Knights varasi suomalaispuolustaja Lassi Thomsonin puolustajaparina paljon pelanneen Kaedan Korczakin, mutta todellisen villin kortin joukkue sai kolmannella kierroksella Pavel Dorofejevin muodossa.  

Dorofejev on erittäin taitava kiekonkäsittelijä ja pelintekijä. Hän oli Venäjän juniorisarja MHL:ssä täysin ylivoimainen tehden 19 runkosarjaotteluun tehot 17+14, kunnes hänet nostettiin Metallurg Magnitogorskin KHL-miehistöön 26 runkosarjaottelun ajaksi. Yleisön ja NHL-seurojen mielipiteet Dorofejevista erosivat suuresti, minkä vuoksi hän valui aina kolmannelle kierrokselle. Hänen luistelu ja fysiikka ovat suuria kehityskohteita, mutta hänen potentiaalillaan varustettuja hyökkääjiä on harvoin saatavilla vielä kolmannella kierroksella.

Myöhemmillä kierroksilla Golden Knights varasi muun muassa USHL:ssä päättyneellä kaudella pelanneen suomalaislaituri Marcus Kallionkielen. Kallionkieli on melko isokokoinen ja hänen laukauksensa on hyvä, mutta hän myös nojaa paljon ketjukavereihinsa eikä luo tarpeeksi maalipaikkoja itse. Hän on kuitenkin kohtuullisen hyvä varaus viidennellä kierroksella.

» Lähetä palautetta toimitukselle